NYHETSBREV December 2022

 
 
 

Välkomna till december månads nyhetsbrev

Gran (Picea abies) är ett barrträd i gransläktet och familjen tallväxter. Granen kan uppnå 60 meters höjd och en ålder av över 400 år. I Sverige blir den dock sällan över 100 år, då den vanligtvis avverkas långt tidigare.

Granen är vårt vanligaste skogsträd och spridd över hela landet. Granen utvecklas bäst på näringsrik, fuktig mark. Den har ytligt rotsystem och drabbas ofta av stormfällning. Granen är en viktig värd för omkring 1 100 arter. Bland gästerna i granen finns svampar, lavar, skalbaggar m fl. Granen blommar i början av maj i söder och i mitten av juni längre norrut. Längst ut på grenarna i kronans övre del syns de upprättstående djupröda honblommorna. De små hanblommorna växer längre ner. Granvirket har en mångsidig användning, främst som råvara till pappersmassa, byggnadsvirke samt till kemiska produkter.

Månadens Nyhetsbrev inleds med en julhälsning från vår ordförande, Monica Vikingsson.

Därefter kommer en artikel om ett nytt projekt där vi har erhållit ett bidrag på 30 000 kronor av Folke Ljungdahls stiftelse för att bryta isoleringen för de av våra medlemmar som lever ensamma och få dem till att bli mer aktiva. Mer än var tredje person som är 60 år och äldre bor ensam. Kvinnorna som bor ensamma är nästan dubbelt som många som männen. Det bor över 2,6 miljoner människor i Sverige som är minst 60 år gamla. Av dessa bor 900 000 ensamma, vilket motsvarar närmare 35 procent av hela gruppen. Ensamhet är den största bidragande orsaken till psykisk ohälsa och depression bland äldre. Det sägs att ensamhet har lika stor skadeverkning på vår fysiska hälsa som rökning. Det här blir ett mycket viktigt projekt där vi alla har ett gemensamt ansvar. Bidraget skall användas till:

  • Anordnande av aktiviteter som bidrar till gemenskap och stimulans bland äldre
  • Skapande av mötesplatser för äldre och kontaktytor mellan äldre och yngre personer
  • Åtgärder som möjliggör att fler äldre kan engagera sig ideellt eller delta i verksamheter som anordnas ideellt.

En artikel handlar om Socialstyrelsens nya riktlinjer och i en annan kan du läsa en om hur vi på olika sätt kan höja dopaminet på ett naturligt sätt. Vidare handlar en artikel om kallduschars positiva inverkan på vår kropp, vilket en finsk studie visat. Innan kalendariet avslutar nyhetsbrevet kommer en artikel om vad som händer i vår hjärna när vi sover.

Trevlig läsning!

Thomas Winberg

 

 
 

Artiklar

Vid varje månadsutskick bifogar vi tips om artiklar som är införda i webbtidningen. 

 
 
 

LEDARE

Julhälsning från Monica

 
 

Vintermörkret är här och vi går mot juletid. Det andra adventsljuset tänds snart och det lyser i våra fönster och trädgårdar. Det sprider en förväntan men också eftertanke på vad året gett.

 
LÄS ARTIKELN →
 
 
 

FÖRENINGSNYTT

Nytt projekt – motverka ofrivillig ensamhet bland äldre Parkinsonsjuka personer

 
 

Parkinson Skåne har beviljats 30 000 kronor i bidrag av Folke Ljungdahls Stiftelse inför 2023. Målsättningen är att bryta den ofrivilliga ensamheten bland äldre Parkinsonsjuka personer och därmed aktivera 150 medlemmar. Läs om hur det går till att delta!

 
LÄS MER →
 
 
 

NYHETER

Socialstyrelsen har uppdaterat de nationella riktlinjerna för vård vid Parkinsons sjukdom

 
 

De nationella riktlinjerna ska främja en god och jämlik vård vid Parkinsons sjukdom och är baserade på bästa tillgängliga kunskap. De hjälper den som fattar beslut att välja och erbjuda den vård som ger störst nytta för patienten i relation till kostnaden. Läs mer om vad som är nytt.

 
LÄS ARTIKELN →
 
 
 

HÄLSA

Tips som höjer dopaminet på naturligt sätt

 
 

Jag har länge gått och funderat över om man kan höja dopaminet på ett naturligt sätt och därmed minska på tablettintaget. Vad som är en röd tråd, när jag googlar på tips som höjer dopaminet på ett naturligt sätt, är att hitta en balans. Läs mer om vad jag hittade och få tips om vad du kan göra själv.

 
LÄS MER →
 
 
 

HÄLSA

Är kallduschar positiva för Parkinsons sjukdom?

 
 

Kallduschen resulterar i en intensiv andning, ett pumpande hjärta och ett ökat syreintag. Musklerna spänner sig och energin sprider sig mellan kropp och hjärna. Kommer man att dra fördelar av sin disciplin i form av energi och vakenhet? Prova ta en kalldusch och se själv!

 
LÄS MER →
 
 
 

MULTIPARK CAFÉ

Vad händer i hjärnan när vi sover?

 
 

Sömn är en av de viktigaste hälsofaktorerna att ta hänsyn till för att främja hälsan. Förutom att kroppen får vila dra hjärnan ner på sin aktivitet och bearbeta dagens intryck och återhämtar sig när vi sover.

 
LÄS MER →
 
 
 

Aktuellt i kalendariet

Även denna månad har vi bara några utvalda tips i kalendariet då systemet fortfarande är under omarbetning. Så ha överseende med att allt i kalendariet inte ser ut som det ska vad gäller design och layout. Ett omarbetat kalendarium kommer att bli tillgängligt inom kort.

 
 

Helsingborg har julmys

 
LÄS MER →
 
 

Lund har julfest på Annegården

 
LÄS MER →
 
 
 

Eslöv har traditionsenlig julfest

 
LÄS MER →
 
 

Malmö har Projekt Mera LIV

 
LÄS MER →
 
 

Landskrona har Tryggare vardag

 
LÄS MER →
 
 

Ystad har metoddag för LIV och Tryggare vardag

LÄS MER →
 
 

Kalendarium 

Klicka in på kalendariet och läs om samtliga aktiviteter som rör Parkinson Skåne och dess lokalföreningar.

 
TILL KALENDARIET →
 
 
 
 
 
Facebook
 

Läs online | Säg upp prenumeration