Gran (Picea abies) är ett barrträd i gransläktet och familjen tallväxter. Granen kan uppnå 60 meters höjd och en ålder av över 400 år. I Sverige blir den dock sällan över 100 år, då den vanligtvis avverkas långt tidigare.
Granen är vårt vanligaste skogsträd och spridd över hela landet. Granen utvecklas bäst på näringsrik, fuktig mark. Den har ytligt rotsystem och drabbas ofta av stormfällning. Granen är en viktig värd för omkring 1 100 arter. Bland gästerna i granen finns svampar, lavar, skalbaggar m fl. Granen blommar i början av maj i söder och i mitten av juni längre norrut. Längst ut på grenarna i kronans övre del syns de upprättstående djupröda honblommorna. De små hanblommorna växer längre ner. Granvirket har en mångsidig användning, främst som råvara till pappersmassa, byggnadsvirke samt till kemiska produkter.
Månadens Nyhetsbrev inleds med en julhälsning från vår ordförande, Monica Vikingsson.
Därefter kommer en artikel om ett nytt projekt där vi har erhållit ett bidrag på 30 000 kronor av Folke Ljungdahls stiftelse för att bryta isoleringen för de av våra medlemmar som lever ensamma och få dem till att bli mer aktiva. Mer än var tredje person som är 60 år och äldre bor ensam. Kvinnorna som bor ensamma är nästan dubbelt som många som männen. Det bor över 2,6 miljoner människor i Sverige som är minst 60 år gamla. Av dessa bor 900 000 ensamma, vilket motsvarar närmare 35 procent av hela gruppen. Ensamhet är den största bidragande orsaken till psykisk ohälsa och depression bland äldre. Det sägs att ensamhet har lika stor skadeverkning på vår fysiska hälsa som rökning. Det här blir ett mycket viktigt projekt där vi alla har ett gemensamt ansvar. Bidraget skall användas till:
- Anordnande av aktiviteter som bidrar till gemenskap och stimulans bland äldre
- Skapande av mötesplatser för äldre och kontaktytor mellan äldre och yngre personer
- Åtgärder som möjliggör att fler äldre kan engagera sig ideellt eller delta i verksamheter som anordnas ideellt.
En artikel handlar om Socialstyrelsens nya riktlinjer och i en annan kan du läsa en om hur vi på olika sätt kan höja dopaminet på ett naturligt sätt. Vidare handlar en artikel om kallduschars positiva inverkan på vår kropp, vilket en finsk studie visat. Innan kalendariet avslutar nyhetsbrevet kommer en artikel om vad som händer i vår hjärna när vi sover.
Trevlig läsning!
Thomas Winberg