Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Senior alerts nyhetsbrev april 2023

 Registerhållaren har ordet

I april månad tar vi oss helhjärtat an fokusområdet trycksår. Senior alerts styrgruppsmedlem och RiksSårs registerhållare Nina Åkesson kommer under månaden att dela med sig av de nyheter som finns gällande området. De som aktivt registrerar i Senior alert har säkert märkt att det tillkommit två beskrivningar av trycksår; Icke klassificerbart trycksår: sårdjup okänt samt misstänkt djup hudskada: sårdjup okänt.

Vill du veta mer om dessa trycksårsbeskrivningar eller har andra frågor om trycksår så är du varmt välkommen på Open Space – Trycksår.

Tills dess att vi hörs nästa gång önskar Senior alert en Glad påsk.

Fokusprofil

Månadens fokusprofil är Nina Åkesson, distriktssköterska på ett sårcentrum i Blekinge, expert i Senior alerts styrgrupp och registerhållare för det nationella kvalitetsregistret för svårläkta sår - RiksSår.

RiksSår är ett kvalitetsregister som med små insatser ger din verksamhet möjlighet att följa upp vårdprocess och resultat av behandling av trycksår och övriga svårläkta sår. RiksSår följer strukturen i det personcentrerade och sammanhållna vårdförloppet för svårläkta sår och erbjuder din verksamhet data på samtliga av vårdförloppets uppföljningsindikatorer.

Klicka här för att lyssna till en inspelad film med Nina som handlar om kategorier och benämningar. 

Fokusmånad trycksår

Nytt vårdförlopp för svårläkta sår
Det finns nu ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp och ett nationellt vårdprogram för svårläkta sår. Trycksår tas upp som en specifik sårdiagnos i vårdförloppet och i vårdprogrammet har tryckavlastande behandling ett eget kapitel. Vårdförlopp och vårdprogram syftar till att skapa en jämlik och effektiv vård för patienter med svårläkta sår baserat på bästa tillgängliga kunskap. Klicka här för att komma till vårdförloppet för svårläkta sår.

Kvalitetsregistret RiksSår
Förekomst av trycksår innebär ett stort lidande för den drabbade och stora kostnader för sjukvården. Därför är det av största vikt att vi med alla möjliga medel undviker att trycksår uppkommer. Senior alert arbetar för att stödja prevention av trycksår. Om ett trycksår ändå uppstår är det viktigt att veta hur bedömning och behandling ska utföras. Då ges bäst förutsättning för en snabb sårläkning och patientens lidande kan minskas.

Du kan läsa mer på RiksSårs hemsida genom att klicka här.  

Trycksårskort
SKR har i samarbete med Sårsjuksköterskor i Sverige (SSiS) tagit fram ett trycksårskort med de två nya kategorierna. Klicka här för att läsa mer och beställa. 


Webbinarier och E-lärande

Känner du dig osäker på vilka webbinarier som passar dig? Ta hjälp av vår kunskapstrappa genom att klicka här

Digital drop in 
Fredagen den 14 april 
Har du frågor om Senior alert eller önskar coaching i det fortsatta arbete? Välkommen till digital drop in där du träffar Malin och Malin som hjälper dig framåt i arbetet.
Ingen anmälan, du deltar genom att klicka på länken för respektive tid.

10.00-10.30:
https://us06web.zoom.us/j/84311909441

14.00-14.30:

https://us06web.zoom.us/j/84056698280

Open Space trycksår
Onsdagen den 26 april klockan 13.30-14.30

Open Space är för dig som önskar ställa frågor eller lyssna in vad som är nytt inom området och höra andra verksamheter bidra med sitt goda arbete.

Tillsammans med Nina Åkesson som är expert inom området fall och representanter från Senior alert, hoppas vi kunna skapa en härlig digital atmosfär tillsammans. 

Tillfället är kostnadsfritt och spelas inte in! 

Ingen anmälan krävs utan du ansluter med hjälp av denna länk till zoom:

https://us06web.zoom.us/j/84080668050

Senior alerts grundutbildning

Du har väl inte missat Senior alerts grundutbildning. Ett E-lärande som ger dig grunderna om Senior alert och ett diplom efter avslut. Utbildningen är tillgänglighetsanpassad vilket innebär att du kan välja att lyssna och/eller läsa innehållet. Klicka här för att komma till utbildningen.

Chefsmodulen

Chefsmodulen är ett E-lärande som riktar sig till dig som chef och ledare. med hjälp av olika kapitel guidas du i hur Senior alert är uppbyggt, förbättringsledarskap och hållbarhet. Modulen varvas med text, inspelade presentationer och inspirationsfilmer från olika verksamheter och är tillgänglighetsanpassad.

Du hittar chefsmodulen genom att klicka här.


Kultur

KRYDDA DIN LUNCH MED POESI OCH MUSIK. SE KULTUR PÅ LUNCHEN!

25 april klockan 12.00-12.45 
Ett lika välkommet vårtecken som tussilago och talgoxar. Elever från musiklinjen på Södra Vätterbygdens Folkhögskola sjunger in våren tillsammans med körledaren Jacob Wessbo, flöjtisten Johan Henningsson samt Gittan och Andreas Glans. Lyssna genom att klicka på länken nedan.
SVF SJUNGER IN VÅREN

Senior digital influencer

Hör vår kära Elsa Ask i en inspelad film där hon berättar om sin egen resa med svårläkta sår och ger tips om hur vi alla kan vårda hudkostymen. Filmen är cirka 5 minuter och du hittar den genom att klicka här

Vill du titta på fler inspelade filmer med Elsa så klickar du HÄR.


Senior alerts support

Inför sommaren

Tiden går snabbt och vi närmar oss sommarledighet med stora steg. Se gärna över er verksamhet redan nu så att behörigheter stämmer och att önskemål om eventuella organisationsförändringar skickas in senast den 19 juni.

Lägg med ett telefonnummer i ditt mejl, så att vi lätt kan nå dig under sommarperioden.

Telefon:

Måndag-torsdag kl. 10:00-12:00

010-242 12 11

E-post:

Måndag-fredag

senioralert@rjl.se

Varmt välkommen att höra av dig!

Följ oss på Social media

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.