Ser du inte nyhetsbrevet? Klicka på denna länk

2022-11-30


Advent

Nu är det bra mörkt och i dagarna går solen upp för sista gången på ett tag vid Riksgränsen. Skönt att vi i alla fall kan sätta upp lite ljusslingor och tända ljus men vet ni, snart vänder det=)


Julbordspub 3 december

På lördag är det dags!

Välkommen till hembygdsgården mellan kl 18-23.

Det kommer att finnas en hel del smaskiga saker som folk bidragit med. Vill man fortfarande göra något så går det utmärkt. Kanske lite knäck eller fudge?Info om ö-kortet 2023

Nytt för 2023 är att du ansöker om ett helt nytt ö-kort med ny design, detta med anledning av att Waxholmsbolaget arbetar med att byta sitt biljettsystem.
Den 1 december 2022 öppnar ansökan för ö-kort på den här länken.


Rapport från styrelsemötet 24/11

  • Sjötrafikgruppen- Ny info om ö-kort och helgen då W-bolaget byter turlista.

  • Hembygdsgården- Servicen på avfuktaren i källaren är utförd. Ny ölkyl är beställd och tre stycken element ska köpas in till bodarna som nu går att använda.

  • Nämdö Nu- Christina meddelade att Inga ska avgå från redaktionsgruppen efter lång och trogen tjänst. Bitte Haeggström hoppar in istället. Nästa nummer beräknas komma ut till påsk.

  • Stig- och kogrindsgruppen Gruppen- Håller som bäst på att fylla på kulturberättelser kopplade till QR-koder. En vidareutveckling av utbudet under promenaderna kommer att ske succesivt. Uppdatering av kommunens kulturkartor/foldrar pågår i samarbete med gruppen.

  • Nämdö Skärgårdsråd- Gruppen har haft ett möte, och man kallar till ett stormöte i Solvik den 2 december för att ta in bygdens synpunkter i frågan om nationalpark. Därefter ska gruppen ha möte med Länsstyrelsen i januari.
  • Pubar- Det blev en pub i november trots allt, tack för det och julpuben är under kontroll, tack för det;)

  • Valberedningen- Clare var närvarandeStyrelsen meddelade att minst 2 veckor innan årsmötet ska förslag till styrelse var befintlig styrelse tillhanda. Samma sak gäller för motioner till årsmötet. Styrelsen gav valberedningen i uppgift att söka sekreterare för styrelsen, då det idag ligger på kassören vilket inte är en bra lösning.

  • Rapport från externa möten Anna och Görsson var på Skärgårdsrådets möte 22 september vilket meddelades i förra protokollet. Nästa möte på Skärgårdsrådet är den 8 december då Anna och Lotten deltar. Där kommer de att begära ändring av minnesanteckningarna från föregående möte, att NHF ställt sig positiv till nationalparken till att NHF är neutral i den frågan i dagsläget. Skärgårdarnas Riksförbund och Södertörns Högskola driver gemensamt skärgårdsforskning, och turen har kommit till Nämdö den 26 november i Hembygdsgården. Alla är välkomna att lyssna och ställa frågor.
  • Ekonomi Ekonomin är fortfarande god, 77% av medlemmarna har betalat årsavgiften. 

  • Nästa styrelsemöte är 26/1.


Efter årsskiftet är det dags igen att betala medlemsavgiften!

Det kostar 150 kr att vara medlem i Nämdö hembygdsförening. 

MEDLEMSAVGIFT

Årsavgiften är 150kr per person och betalas i januari till plusgiro-konto 495 89 99-7.

Du kan också Swisha beloppet  på: 123 527 84 29

Glöm inte att skriva namn, adress och mejl.


Årsmöte i hembygdsföreningen

Den 18 februari kl 14.00 hälsas alla välkomna till hembygdsgården!

Vill du skriva en motion till årsmötet så behöver den vara styrelsen tillhanda senast 25/1.

Valberedningen tar också gärna emot förslag och nomineringar till styrelsen. Är du möjligen den sekreterare vi saknar?


Julstämning i Nämdö kyrka

Den 10 december kommer Möja kyrkokör och sjunger tillsammans med Nämdökören i kyrkan kl 15.00 under Dan Enbergs ledning. En härlig julkonsert i vår fina kyrka.

Det kommer också bli en stämningsfull julotta och troligtvis möjlighet till kyrkbåt, håll utkik! 


Elbåtar och all världens uppfinningar

 Den 19 november var Jan Lundberg i hembygdsgården och pratade om elbåtsdrift, möjligheter och svårigheter och efter det berättade Jan också om ett antal olika uppfinnar och smarta anordningar som han tillverkat. Ett par spännande timmar i snöovädret.


Info om Waxholmsbolagets förstärkningstrafik söndag 11/12

Då höstturlistans sista dag är lördagen den 10/12 har Waxholmsbolaget satt in förstärkningstrafik söndag 11/12 till bryggor och replipunkter som inte är i trafik i vinterturlistan. Sök i reseplaneraren på www.waxholmsbolaget.se eller www.sl.se .


Skärgårdsforskning

 Lördagen den 26/11 var det antal forskare, ö-bor och andra ö-intresserade på plats i Nämdö hembygsgård samt med på länk för att prata om olika ämnen som är intressant att forska om. Här kan du läsa lite om det.


Här finns det mer information!

Glöm inte att hålla utkik på vår hemsida om vad som händer i området   www.namdohbf.se

SIKO som är ett samarbetsorgan mellan skärgårdsföreningar i Stockholm där vi är medlemmar driver många viktiga frågor för oss.  

Här hittar ni SIKOs Nyhetsbrev

På Youtube hittar man lite filmer om skärgården. Filmtajm!

Övrig information från SIKO finns här!

SIKO är också medlemmar Skärgårdarnas Riksförbund, de ger också ut ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Läs mer här

Länsstyrelsen ger ut ett Nyhetsbrev om arbetet med det eventuella Nationalparksbildandet och har även en sida med nyheter. Här hittar du information


 

 


facebookhomepage

Du får detta mail, då du är en av medlemmarna i Nämdö Hembygdsförening eller så tror vi att du är intresserad, om du inte vill ha några fler nyhetsbrev ifrån oss, click here.