Nyhetsbrev med senaste nytt om Oceanhamnen. Har du problem med att se mejlet? Öppna i din webbläsare.

Snart är det jul igen!

Så här lite lagom inför den andra advent passar vi på att skicka ut det sista nyhetsbrevet för året. Det har varit ett intensivt år och det har hänt massor i Oceanhamnen. Givet årstiden så känns det lite lugnare, men det händer fortfarande saker i området. Bland annat har det öppnat ett nytt galleri.

Tidigare i veckan hade Helsingborgs stad ett dialogmöte tillsammans med representanter för de olika bostadsrättsföreningarnas styrelser i Oceanhamnen. På agendan fanns bland annat information om status på kommande etapper i området. Med på mötet fanns öven Öresundkraft som berättade om energistrategin för Oceanhamnen och om det pågående arbetet med energianvändningsuppföljning av etapp 1.

Som vanligt kan du hitta mer info på hplus.helsingborg.se och helsingborg.se

Ha en fin december!

Redaktionen


Oceanhamnen har fått ett eget galleri!

Karin Elgelund och Yildiz Ilgar som liigger bakom Oceanhamnen Art Gallery. Foto: Oceanhamnen Art Gallery.

När Yildiz Ilgar letade efter en ateljé för sitt eget måleri hittade hon lokalen som nu är Oceanhamnen Art Gallery.

– Vi flyttade ner till Helsingborg från Stockholm mitt under pandemin och hamnade i Oceanhamnen. Mäklaren sa att det var det snabbaste sättet att få tag på en lägenhet. Vi hade inte ens sett lägenheten innan vi kom ner, säger Yildiz Ilgar.

Yildiz började leta efter en ateljé där hon kunde måla och hittade till Gåsebäcks gamla brandstation där hon kom i kontakt med andra kreatörer.

– När den här lokalen blev tillgänglig kändes det perfekt. Mycket skyltfönster och utsikt mot havet. Och jag ville ju ha nära till jobbet …

Oceanhamnen Art Gallery (adressen är Smugglargränd 8) öppnade den 18 november. Yildiz jobbar kvar på biblioteket i Laröd och Stadsbiblioteket fram till årsskiftet.

– Från 1 januari satsar jag helhjärtat på galleriet och skrivandet. Man måste våga. Det värsta som kan hända är att jag får stänga och göra något annat. Jag tänker att det ordnar sig.

I galleriet kan konstnärer hyra väggyta för att ställa ut sin konst. Karin Elgelund hyr redan in sig i en del av ateljén. Yildiz kommer även att arrangera akvarellkurser för nybörjare. Hon har tidigare jobbat inom skolan som lärare i bild, SO och svenska men även som biträdande rektor. De senaste åren har hon jobbat på bibliotek.

– Jag har själv skrivit och illustrerat två barnböcker: Igelkatten och Våga vara rädd Igelkatten. Nu skriver jag på ett manus till en roman, säger Yildiz.

Hon hoppas att inte bara boende i Oceanhamnen besöker galleriet.

– Just nu lever vi på en byggarbetsplats. Jag blir glad varje gång de blivit klara och lagt gatsten på en yta. Men vi har flera trevliga restauranger och när allt är färdigt borde det kunna bli som Norra Hamnen dit folk söker sig.


Tre rör ut påverkar Helsingborgs miljö positivt

Oceanhamnen och RecoLab har blivit ett epicenter för hantering av källsorterat avloppsvatten och matavfall. På Världstoalettdagen den 19 november presenterade NSVA årets prestanda och potential för Tre rör ut.

Anläggningen väcker stort intresse både nationellt och internationellt. Tre rör ut påverkar Helsingborgs miljö positivt – men hur? Läs i informationsbladet om vad som utvunnits och återvunnits under året ur Oceanhamnens tre separata avloppsledningar.

Miljöfördelar med Tre rör ut - NSVA - Projektwebb


Laga lagom till jul

Ju fler rätter, desto mindre av varje – NSR hjälper dig att planera för att inte laga för mycket och därmed riskera att behöva slänga mat eller ingredienser som blivit över på din buffé eller ditt julbord.

Om matavfall ändå uppstår – släng det i matkvarnen, inte i restavfallet.

Boka en avfallsrådgivare

Visste du att du kan boka tid med en avfallsrådgivare? Våra experter hjälper dig kostnadsfritt med inventering, dimensionering och effektivisering. Du bokar via vår kundservice.


Bygglov beviljat för Peab och Kvarteret Havsbrisen

Inom kort sätter Peab spaden i marken och börjar bygga Kvarteret Havsbrisen i Oceanhamnen som har ett trevligt läge intill kanal- och kajpromenad. Bostäderna är Svanen-certifierade och har en tydlig hållbarhetsprofil med bland annat konstruktioner i ECO-betong, sedumtak och solpaneler. Det har varit stort intresse för de 57 bostadsrätterna och trots att Peab inte ännu släppt alla till försäljning än är 60 % av dem sålda. Läs gärna mer om projektet här www.peabbostad.se/havsbrisen


Smarta hängrännor sänker kostnader  

Löv och andra saker fastnar ibland i hängrännor och kan orsaka stopp och läckage som leder till fuktskador i byggnaders fasader. Efter varje regnskur eller lövfällning ökar dessutom risken för att det proppas igen och vatten blir stående.   

Årligen genomför fastighetsägare stora resurskrävande åtgärder för att övervaka hängrännor ofta placerade högt upp på fastigheter. Att dagligen fysiskt bevaka varje hängränna är en omöjlighet och görs i bästa fall en till två gånger om året. 

Med hjälp av Pingdays plattform för IoT kan daglig översyn ske genom en specialanpassad sensorlösning framtagen till de befintliga hängrännorna i samarbete med Lindab Innovation. Vaktmästare får genom en användarvänlig dashboard i kombination med insamlad väderdata varje dag se om det är stopp i en hängränna och kan omedelbart vidta lämpliga åtgärder.  

Tillsammans med Fastighetsförvaltningen bidrar den gemensamt framtagna lösningen till att ett antal skolor i Helsingborg nu sparar värdefulla resurser som i stället kan användas på andra saker.   

– Genom att använda tjänsten minskas kostnaderna för rondering och risk för fuktskador i stadens skolbyggnader. I princip ska det inte behövas någon fysisk besiktning på höga höjder mer, det räcker med att rycka ut för att rensa när man fått en varning från hängrännan, säger Jakob Troedsson, kundansvarig Pingday Data & IoT.


Lokala författare ställer ut på Oceanhamnen Art Gallery

Den 3 december klockan 13-16 blir det författarsignering hos Oceanhamnen Art Gallery. Yildiz Ilgar har bjudit in tre lokala författare utgivna på samma förlag som hon själv.

Pia-Lotta Bylund har tillsammans med Marika Rasmusson skrivit Du måste tala om för barnen att jag älskar dem. Marika har även skrivit Ingen fattar (tillsammans med Jenny Åkerman). Även Åsa Jarring som skrivit Fritt fall, Maja! kommer att vara på plats med sin barnbok.


– Det blir lite mingel, en kul grej. Böcker är ju perfekta julklappar, säger Yildiz Ilgar.


Ångloket Fölet är tillbaka i Oceanhamnen

Ett nytt ånglok såg dagens ljus 1873 i Skottland. Ganska snabbt hamnade det i Helsingborgs hamn för att lösa nya transportbehov.

Efter 100 år är nu ångloket tillbaka till Oceanhamnen som en historisk innovation bland allt det nya i området. Loket användes i Helsingbors hamn fram till sommaren 1930 då det gick i pension. Fölet kan nu beskådas precis söder om Dockanparken.


Alvier Mechatronics flyttar in i Prisma

Alvier Mechatronics är ett dotterbolag till Höganäs, som är världsledande på marknaden för metallpulver och har som ambition att bli den första gröna metallpulvertillverkaren. Alvier Mechatronics tillhandahåller koncept och prototypframtagning för elektriska drivsystem till globala fordons- och industriföretag.

Här kan du läsa mer om verksamheten och inflyttningen.


Juldagsunderhållning på Kitchen Floor

Efter julfirandet kan det vara trevligt med musik. På juldagen, den 25:e december, klockan 17.00-20.00 underhåller trubaduren Jonas LG på Kitchen Floor på Helsingborg C.

 

https://kitchenfloor.se/


Kontakta oss

Om du har frågor om H+, Oceanhamnen eller det här nyhetsbrevet så är du välkommen att kontakta oss:

Dennis Kerkhof, H+ projektledare: dennis.kerkhof@helsingborg.se

Johan Persson, H+ kommunikationsansvarig och ansvarig för Oceanhamnens nyhetsbrev: johan.persson3@helsingborg.se 


Oceanhamnens nyhetsbrev skapas med innehåll från:

Castellums logotyp

Helsingborgs stadsvapen

Magnolias logotyp

Pingday logo

Peabs logotyp

Riksbyggens logotyp

Serneke bostads logotyp

Sundprojekts logotyp

Riksbyggens logotyp


Du får det här mejlet eftersom du har prenumererat på vårt nyhetsbrev. Om du vill avprenumerera, klicka här. Om du vill veta mer om hur Helsingborgs stad hanterar dina personuppgifter, klicka här.