Välkommen till Anhörig- och kunskapscenters nyhetsbrev!

nr 4 2022

I nyhetsbrevet vill vi belysa teman ur anhörigas perspektiv och ge inblick i anhörigas olika livssituationer. Vi vill också förmedla information om aktuell forskning och insatser till stöd för anhöriga på nationell, regional och lokal nivå.


✦ TEMA ✦
Från riktlinjer till vardagsliv


Anhörigas vardag, hälsa och livskvalitet påverkas i hög grad av vilken hjälp och stöd den närstående med sjukdom, funktionsnedsättning eller missbruk får. Välfärdens insatser utgår från lagar och riktlinjer som vägleder kommunala och regionala verksamheter. På nationell nivå får Socialstyrelsen uppdrag av regeringen att ta fram stöd till kommuner och regioner. I detta nummer av vårt nyhetsbrev ska vi se närmare på det arbete som gjorts kring vård och stöd vid adhd och autism samt förslaget till en ny äldreomsorgslag, som lades fram i början av sommaren och sedan varit ute på remiss. På regeringens uppdrag har Socialstyrelsen också startat ett nationellt kompetenscentrum för äldreomsorg. 


Nationella riktlinjer för vård och stöd vid adhd och autism

Adhd och autism är funktionsnedsättningar som ger olika typer av svårigheter i vardagen. Funktionsnedsättningarna varar i allmänhet hela livet men skiljer sig från person till person. Allt fler dignosticeras med adhd och autism bland annat på grund av ökad kunskap. Samhället behöver bli mer inkluderande för att dessa personer ska få bättre förutsättningar och livskvalitet. Tidiga insatser är också viktiga för att förebygga allvarliga konsekvenser som till exempel skolfrånvaro, alkohol- och narkotikaproblem, depression och fysiska sjukdomar. Dessutom behöver insatserna bli mer jämlika i hela landet. Därför har Socialstyrelsen tagit fram nationella riktlinjer om behandlingar och annat stöd för personer med adhd och autism.


Stöd för anhöriga till personer med adhd och autism

Anhörig- och kunskapscenter välkomnar riktlinjerna från Socialstyrelsen. ”Vi möter många anhöriga vars närstående har adhd och autism, från skolålder till äldre”, berättar Carina Bokull och Annica Thomsson, som båda är anhörigkonsulenter. ”Vi träffar främst föräldrar, men även syskon, partners, far- och morföräldrar”.

 Att ha en närstående med funktionsnedsättning som adhd och autism, ställer stora krav på deras anhöriga. Ofta behöver de hjälpa sin närstående att navigera inom olika myndigheter. Det här märker Annica och Carina av i sina samtal med anhöriga.

”Det är tydligt för oss hur viktigt det är med samarbete mellan olika myndigheter. Vi hoppas vidare att de anhöriga som är berörda, kan ta sig tid att läsa igenom  riktlinjerna för vård och stöd vid adhd och autism och lämna in synpunkter till Socialstyrelsen. Det är betydelsefullt att anhöriga och närstående uppger vad som är viktigt för dem och på så sätt påverkar riktlinjerna. Vi uppmanar också dig, som arbetar i en verksamhet där du möter personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, att ta del av riktlinjerna, komma med synpunkter samt sprida dem vidare i din organisation”.  


Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer

Under pandemin synliggjordes strukturella brister i vård och omsorg för äldre personer. Det ledde till att regeringen tillsatte en utredning med syfte att ta fram underlag för en äldreomsorgslag. 

Lagen syftar till att stödja en äldreomsorg med likvärdigt god kvalitet som utgår från individens förutsättningar, behov och delaktighet. Äldreomsorgslagen kompletterar socialtjänstlagen och anger vad som särskilt gäller för äldreomsorgen. Övergripande bestämmelser i socialtjänstlagen ska gälla även i fortsättningen. Till exempel ska ansökan om bistånd utredas, dokumenteras och prövas på samma sätt som görs idag. 

Socialnämnden har skyldighet att erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar eller stödjer en närstående, och ska i sin uppsökande verksamhet även informera om stöd för anhöriga.


PRO om förslaget

Pensionärernas riksorganisation (PRO) är en av remissinstanserna som välkomnar förslaget till en äldreomsorgslag. När det gäller just den del som rör anhöriga betonar man att stödet till anhöriga behöver förbättras överlag. Anhörigas roll i omsorgen är betydande då de ofta utför insatser som praktiskt, organisatoriskt och emotionellt avlastar den offentliga vården och omsorgen. Anhöriga kan därmed sägas utgöra en samhällsbärande funktion. PRO pekar på vikten av förbättrad information om vilket stöd man som anhörig kan få, men också på behovet av fler avlastningsplatser.

PRO ställer sig bakom utredningens förslag till nya bestämmelser för äldreomsorgen. Dock beklagar man att utredningen begränsats av målparagrafen i nuvarande socialtjänstlag, där äldre endast tillförsäkras en ”skälig levnadsnivå”. Oavsett lagstiftarens syfte när termen infördes som en miniminivå för äldreomsorgen, har den idag utvecklats till ett tak för kommunernas skyldigheter, menar PRO.

PRO kräver att lagstiftningen ändras så att alla äldre har rätt till ett värdigt liv med goda levnadsvillkor och att begreppet skälig levnadsnivå tas bort ur lagstiftningen gällande äldre. 


Nationellt kompetenscentrum för äldreomsorg

Personer som får insatser från äldreomsorgen behöver få mer inflytande över sin egen vardag. De behöver också få stöd av personal som har både adekvat kompetens och erfarenhet. De stora skillnaderna i kvalitet över landet behöver minska så att alla får en omsorg av god kvalitet. Därför startar Socialstyrelsen ett nationellt kompetenscentrum för äldreomsorg. Uppdraget är att utveckla kunskapen om äldreomsorgen. Kompetenscentret ska lyfta fram styrkor och utmaningar i den svenska äldreomsorgen och arbeta nära verksamheterna för att snabbt kunna svara upp mot verksamheternas behov av expertstöd. 19 miljoner kronor avsätts för centrets verksamhet under 2022. Samma belopp planeras därefter att avsättas årligen.


Anhörig- och kunskapscenter 10 år!

Den 5 mars 2023 är det tio år sedan Anhörig- och kunskapscenter invigdes. Som anhörig är du alltid välkommen till oss, för enskilda samtal med våra anhörigkonsulenter, för att träffa andra anhöriga i samtalsgrupper eller utbildningar, för att få kunskap och information genom föreläsningar och tematräffar. Vi erbjuder också aktiviteter som fokuserar på egen hälsa och återhämtning, som man så väl behöver som anhörig. Du behöver ingen remiss eller liknande för att kontakta oss. Det är du själv som avgör om du vill komma. Vår verksamhet är kostnadsfri. Vi för inga journaler, men har givetvis tystnadsplikt. Snart är vårens program färdigt, så gå gärna in på vår hemsida och se vad vi kan erbjuda. Välkommen!

På gång på Anhörig- och kunskapscenter

6 december kl.13:00-15:00 Julfest för anhöriga (anmälan senast 29 november)

8 december kl. 08:30-10:30 Utbildningstillfälle för anhöriga om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (anmälan senast 2 december) 

9 december kl. 09:00-12:00 Retreat, i samverkan med S:t Olofs församling erbjuder vi avkoppling, meditation och skapande verksamhet i Hedvigs prästgård på Fleminggatan 8 (anmälan senast 5 december)

Information om våra grupper, utbildningar och tematräffar för våren 2023 uppdateras kontinuerligt. Mer information om aktiviteterna samt för anmälan se vår hemsida: www.norrkoping.se/anhorigcenter. Du kan också ringa oss för information!


God Jul och Gott Nytt År!

Besök vår hemsida

Börja prenumerera

Anhörig- och kunskapscenter finns till för dig som hjälper, stöttar eller känner oro för en närstående och själv behöver stöd för att orka. Vi vänder oss till alla anhöriga oavsett ålder.

Telefon: 011-15 54 30

E-post: anhorigstod@norrkoping.se

Adress: Anhörig- och kunskapscenter, Drottninggatan 32, 602 24 Norrköping

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.