Anhörig- och kunskapscenter välkomnar riktlinjerna från Socialstyrelsen. ”Vi möter många anhöriga vars närstående har adhd och autism, från skolålder till äldre”, berättar Carina Bokull och Annica Thomsson, som båda är anhörigkonsulenter. ”Vi träffar främst föräldrar, men även syskon, partners, far- och morföräldrar”.
Att ha en närstående med funktionsnedsättning som adhd och autism, ställer stora krav på deras anhöriga. Ofta behöver de hjälpa sin närstående att navigera inom olika myndigheter. Det här märker Annica och Carina av i sina samtal med anhöriga.
”Det är tydligt för oss hur viktigt det är med samarbete mellan olika myndigheter. Vi hoppas vidare att de anhöriga som är berörda, kan ta sig tid att läsa igenom riktlinjerna för vård och stöd vid adhd och autism och lämna in synpunkter till Socialstyrelsen. Det är betydelsefullt att anhöriga och närstående uppger vad som är viktigt för dem och på så sätt påverkar riktlinjerna. Vi uppmanar också dig, som arbetar i en verksamhet där du möter personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, att ta del av riktlinjerna, komma med synpunkter samt sprida dem vidare i din organisation”.