WILHELM STENHAMMARSÄLLSKAPET

Medlemsbrev och inbjudan till möte

 

7 december i Stenhammarsalen, Göteborgs konserthus

En timme med Curt, William och Hugo i Stenhammars egen sal

 
 
 

Medlemskväll

Den 7 december 2022 firar vi Hugo Alfvén i Stenhammarsalen !

I ett sammarrangemang med Göteborgs Symfonikers Vänner (GSV) och Göteborgs Kammarmusikförening  (GKF) kommer vi bjuda på en kväll till Hugo Alfvéns minne; tonsättaren som i år har 150-års jubileum.

I ett spännande samspel har vi med oss:

Curt Carlsson, ordförande i Alfvénsällskapet och en känd radioröst från Sveriges Radio P2. Curt kommer berätta om tonsättaren och hans gärning samt de kopplingar han kan finna till Wilhelm Stenhammar.

William Dahl, från Ingesunds Musikhögskola och förste pristagare vid Göteborgs Pianofestivals första internationella tävling för unga pianster 2021. William kommer i samspel med Curts föreläsning spela exempel ur Hugo Alfvéns och Wilhelm Stenhammars musik.

 
 

Program:

Gemensam fika 18.30.

Information på scenen om våra tre sällskap 18.50.

Curt Carlsson och William Dahl startar resan in i Alfvéns och Stenhammars värld 19.00.

Programmet är cirka 60 minuter långt.

OBS ANMÄLAN KRÄVS ! Kaffe och smörgås ingår.

Våra (och GSVs  och GKFs) medlemmar betalar 100 kr för kvällen.

Vi önskar få det swishat (123 560 7395) innan den 30 november, alternativt så anmäler du dig till stenhammar@telia.com och skriver att du vill betala vid ankomst till Stenhammarsalen.

Anmälan är bindande (vi har ju smörgås och kaffe som väntar på de anmälda/betalande). 

Vi önskar information om ev. specialkost/allergier senast 30 november. 

Frågor ? Maila stenhammar@telia.com

Är du inte medlem i något av sällskapen?

Passa på det att bli det då; se nedan hur 😀👇

Varmt välkommna.

 

Bli medlem i WILHELM STENHAMMARSÄLLSKAPET

200 kr per person och år. 

300 kr per familj och 1600 kr för ett ständigt personligt medlemskap

Bankgiro 5134-4166   Plusgiro: 806937-9  Swish: 123 560 7395

 

Inbetald medlemsavgift i samband med detta arrangemang gäller även hela 2023.

Kommande möte  i Stenhammarsällskapet blir ÅRSMÖTET den 7 februari 2023, då vi även kommer presentera våra planer inför kommande år.

 

Vår Caj Strandberg sammanfattar  Alfvénsymposiet i Uppsala i oktober 2022.

Hugo Alfvén 150 år! – Alfvénsymposium i Uppsala 

Förra året var Stenhammars år. Han fyllde 150 år vi firade honom med ett symposium i Göteborg. I år är det Hugo Alfvéns tur! Han fyller nämligen 150 år och firades med ett symposium i Uppsala 13 – 14 oktober. 

 

Det finns onekligen likheter mellan Alfvéns och Stenhammars gärningar. Båda slog igenom tidigt: Stenhammar med sin första pianokonsert vid 26 års ålder, och Alfvén med sin andra symfoni vid 27. De komponerade sedan några av portalverken i svensk musik: Stenhammar med andra symfonin, orkesterserenaden, andra pianokonserten och de sena stråkkvartetterna, och Alfvén med Midsommarvaka, fjärde symfonin och Bergakungen. Deras musik brukar ibland klassificeras som nationalromantisk och uppfattas som typiskt svensk. De umgicks delvis i liknande kretsar och umgicks med tidens ”kulturelit” som Ellen Key, Verner von Heidenstam och Anders Zorn. De gjorde också betydande avtryck i svenskt musikliv utöver den musik de skapade: Stenhammar formade Göteborgssymfonikerna till en orkester i världsklass, och Alfvén professionaliserade svenska körer till såväl repertoar som klang.  

Men det finns också viktiga skillnader mellan deras verksamheter. De utvecklades olika efter genombrottet: Stenhammar ”inåt” med inspiration från Sibelius, och Alfvén ”utåt” med orkesterprakt à la Strauss. Stenhammars musik blev ”absolut” utan uttalad referens till omvärlden, medan Alfvéns ofta blev ”programmusik” i vid mening. ”[M]ot min vilja blir all min musik programmusik”, som han själv uttryckte det. Deras nationalromantik och eventuella svenskhet var av olika märke: Hos Stenhammar mer sensibelt antydd i känslor och stämningar, hos Alfvén mer uttalad med bruk av eller påverkan från folkmusik. Men det blir nog förenklat – Tänk på orkesterprakten i Stenhammars serenad eller innerligheten hos Alfvéns Elegi! Deras yrkesroll och plats i offentligheten kom också att se olika ut: Stenhammar flyttade till Göteborg, vigde sig till orkestern och musikstudier, medan Alfvén blev director musices i Uppsala, fann sin andliga hemort i Dalarna, och med tiden blev folkkär. Slutet på deras levnadsbana kom också att se mycket olika ut: Stenhammar dog redan vid 56 års ålder, och Alfvén blev 88. Stenhammars pianospel finns bevarat på några ”Welte Mignon-rullar”, medan Alfvén fick se sin musik spridas via både LP-skiva och film.   

Vid symposiet i Uppsala diskuterades en mängd perspektiv på Hugo Alfvén som illustrerar reflektionerna ovan. Några få axplock från det hyperintressanta symposiet:  

Joakim Tillman talade om orkesterbehandlingen i Alfvéns sånger och särskilt de sånger som ursprungligen komponerades för piano. Föredraget gjorde tydligt att Alfvéns sanna ”instrument” är orkestern snarare än pianot – som han uppfattade som kallt – och hur sångerna lever upp och får gestalt i orkesterskrud. När de ”flyttades” från piano till orkester fick Alfvén också möjlighet briljera i sin konst att gestalta något i omvärlden – som eldflugor, taltrastar, eller olika typer av klockor.  

Per-Henning Olssons talade om den okända sången ”Unge Herr Sten Sture” för baryton, stor orkester och gigantisk kör – 180 mansröster! Sången beskrevs som högromantisk och koloristisk – och med pekoralistisk text. Den ”vanvettiga tanken”, som Alfvén uttryckte det, att komponera sången inför en körresa med OD till Dortmund 1912 var ett försök att förnya repertoaren för manskör. Sången, som sällan framförts, fick liv under en konsert efter symposiet.  

Tobias Lund talade om ”världsåskådningsmusikern” Alfvén. Den fascinerande tanken, som Lund försvarar i detalj i sin bok Rosens klang, är att Alfvén inspirerades av sitt umgänge med den tidens idéströmningar och att hans centrala verk gestaltar och bearbetar olika uppfattningar om ursprung, och modernitet, religion, kärlek och erotik, och deras roll i människors liv. Musiken kan göra det genom att ha en viss struktur och uttrycka affekter – känslor – som på olika sätt utvecklas i musiken, men också genom att väcka associationer och citera och alludera till annan musik. I sin bok argumenterar Lund för sin tes genom inträngande analyser av verk som Herrans bön, Midsommarvaka och fjärde symfonin. Komplicerat, men väldigt spännande!  

Linda Hinners talade om Alfvéns konstnärliga och personliga relation till skulptören Alice Nordin som han träffade och uppvaktade i Paris 1898. Föredraget illustrerade hur den tidens idéer om kärlek och mäns och kvinnors roll i samhället på ett konkret vis påverkade deras konstnärskap och förhållanden. Ellen Keys idéer om fri kärlek – anno 1898 – visade sig nämligen vara tämligen problematiska att omsätta i sinnevärlden – och kom att tolkas ganska olika av män och kvinnor.  

Jonas Lundblad talade om en helt annan av Alfvéns många bekantskaper: Nathan Söderblom. Alfvén fick uppdraget att komponera Uppenbarelsekantat till invigningen av Uppenbarelsekyrkan och till musiken valde ärkebiskopen texten ur Bibeln. Föredraget underströk en viktig aspekt av Alfvén som kanske alltför sällan uppmärksammas – Hur nära han umgicks med samtidens ”kulturelit” och hur upptagen han var av tidens idéströmningar. Nu har Tobias Lund också visat hur de kom till uttryck i musiken själv! 

Tobias Plebuchs talade om Alfvéns filmmusik till Mans kvinna (1945) som är baserad på romanen och pjäsen av Vilhelm Moberg med samma namn. Musiken bekräftar det Alfvén själv konstaterat – Han skrev den mest inspirerade musiken när han kunde ”se” något framför sig som han ville skildra – vilket ofta ledde till att han skrev programmusik. Med exempel från flera klipp ur filmen fick vi se hur Alfvén i Wagners efterföljd systematiskt använder ledmotiv för att referera till personer och händelser i filmen. Alfvén verkar mer eller mindre född till filmkompositör!   

Symposiet ägde rum i Musicum i Uppsala – Huset där Alfvén bodde och höll sina föreläsningar.                  

 
 
 
 
 

 

Vad Du bidrar till och får som medlem i

WILHELM STENHAMMARSÄLLSKAPET:

 

Du stödjer arbetet med att främja kunskapen om och framföranden av Stenhammars musik.

Du stödjer arbetet för att främja forskning om Wilhelm Stenhammar och hans tid.

Du blir inbjuden till spännande aktiviteter, inspirerande föredrag och får träffa professionella artister och lyssna på deras musikframföranden.

Du får tillgång till sällskapets Facebookgrupper (en svensk och en internationell), där diskussioner om Wilhelm Stenhammar och hans musik pågår löpande.

Årsavgift: 200 kr. (Familj 300 kr, Förening/Företag 500 kr, ständigt medlemskap 1600 kr)     Avgiften sätts enklast in på sällskapets bank- eller plusgiro, via Swish eller betalas på plats vid sällskapets aktiviteter.

 Sällskapet har sitt säte i Göteborg och i styrelsen sitter:

Cecilia Stenhammar, Gunilla Flinck, Helena Sul, Anders Carlsson, Caj Strandberg, Dan Olsson, Anna Hussfelt och Anders Wikström

WILHELM STENHAMMARSÄLLSKAPET

Kontakt: stenhammar@telia.com

Bankgiro 5134-4166   Plusgiro: 806937-9  Swish: 123 560 7395

 

 
 
FacebookLinkedInXInstagram
 

View online | Unsubscribe