Senaste nytt från Folkbildningsrådet. Har du problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.

Välkommen till andra utskicket av UTBLICK!

Det här nyhetsbrevet berättar om internationella skeenden som påverkar folkbildningen och görs av Folkbildningsrådet i samarbete med Sveriges folkhögskolor, Studieförbunden i samverkan och Lärarförbundet Folkhögskola. 

Tips eller idéer för framtida nyhetsbrev?


CONFINTEA VII tar beslut om ”Marrakesh Framework”

Den sjunde CONFINTEA-konferensen gick av stapeln i somras (15–17 juni), i Marrakech, Marocko. Syftet med konferensen är att utvärdera lärande och utbildning på en global skala och ta fram ramverk för framtida utveckling. I det nya ramverket (the Marrakesh Framework) finns bland annat gemensamma mål om statligt stöd till folkbildning. Över 140 UNESCO-länder ska jobba mot dessa mål de kommande 12 åren. ICAE, folkbildningens globala intresseorganisation, har sammanfattat hur detta påverkar vuxnas lärande och bildning.

Läs ICAE:s rapport och ladda ner hela ramverket här.


Webbinarium: Efter CONFINTEA – Hur går vi vidare?

Vad får det som beslutades på CONFINTEA för konsekvenser för folkbildningen i Sverige? Hur kan den svenska folkbildningen bidra i den internationella utvecklingen framåt? David Samuelsson är generalsekreterare för Studieförbunden i samverkan och leder ett samtal med bland andra Cecilia Palm, som representerade den svenska folkbildningen på konferensen. Fler gäster tillkommer. (1 november kl. 08:45–09:30.) 

Anmäl dig till webbinariet här.


Ny rapport: GRALE V

GRALE står för Global Report on Adult Learning and Education och är en återkommande rapport från UNESCO. Rapporten visar vilken effekt vuxnas lärande har på områden som aktivt deltagande i samhället, jämlikhet, mångfald och tolerans. Årets version innehåller också en tillbakablick på målen från den förra CONFINTEA-konferensen. Cecilia Bjursell, från Encell är en av experterna som har granskat rapporten.

Läs rapporten här.


Vad är Citizenship Education?

Temat för GRALE V-rapporten är ”Citizenship education”, som kan översättas till medborgerlig bildning. I rapporten förekommer också begreppet ”Active citizenship” och i en egen publikation försöker DVV International, en avdelning av det tyska folkhögskoleförbundet, reda ut vad dessa begrepp betyder och hur de skiljer sig åt.

Läs publikationen här.

Micro-Credentials – ett sätt att synliggöra kunskap

Vad är ”micro-credentials”, varför är de viktiga och vilken roll spelar de i vuxnas lärande och bildning? Kort sammanfattat handlar det bland annat om att tillgodogöra sig kortare utbildningar och erfarenheter och göra dem synliga.

Läs mer om fenomenet här (från ETF, the European Training Foundation).


Ny europeisk agenda för vuxnas lärande

I slutet på förra året antogs en ny ”European Agenda for Adult Learning”, som gäller fram till 2030. Den nya agendan är ett nyckeldokument för att rama in policy och målsättningar för folkbildning inom EU. Men hur bra är den nya agendan? EAEA är folkbildningens europeiska intresseorganisation.

Här kan du läsa deras analys och genomgång.


Folkhögskolornas arbete med Agenda 2030

Folkhögskolor över hela Sverige arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor och de globala målen, Agenda 2030. Sveriges folkhögskolors nya film visar hur hållbarhet kan se ut i praktiken. 17 folkhögskolor har gestaltat vart och ett av de olika målen, och visar hur vi tar ansvar för en mer hållbar, jämställd och klimatvänlig värld, där ingen ska lämnas utanför.

Se filmen här


Ny skrift om internationellt arbete

En ny skrift från Linköpings universitet visar upp internationella samarbetsprojekt inom Vuxenutbildarcentrum och Folkhögskollärarprogrammet. Berättelserna sträcker sig från 1970-talet fram till strax efter millennieskiftet. Färgstarka och livfulla berättelser utlovas, såväl som viktiga insikter att bära med sig till framtidens sammanhang. 

Läs skriften här.

Gösta Vestlund – Folkbildaren från framtiden

För två år sedan gick folkbildningslegenden Gösta Vestlund ur tiden. I en ny bok från Arena Idé lyfts hans många gärningar för vuxnas lärande och bildning, inklusive hans engagemang för internationell folkbildning.

Läs mer om boken i denna artikel från ENCELL.


PROMOCITI – folkhögskolor bygger aktivt medborgarskap

Hur kan folkhögskolor runtom i Europa se till att stärka medborgare att delta i beslut som påverkar dem? I projektet PROMOCITI undersöker fem olika folkhögskoleorganisationer i Polen, Österrike, Spanien, Tyskland och Sverige hur folkhögskolor och liknande institutioner kan vara resurser för aktivt medborgarskap och för lokal utveckling.

Läs mer i en artikel från deltagande Färnebo folkhögskola.


Påminnelse: Webbinarier om folkbildningen i världen

Under våren anordnades två webbinarier med fokus på olika europeiska och globala paraplyorganisationer, internationella konferenser och sammanhang som påverkar folkbildningen. I samtalen medverkade bland andra Gustav Fridolin och Cecilia Palm, som representerar svensk folkbildning i olika internationella styrelser. Även representanter från Unesco och EAEA deltog.

Du kan se webbinarierna här.


Folkbildningsrådet fördelar och följer upp statsbidrag till folkhögskolor och studieförbund. Läs mer på vår webbplats folkbildningsradet.se.

Du får detta utskicket för att du är registrerad som prenumerant på vårt internationella nyhetsbrev Utblick. Det innebär att dina uppgifter-postadress finns sparade i vårt användarregister. Detta register används bara för detta utskick och när du avregistrerar dig så raderas din e-postadress.
Vill du avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet? Klicka här.