Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nytt från Göteborgs scoutdistrikt!

DISTRIKTSSTYRELSEN OCH VALBEREDNINGEN

Distriktsstyrelsen har den senaste tiden arbetat för fullt med verksamhetsplan och sammanhörande budget inför stämman den 23 oktober.

Handlingarna finns att läsa på hemsidan, klicka här!

Som huvudpunkter kan nämnas att vi bl.a. planerar att utöka stödet till arrangemangen samt efter ca 10 år åter igen arrangera ett distriktsråd. För att vara med och påverka vad som händer i distriktet behöver du göra din röst hörd på stämman! Du kan antingen komma som ombud för din kår eller delta på egen hand, i så fall utan rösträtt. Du anmäler dig via Scoutnet HÄR

NOMINERA MERA! På distriktsstämman skall vi också utse våra ideella i distriktsstyrelsen som är våra gemensamma företrädare för distriktet. Vi vill jättegärna att du engagerar dig eller om du känner någon lämplig person, nominera!! Vi behöver fortfarande både ledamöter och suppleanter till distriktsstyrelsen samt ledamöter till valberedningen. Att vara aktiv i distriktet ger  goda möjligheter att påverka, tänka nytt, ett fantastiskt kontaktnät och dessutom är det roligt! Du når valberedningen på valberedningen@gbgscout.se och nomineringar kan du göra i ett formulär som du hittar HÄR

Vi jobbar även vidare med distriktets profilering och söker någon som jobbar med reklam, originalarbete för logotyper mm. Har du en stund över att antingen hjälpa till lite i projektet eller vara bollplank hör av dig till styrelsen@gbgscout.se 

Du vet väl att distriktet tillsammans med våra granndistrikt är med och arrangerar ett regionsläger 2024?! Mer om det kan du läsa lite längre ner i detta brev.

Slutligen, snart är det dags för demokratijamboree och distriktet har budgeterat för att stötta kårernas deltagande, se mer om detta HÄR 

Vi hörs och ses!
Styrelsen


KRAGENÄS

Välkommen till Kragenäs nästa sommar!

Sommaren 2023 kommer vi att erbjuda utökad service under vecka 30 och 31.

Ni kommer en eller flera kårer tillsammans och gör ert eget läger precis som vanligt och vi tar hand om mycket av det praktiska så att ni kan fokusera på ert program.  Kragenäs erbjuder förutom ved, vatten, slanor, kiosk, dusch och toaletter, och även matservice med råvaror för frukost, lunch, middag och kvällsmat. VI har också ett café och en del gemensamma aktiviteter och programpass.

Definitiva datum och priser kommer vid årsskiftet men de preliminära datumen är:

Vecka 30
Kort vecka 26-29 juli (onsdag-lördag)
Lång vecka 23-29 juli (söndag – lördag)

Vecka 31
Kort vecka 3-5 augusti (torsdag – lördag)
Lång vecka 30 juli  – 5 augusti (söndag – lördag)

Kåren kan kombinera kort och lång vecka för olika deltagare. Till exempel kan Spårarna vara med kort vecka och Äventyrarna lång vecka om kåren vill det. Definitivanmälan öppnar efter årsskiftet men det går bra att göra en intresseanmälan redan nu.

De fem första Göteborgskårerna som bokar läger under vecka 30 eller 31 är välkomna att kostnandsfritt vara i Pannbergsstugan en helg under säsongen 2023-2024.

Under långhelgerna på våren och resten av sommaren är Kragenäs öppet så att ni kan ha ert eget läger. Då finns ved, vatten, slanor, dusch och toaletter samt kyl- och frysförvaring att tillgå. Då får man gärna använda både hinderbanan och kanoterna som finns på Kragenäs under sommaren. Boka ert läger här!

De fem första Göteborgskårerna som bokar eget läger  sommaren 2023 bjuder vi på kaffe under hela vistelsen!

Läs mer på hemsidan och hör gärna av er om ni har några frågor kragenas@gbgscout.se

Besök Kragenäs och bo i Pannbergsstugan

Om hösten, vintern och våren går det bra att hyra Pannbergsstugan för till exempel en upptakt, julhajk eller övernattning. Det finns sovplats på loftet för ca 15 personer och 4 bäddar i våningsängar på entréplan. Huset har också kakelugn, kyl, frys, spis, ugn och diskmaskin samt 2 toaletter och en dusch.

Du kan enkelt se om Pannbergsstugan är ledig och göra din bokning i kalendern som finns här:  https://boka.se/gbgscout

Följ oss gärna på Facebook


MANDALAY

Tack för en härlig säsong!

Seglingssäsongen för Mandalay når sitt slut och vi kan summera en sommar utan pandemirestriktioner som får en att redan längta efter nästa! Vi har haft ett sex fina arrangemangskvällar med deltagande scouter från hela distriktet. På dessa kvällar kan vem som helst delta, det enda kravet är att man är medlem av en kår som ingår i Göteborgs scoutdistrikt och kan simma 200 meter. Vi har dessutom haft ett stort antal bokade seglingar med scouter från olika scoutkårer i distriktet och på något märkligt sätt känns det som om vädret har varit fint de allra flesta kvällar vi varit ute.

Under pandemin har vi varit rätt få befäl men glädjande nog har vi kunnat välkomna ett antal nya instruktörer till befälsgruppen under året vilket gör att vi har goda förhoppningar om att kunna bli fler skeppare och styrmän så vi kan ta ut fler scouter på seglingsäventyr med vår fina skuta. En höjdpunkt tillsammans med de nya instruktörerna var deltagandet i Nordisk Skutträff, ett årligt återkommande arrangemang med deltagande traditionsskutor från Sverige, Norge och Danmark. I år gick det av stapeln veckan efter midsommar i Fredrikshamn, Norge, och sammanlagt 23 skutor av olika sorter och storlekar deltog. I Skutträffen ingår eskadersegling, tävlingar mellan skutorna och mycket trevligt umgänge. Seglingarna hölls i allt från 0-1 m/s och strålande solsken till 15 m/s och regn. I det sistnämnda vädret kom verkligen Mandalay till sin rätt och kom i mål som 4:e båt!

Sommaren 2023 Något som tyvärr inte blev lika bra i år var den planerade arrangemangsveckoseglingen under sommaren som blev inställd. Vi vill därför redan nu flagga för nästa sommars äventyr då vi planerar då att segla Mandalay till och från det nationella Sjöscoutlägret i Blekinge, Sjö23 där vi under lägerveckan seglar som en del av lägret. Men, tänker ni, då är det ju bara sjöscouter som kan följa med? Absolut inte, säger vi då! Det tar nästan en vecka att segla till lägret och lika länge att segla hem efteråt. På de seglingarna kommer alla i distriktet att kunna vara med, helt oavsett vilken kår ni tillhör. Lägret pågår vecka 30 (den 22–30/7) och seglingen dit kommer således vara vecka 29 och hem vecka 31. Om du som läser detta, gammal eller ung, tycker att det låter kul att segla med Mandalay någon av de veckorna, håll utkik på hemsidan eller ta kontakt med kansliet som förmedlar det vidare till oss i Skeppsrådet.

Fram till dess finns en hel del arbete med att hålla Mandalay så fin som hon är. Det arbetet gör vi tillsammans under vintern och det är ett fantastiskt sätt att lära känna både Mandalay och andra likasinnade som vill drömma lite om sommaren och äventyren som väntar. På arbetsdagarna finns alltid en erfaren arbetsledare som har god kännedom om skutan och vad som behöver göras. Det behövs inga särskilda förkunskaper - kom gärna förbi och se om det är något för dig! Arbetsdagarna kommer att annonseras både på hemsidan och i kalendern.

Väl mött på havet eller i Kulturhamnen i Eriksberg.
Skeppsrådet Mandalay 

Följ oss gärna påFacebook


REGIONSLÄGER 2024

Vårt nästa regionsläger kommer att vara på Kragenäs under vecka 31 - Save the date!! 

Planeringen har startat och teamet vill gärna få fler kompisar i planeringsteamet. Vill DU vara del i att skapa ett läger för alla deltagande scouter och ledare, funktionärer och besökare och alla som på något sätt kommmer att vara på Kragenäs under lägertiden? Fyll i dina kontaktuppgifter i detta formulär så kontaktar vi dig! Man kan vara med hur mycket eller hur lite man vill/kan/orkar. I formuläret kan du ange vad du vill syssla med och givetvis skriva in en kommentar så att det blir lättare att guida dig rätt.

Vänta inte om du har intresse utan anmäl dig NU, ju tidigare vi får in intresserade desto tidigare kan vi börja planera och då blir det lättare att nå vårt mål med att skapa detta läger precis så vi vill ha det, för alla. Vet du någon annan som du tror skulle vara intresserad, tipsa dem gärna och skicka dem länken så att de kan anmäla sig.

Vi har en hemsida där vi löpande kommer att informera om hur planeringen går och vad vi kan behöva hjälp med. 

Vi ses på Kragenäs 2024!
Hälsningar från Lägerkommmittén


ÄVENTYRET


Äventyret fyller 10 år nästa år! 

Vi är en grupp som är igång med planeringen och nu vill vi vill bjuda in till en informationsträff inför nästa år. 

Plats: Sensus lokaler på Södra Hamngatan 30, våning 3

När: 19/10 kl 18.30 - 20.00


På  träffen kommer vi att berätta om vad vi tänkt kring jubileet och även undersöka intresset från deltaganade kårer. Vi hoppas att alla kårer skickar en eller flera representanter!

Äventyret är ett av våra stora distriktsgemensamma arrangemang och brukar samla en hel del deltagare.Som vi alla vet underlättar det för om vi är fler som är med i planering och/eller genomförande, för att alla ska orka göra det bästa av arrangemanget!

Givetvis är det inte sagt att just du som kommer ska engagera dig, träffen är främst för att informera och utbyta tankar kring jubileet.

Kontakt: aventyret@gbgscout.se


SCOUTMUSEET

Välkommen till lördagsöppet på Scoutmuseet med tema världsscoutjamboree 


Vi har fått önskemål om att ha öppet även på andra tider än dagtid på måndagar. Vi prövar att ha öppet en lördag och fokuserar på våra stora samlingar från många av världsscoutjamboreerna. Vi bjuder särskilt några som deltagit i en eller flera jamboreer.
Vi ordnar även försäljning av scoutmärken med mera. Det kan vara användbart vid framtida swopping t.e.x. på nästa sommars jamboree i Sydkorea.

Tid: lördagen den 22 oktober kl. 11-15

Ingen föranmälan behövs, men hör gärna av er om ni kommer.
Ansvarig: Tomas Olsson 070-253 43 27 
Kostnad: Entré 20 kr och fika till självkostnad.


INTERNATIONELLT

Upplev internationell scouting med Scoutland


Har du sett reklamfilmen för Scoutland på sociala medier?

Har din kår redan satt upp kartan över Scoutland som kom med posten innan sommaren?

Kanske har du kikat in på caféet ScoutlandEmbassy under Jamboree22 och fått ett Scoutland pass?

Missa inte några internationella möjligheter genom att prenumerera på nyhetsbrevet ScoutlandTimes!

Formuläret till nyhetsbrevet och mer nyttig information hittar du på https://www.scouterna.se/scoutland/


REGIONALA UTBILDNINGSGRUPPEN (RUG)

Hej! 

Välkommen till någon av våra utbildningar i höst! 

Här hittar du mer information och länkar till ansökan

Kontakt: utbildningsgrupp.vast@scouterna.se

Följ distriktet på sociala medier!

Du vet väl att du kan följa distriktet digitalt? Dels genom vår hemsida givetvis, där samlar vi all det mesta om det mesta. Men vi finns även på Facebook ochInstagram


Alla scoutmedlemmar i Göteborgs scoutdistrikt som är födda 2006-01-01 eller tidigare får detta mail. Om du eller någon anhörig tycker det här är fel får ni mer än gärna höra av er till styrelsen@gbgscout.se för att diskutera saken.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.