Välkommen till Anhörig- och kunskapscenters nyhetsbrev!

nr 3 2022

I nyhetsbrevet vill vi belysa teman ur anhörigas perspektiv och ge inblick i anhörigas olika livssituationer. Vi vill också förmedla information om aktuell forskning och insatser till stöd för anhöriga på nationell, regional och lokal nivå.


✦ TEMA ✦
Anhörigvänlig arbetsplats


Inom socialtjänst, vård- och omsorg liksom hälso- och sjukvård sker dagligen möten med anhöriga till personer som behöver särskilt stöd, vård eller omsorg. I Norrköpings kommun pågår ett arbete med syfte att öka anhörigkompetensen hos medarbetare i olika verksamheter. 

Den största gruppen anhöriga som får stöd genom Anhörig- och kunskapscenter är förvärvsarbetande i åldrarna 31-64 år. Inte sällan är de anställda i någon av  kommunens verksamheter. Hur många arbetsplatser är egentligen anhörigvänliga och vad är det som gör en arbetsplats bra i ett anhörigperspektiv? Att vara kompetent i sin profession gentemot anhöriga, liksom i förhållande till kollegor med anhörigskap, belyser vi i detta nyhetsbrev. 


Anhörigkompetent verksamhet

Sedan hösten 2021 har Anhörig- och kunskapscenter i ett projekt, erbjudit enhetschefer och medarbetare,  inom vård- och omsorgsverksamhet, en utbildningssatsning kring anhörigkompetens. Efter att berörda enheter lämnat ut en enkät som besvarats av anhöriga till dem de hjälper och stödjer, har enhetschefer och medarbetare genomgått en webbutbildning, Stöd till anhöriga, som tagits fram av Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka). Utbildningen ger kunskap om hur man kan skapa bra samarbete med anhöriga. Enkätsvar och diskussionsfrågor från webbutbildningen har sedan legat till grund för reflekterande gruppsamtal som genomförts under ledning av anhörigkonsulenter. Syftet med gruppsamtalen är att synliggöra förbättringsområden samt skapa rutiner för bemötande och samverkan med anhöriga på den egna arbetsplatsen. En tid efter utbildningen följer anhörigkonsulenter upp förbättringsarbetet vid en arbetsplatsträff. Slutligen skickas ytterligare en enkät ut till anhöriga med frågor kring deras upplevelse av möten och samverkan med personalen.


Utbildning kring nationella anhörigstrategin

Den 11 maj 2022 anordnade Anhörig-och kunskapscenter en gemensam planeringsdag med vård-och omsorgskontorets myndighetsutövning, där den nationella anhörigstrategin ”Stöd till den som vårdar och hjälper en närstående” presenterades. Syftet med dagen var att uppmärksamma strategin samt att stärka anhörigperspektivet inom vård och omsorg.

Den nationella strategin utgår från följande tre punkter:

  • Att insatser till den närstående fungerar
  • Att insatser till den närstående ges med ett anhörigperspektiv. Det innebär att vården och omsorgen utförs med beaktande också av den anhörigas behov av till exempel delaktighet och information och att den anhöriges insatser uppmärksammas.
  • Att anhöriga därutöver kan ha behov av stöd för egen del genom exempelvis information, utbildning, avlösning, ekonomiskt stöd och samtalsstöd.

Utgångspunkten för strategin är också att anhörigas insatser och delaktighet alltid ska bygga på frivillighet. Barn som anhöriga är också ett område som lyfts i strategin. Vi behöver bli bättre på att uppmärksamma anhöriga barn och ge stöd eller hänvisa till rätt stödinsats.

Under dagen diskuterades olika frågeställningar utifrån strategin. Två av dessa var:

  • Hur ser och lyssnar ni på anhöriga och uppmärksammar om de har behov av eget stöd?
  • Hur kan ni arbeta med sekretess så att det blir bra för både anhöriga och närstående? Hur kan man inkludera anhöriga trots sekretessen?


Vad är ett gott bemötande för dig som anhörig?

Inför utbildningsdagen kring den nationella anhörigstrategin för kommunens biståndshandläggare och LSS-handläggare, bad Anhörig- och kunskapscenter anhöriga att besvara frågan vad som är viktigt för dem i kontakten med handläggare och vård- och omsorgspersonal. Så här svarade anhöriga:

  • Att bli lyssnad på
  • Att få förståelse för den situation man är i
  • Att bli sedd och bekräftad
  • Att bli räknad med som en resurs
  • Att bli informerad om möjligheter till hjälp som finns att få
  • Att bli tagen på allvar
  • Att det finns tid och att det inte är bråttom
  • Att någon lyssnar och undrar hur jag har det
  • Att bli visad respekt
  • Att någon visar att min hälsa är viktig
  • En vänlig och förstående attityd

De anhörigas synpunkter låg också till grund för reflektion och samtal under dagen. Anhörigkonsulenterna tycker det blev en givande dag med många intressanta diskussioner kring anhörigskapet, som förhoppningsvis leder fram till att anhörigperspektivet utvecklas framöver.


Anhörigvänlig arbetsplats

Minst var femte person i vuxen ålder i Sverige ger hjälp eller stöd till någon närstående. Anhörigas insatser får ofta konsekvenser för deras arbetssituation. För arbetsgivaren kan det innebära risker för arbetsfrånvaro, sämre produktivitet och lägre lönsamhet. För att kompensera eventuell frånvaro finns en risk att anhöriga arbetar övertid med stress, utmattning och kanske sjukskrivning som konsekvens. Studier visar att möjlighet till flexibla arbetstider, stödjande chefer och förståelse från kollegor, hjälper anhöriga att klara av situationen. Genom att besvara ett antal påståenden, som Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) tagit fram, kan du själv se hur anhörigvänlig din arbetsplats är. 


På gång på Anhörig- och kunskapscenter

30 september kl.13:00-16:00 Vandring med livet i centrum- en 3 km lång vandring i omgivningarna kring Abborreberg. För dig som vill ha en avkopplande eftermiddag i lugn och ro. För mer information och anmälan se hemsidan. 

6 oktober kl.10:00-16:00 Nationella anhörigdagen - vi bjuder på ett program med temat återhämtning, där du bland annat får möjlighet att prova på mediyoga. För mer information och anmälan se hemsidan. 

25 oktober kl. 18:00-20:00 Tematräff om unga, internet och övergrepp – föreläsning av Novahuset, råd och tips om hur vi kan prata med barn och ungdomar. För information och anmälan se hemsidan.

27 oktober kl. 17:30-19:30 Tematräff om att leva nära någon med ätstörning - föreläsning med Maja Engström från föreningen Frisk & Fri. För information och anmälan se hemsidan.

Information om våra grupper, utbildningar och tematräffar för hösten 2022 uppdateras kontinuerligt. Mer information om aktiviteterna samt för anmälan se vår hemsida: www.norrkoping.se/anhorigcenter. Du kan också ringa oss för information!


Besök vår hemsida

Börja prenumerera

Anhörig- och kunskapscenter finns till för dig som hjälper, stöttar eller känner oro för en närstående och själv behöver stöd för att orka. Vi vänder oss till alla anhöriga oavsett ålder.

Telefon: 011-15 54 30

E-post: anhorigstod@norrkoping.se

Adress: Anhörig- och kunskapscenter, Drottninggatan 32, 602 24 Norrköping

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.