Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Senior alerts nyhetsbrev november 2022

Registerhållaren har ordet

Det första som måste ut i detta nyhetsbrev är hur fantastiskt det var att få träffa så många av Senior alerts användare på Sjuksköterske- och Äldreomsorgsdagarna! Så många positiva möten och inspirerande att få ta del av allt fint vårdpreventionsarbete som ni gör runt om i landet. En gång om året utökas Senior alert med den så kallade HALT-mätningen (Healthcare- associated infections and antimicrobial use in long-term care facilities) där data om vårdrelaterade infektioner mäts. Enligt uppgifter från Socialstyrelsen är en tredjedel av alla vårdskador vårdrelaterade infektioner och uppskattningsvis kan 50% av dessa undvikas. Nästa år kommer HALT- mätningen att göras gemensamt med övriga Europa så passa på att vara med redan i år för att kunna följa era resultat över tid.

Månadens fokusprofiler

Månadens fokusprofiler är Tomas Söderblom och Inga Zetterqvist, utredare på Folkhälsomyndigheten. Klicka HÄR för att höra dem berätta mer om svenska HALT-mätningen.

HALT & PPM

HALTär ett verktyg för att samla data gällande vårdrelaterade infektioner, förekomst av riskfaktorer hos vårdtagare, och antibiotikaanvändning. Metoden bygger på den europeiska smittskyddsmyndighetens (ECDC) protokoll och är evidensbaserad. Mätningen sker under v. 46-47. Vill du veta mer klicka HÄR

PPM (punktprevalensmätningen) av trycksår sker i samband med svenska HALT en gång om året. Mätningen innebär att Senior alert gör ett datauttag som baseras på antal inskrivna personer på samtliga enhetstyper. Datauttaget görs på riskbedömningar, planerade och utförda åtgärder samt pågående trycksår. Mätningen sker den 17 november v. 46. Läs merHÄR

Om du vill ta del av presentationen som visas på webbinariet Nyfiken på HALT klicka HÄR

Om du vill ta del av presentationen som visas på webbinariet Inför HALT-mätningen klicka HÄR


Webbinarier november

Känner du dig osäker på vilka webbinarier som passar dig? Ta hjälp av vår kunskapstrappa genom att klicka HÄR

Nyfiken på Senior alert
7 november kl.14.45-15.45

Workshop för dig som chef och ledare
8 november kl.15-16

Inför HALT-mätningen
10 november kl.14.30-15.30

Open Space nutrition
23 november kl. 11-12.
Ingen anmälan, du ansluter direkt via denna länk: https://us06web.zoom.us/j/88028458776

Att använda resultat i förbättringsarbete STEG 1
24 november kl.14-15

Att registrera i Senior alert
29 november kl.14.30-15.45


Månadens kultur

KRYDDA DIN LUNCH MED POESI OCH MUSIK. SE KULTUR PÅ LUNCHEN!

Unna er en kulturupplevelse mitt på dagen kl. 12:00– en timmes underhållning, en konsert, stand-up eller varför inte lite lyrik?

Kulturhuset Spira sänder direkt från sin scen till er.

11 november, Det går livets dikter:
"DET GÅR LIVETS DIKTER" AV OCH MED ALI THAREB, 11 november (mcenter.se)

22 november, De kallar mig artist:

DE KALLAR MIG ARTIST, 22 november (mcenter.se)

25 november, Diktläsning med teatertrion:
Föreställning ännu ej fastställd, 25 november (mcenter.se)

Senior digital influencer

Tack Sigtuna kommun för ett bra initiativ och för återkoppling!

Sigtuna kommun genomförde den 21 oktober 2022 Seniordialogen. Där fick runt 70 seniorer aktuell information och tillfälle att diskutera och påverka i frågor som berör dem. En av programpunkterna var ”Digitalt innanförskap” där Elisabeth Rågård, kvalitetschef och Anna-Terese Sporrong, välfärdsstrateg från Äldre- och omsorgsförvaltningen diskuterade hur Sigtuna kommun kan inkludera seniorer i ett allt mer digitalt samhälle. Som inspiration till samtalet tog deltagarna del av Dr Elsas idéer om digitalisering. Deltagarna delade med sig av många tankar om möjligheter och utmaningar. Seniorerna önskade bland annat hjälp från kommunens medarbetare för att kunna öka sin egen digitala förmåga för att kunna bli mer självständig i samhället. Det är också viktigt för många att alternativ till det digitala finns kvar, exempelvis pappersblanketter istället för digitala formulär.

Vill du titta på filmen om daglig digital motion (DDM) och andra inspelade filmer med Elsa så klickar du HÄR


Kontakt support

Telefon:

Måndag-torsdag kl. 10:00-12:00

010-242 12 11

E-post:

Måndag-fredag

senioralert@rjl.se

Följ oss på Social media

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.