Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhets- och tipsbrev i Oktober 2022

Presentera dig själv / din idé / din produkt eller tjänst!

Såg du också programmet Draknästet, om hur de där fick presentera sin affärsidé för drakarna? Tyckte att det var extra kul att se hur många som säkert utan träning gjorde en bra och kul presentation.

Det är vanligt att man, trots flera år inom sitt yrke, tycker det är svårt att prata inför en/flera och presentera sig själv/sin idé/sin produkt eller tjänst. Lite utmaning ska det väl alltid vara inför t ex ett viktigt kundmöte men om du känner obehag måste du göra något åt det.

Oftast säger de flesta att obehaget släpper när de väl börjar prata men här får du lite tips om hur du kan ta bort ditt obehag. Plus att med modellen nedan kommer du också att nå högre och bättre resultat med dina presentationer, då du gör dem på exakt rätt sätt för de/dem du möter. Detta oavsett om du är en av dem som känner obehag.

En del brukar med jämna mellanrum själva eller tillsammans i arbetsgruppen träna med videokamera på sina presentationer. Brukar du göra det också? Alltid bra att få se sig själv på video, då man får se vad man verkligen gör och inte vad man tror att man gör, rätt eller fel.

Första gången jag såg en inspelning på mig själv när jag höll en utbildning eller om det var ett föredrag, så stod jag konstant och ryckte av korken på whiteboardpennan. Undrar hur många som satt där och räknade antalet gånger jag gjorde så, för det var nog mycket svårt att inte lägga märke till denna "detalj". Numera lägger jag ifrån mig pennan när jag skrivit klart, så att jag inte faller för frestelsen igen.

Modell för en bra presentation:

  • Sätt dig ner i lugn och ro och blunda. Tänk dig in i nästa kundmöte och upplev det precis som du skulle vilja att det skulle vara. Hur känns det i kroppen? Hur mår du? Föreställ dig idealsituationen och se dig själv mitt i den. Upplevelser av en föreställd situation går in som ett minne på samma sätt som en verklig situation. Nu vet du dessutom också vad som kommer att hända.

  • Förbered dig väl med material och hur du ska presentera det. Välj de kläder som du kommer att känna dig trygg i och som ger dig respekt.

  • Om du ändå är nervös och torr i munnen när det är dags att börja prata - bit dig lite i tungan (men inte så det går hål givetvis) så får du mer saliv. Le och skratta lite, så kopplar kroppen av.

  • Under din presentation är det alltid ett plus att se till att stimulera kundens alla sinnen genom produkter eller annat du kan ha med dig som kunden kan lukta på, smaka på, känna på, lyssna på och givetvis se på, även fast han också ser på dig och ditt kroppsspråk.

  • Så snart du kan när du har börjat prata eller t o m kanske redan innan under ert kallprat, fundera ut om din kund är visuell, auditiv eller kinestetisk, så att du kan göra din presentation så rätt som möjligt för honom.

  • Nästa steg blir att lista ut vilken kundtyp du har framför dig, dvs vilka motiv har just denna kund och vad lockas han av? Vad är hans största prioritet här idag och hur kan du tillgodose det?


Det är mycket som ska göras, ser det ut som, men givetvis så blir detta en rutin det också. Det viktiga är att du får med alla punkter och att du har gett dig en stor chans att lyckas bra med din integrerade målbild. Lycka till!

Från menyn är du välkommen att klicka dig fram till den utbildande boken om "Det första intrycket". Det är en arbetsbok, så tro inte att du kan ligga och käka praliner och bara läsa, du måste arbeta också - tänka, skriva och reflektera! Där finns det många tips för att lyckas.


Vill du ha hjälp med att jobba med kundbemötande, mental träning, kommunikation och sälj, så är du välkommen att höra av dig!

Beställ information

Beställ boken "Det första intrycket - får du ihop pusselbitarna?"

Beställ föreläsningen Kroppsspråk

Beställ workshopen/föreläsningen Bygg din Självkänsla

Beställ föreläsningen Image Färg & Stil
En gåta:

Svenssons med pappa, mamma, lille Kalle och lilla Sussi samt hunden Fido var på stranden och solade en vacker dag. Till slut blev det dock lite väl varmt och de sökte en och en upp skuggan. Pappan är inte den som går först. Mamman stannar varken kortast eller längst i solen. Lilla Sussi går till skuggan kort efter sin pappa. Kalle går inte som tvåa. Hunden Fido går först till skuggan när någon har gått efter lille Kalle. I vilken ordningsföljd söker sig Svenssons till skuggan?


Nyttigt med gåtor - Numera vet vi att cellerna förnyas hela vår livstid om vi bara är bra på att träna de vi just nu har. Gör du det? Kul att alltid hitta sätt att utmana sig själv och andra.


Svar på föregående månads gåta:
Det var lite svårt förstod jag denna gång men gåtan gäller klockans båda visare.


Stylingtips:

För både män och kvinnor finns det olika kroppsformer man jobbar med när man gör en styling/stilanalys av en person. De finns sju olika kroppsformer för kvinnor och fem olika för män.

Dessa kroppsformer hjälper oss att veta var på kroppen och i klädseln som vi ska göra mest effekter och förändringar. Detta för att varje person ska se så bra ut som han/hon kan. Sedan finns det självklart individuella varianter också som vi tar hänsyn till.

Idag tar vi upp en av de vanligaste kroppsformerna, både för män och kvinnor faktiskt och det är den V-formade kroppen (kallas så). Det är en av dem som vi gör mest förändringar med och som också gör att vi måste tänka lite tvärsom.

Då axlarna på denna person är klart bredare än höfterna, som är den jämförelse man alltid utgår ifrån, så är det nedtill som alla detaljer och effekter ska ske. Detta för att "balansera upp" kroppen och ge den jämnare proportioner. På män då inte fullt lika mycket, då detta anses som männens "idealform" ändå.

På bilderna ovan ser du hur de kläder personerna bär nedtill har större effekter och detaljer än de lite "lugnare" kläder de har upptill på kroppen. På det sättet skapar vi en illusion av att kroppens proportioner är mer lika. Vi trollar lite!

Fokus ska alltid ligga på att något händer i klädseln nedtill och det finns massor att göra. Go crazy, det kan bara bli rätt!

Lycka till!

A&O Image
Långströmsgatan 34C
418 70 Göteborg

031-544 122
070-485 49 19

kicki.eldh@aoimage.se
www.aoimage.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.