Välkommen till Anhörig- och kunskapscenters nyhetsbrev!

nr 2 2022

I nyhetsbrevet vill vi belysa teman ur anhörigas perspektiv och ge inblick i anhörigas olika livssituationer. Vi vill också förmedla information om aktuell forskning och insatser till stöd för anhöriga på nationell, regional och lokal nivå.


✦ TEMA ✦
Återhämtning


Sommaren är för många en tid för rekreation, vila och återhämtning. Vi drömmer om spännande resor till platser som ger nya intryck och upplevelser. Vi längtar till kravlösa veckor då vi tar dagen som den kommer. Eller så är semestern tiden för allehanda projekt vi ska ro iland när vi är lediga.

För den som dagligen lever nära en person som mår dåligt och behöver stöd och hjälp, kanske inte sommaren innebär någon större skillnad. Ibland kan situationen kännas än mer påfrestande när andra far iväg på semester och vardagliga aktiviteter har stängt. Sommarlovslediga barn och ungdomar förlorar en del av den struktur i tillvaron som skolan innebär och det kan vara svårt för föräldrar att räcka till.

Alla behöver vi kontinuerlig återhämtning, men vad som är hjälpsamt för oss är högst individuellt. Detta nyhetsbrev hoppas vi ska väcka tankar kring vad som ger just dig återhämtning.


Vad är återhämtning?

Trötthet och stress är en del livet. Frågan är bara hur man hanterar den och vilken återhämtning som fungerar bäst i olika situationer. Vad är det som får dig att må bra, slappna av eller känna dig behaglig till mods eller lugn? Återhämtning handlar inte bara om passiv vila. Tvärtom kan givande återhämtning vara en aktivitet du gör. Något som känns lustfyllt och som du blir glad av. För att minska trötthet och öka energin långsiktigt är det viktigt med balans mellan ansträngning och återhämtning – och att inte vänta för länge med att fylla på energi. 


Energihjulet

Ett annat sätt att tänka på återhämtning är att se vilka källor man hämtar sin energi från. Man kan tänka sig återhämtning som ett cykelhjul. Ekrarna är olika energikällor, som sömn, relationer, motion och fritidsintressen. Energin skapas när hjulet rullar. För att hjulet ska rulla bra behöver alla ekrar finnas där och vara ungefär lika långa. Om någon eker saknas eller går sönder kommer inte energihjulet att rulla effektivt. Dessutom riskerar hjulet att bli skevt, så att vi på sikt kan få svårt att alls ta oss fram.

Som anhörig med ett stort omsorgsansvar kan man hamna i en negativ spiral; man känner sig trött och hängig och orkar inte göra det man vet att man egentligen mår bra av. Vanliga cykelhjul lagas på verkstaden. Energihjul av det slag som beskrivs här lagas istället genom att vi börjar engagera oss i aktiviteter som ger mening och glädje. Det fyller på energi långsiktigt och en positiv spiral skapas.

Hur ser ditt energihjul ut idag? Vilka energikällor använder du? Vad ger mening, glädje och energi för dig? Är hjulet jämnt, eller skevt? 



Oxytocin

En trygg hand på din axel, en värmande strykning över din arm, en massage eller en kram som varar länge. De flesta av oss mår bra när andra rör vid oss. Vid beröring frigörs ”må-bra”-substansen oxytocin. När vi ger någon beröring medvetet påverkas både den som ger och den som tar emot beröringen. Blodtrycket sjunker, pulsen går ner, stressen och oron minskar. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan också vid bland annat ögonkontakt, vänligt bemötande, värme och vila.


Här och nu

Vår hjärna är bra på att förutse problem som skulle kunna uppstå i framtiden. Syftet med detta är att göra oss uppmärksamma på eventuella framtida risker och faror. Hjärnan är också bra på att lägga på minnet om vi varit med om något obehagligt eller påfrestande, för att vi ska vara förberedda ifall vi hamnar i liknande situationer igen. När vi är stressade kan vi mentalt sett befinna oss någon helt annanstans än där vi är rent fysiskt. Problemet med detta är att det kan ta mycket energi och leda till trötthet och oro. Ett förhållningssätt, som ofta fungerar för att spara energi och minska stress, är att ta sig själv till nuet. Det kan man göra genom en kort andningsövning.


Återhämtningsguiden som studiecirkel

Till hösten 2022 erbjuder Anhörig- och kunskapscenter en studiecirkel för anhöriga som vill förbättra sitt mående genom återhämtning. Vi utgår från materialet ”Återhämtningsguiden – för dig som står nära någon som mår dåligt”. Materialet är uppdelat på åtta träffar och innehåller bland annat berättelser från anhöriga, vanliga tankar och känslor, förhållningssätt och bemötande samt var man kan söka stöd. I cirkeln reflekterar vi tillsammans samt prövar olika verktyg som kan vara viktiga i den egna återhämtningen. För mera information och anmälan, gå in på vår hemsida www.norrkoping.se/anhorigcenter eller ring på telefon 011-15 54 30.

På gång på Anhörig- och kunskapscenter

27/7 kl.13:30-15:30 Sommarcafe´på Färgargården
24/8 kl.13:30-15:30 Sommarcafe´på Färgargården
I sommar kan du träffa våra anhörigkonsulenter på Färgargården (Värdshusgatan 8, Norrköping) vid ett par tillfällen. Kom och fika och få en stunds gemenskap. Vi möts på bilparkeringen utanför Färgargården innan vi slår oss ner vid fikabordet. 

30/9 kl.13:00-16:00 Vandring med livet i centrum- en 3 km lång vandring i omgivningarna kring Abborreberg. För dig som vill ha en avkopplande eftermiddag i lugn och ro. För mer information och anmälan se hemsidan. 

Information om våra grupper, utbildningar och tematräffar för våren 2022 uppdateras kontinuerligt. Mer information om aktiviteterna samt för anmälan se vår hemsida: www.norrkoping.se/anhorigcenter. Du kan också ringa oss för information!


Besök vår hemsida

Börja prenumerera

Anhörig- och kunskapscenter finns till för dig som hjälper, stöttar eller känner oro för en närstående och själv behöver stöd för att orka. Vi vänder oss till alla anhöriga oavsett ålder.

Telefon: 011-15 54 30

E-post: anhorigstod@norrkoping.se

Adress: Anhörig- och kunskapscenter, Drottninggatan 32, 602 24 Norrköping

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.