Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Senior alerts nyhetsbrev september 2022

Registerhållaren har ordet

Det är med stor glädje och entusiasm som vi hälsar er alla välkomna till en höst med Senior alert. Det är mycket nytt som vi kan presentera så det finns ingen anledning att hålla på spänningen längre.

Från och med september kommer Senior alert att ha fokusmånader då vi lyfter ett område extra i nyhetsbrev och sociala kanaler. Denna månad är det fall som står i fokus.

Tillsammans med Kulturhuset Spira i Jönköping kommer Senior alert att erbjuda gratis livesändningar med konserter och lyrik. I höstens nyhetsbrev kommer ni kunna läsa mer om månadens kultur.

Senior alerts webbaserade grundutbildning har fått en ordentlig uppdatering och kommer publiceras i början av hösten. Precis som vanligt så är den kostnadsfri att göra och deltagaren erhåller ett diplom efter genomförd utbildning.

Senior alert kommer under hösten att besöka särskilda boenden för att monitorera (en form av kvaitetssäkring). Är du intresserad att vara med kan du läsa mer på vår hemsida. Klicka HÄR.

Vi ser fram mot en fullspäckad höst med er!

Månadens fokusprofiler

Då september månad har fokus på fall, är vi glada över att kunna presentera månadens fokusprofiler, Åsa Larsson Ranada och Maria Andreassen.

Åsa är universitetslektor vid Linköpings Universitet men även Sveriges Arbetsterapeuters representant i Senior alerts styrgrupp. Maria arbetar som lärare på Arbetsterapeutprogrammet vid Linköpings Universitet och arbetar som arbetsterapeut inom äldreomsorgen i Linköpings kommun.

Hör Åsa och Maria i en 4 minuters lång film där de berättar om fallprevention, fall och hur Senior alert kan vara ett stöd i detta. Klicka HÄR för att se filmen.

Fokusmånad september - FALL

Fallprevention - en kostnadseffektiv åtgärd?

Socialstyrelsen har fått i uppdrag att genomföra hälsoekonomiska beräkningar av vissa åtgärder och arbetssätt, som ligger inom hälso- och sjukvården och socialtjänstens område, och som syftar till att minska risken för fallolycka. För att motivera bland annat verksamhetsledning att prioritera fallprevention behöver fördelarna med att arbeta fallpreventivt tydliggöras. Läs mer HÄR

Råd för att främja hälsosamma matvanor och förebygga fall hos äldre kvinnor och män

Regeringen har inlett ett nationellt arbete för att minska antalet fallolyckor bland äldre. Som ett led i detta arbete har Livsmedelsverket under 2018–2019 fått i uppdrag av Socialdepartementet att ta fram och sprida information direkt till äldre kvinnor och män om maten och måltidens betydelse för ett hälsosamt åldrande samt för att minska risken för fallolyckor. Risken för ofrivillig viktnedgång och muskelsvaghet ökar med stigande ålder. Hälsosam mat i rätt mängd tillsammans med fysisk aktivitet är grunden för ett hälsosamt åldrande och kan delvis skjuta upp dessa tillstånd och därmed minska risken att falla. Läs mer HÄR.


Månadens webbinarier

Webbinarier september

Känner du dig osäker på vilka webbinarier som passar dig? Ta hjälp av vår kunskapstrappa genom att klicka HÄR

Nyfiken på HALT
13/9 och den 29/9 kl.15-16

Nyfiken på Senior alert
14/9 kl.14:45-15:45

Att använda resultat i förbättringsarbete STEG 1
20/9 kl.14-15

Att registrera i Senior alert
27/9 kl.14:30-15:45


Månadens kultur

Häng med på rörelsebingo! Skellefteå kommun har skapat ett digitalt bingospel som kallas Dutt´n go. Häng med på rörelser till härlig musik och dutta sedan på din bricka. Varje rörelse visas i 30 sekunder och kan utföras stående eller sittande. Därefter visas en bingosiffra och det är dags att dutta på de fysiska bingobrickorna. Vem får bingo först?

Klicka HÄR för att komma till spelet.

Senior digital influencer

I Stockholm finns kända influencers som Bianca Ingrosso, 28, Anis Don Demina, 29, och Misslisibell, 21. I Jönköping har vi Elsa Ask, 83.

Så börjar artikeln där vår kära digitala influencer Elsa Ask intervjuats i Jönköpingsposten. Artikeln beskriver bland annat hur tekniken inte bara gett Elsa nya viktiga kunskaper, utan också många nya och betydelsefulla vänner, både bland följarna och bland samarbetspartners. Nu arbetar hon också med förberedelserna för en bok. Vill du läsa artikeln i sin helhet så klickar du HÄR

Under fokusmånad fall vill vi passa på att återanvända den första filmen som spelades in tillsammans med vår Senior digitala influencer, Elsa Ask. Hör henne ge tips som passar både inför hösten med halkiga löv och inför den stundande vintern. Du hittar filmen genom att klicka HÄR

Vill du titta på fler inspelade filmer med Elsa så klickar du HÄR.


Kontakt support

Telefon:

Måndag-torsdag kl. 10:00-12:00

010-242 12 11

E-post:

Måndag-fredag

senioralert@rjl.se

Följ oss på Social media

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.