VÄLKOMMEN TILL

 

DEN BLOMSTER TID NU KOMMER
...ALLDELES SNART!

Det är säkert många av er som tillsammans med oss börjar blicka framåt mot sommaren och även snegla på vad hösten har att erbjuda. Här nedan kan du ta del av vilka våra teaterpedagogiska materialpaket som vi erbjuder just din arbetsplats. 

Vi vill passa på och hälsa teaterpedagog Sarah Bergkulla välkommen tillbaka på jobb efter sin moderskapsledighet och avtacka vikarierande teaterpedagog Marja Vuori, som kommer fortsätta sitt teaterpedagogiska arbete på Viirus i Helsingfors. Vi önskar henne all lycka! 

Vi vill även rikta ett stort tack till er pedagoger, tack för ert engagemang och till alla som bokat oss! Vi ser fram emot att få komma på besök och återbesök till er arbetsplats nästa spelår!

 

GLÄNTA

Tema: Hållbar utveckling

Läs mer om TIU programmet här>>> 

Glänta är ett TIU-program om ekologi, hållbarhet och framtid. Det är en berättelse om vår oförmåga att leva i samklang med naturen och varandra. Finns det något som kan rädda oss?

BAKGRUND, FÖRVÄNTNINGAR OCH MÅLSÄTTNINGAR

Undervisnings- och kulturministeriet har för sin del i sin strategi 2030 gett löfte om att stärka Finlands internationella genomslag och globala ansvar samt förbundit sig till en hållbar utveckling. Vårt TIU program kan vara ett sätt att konkretisera detta arbete, att engagera unga och lyfta fram behov och framtidsvisioner som främjar hållbar utveckling. Vi vill skapa förutsättningar för en rättvis och hållbar utveckling, formulera konkreta utvecklingsmål med inspiration till en positiv förändringskraft.

Målsättningen med det pedagogiska materialet är att ge verktyg för att undersöka vad som karaktäriserar en hållbar framtid och hur vi hittar och tillämpar lösningar som korrigerar en icke-hållbar livsstil. En handlingsplan mot en hållbar framtid där världen kan utvecklas, såväl ekologiskt som socialt och ekonomiskt. Att göra något konkret för miljön skapar välmående. Den yngre generationen är villig att förändra sin livsstil för att rädda planeten, ser sig själva som förebilder och de som kommer att leda utvecklingen mot en mer hållbar framtid. De unga förväntar sig att skolorna aktivt arbetar för hållbarhet.  

Materialet ger möjligheter att hitta nya sätt att tänka för att skapa en hållbar framtid. För att skapa förutsättningar för ett framgångsrikt arbete kring hållbarhet i skolan krävs ett engagerat team. Det krävs kommunikation, samverkan, respekt och att alla känner sig inkluderade i processen. Vårt material fungerar ämnesöverskridande och stöder fenomenbaserat lärande. Eleverna reflekterar och utforskar tematiken under förarbetet, föreställningsdelen och efterarbetet. Genom deltagandet i TIU programmets alla delar, blir eleverna engagerade, fysiskt aktiverade och kommer lättare ihåg vad de lärt sig då kunskapen förankras i verkligheten.   

HANDLEDNING & FÖRHANDSVISNING 

Tidpunkt: 27.9.2022, kl. 18-20.30  
Plats: Wasa Teater  

Du får som pedagog möjlighet att delta i en handledning kring TIU programmet Glänta. Vi bekantar oss med materialet och erbjuder stöd med att utföra för- och efterarbete. Kan ditt kollegium inte närvara finns möjligheten för er skola att boka ett online handledningsmöte. Vill ni boka en gratis online handledning (60min) tar ni kontakt med teaterpedagog Nina Dahl-Tallgren. 

Efter handledningstillfället får alla möjlighet att se en förhandsvisning av TIU programmet Glänta. Föreställningsdelen är 90 minuter.  

Anmäl dig här>>>

BOKA HANDLEDNING ELLER WORKSHOP

Vill ni boka handledning eller workshop? Har ni frågor om det pedagogiska materialet i anknytning till TIU-programmet Glänta eller om TIU projektet, ta kontakt med:  nina.dahl-tallgren@wasateater.fi 

HEIMAN

Tema: Kulturarv, arketyper och identifikation

Läs mer om pjäsen här>>> 

Romanen Heiman skriven av teaterchefen och författaren Ann-Luise Bertell kom ut under 2020. Boken har nominerats till Finlandiapriset och Runebergspriset. Hösten 2022 blir Heiman till teaterföreställning på Wasa Teaters stora scen. Scenversionen av Bertells Heiman behandlar liksom boken teman som ensamhet, rädsla, skuld, föräldralöshet men också kärlek och hur den tar sig uttryck och går i arv mellan generationerna. Musiken och rörelsen har en viktig plats i scenversionen. Berättelsen är sprungen ur den steniga österbottniska myllan och frågar sig vilket pris man måste betala om man aldrig får vara sig själv.

KUNSKAPSBOK

Tid: 2 x 90 min

Med kunskapsboken till Heiman vill vi blicka bakåt på vår historia, se vad vi har med oss i ryggsäcken och spegla det mot vad som händer i världen idag. Syftet är att stödja elevernas utveckling av en kulturell identitet som grundar sig i respekt för de mänskliga rättigheterna. Vi utforskar teman så som kulturarv, arketyper och identifikation och ställer oss frågan: Vem äger min historia? Kunskapsboken är ett enkelt verktyg för läraren. Den består av ett för- och efterarbete (färdiga lektionsplaner) till föreställningen som hålls av läraren i klassrummet. 

INTRODUKTION I SALONGEN (KONSTTESTARNA)

Tid: 5 minuter

Vi har en 5 minuter lång introduktion om produktionen, dess tematik och innehåll. Vi gör en inramning tillsammans med de unga för att öppna upp konstupplevelsen. Eleverna får nycklar att kunna reflektera, känna sig delaktiga och på så sätt kunna förankra teaterupplevelsen i sin egen omgivning.

Q&A EFTER FÖRESTÄLLNINGEN (KONSTTESTARNA)

Tid: 5-10 minuter

Efter föreställningen får eleverna stanna kvar i salongen, vi fördjupar teaterupplevelsen genom ett samtal med skådespelarna kring deras arbete med produktionen. Eleverna och lärarna får möjlighet att ställa frågor. Tillsammans utforskar vi dialogen mellan scen och salong.

HANDLEDNING & FÖRHANDSVISNING

Tidpunkt: 14.9, KL. 18

En kväll på teatern för er pedagoger! Teaterpedagogen presenterar det pedagogiska materialpaketet och ger stöd i hur man kan använda sig av för- och efterarbetet i kunskapsboken. Efteråt inbjuds pedagogerna ta del av en förhandsvisning av föreställningen. Tillfället är gratis! 

Anmäl dig här>>>

Om du har frågor kring materialpaketet, ta kontakt med sarah.bergkulla@wasateater.fi

BOCKARNA BRUSE PÅ BADHUSET

Tema: Teaterlek med sagoböcker

Läs mer om pjäsen här>>>

Under en sagostund med Bockarna Bruse på badhuset får den kända sagan nytt liv i en rolig, tokig och spännande berättelse med Wasa Teaters skådespelare Carola Sarén eller teaterpedagog Sarah Bergkulla. Bockarna Bruse på Badhuset är en lekfull föreställning där vardagen blir ett äventyr som rymmer både trygghet och överraskningar. 

KUNSKAPSBOK & WORKSHOP

Det pedagogiska materialet fokuserar på teaterlek med sagoböcker. Målet är att ge småbarnspedagoger verktyg för hur de med berättarkonst och teaterns magi kan göra något helt underbart utav bilderboken. Med materialet vill vi väcka barnens leklust och öppna dörren till deras fantasivärld. Det blir tokigt, roligt, absurt och alldeles underbart. I samband med teaterbesöket kan du boka workshop med vår teaterpedagog, ta kontakt med sarah.bergkulla@wasateater.fi, 044 750 3177 för mer information.

HANDLEDNING & ÖPPEN REPETITION

En kväll för er småbarnspedagoger på teatern! Vi gör en djupdykning i kunskapsboken och undersöker hur vi med berättarkonst kan skapa något helt underbart utav bilderboken. Vi kliver även in bakom kulisserna och följer med när Bockarna Bruse på badhuset repeterar. Träffar regissör och skådespelare. Information om tidpunkt och anmälan för tillfället släpps i början av augusti. För mer information kontakta sarah.bergkulla@wasateater.fi, 044 750 3177. 

VÄNSKAPSSPEL

Ladda ner pdf. om vänskapsspelet här. 

I Wasa Teaters vänskapsspel är kärlek och vänliga ord grunden för ett lyckat samspel. Under spelets gång får barnen utmaningar som utvecklar deras sociala kompetens och kommunikativa förmåga. Genom spelet tränar barnen på att identifiera, hantera och uttrycka känslor. Att sätta ord på vad vi upplever och hitta konstruktiva strategier för att handskas med känslor leder till att vi bemöter och kommunicerar tydligare med varandra. Målet är att öka välbefinnandet i gruppen, bibehålla lugnet och fokusera på det positiva.

Daghemmet eller skolan hyr spelet av teatern. Spelet kan hämtas från teatern eller skickas per post (postavgifter tillkommer).

Uthyrningspris: 50 euro + moms / 2 veckor (+ ev. postkostnader)

Nina Dahl-Tallgren
Teaterpedagog
050 300 7214
nina.dahl-tallgren@wasateater.fi

Sarah Bergkulla
Teaterpedagog
044 750 3177
sarah.bergkulla@wasateater.fi

Se mailet online | Sluta prenumerera