Senaste nytt från Folkbildningsrådet. Har du problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.

Välkommen till internationella nyhetsbrevet Utblick!

Det här nyhetsbrevet berättar om internationella skeenden som påverkar folkbildningen och görs av Folkbildningsrådet i samarbete med Sveriges Folkhögskolor, Studieförbunden i samverkan och Lärarförbundet Folkhögskola.

Om du som läsare har tankar om vad vi bör ta upp i framtida nyhetsbrev, mejla thor.rutgersson@folkbildningsradet.se. Nyhetsbrevet beräknas komma ut ungefär fyra gånger per år.

Om du vill veta mer om de olika organisationerna och förkortningarna nedan finns mer information på Folkbildningsrådets hemsida under avsnittet Internationellt samt på sidan Övriga internationella samarbeten och nätverk.


Folkbildningsmöjligheter i Erasmus+

Erasmus+ är EU-programmet för ”utbildning och ungdom” och i det ingår att möjliggöra utbildning och lärande för vuxna – både för deltagare och anställda. Det finns möjlighet att som organisation söka medel, vilket öppnar dörren för exempelvis projekt där folkbildningsorganisationer i olika länder skapar utbyten med varandra. För anställda kan det handla om aktiviteter som jobbskuggning, kurser och undervisnings- eller utbildningsuppdrag och för deltagare kan inlärningsperioder utomlands anordnas. Det går också bra att ta emot eller skicka lärarstudenter och experter från annat EU-land.

Läs mer om ansökan för Erasmus+ för organisationer.


Webbinarier om folkbildningen i världen

Under våren hölls två webbinarier med fokus på olika europeiska och globala organisationer, internationella konferenser och sammanhang som påverkar folkbildningen. Medverkade gjorde bland andra Gustav Fridolin och Cecilia Palm, som representerar svensk folkbildning i olika internationella styrelser. 

Du kan se webbinarierna här.

No Greening without Adult Learning and Education!

Den 3 juni anordnar EAEA, ICAE och SOLIDAR ett event online med fokus på hur vuxnas lärande och utbildning spelar roll för klimataktivism, social rättvisa och andra avgörande framtidsfrågor. Gustav Fridolin är moderator och Finlands tidigare president, Tarja Halonen, deltar.

Anmälan är öppen fram till 1 juni och görs i formulär här.


Rapport: Citizenship and lifelong learning monitor

Nyligen publicerade SOLIDAR den sjätte upplagan av sin återkommande rapport ”Citizenship and lifelong learning monitor, European overview”, som kartlägger policy, initiativ och lagar för livslångt lärande och aktivt medborgarskap i Europa.

Ladda ner rapporten Citizenship and lifelong learning monitor.


CONFINTEA VII

CONFINTEA-konferensen anordnas 15–17 juni i år i Marrakech, Marocko. Temat är ”Vuxnas lärande och utbildning för hållbar utveckling – en transformativ agenda”.

Delegationer från UNESCO-medlemsländer över hela världen kommer att delta för att utvärdera var vuxnas lärande och utbildning är i dag och för att ta fram ramverket för en framtida agenda. Förhoppningen är att detta ska driva på medlemsländerna att ta fram ramar, lagstiftning, policy och initiativ som ”skapar social rättvisa, gemensamma värden och ökad hållbarhet”. I den svenska delegationen ingår Cecilia Palm som är generalsekreterare för Folkuniversitetet och styrelseledamot i ICAE.

Läs mer om CONFINTEA-konferensen här.


We are ALE

“Adult learning and education” är ett paraplybegrepp för olika typer av lärande och utbildande insatser för vuxna. Men vikten av sådana insatser kan vara svår att visa eftersom termen innehåller så mycket.

För att skapa en både bredare och samtidigt mer specifik bild av sådana insatser och organisationerna som anordnar dem finns kampanjen ”We are ALE”, med exempel och argument från hela världen. ICAE och EAEA finns med bland initiativtagarna och på hemsidan finns mer information om kampanjen, inklusive material att ladda ner och information om hur organisationer kan delta och bidra.

Läs mer om kampanjen "We are ALE".


Gustav Fridolin och Cecilia Palm reflekterar i Folkbildningsrådets blogg

Cecilia Palm och Gustav Fridolin representerar den svenska folkbildningen i våra internationella intresseorganisationer. På Folkbildningsrådets blogg skriver de om vikten av engagemang över gränserna.

Folkbildning i Europa – gemensamma utmaningar och gemensamma lösningar

Det livslånga lärandet utanför våra gränser


Folkbildningsrådet fördelar och följer upp statsbidrag till folkhögskolor och studieförbund. Läs mer på vår webbplats folkbildningsradet.se.

Du får detta utskicket för att du är registrerad som prenumerant på vårt internationella nyhetsbrev Utblick. Det innebär att dina uppgifter-postadress finns sparade i vårt användarregister. Detta register används bara för detta utskick och när du avregistrerar dig så raderas din e-postadress.
Vill du avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet? Klicka här.