Nyhetsbrev med senaste nytt om Oceanhamnen. Har du problem med att se mejlet? Öppna i din webbläsare.

Nu är det nedräkning till H22 City Expo

Den 30:e maj är det äntligen dags. Då drar H22 City Expo igång och Oceanhamnen kommer att vara fylld av olika aktiviteter, föreläsningar, konferenser, mat och underhållning. Helt enkelt allt som den nyfikne behöver. Därför är nyhetsbrevet också lite längre än vanligt.

Går du in på webben för H22 City Expo och söker på "Oceanhamnen" så finns där en hel del spännande aktiviteter att välja mellan. Förutom i hamnen pågår H22 på huvudområdena Drottninghög och Slottshöjden och i Helsingborg city. Redaktionen hoppas bland annat på att få träffa en livs levande astronaut. Vad vill du uppleva?

Nästa nyhetsbrev om vad som är aktuellt i Oceanhamnen kommer ut i september. Då är det dags för val i Sverige och då kommer Oceanhamnen att få sin egen vallokal för de som vill rösta på plats. Förtidsröstning kommer att pågå på olika ställen runt om i Helsingborg. Mer info om Val 2022 kommer att finnas på helsingborg.se.

Som vanligt hittar du mer information på hplus.helsingborg.se och helsingborg.se

Vi ses!

Redaktionen


Oceanhamnen i Google Streetview

Nu finns Oceanhamnen i Google Streetview. I mars började Google att uppdatera sin foton över Helsingborg. Arbetet pågår i omgångar fram till november. Det här är första gången som området är med, så där är en del byggarbete på bilderna, men vi hoppas på en uppdatering under året.

Se Oceanhamnen i Google Streetview.


Helsingborgsrummet handlar om framtidens stad

Hur ska vi utveckla Helsingborg och utforma framtidens smarta, hållbara och omtänksamma stad? Här kan du se vad det finns för planer i staden och ge återkoppling på vad du tycker om dem. Helsingborgsrummet bjuder även på upplevelser, evenemang, utställningar, samtal och en hel del annat. Det är ett nytt sätt att tycka till om vår framtida stad. Rummet som ligger i Prismahuset i Oceanhamnen invigs under H22 City Expo.


Kom och prata avfall med NSR!

Hur sorterar du kluriga sopor som frigolit och kuvert? Vad väger ditt osynliga avfall? Hur ser sopbilen ut inuti? Under H22 City Expo finns NSR på plats i Oceanhamnen, vid Magasin 405, där de bjuder på cirkulär inspiration till att sortera mera och konsumera mindre.

Du kan till exempel besöka det smarta soprummet, delta i vår sorteringsutmaning, spana in sopbilen och plantera med biokol. De yngre besökarna får också träffa Sophjälten, provsitta sopbilen och se hur Bamsebarnen ordnar hållbart kalas med mera. Kom och bli en sophjälte du med! Vi bjuder på olika aktiviteter olika dagar så titta gärna förbi flera gånger.

Under H22 City Expo erbjuder NSR även studiebesök på Filbornaanläggningen och öppet hus på det nya kompetenscentret för biokol. Dessutom ger vår vd Ulf Molén ett H22 Talk på RecoLab. Här kan du läsa mer om NSR på H22.


Havoteket tar form i Oceanhamnen

Har du sett paviljongen som just nu sätts upp vid den nya Dockanparken? Det är Havoteket som ska ta dig närmare livet i havet under H22 City Expo. På Havoteket kan du hälsa på och klappa några av havets djur i klappakvariet, gå ner under ytan i vattenrummet, designa din egen levande havsvägg och ta en vattenselfie. Du får också lära dig mer om det livsviktiga marina livet, återskapade rev som växer till grönområden under ytan, levande havsväggar på kajkanten och hur vi tar ansvar för Öresund när vi utvecklar staden, så att vi tillsammans blir goda grannar till havet.

Paviljongen i Oceanhamnen är en prototyp av ett framtida stadsrum för lärande och skapas i samarbete mellan Helsingborgs stad, Hemsö, Serneke, Tengbom och Helsingborgs hamn. Här kan du läsa programmet i Havoteket.


Tyck till om Resursens Hus under H22

Visionsbild av mobilitetshuset med Resursens hus.

Tillsammans med Hub park utvecklar Helsingborgs stad och Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) en ny sorts service-hub i Oceanhamnen: Där samlas stadsdelens e-handel, utlämning av matkassar och olika mobilitetstjänster. Man kan också träffas, låna verktyg och hyra utrustning. Kanske en takbox, en havskanot eller en symaskin? Här tror vi att det kommer finnas kvartersloppisar samt kurser i hållbart mode och möbelreparation. Vad tycker du?

Under H22 City Expo bygger vi upp en miljö bredvid IKEA Market Magasin 405 där du under 35 dagar kan se modeller av Resursens hus och lämna synpunkter. Vi har öppet varje dag under H22, besök oss gärna!

Projektet Resursens hus ordnar också öppna kvällsträffar för helsingborgare under City Expot. Vi samlas kl 17.30 varje måndag till torsdag på Recolabs showroom och vi har fokus på cirkulär ekonomi och klimatfrågan.
Vi bjuder in spännande experter och diskuterar till exempel framtidens hållbara mode, behovet av en återbruksgalleria i Helsingborg och hur man gör bästa miljöval när man handlar. Kom gärna och diskutera och bidra till att lösa framtidens utmaningar.

Här hittar du programmet.

Välkomna hälsar projektledarna Eva Stål och Christina Zoric Persson


Besök Oceanhamnens äldsta innovation

Den 5:e april flyttades det gamla hamnloket "Fölet" från Fredriksdal till Oceanhamnen. Just nu slutförs dess monter och när H22 öppnar den 30 maj kan du se ”Fölet” på Oceanpiren. Flytten är en del av ett projekt med att placera museiföremål i stadsmiljön för att göra dem mer synliga genom att exponera dem på den plats där de en gång använts.

Läs mer om utställningen och tider för guidade visningar under H22.

Illustrationen är gjord av Julia Strömberg.


Vinnaren är...

Nu är det avgjort! Reco Lab har vunnit Global Water Awards pris för ”Wastewater Project of the Year”. Oceanhamnens unika förutsättningar med Tre-rör-ut och återvinningsmöjligheterna av näringsämnen, vatten, biogas och värme möjliggjorde att Reco Lab kammade hem vinsten.

Här kan du läsa mer om priset.

Under H22 City Expo har ni möjlighet att besöka Reco Lab. Ni får då uppleva stället och lära er mer under guidade studiebesök.

Här kan du boka din plats till ett guidat besök.


Upplev H22 City Expo - några aktivitetstips

På bilden: Filippa Nielsen, @Fairfashionistafilippa, som håller i workshops och modevisning.

Programmet till H22 City Expo är fyllt till brädden med upplevelser. Tyvärr är det omöjligt att visa upp alla i nyhetsbrevet, men här är ett urval av aktiviteter med hållbarhetsförtecken.

Prova-på med reparationsexperter

Under H22 City expo är du välkommen till Resursens hus i Oceanhamnen för att prova på att reparera och sy om det du redan har i stället för att köpa nytt. Experter på hållbart mode, sömnad och teknikreparationer håller i kostnadsfria workshops och du lånar både material och verktyg på plats. Exempel ur programmet med länk till programpunkten: 

Helsingborgs stad arrangerar verkstäderna på Resursens hus i samarbete med NSR.


Invigningar i Oceanhamnen under H22 City Expo

Under H22 City Expo kommer det att ske ett antal invigningar i Oceanhamnen, allt från nya arbetsplatser till en djungellekplats. Här är några exempel:

Invigning av Dockanparken, Djungellekan och Familjetoaletten 

Var: Dockan, Oceanhamnen.
När: 6:e juni
Tid: klockan 11:00-13.00
Medverkande: representanter från Helsingborgs stad, DANFO och PEAB.

Den 6:e juni klockan 11.00-13.00 är du välkommen på en gemensam invigning av Dockparken, Djungellekan och Familjetoaletten! Vi startar i Dockanparken, förflyttar oss genom Djungellekplatsen och avslutar vid Familjetoaletten.

Man skulle kunna kalla invigningen för ett djungelkalas eftersom djungeldjur kommer finnas på plats! Roliga och upplysande aktiviteter utlovas där besökare kan vinna årskort på Tropikariet. DJ Abbylito spelar musik och bjuder på svalkande glass. Invigningstal hålls av representanter från Helsingborgs stad och DANFO. En överraskning från Peab är att vänta. Invigningen är kostnadsfri och alla som vill är välkomna. Det krävs ingen föranmälan

Läs mer om Djungellekan och Dockanparken:
Välkommen till djungeln i Dockanparken (h22cityexpo.se)

Läs mer om Familjetoaletten:
Familjetoaletten för Zebror………och alla andra! (h22cityexpo.se)

Invigning av eldkonstverket Hamngäst i Oceanhamnen

När: 10 juni
Tid: klockan 14:00
Plats: På kajen vid Prismahuset

Den 10 juni klockan 14.00 invigs det brinnande eldkonstverket som vi kallar Hamngäst. Invigningen är kostnadsfri och alla som vill är välkomna. Ingen föranmälan krävs. Temat eld genomsyrar eftermiddagen och vi bjuder på grillade marshmallows.

Invigningens talare är inga mindre än:

  • Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare och H22-arkitekt
  • Thomas Nordström, konstnären bakom Hamngäst
  • Peter Jansson, kommunalråd för Centerpartiet i Helsingborg och ordförande i Fastighetsnämnden
  • Anders Östlund, vd på Öresundskraft

Läs mer om Hamngäst:
Invigning av eldkonstverket Hamngäst i Oceanhamnen (h22cityexpo.se)

Invigning av jämlik folkfestparad på Peoples walk!

Var: Oceanhamnen, Peoples walk
När: 2:e juni
Tid: klockan 14:00-15.00
Medverkande: representanter från Helsingborgs stad, Tengbom och OBOS.

Den 2:e juni är du välkommen på en jämlik folkfestparad på Peoples walk i Oceanhamnen. Det blir en härlig eftermiddag med friska juicer och svalkande glass. Invigningstal hålls av representanter från Helsingborgs stad, Tengbom och OBOS. Arkitektstudenter från LTH finns på plats och guidar besökare. Invigningen är kostnadsfri och alla som vill är välkomna. Det krävs ingen föranmälan.

Läs mer om Peoples walk:
People’s Walk – ett jämlikt stråk i Oceanhamnen (h22cityexpo.se)


World Trade Center i Oceanhamnen

Just nu är aktiviteten febril i Scandic Oceanhamnens lokaler. Teknikbestyckade konferensrum i snygg design inreds samtidigt som vinlistan till restaurangen sätts på pränt. Kuddar puffas i hotellrummen och utanför knackas det ner gatsten till kajpromenaden och uteservering som väntar på att fyllas av Helsingborgsbesökarna med start den 23:e maj.

I World Trade Center har Melitta Nordic redan flyttat in som första kontorshyresgäst. Härnäst flyttar Granitor Properties och kommer att erbjuda visning av sin kontorslokal under H22 för den intresserade. Intresseanmälan skickar du till: h22.properties@granitor.se

Snickarna på Business Center plan 6 snickrar vidare på uteterassen och de nordiskt inredda mötesrummen medan inredningsarkitekterna förbereder logistiken inför inredningsveckorna i slutet av augusti. Stilrena representativa lokaler med bästa utsikten i staden utlovas till hyresgäster som vill hyra eget kontorsrum eller önskar sitta i coworkingytan. Intresserade är välkomna att kontakta Camilla Bohnsack 0702-127108 för mer information.

World Trade Center ser med spänning fram emot att få erbjuda Helsingborg en riktig kontorspärla och ser fram emot kommande flyttlass då Nerle Jonsson Lindeblad Advokatbyrå och Danske Bank fyller upp huset i sina lokaler.

Läs mer om World Trade Center Helsingborg här.


Tema innovation: Grönt i dubbel bemärkelse med uppkopplad fotbollsplan

Fotbollsspelare vill ha tjockt och grönt gräs med den rätta doften och känslan, men då måste gräsmattan få rätt mängd vatten och näring. Med jordsensorer som mäter fukt och temperatur i marken kan man vattna och gödsla i rätt tid vilket sparar pengar och vatten. Bra för miljön och håller gräsmattan grön längre – grönt i dubbel bemärkelse.

Lösningen för fotbollsplaner har tagits fram i samarbete mellan Fritid Helsingborg, skol- och fritidsförvaltningen och Pingday. Visionen är att ingen någonsin ska vattna eller gödsla vid fel tidpunkt och lösningen som är framtagen fungerar lika bra för andra planteringar.

Sensorerna är uppkopplade till den lokala stadshubben för IoT - ett trådlöst nät som täcker hela Helsingborg. Därmed kan staden och företag koppla upp sensorer som mäter allt från fukt och temperaturer till rörelse eller öppna fönster och skapa nya tjänster som förbättrar våra liv. Sensorerna är batteridrivna och gör det enkelt att komma i gång. Läs mer på Pingday.se.


Soptömningen i Oceanhamnen under H22

NSR hämtar invånarnas avfall som vanligt under H22, men i eventområdena – däribland Oceanhamnen – behöver vi tömma även på helgerna. Tack för att du släpper fram sopbilen och parkerar så att bilar inte hindrar sikt och framkomlighet.

Tänk på att den bästa sopan är den som aldrig uppstår. Tips för att minska ditt avfall hittar du här.

När du besöker stadsmässan kan du slänga ditt avfall i de utplacerade soptunnorna eller miljöstationerna. Tillsammans gör vi H22 till en ren och snygg upplevelse!


Kontakta oss

Om du har frågor om H+, Oceanhamnen eller det här nyhetsbrevet så är du välkommen att kontakta oss:

Dennis Kerkhof, H+ projektledare: dennis.kerkhof@helsingborg.se

Johan Persson, H+ kommunikationsansvarig och ansvarig för Oceanhamnens nyhetsbrev: johan.persson3@helsingborg.se 


Oceanhamnens nyhetsbrev skapas med innehåll från:

Castellums logotyp

Helsingborgs stadsvapen

Magnolias logotyp

Pingday logo

Peabs logotyp

Riksbyggens logotyp

Serneke bostads logotyp

Sundprojekts logotyp

Riksbyggens logotyp


Du får det här mejlet eftersom du har prenumererat på vårt nyhetsbrev. Om du vill avprenumerera, klicka här. Om du vill veta mer om hur Helsingborgs stad hanterar dina personuppgifter, klicka här.