Sorsele kommuns Näringslivsnytt mars 2022

Nyhetsbrev med senaste nytt för dig som företagare eller dig som är intresserad av företagsfrågor. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Region 10 är en frivillig sammanslutning av tio kommuner i inlandet, Arvidsjaur, Arjeplog, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Lycksele, Norsjö och Malå. Samarbetet inom Region 10 sker både på den politiska arenan med olika påverkansområden samt i olika tjänstemannagrupper som bland annat näringsliv. Syftet är att bidra till att regionen är en attraktiv region med fler och växande företag där förbättrat företagsklimat och kompetensförsörjning är viktiga samarbetsområden. Inom den politiska arenan har bland annat Region 10 gjort en skrivning till statsråden inom  näringslivsdepartementet och Finansdepartementet samt media avseende de höga bränslepriserna och nya reglerna kring resor till och från arbetet som man ser bromsar utvecklingen i glesbygd. Som tjänsteperson pratar vi just nu särskilt om ökad samverkan avseende etablerings- och investeringfrämjande arbete och hur Region Västerbotten behöver forma detta stöd till oss kommuner för att företagen i inlandet ska få mest nytta av de instatser som görs. Denna samverkan är så viktigt för oss näringslivskontor då vi ofta är väldigt få personer som jobbar inom näringsliv. Tillsammans hinner vi göra mer, större möjligheter till påverkan och får en bättre omvärldsbevakning som stärker det stöd vi kan ge företagen i Region 10.

24 nya företag har startats i Sorsele kommun under 2021. Företagen verkar i många branscher, alltifrån entreprenad, campingverksamhet, sport, jordbruk, IT- och marknadsföring m fl. 

Sorsele växer ochär inte längre Sveriges näst minsta kommun till folkmängden då vi den 1 november 2021, som är det officiella datum för fastställande av befolkningsantal, klättrat förbi Dorotea kommun. Under året föddes 6 flickebarn och 11 gossebarn i kommunen. Vi är nu totalt 2458 invånare.

  • 17 födda
  • 32 avlidna
  • 106 inflyttade, varav 26 i huvudsak från andra Europeiska länder
  • 76 utflyttade, varav 3 till andra länder

 Jag önskar er en riktigt fin vårvinter!

/Erika Hjukström, chef för Utvecklingsverksamheten.


DIGITAL INFORMATIONSTRÄFF OM LADDPUNKTER- OCH STOLPAR.

12 april kl 18-20 Digitalt

Vi ger information om vad du som företagare ska ha i åtanke vid investeringar, vilka medel och stöd som finns att söka samt allmän information om laddpunkter och laddstolpar.

Biofuel Region och Länsstyrelsen ger information om olika finansieringsmöjligheter så som Klimatklivet, Ladda bilen samt att Näringslivsenheten finns med och svarar på era frågor. 
Informationsträffen är kostnadsfri och det finns möjlighet till individuell rådgivning hos ditt lokala näringslivskontor efter träffen.

Välkommen!

Sista anmälningsdag 8/4 - Anmäl dig HÄR


Vad kan Näringslivskontoret hjälpa till dig med?

Vi är glada över att kunna meddela att Kristina Axelsson kommer att fortsätta sitt arbete med näringslivsfrågor hos oss på Sorsele kommun. Projektet NiMR tar slut sista maj och efter projektets avslutsarbete kommer hon att påbörja rollen som näringslivsutvecklare inom ramen för statsstödet stärkt företagsklimat.

Vi på Näringslivskontoret kan hjälpa till med;

  • Rådgivning både till dig som funderar på att starta företag och dig som redan driver ett företag  
  • Rådgivning kring företagsstöd
  • Via projektet BCD (del av Swedish Lapland) som riktar sig mot besöksnäring finns en stor verktygslåda att ta del av.
  • Kontakter och information från olika aktörer som jobbar med näringslivsbefrämjande insatser, t ex ALMI m fl

Kontakta Kristina Axelsson

e-post: kristina.axelsson@sorsele.se el tfn 0952-14219


Projekt NiMR (Näringslivsutveckling i Möjligheternas Region

Projektet är nu i avslutningsfasen och näringslivschefer och NiMR affärscoacher i Region 10 har i veckan samlats i Arvidsjaur för att dra upp riktlinjer för fortsatta samarbeten för näringslivet i de tio kommunerna.

Samarbetet som startades med projektet Möjligheternas Region har pågått sedan 2015 och har utvecklats med åren så idag är det självklart att vi är tio kollegor som tillsammans jobbar med utveckling i kommunerna. Det finns en bred kunskapsbank i dessa kollegor, då vi har olika erfarenheter och kunskap som vi kan bidra med till varandra.

Den 1 juni startar vi vårt arbete med fortsatt samarbete, men utan styrande projektriktlinjer. Det kommer att vara i stort sett samma personer som ni möter på respektive näringslivskontor, som kommer fortsätta att jobba för att ni företagare ska få så bra hjälp och stöttning som möjligt.

Läs mer här; Läs mer om projektet här


För företag i Swedish Lapland

Nyheter - i Swedish Lapland

Ta del av senaste nyheterna från Swedish Lapland Visitors Board Klicka HÄR

UTBILDNINGAR OCH KURSER  -  Kompetensutveckling och marknadsföringsmöjligheter för företag som är verksamma inom besöksnäringen i Swedish Lapland.

Ta del av kurser i Swedish Lapland HÄR

Travel Trade Portal – vår digitala plattform

Vill du nå omkring 300 turoperatörer  som har inloggning till vår Travel Trade portal, och här hämtar de inspiration, insikter, kunskap och bilder. Här hittar återförsäljare information om destinationer, företag, aktiviteter, boende och transfer.  

Här kan du som företagare hitta nya samarbetspartners inom regionen och här blir dina produkter och din företagsinformation lättillgängliga för återförsäljarledet. Portalen används också som säljverktyg vid till exempel mässor. 

LÄS MER HÄR

Hör av dig till Kristina Axelsson för mer information

e-post: kristina.axelsson@sorsele.se el tel: 0952-14219


Ung företagssamhet

Ni har väl inte missat inslaget på www.ungforetagsamhet.se  där Jenny intervjuas om entreprenörskapsarbetet på sveriges minsta grundskola Ammarnäs!


Business region north

Det råder tuff konkurrens om arbetskraft i Norrland och ett initiativ för att koncentrera våra resurser och stärka möjligheter att finna arbetskraft är via Business Region North. Det är ett samarbete mellan Vilhelmina, Dorotea, Lycksele och Sorsele kommun där vi jobbar för att ta fram en gemensam rekryteringsplattform. Idéen kommer från entreprenörer inom teknikparken i Vilhelmina och Dorotea där man ser att vi behöver bli bättre på att jobba kommunöverskridande med kompetensförsörjning och gemensamt marknadsföra området i andra kommuner. Hemsidan är under uppbyggnad och ni kan få en bild av hur den kommer att se ut här www.businessregionnorth.com .


Vad händer inom Vindkraftbranschen? 

Vindkraftcentrum bjuder in till Branschforum Vind 2022

6 april 10:00-15:00. Digitalt

Under årens lopp har det blivit en viktig mötesplats där företag, kommunföreträdare, forskning och myndigheter träffats.

Det kommer att vara tre fokusområden denna gång.

  • Inflyttning och jobb där vindkraft byggs
  • Vindkraftsetableringar och elintensivindustri
  • Industrin kräver mer el, men det fattas nästan inga positiva beslut om vindkraft”

Deltagandet är kostnadsfritt.   Läs mer och anmäl dig HÄR

Vindkraftsportalen

Ni har väl inte missat vindkraftsportalen - sidan där du som entreprenör kan berätta om vad du kan leverera till olika huvudentreprenörer inom vindkraft.

Privatpersoner som har boende att erbjuda är också välkomna.

Mer om detta kan du läsa HÄR


””

KLIMATKLIVET - stöd till klimatinvesteringar

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar de klimatpåverkande utsläppen. 

Vem får söka?

Stöd kan sökas av alla förutom privatpersoner. Bland de som tidigare beviljats stöd finns till exempel företag, kommuner, landsting, bostadsrättsföreningar och andra organisationer.

Vad kan jag söka för?

Du kan få stöd för konkreta klimatsatsningar inom till exempel transporter, industri, bostäder, lokaler, stadsbyggnad och energi. Det kan handla om allt från laddstolpar, biogas och infrastruktur som cykelbanor, till destruktion av lustgas och att byta ut olja mot fjärrvärme. 

HÄR hittar du mer information om Klimatklivet


Tips till SAMISKA FÖRETAGARE

Den 24-25 maj blir det en näringslivskonferens i Jokkmokk - en konferens för samiska företagare med kompetenshöjande och inspirerande aktiviteter.

För att delta eller för mer information,

idamaria.svonni@sametinget.se tel. 0980-78041


Grattis till bronset!

Grattis Malin Strid till brons i Finnmarkslöpet 600, europas längsta tävling för hundspann!

Är du inte bekant med Gargnäs företaget så gå gärna in och läs om företaget Cold nose huskies på deras hemsida.


Västerbottens och Lapplands landskapsrätter ska koras.

Därför vill vi bjuda in såväl länets professionella kockar som framtida stjärnor vid Restaurang och -livsmedelsprogram att delta med bidrag till en omröstning. 

De vinnande måltiderna representerar Västerbottens och Lapplands landskap vid evenemanget Svenska landskapsrätter vid Måltidens Dag i Stockholm hösten 2022. 

Läs mer och skicka in ditt bidrag senast den 3 april

Mer mat från Västerbotten

  • 4 april - Workshop: Surdegsbakning på Presteles Trädgårdscafé
  • 6 april - Mässa för producenter och restauranger
  • 7 april - 8 april - Tvådagars workshop för hantverksmejerister hos Svedjan ost
  • 25 april-26 april - MatSam drar till Hälsingland
  • 18 maj - Slutkonferens för Mer mat fler jobb

HÄR hittar du mer info , länkar och anmälan


Näringslivsrådsmöte i mars

Syftet med näringslivsrådet i kommunen är att stärka samverkan och att tillsammans med företagen ta ytterligare steg för ett starkare företagsklimat och en fortsatt positiv utveckling i Sorsele kommun.

Näringslivsrådet har haft möte i mars och samtalen handlade mycket om attraktionskraft och bostäder. Digitalisering som hamnade sist när företagen prioriterar vad näringslivskontoret ska jobba med lyftes och deltagarna på mötet var ense om att orsaken kan vara att kunskapen kring digitaliseringens möjligheter behöver blir bättre för att se behovet av att jobba med dessa frågor. Läs mer i minnesanteckningarna.


Mobil fiskecentrum

Therese och Mattias som driver Trace of wild - mobilt Fiskecentrum i Sorsele kommun har börjat jobba med deras sociala kanaler för att nå ut med information om fiskecentrumet och hur fisket i kommunen ser ut. Under juni-september kan boende i kommunen, företag och gäster ställa frågor som vart det kläcker just nu eller var öringsfisket är hetast, dagsfärsk information kopplat till fisket i hela kommunen. Deras informationsblad kan ni ta del av här. Önskar ni få material på engelska eller har andra frågor, kontakta dem gärna enligt uppgifterna i bladet eller besök deras facebooksida


facebook

Gå gärna med i gruppen Företagsnätverk inom Sorsele kommun där vi löpande lägger ut aktuell information och inbjudningar mm.


facebookhomepage


Sorsele kommun

Det här nyhetsbrevet skickas från utvecklingsverksamheten på Sorsele kommun. Du får detta eftersom du är kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.Här kan du läsa om kommunens personuppgiftsbehandling

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, gör det här.