NYHETSBREV FRÅN VÄNSTERPARTIET STORSTOCKHOLM

Nu öppnar ringstuga - på Kafé Marx och digitalt!

Nästa steg i projektet "Organisera Stockholm 2022" är här - att ringa alla våra medlemmar! Detta gör vi som ett komplement till de enkäter som ni i föreningarna har tagit fram. Detta gör vi för att samtala med våra medlemmar inför valet och få in så många svar som möjligt på de enkäter som ni i föreningarna har tagit fram. Detta för att lära oss mer om våra medlemmar, deras kunskaper och drivkrafter.

"Lyft luren" 14-31 mars

Alla medlemmar kan vara med och ringa och det är enkelt - det är bara att anmäla sig och du får utbildning på plats. Ni som förening rekomenderas samla era krafter och ringa tillsammans i samlad trupp. Ni kan boka upp er en eller flera dagar med oss mellan datumen 14-31 mars antingen på Kafé Marx eller med digital handledning om ni vill ringa på distans.

På Kafé Marx:
Mån-tors: 14.00-20.00
Lör-sön: Varierande, 10.00-14.30 eller 12.00-16.30 (se exakta tider Här)
Digitalt:
Vissa vardagar: 14.00-16.00 eller 18.00-20
.00
Sön: 16.00-18.00

Förboka ett datum för er förening genom att mejlar daniel.sestrajcic@vansterpartiet.se eller anmäla er som individer via DENNA LÄNK.

Värva ringare

Ni som är en del av projektet behöver samla ringare från er förening. Det är nu i mars vi ringer och jobbar intensivt med att samla in enkätsvar för att i valrörelsen ha alla verktyg på plats för att mobilisera lokalt!

Lyft luren-utbilding

Det finns fortsatt Lyft luren-utbildingar för de som känner att de vill ha mer på fötterna inför att ringa. Detta är absolut inget krav men något som efterfrågats och kan underlätta. Här anmäler man sig till kommane tillfällen.


Välkommen på inspirationsträff inför 1 maj!

Första maj närmar sig med stormsteg, och i år kommer vi återigen att samlas på gator och torg för ett stort härligt firande! Men för att vi ska bli många behöver alla föreningar vara med att mobilisera. Därför ordnar vi denna digitala inspirationsträff 21 mars!

Lyssna på andra föreningars tips, dela era idéer och ta del av distriktets 1 maj-planer i form av paroll, politiskt fokus och kommande plakatverkstäder. Vi ser gärna att alla föreningar skickar minst en person ur styrelsen eller ur er lokala 1 maj-arbetsgrupp att delta.

➤ DATUM: 21 mars
➤ PLATS: Zoom via denna LÄNK (Lösenord: 059025)
➤ TID: 18.30-20.00

Kontakt: giglia.becerra@vansterpartiet.se

Hälsningar från 1 maj-arbetsgruppen!


Bostadskampen rond 2

Kom och diskutera bostad på Porten, Kungsgatan 84, måndag 28 mars kl 18.30.

I fjol stoppades Januariavtalets planer på marknadshyra av utomparlamentarisk opinionsrörelse och Vänsterpartiets kompromisslösa nej. Nu inför valet inleds rond 2. Borgarna har inte övergivit projektet marknadshyra och den katastrofala bostads- och hyressituationen består. Därför tar opinionsrörelsen ny fart med sikte på landsomfattande manifestationer den 9 april för en rättvis social bostadspolitik. De politiska partierna ska ställas inför bostads- och hyreskampens krav. 

Vilka är våra viktigaste frågor och förslag, hur aktiverar vi oss för att bidra till genomslag för mobiliseringen? 

Panel:
Momodou Malcolm Jallow, riksdagsledamot V 
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd V 
Ann-Margarethe Livh, HGF regionstyrelse 
Eva Fee, HGF Södermalm och Nej till marknadshyra 

Arrangör: Vänsterpartiet Storstockholm bostadsutskottet

Bostad som social rättighet - nationell protestdag!

Rörelsen för rätten till en bostad tar kampen in i 2022 och utlyster en nationell protestdag den 9 april. Det är nätverket "Nej til marknadshyra" som samordnar protesterna, och har bestämt att nätverkets namn framöver kommer vara "Nej till marknadshyra - ja till en social bostadspolitik". 

Vi uppmanar er att planera in lokala aktioner för att kräva bostad som en social rättighet den 9 april. Om ni gör detta, kontakta distriktets bostadsutskott för stöd och samording. Mejla utskottets sammankallande Håkan Blomqvist - blomqvist.hakan@gmail.com


Upp till 20 valanställningar! (nytt sista ansökningsdatum)

Vänsterpartiet går in i valrörelse med historiskt stort stöd. En valrörelse där vi går till val på att återta kontrollen över välfärden, slå vakt om hyresrätten och för en jämlik klimatomställning. Ansök genom att skicka in en filmad presentation på max 3 minuter där du berättar om dig själv, varför du vill jobba i valrörelsen för Vänsterpartiet och hur du ser att du kan bidra i det arbetet. Sista ansökningsdag 20 mars!

Mer om tjänsten och hur du söker Här.

Vi söker ekonomiansvarig!

Vänsterpartiet Storstockholm söker en ekonomiansvarig alternativt en ekonomiassistent med erfarenhet av lönearbete. Vårt distrikt är Vänsterpartiets största och har i dagsläget cirka 8000 medlemmar och består av strax över 50 partiföreningar.

Tjänstens omfattning är 100%, en deltidslösning kan vara möjlig på minst 75%. Du söker genom att skicka personligt brev och CV till 
ansokan.storstockholm@vansterpartiet.se

Mer om tjänsten Här.


Vad händer i sjukvården efter Coronapandemin?

Välkommen till ett panelsamtal om hur Vänsterpartiet kan förbättra sjukvården! Utgångspunkten för träffen är Medborgarnas Coronakommissions arbete, som nu presenterats i en rapport. Inbjudan riktar sig till Vänsterpartiets förtroendevalda i regionen och förtroendevalda i kommunernas vård- och omsorgsnämnder, yrkesverksamma i sjukvården samt övriga som är intresserade av sjukvårdsfrågor. Skicka vidare till berörda i er förening!

Medverkande:
Töres Theorell, läkare och professor, expert inom arbetsliv och hälsa.
Karin Rågsjö, sjukvårdspolitisk talesperson (v)
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson Region Stockholm (v)
Emma Sildén, f.d. akutsjuksköterska i Region Stockholm

➤ DATUM: Onsdag 16 mars
➤ TID: kl. 18.00-20.00
➤ PLATS: Skärgårdssalen, Landstingshuset

Arrangör: Välfärdsutskottet Vänsterpartiet Storstockholm i samarbete med Vänsterpartiet Region Stockholm

Anmälan görs senast 16 mars kl. 12.00 till: sandra.lindstrom@politik.solna.se


Antirasism och rasistiska hinder i rörelsen

Vänsterpartiet Solna bjuder in till samtal med Kitimbwa Sabuni. Färgblindhet och tankarna om att rasismen enbart ligger hos “de onda rasisterna” utgör idag hinder för vår antirasistiska organisering och villkorar dessutom många av våra medlemmars möjlighet till full inkludering. Vi pratar om hur rasism får materiella konsekvenser, går igenom varför antirasism inte bör göras till en fråga om integration och tar oss igenom nödvändiga och hjälpsamma begrepp som rasifiering, intersektionalitet, färgblindhet, mikroaggressioner, med mer.

Kitimbwa Sabuni har två decenniers erfarenhet av att arbeta som organisationsutvecklare med inriktning på jämlikhet och inkludering. Han förekommer flitigt i samhällsdebatten och är författare till flera böcker och artiklar på ämnet rasism.

➤DATUM: Onsdag 16/3
➤TID: 18.00-19.30
➤PLATS: Zoom-länk Här.


Rasismen i Sverige och vägarna till motstånd

Ett samtal om rasism och antirasism med America Vera-Zavala, Nathan Hamelberg och Ali Esbati. Samtalsledare: Marlene Karlén

➤ DATUM: Torsdag 24 mars kl 18.00
➤ PLATS: ABF, Sveavägen 41, Palmerummet
➤ EVENT: länk Här.

2010-talet innebar en ökad polarisering i det svenska samhället. Frågan om ökad rasism i samhället och dess olika uttryck hamnade högt upp på dagordningen, men också motståndet mot rasismen. Vad kan vi lära av förra årtiondets antirasism?

Vad är vägarna framåt för vänstern för att skapa ett inkluderande samhälle och trycka tillbaka rasistiska krafter och rasistiska föreställningar?

Kom och delta på ett panelsamtal om rasism och antirasism som ordnas av Vänsterpartiet Storstockholms antirastiska utskott tillsammans med ABF Stockholm.

Arrangörer: Vänsterpartiet Storstockholm och ABF Stockholm


Alla ska bo!

Vad händer när inte alla får bo? Bostadskrisernas historia, konsekvenser och lösningar

Vänsterpartiet Solna bjuder in till samtal med
Dina Oetterli (jagvillhabostad.nu), Malcolm Jallow (V) och Hannes Rolf (bostadsforskare, Uppsala universitet).

➤ DATUM: 24 mars
➤ TID: 18.00-19.30
➤ PLATS: zoom-länk Här

I den bostadssociala utredningen från 1945 slog man fast:
- Max 20% av hushållsinkomsten skulle gå till hyra.
- Det offentliga skulle ta ansvar för bostadsbyggandet. Staten skulle ansvara för subventioner och kommunen för planering.
- Allmännyttiga bostadsföretag utan vinstsyfte skulle etableras.

Utifrån rådande bostadspolitik kan ovan låta radikalt och utopiskt - men måste det verkligen vara så? Vilka konsekvenser får bostadskrisen och bostadspolitiken för unga idag? Hur drivs frågan i riksdagen och hur har de sociala rörelserna agerat i frågan tidigare i historien?


Aktuellt material

Här samlar vi aktuellt material att beställa från tryckeriet på distriktsexpeditionen. Hör gärna av er med en veckas framförhållning för upptryckt material. (Se även första inlägget om pensionerna och det politiska läget).

Kontakt: tryckeriet.storstockholm@vansterpartiet.se


facebooktwitterinstagramhomepage

storstockholm@vansterpartiet.se