Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Senior alerts nyhetsbrev Juni 2022

Registerhållaren har ordet

Så mycket kunskap! Det är mycket möjligt att Senior alert levererar all time high gällande deltagare på utbildningar under våren. Hela 950 personer har under våren deltagit på de webbinarier som arrangerats. Utöver dessa tillfällen deltog nästan 1000 personer på SKRs kvalitetsutvecklingsdag där Senior alert fanns representerade. Vad drar vi för slutsatser av detta? Jo, att intresset är stort för att göra vardagen för våra äldre bättre och säkrare. Inom kort väntar en sommarperiod som förhoppningsvis betyder ledighet och en möjlighet att planera hösten. Kanske är det utbildning eller monitorering av data som ligger näst på tur? Ni är varmt välkomna in på Senior alerts hemsida för att se vad som erbjuds för att stötta er i arbetet.Till dess att vi hörs igen önskar vi från Senior alert en glad sommar!

Information från Senior alert


Stöd i kvalitetssäkringen

Ett sätt att säkra kvaliteten i verksamheternas dokumentation är att monitorera. Genom att jämföra dokumentationen i kvalitetsregistret Senior alert med journal får verksamheten en uppfattning om att samma information finns på båda ställen, detta kallas monitorering.

Under hösten kommer verksamheterna att erbjudas monitorering tillsammans med representant från Senior alert. Mer information om monitoreringen kommer att presenteras på Senior alerts hemsida under vecka 25.

Hoppas att ni är många som känner att detta är tillfället för er att säkra kvaliteten för de äldre!

Mäta för att veta - Låt dig inspireras till förbättringsarbete
Tisdagen den 24 maj anordnade våra fem kommunala kvalitetsregister en eftermiddag med temat "Mäta för att veta"
. Närmre 400 personer deltog via Zoom och intresset var stort för att få veta mer om Senior alert, SveDem, Svenska Palliativregistret, BPSD-registret och RiksSår. Stort tack säger vi till föreläsarna som bjöd på goda exempel och till Senior alerts egen Peter Kammerlind som klokt gav tipsen om att sätta tydliga mål, att mäta med hjälp av kvalitetsregister och att testa i liten skala. 
Håll utkik, vi återkommer inom en snar framtid med liknande upplägg. 

SeSam på välbesökt SKR-dag om Systematisk uppföljning som stöd för kvalitetsutveckling i Socialtjänst

Den 6 april 2022 anordnade SKR en innovationsdag för samtliga kommuner i Sverige. Intresset och deltagandet var stort, nära tusen personer deltog från 182 kommuner.

Deltagare var chefer, ledare, undersköterskor, biståndshandläggare, MAS och många, många fler. Syftet med dagen var att inspirera och visa på olika sätt att följa upp och analysera kvalitet och resultat inom äldreomsorgen, som underlag för kvalitetsutveckling.

Dagen bjöd på flertalet presentationer, från praktiska exempel till värdet av ledarskap och samverkan inom och mellan team. 946 personer har hittills utvärderat dagen och resultatet visar bland annat att Elisabet Rothenbergs presentation av Senior alerts forskningsprojekt SeSam var uppskattad.

Syftet med SeSam är att studera samverkan inom och mellan huvudmän för äldreomsorg, hälso- och sjukvård och tandvård med avseende på den vårdpreventiva processen, för sköra äldre i Senior alert. Genom att klicka här kan du ta del av och inspireras av Elisabets presentation. Du kan också fortsätta att följa projektet genom Senior alerts hemsida som uppdateras kontinuerligt.

Öppettider under sommaren

Vecka 28
Telefonsupport samt mejl öppen tisdag och torsdag.

Vecka 29 - 31
Mejlsupport tisdag och torsdag

Vecka 32 öppnar vi supporten som vanligt igen dvs telefon måndag-torsdag klockan 10-12 samt svarar på mejl måndag - fredag.  

Hemsida

Webbinarier hösten 2022

Hösten bjuder på flera webbinarier, både gamla godingar och lite nytt. Ta gärna hjälp av Senior alerts kunskapstrappa för att se vad som skulle passa just dig!

Du är alltid välkommen att höra av dig till senioralert@rjl.se om du har frågor eller funderingar.

Du hittar kunskapstrappan genom att klicka här


Månadens Senior alert profil


Senior digital influencer

Månadens Senior alert profiler är detta härliga gäng från Ängelholm.

Hösten 2019 öppnade Attendo Errarp i Ängelholm, ett helt nybyggt vårdboende med 54 platser. Till en början var endast en avdelning öppen, men successivt har vi tagit emot fler kunder och har nu fullt hus.

Vi har från start arbetat med riskbedömningar och åtgärder men inte riktigt kommit igång på ett strukturerat sätt och inte heller registrerat så aktivt i Senior alert. Detta ville vi ändra på så våren 2022 bestämde vi oss för att göra en riktig rivstart.

Varje avdelning har en erfaren undersköterska som arbetar som teamledare och det var teamledarna tillsammans med en av våra sjuksköterskor som tillsammans gick igenom utbildningsmaterialet på hemsidan och därefter arbetade fram ett arbetssätt för Senior alert som passar på Errarp. Vi fick fin hjälp av Senior alerts coach Malin Bejdén.

Vi arbetar nu mer strukturerat och teambaserat med riskbedömningar och åtgärder. Senior alertombuden på avdelningarna tillsammans med kundens kontaktperson och omvårdnadsansvariga sjuksköterska sätter sig gemensamt och gör riskbedömningarna. Om risk föreligger tas detta upp på tematräffar där förutom omvårdnadspersonal och ansvarig sjuksköterska även rehabpersonal och verksamhetschef närvarar. Här kommer vi fram till åtgärder och utvärderar redan insatta åtgärder. Därefter registrerar Senior alertombuden (teamledarna) i Senior Alert. De ansvarar också för att ha koll på när uppföljningar med mera ska göras.

Framöver planerar vi att ha olika tema på våra APT för ge all personal mer kunskap och därmed göra dem mer delaktiga i att arbeta förebyggande. Planer finns också på att bjuda in närstående till en träff och berätta om detta viktiga arbete.

Vi har under våren registrerat samtliga 54 kunder i Senior alert och det känner vi oss stolta över 🙂

En sommarhälsning från Elsa

Grotta inte ner dig i det som varit! Titta inte för mycket i det gamla fotoalbumet - Tänk framtid! Värna om lyckan! Lycka är kortvarig och kan ibland passera snabbt – så det gäller att fånga den. Det är aldrig för sent. 
Var rädda om er och njut av sommaren och välbehövlig vila. Vi syns igen till hösten.
Varma sommarhälsningar från Elsa Ask

Vill du titta på inspelade filmer med Elsa så klickar du här.


Kontakt support

Måndag-torsdag kl. 10:00-12:00

E-post:
senioralert@rjl.se

Telefon:
010-242 12 11

Följ oss på Social media

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.