Heimbygdas nyhetsbrev december 2021. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Och så plötsligt var vi här igen..

Så står julen åter framför dörren efter en höst som har varit ovanligt intensiv, i alla fall för oss i Heimbygda. 

Som vi berättade om på Höstmötet så har vi utvärderat de senaste tre årens utvecklingsprocess där fokus har legat på hur vi på bästa sätt kan bli den stöttande och stärkande medlemsorganisation vi vill vara. Under dessa år har vi genomfört processer och utvärderingar samt intervjuer med alla medlemmar för att fånga upp vilka era behov och perspektiv är, och sedan lagt upp en årlig verksamhetsplan utifrån det. När vi nu gått igenom resultaten så kan vi konstatera att vi fått en hel del gjort, vilket också höstens utvärdering vittnade om. Det känns väldigt bra och vi har nu satt detta som ett kontinuerligt arbetssätt, att fånga upp rörelsens behov som grund till vår verksamhetsplanering och sedan utvärdera hur det går varje år. Vi kommer att berätta mer ingående om detta på årsmötet i mars, men vår förhoppning är att det ska bli en tydlig struktur även för alla medlemmar så att det går lätt att hänga med i vårt arbete. Vi kommer också att börja med digitala medlemsmöten 4 gånger per år för att informera och nätverka med varandra.

På höstmötet konstaterade vi också att det dels är väldigt roligt att träffas och umgås, dels att det finns så mycket att fira i hembygdsrörelsen. Därför kommer vi att göra om höstmötet nästa år så att det blir en Hembygdsgala! Tanken är att vi börjar höstmötet vid lunch och sedan på kvällen blir det galamiddag med årets prisutdelningar, underhållning och galej. Vi hoppas att ni tycker att detta låter lika roligt som vi gör!   

Vi har satt datum för alla våra möten nästa år, se rutan här bredvid, så se till att boka in dem redan nu.

Och så önskar vi er alla en riktigt fin jul! 

/Trine Amundsen, ordförande Heimbygda


Fokus på kulturarvet!

Goda och roliga nyheter är att vi i Heimbygda tillsammans med Jamtli har fått i uppdrag att ta fram ett underlag till vad som skulle kunna bli en regional kulturarvsstrategi. Detta är ett direkt resultat av arbetet vi gjorde med våra lokala rådslag under 2019 där många av er deltog och gav era inspel och åsikter om vad som behövs för att stärka arbetet med att levandegöra kulturarvet i vårt län. Nu under denna höst har vi gjort en kartläggning av alla aktörer i länet och efter årsskiftet kommer vi att bjuda in till digitala workshoppar för att börja konkretisera om Hur vi får till det som vi nu vet behövs. Så håll utkik efter inbjudan! 


Och ännu mera kulturarv!

I samband med kulturarvsstrageiarbetet så har vi gått ihop flera regionala aktörer för att arrangera en kulturarvskonferens i april, för att lyfta vikten av det levande lokala kulturarvet som en plats att mötas i, både fysiskt och metaforiskt. Konferensen kommer att ske på Jamtli i maj och inbjudan kommer inom kort. 

Kom ihåg att svara på enkäten från SHF!

Under hösten så ska alla medlemsföreningar ha fått utskick med årets enkät från Sveriges hembygdsförbund. Har ni inte redan svarat på den så påminner vi om att göra det. Enkäten är viktig då svaren ligger till grund för mycket av verksamheten och för att kunna visa vilket enormt arbete vi gör i rörelsen!

Datum för 2022

Här kommer datumen att hålla reda på nästa år:

15 februari digitalt medlemsmöte

26 mars årsmöte

26 april digitalt medlemsmöte

13 september digitalt medlemsmöte

8 oktober höstmöte och hembygdsgala

6 december digitalt medlemsmöte

Julquiz!

Vad vet du om dina traditioner egentligen? Testa kunskaperna i Nordiska museets julquiz!

Du vet väl om att du är försäkrad?

Hembygdsförsäkringen är en medlemsförmån för föreningar anslutna till Sveriges Hembygdsförbund. Grundförsäkringen som ingår i medlemsavgiften till Sveriges Hembygdsförbund omfattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydd och olycksfallsförsäkring. Alla som går studiecirkeln "säker föreningsgård" får en självriskscheck till ett värde av 9300 kr. Läs mer om försäkringen här

Byggnadsvård i ropet

De senaste åren har intresset för traditionellt hantverk och byggnadsvård ökat markant. På sociala medier finns både grupper för byggnadsvård och konton där man kan följa hur hus och gårdar varsamt renoveras. På TV drar program som "Det sitter i väggarna" stor publik. 

Med anledning av detta så har Heimbygdas byggnadsvårdskommitté sammanställt några lokala tips. Instagram:

@byggnadsvardmitt

@traditionshantverk

@byggetpahygget

@nygarnfarlivigen

@glashuset_

Facebook: 

Sveriges hembygdsförbunds facebookgrupp för byggnadsvård. 

SVT play: Det sitter i väggarna från Glashuset i Hammerdal. 


Håll koll på riks!

Det händer mycket även inom hembygdsrörelsen nationellt. Som ni kanske redan sett så blev Sveriges hembygdsförbund beviljade ett stort stöd från Kulturrådet för att genomföra en omstartsprocess. En del av det stödet går direkt till er i föreningarna i form av sänkt medlemsavgift för 2021. Men processen omfattar också ett intensivt arbete för att stötta och stärka upp engagemanget. Håll utkik på Sveriges hembygdsförbunds hemsida och facebooksida. Parallellt med detta fortsätter satsningen på Kulturarvet som besöksmål.



För mer information om Heimbygda gå in på vår hemsida eller facebooksida

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Heimbygda  eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.