Sorsele kommuns Näringslivsnytt jan 2022

Nyhetsbrev med senaste nytt för dig som företagare eller dig som är intresserad av företagsfrågor. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Så har vi passerat årsskiftet och vi har ett helt nytt år framför oss. På Utveckling så har vi jobbat mycket med att hitta en bra struktur för den nya verksamheten och det känns att vi är på rätt väg. Om än vi har olika specialområden så är det just den kombinationen som gör att vi får olika perspektiv på olika frågor, perspektiv som gör att vårt arbete blir bättre tillsammans.

Jullamajja är ett större projekt i samverkan med V8 biblioteken som Sorsele kommun för detta år tar över, där hoppas vi snart ha en projektanställd på plats. Vi är glada över att Bion och fritidsgården kunnat vara igång under hösten och om än restiktionerna nu skärps för varje vecka och tillfälliga förändringa kan behöva göras så vet vi att vi kommer kunna öppna upp igen. Var rädda om er!

Näringslivsrådet har haft sin andra träff där bland annat digital skylt och möjlighet för elever i årskurs 9 att söka fjärrundervisning till hösten diskuterades. Har ni några tankar och idéer så välkomnar rådet att ta kontakt med oss, kontaktuppgifterna till oss alla och minnesanteckningar från mötena finns på hemsidan.

Utveckling har haft träffar med Northvolt och Skellefteå Näringslivskontor för att se hur näringslivet i Sorsele kommun kan dra fördelar av den etablering som sker. Det har framkommit att det finns intresse att hitta aktiviteter och resmål till de 108 olika nationaliteter som bor eller vistas i Skellefteå p g a Northvoltetableringen och detta tror vi att Sorseles besöksnäring kan dra fördelar av.

Northvolt efterfrågar paketering av totalkoncept med aktiviteter, boende och mat, som de kan marknadsföra till sina anställda. Enbart aktiviteter som kan bokas efterfrågas också.

Hör av er till kristina.axelsson@sorsele.se med frågor och om ni vill ha konsulthjälp för att sätta ihop marknadsföring mm.

Inom kommunen är det nu stort fokus på bokslutsarbete, internhyresarbetet och nya Arenan.

Under hösten har cheferna påbörjat utbildningar inom Våld i nära relation, rasism, HBTQ och psykisk hälsa och det är planerat för fortsättning under 2022. Utbildningsinsatsen är en del av Sorsele kommuns långsiktiga och förebyggande arbete mot våld i nära relationer, med avsikten att lyfta det från en enskild angelägenhet till en allmän fråga som också berör jämlikhet, jämställdhet och hälsa i stort.


Resultat av dialogträffar företagsklimat

Under oktober månad träffade tjänstepersoner och politiker företagare och medborgare i noderna och pratade företagsklimat. Detta är nu summerat, presenterat för kommunledningsgruppen och tagit fram ett antal åtgärder. Detta kommer presenteras för kommunstyrelsen i februari. Materialt kan ni ta del av HÄR. Vi hoppas fått med de stora huvuddragen och hoppas ni återkopplar om ni har några synpunkter.


Info från Fiskeforum med info om Sportfiskemässa

Den 29 november genomfördes Fiskeforum där utvärdering av säsongen och Sportfiskemässan i mars var huvudfokus. Många aktörer hade haft en bra fiskesäsong och möjligheten att ta fram en gemensam digital fiskekarta över hela kommunen lyftes upp. Önskar ni delta på sportfiskemässan kontakta thereselundin4@gmail.com som hjälper till att samordna mässan. Önskar ni ta del av minnesanteckningarna kan ni läsa dem HÄR.


Mässvägg att låna

Sorsele kommun har via projektmedel köpt in en vägg att använda på mässor och utställningar i andra kommuner. Om ni företag ska iväg på något så är ni välkommen att använda denna, kontakta då utveckling så berättar vi mer! Väggen är 2 meter hög och 3 meter bred samt en extra del som är en meter bred där noderna Ammarnäs, Gargnäs, Blattnicksele är nämnda.


Fler bäddar i kommunen

Olika företag har lyft behov av fler bäddar både för gäster men även till personal i Sorsele och i Ammarnäs. Vi på Utveckling har informerat VD på Sorselebo, det kommunala bostadsbolaget, om behovet. I Sorsele finns ett antal tomma lokaler med möjlighet att göra om till enkelrum, både delar av Solhem och Tranan(inom kort) står tom med möjlighet att som företagare hyra. Har ni några idéer, kontakta erika.hjukstrom@sorsele.se på Utveckling diskuterar vi gärna dessa med er.


Skriva examensarbete!

Sorsele kommun ger ekonomiskt stöd till två examensarbeten för 2022. Känner du någon som studerar på eftergymnasial utbildning och ska skriva ett examensarbete - tipsa dem om möjligheten att söka stipendium för detta! Mer information finns att läsa HÄR.


Tips! Fiske- och fritidsmässa i Nordmaling 30/4 - 1/5

Arrangör av fiske- och fritidsmässan i Nordmaling har kontaktat oss på Utveckling för att berätta om de nya mässan dem planerar till våren. Man beräknar till 8000-10.000 besökare och mässan äger rum i Norrskenshallen. Mer info går att läsa på fiskeochfritid.se .


Med Go Business hjälp skapar du möjligheter för din företagsidé

TIPS till dig som startat företag inom kreativa och kulturella områden, hälsa, turism eller andra delar av tjänstesektorn.

Go Business är inkubatorn för kreativa och nytänkande entreprenörer i norra Sverige. Du får hjälp att förverkliga din företagsdröm. Hos oss får du inspiration, kunskap, individuell coaching och blir en del av ett stort community av företagare som stöttar och peppar varandra.

- Nu är ansökan öppen till vårens program, läs mer på https://bit.ly/3FfGA2H

Inkubator

Inkubator är Go Business program för dig som är entreprenör och är redo att satsa fullt ut på ditt företagande. Du har kommit en bit redan och börjat lära känna din marknad. Dessutom har du förstått att det inte bara krävs vilja utan också rutiner, tid och uthållighet för att få effekt. I inkubatorn jobbar du djupgående med ditt entreprenörskap och får verktygen för att kunna växla upp arbetet med att ta företaget framåt och nå dina affärsmål.

Hangout

Hangout är Go Business program för dig som har ett nystartat företag som ska kickas igång, eller en mindre business vid sidan av studier eller jobb som du vill utveckla vidare. I Hangout får du möjlighet att utforska din företagsidé vidare, lära dig mer om kreativt entreprenörskap och bli del av en engagerad gemenskap med andra nyblivna företagare.


Näringslivsråd i Sorsele kommun

Näringslivsrådet i Sorsele kommun

Genom näringslivsrådet i kommunen stärker vi samverkan och tillsammans med företagen tar vi ytterligare steg för ett starkare företagsklimat och en fortsatt positiv utveckling i Sorsele kommun.

Här kan ni följa arbetet och se minnesanteckningar från mötena:

Läs mer och hitta minnesanteckningar HÄR


Möt reseledet– En utbildningsserie i tre delar som förklarar Travel Trade och dess olika byggstenar  Travel Trade 

Målsättningen med utbildningen – efter utbildningen ska du:

  • Förstå hur Travel Trade funkar och vilka olika segment säljledet är uppbyggd av.
  • Förstå vad som krävs för att bli attraktiv när man jobbar direkt mot Travel Trade.
  • Fått svar på dina frågor och funderingar och förståelse för vilken del som är relevant för just dig att jobba mot, samt hur du bör tänka kring prissättning och provision.
  • I bästa fall ha etablerat nya samarbeten på nya marknader.
  • Nätverka och etablera kontakt med nyckelpersoner inom den internationella sälj- och marknadsföringen av Swedish Lapland

Tisdag den 18 januari, 10.00-11.45 – Tour Operators & Travel Agents
Föredragshållare: Gianna Forlastro + Travel Agent partner (Easyweeks ITA) & Tom Barber (Original Travel UK)

Torsdag den 20 januari, 10.00-11.45 – DMC & Wholesaler
Föredragshållare: Katie Watson (Arctic Inbound) & Michelle Smith (Haman Scandinavia)

Tisdag den 25 januari, 10.00-10.45 – MICE
Föredragshållare: Roberta Perez (Nordic Ways)

Läs mer och anmäl dig HÄR  senast 16 januari


Projekt NiMR (Näringslivsutveckling i Möjligheternas Region

(Näringslivsutveckling i Möjligheternas Region) har fram till den 31 mars möjlighet att skapa aktiviteter och hjälpa er företagare med bl a coachning och individuella insatser. 

Vi jobbar särskilt med Covid-drabbade branscher och företag,  men har fortsatt fokus på;

  • Kompetensförsörjning
  • Ägarskiften
  • Innovationer
  • Nya och större marknader
  • Kapitalförsörjning
  • Strategisk hållbarhet.

Tveka inte att höra av er!
kristina.axelsson@sorsele.se eller tfn 0952-142 19 
Läs mer här; Läs mer om projektet här



Swedish Lapland 

have gathered some of the information about travelling to Swedish Lapland, as well as restrictions and recommendations when staying in Sweden.

New! You can have a test for Travel certificate in Arjeplog

Avonova Hälsa AB offers antigen testing Thursdays and Sundays during the period January 13th – April 3rd 2022

You find more information in the link below:

-----------------------------

Klicka här! Swedish Lapland travellers Covid-information 



Samlad information till företagare till följd av Coronaviruset. 

Här hittar du aktuell information om vilka  stöd som finns, ansökningstider och rekommendationer  mm 

verksamt.se

Är du företagare inom besöksnäringen?

Här har vi samlat information och tjänster som kan hjälpa dig, bland annat med att utveckla ditt företag mer hållbart. I menyn under rubriken Besöksnäringen hittar du ytterligare information.

Länk till samlad informartion för besöksnäringen

  • Hållbart företagande
  • Naturturismföretag
  • Checklistor, guider och tjänster
  • Certifieringar och märkningar

Exkubator-program för dig som samhällsentreprenör!

Vill du utveckla din idé eller verksamhet vars syfte är att lösa någon av våra samhällsutmaningar?

Då är Impact Entrepreneur 2030 något för dig! Programmet är för dig med en idé kring en tjänst, produkt eller företagande som på något sätt förbättrar världen - oavsett om det är lokalt, regional eller globalt.

Mer info - om Exkubator-program för dig som samhällsentreprenör!


 PRODUKTION OCH LEDARSKAP 

Genom att stötta företagen i införandet av automation och robotar i sina produktionssystem skapas förutsättningar för industrins fortsatta konkurrenskraft. Nu finns ett utbildningsprogram särskilt anpassade efter industrins behov.

Utbildningsprogram: Produktion och ledarskap se info HÄR


facebook

Gå gärna med i gruppen Företagsnätverk inom Sorsele kommun där vi löpande lägger ut aktuell information och inbjudningar mm.


facebookhomepage

Sorsele kommun

Det här nyhetsbrevet skickas från utvecklingsverksamheten på Sorsele kommun. Du får detta eftersom du är kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.Här kan du läsa om kommunens personuppgiftsbehandling

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, gör det här.