Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nr 33 2021


Hej på er

Nu är det inte många dagar eller veckor kvar till jul och ett nytt år! Det är helt galet hur snabbt tiden går. 

Kroppen är i centrum för idrottandet. Den används på olika sätt inom idrottsrörelsen och vi har alla en skyldighet att se till att alla barn och ungdomar utvecklar ett positivt förhållningssätt till kroppen. I dagens Cheerinfo kan ni läsa en artikel i just detta ämne från Centrum för idrottsforskning. 

Vi tipsar också om ett Webbinarium om osunda idrottsmiljöer. Tyvärr har vi miljöer inom idrottsrörelse där barn och ungdomar far illa. Detta webbinariet ger er verktyg att jobba med frågorna i den egna föreningen. 

Vi skickar med en liten påminnelse från valberedningen, och idag är Föreningsordlistan ett lite längre medskick till er kring just valberedningens vara eller inte vara. 

Valberedningsgruppen skickar också med ett litet inlägg  kring att de söker person/personer till valberedningen kommande år. 

Året lider mot sitt slut och många ligger nu i planering för årsmöten, en del planerar för ett fysiskt årsmöte medan en del kommer genomföra digitalt årsmöte. Oavsett hur ni planerar tipsar vi om en föreläsning om grundläggande förberedelser för årsmöte. Det erbjuds både en dagföreläsning och en kvällsföreläsning. 

Med den nya regeringen fick vi också en ny idrottsminister i Anders Ygeman, ni kan läsa mer om denna nyhet på RF hemsida. 

Ta hand om varandra och er själva! 

High Five på er alla

Kia


Så kan idrottsrörelsen främja ungas positiva kroppsuppfattning

Idrottsrörelsen har en särställning i att hjälpa barn och unga att utveckla ett positivt förhållningssätt till kroppen. Utifrån forskning om positiv kroppsuppfattning ges i denna artikel fyra konkreta tips för hur idrottsorganisationer kan skapa ett tillåtande och kroppsvänligt klimat för sina barn och unga.

Genom sin betoning på kroppens funktion har idrotten stor potential att vara en positiv motkraft till en samtid som ibland verkar lägga betydligt större vikt vid kroppens yta än dess förmågor.

Film: webbinarium om osunda idrottsmiljöer

Inom idrottsrörelsen finns exempel på miljöer där barn och ungdomar far illa. Hur kan man förebygga dessa osunda idrottsmiljöer? Webbinariet ger dig verktyg att jobba med frågorna i din förening eller ditt förbund.

Medverkande:
Jonas Stier – Professor i socialt arbete, Mälardalens högskola.
Susanne Johansson – Lektor i idrottsvetenskap, Gymnastik- och idrottshögskolan.
Malin Träff – Barn- och ungdomsansvarig, Riksidrottsförbundet.
Johan R Norberg – Utredare vid Centrum för idrottsforskning.

Förrförra veckans frukostwebbinarium från CIF spelades in samt är textad och går nu att ta del av.


Påminnelse från valberedningen

Här kommer en uppmaning från oss i valberedningen för Svenska Cheerleadingförbundet.

Vi vill att ni börjar att fundera över vem/vilka ni vill nominera till förbundsstyrelsen och till juridiska nämnden inför årsmötet den 26 februari 2022.

Personen som nomineras bör

  • vara förtrogen med klassiskt styrelsearbete
  • ha en förmåga att lyfta blicken och tänka strategiskt
  • ha grundläggande kunskaper om sporten
  • ha goda personliga egenskaper där samarbetsförmåga värderas högt.

Erfarenhet från tidigare styrelsearbete på förbundsnivå eller inom näringslivet är meriterande. Vi önskar att ni nominerar era kandidater för ett
arbete som gör skillnad. Skillnad för er region, för era föreningar och för cheerleading i Sverige!

Nomineringar skickas senast den 31 december 2021 till valberedning@cheerleading.se

Med vänliga hälsningar
Valberedningen, Svenska Cheerleadingförbundet

Erica Wärme
erica.warme@cheerleading.se

Christian Berndtsson
christian.berndtsson@cheerleading.se

Mariann Syvertsson
mariann.syvertsson@cheerleading.se


Information från Valberedningsgruppen

Valberedningsgruppen har i uppgift att föreslå nya
valberedningen på årsmötet 2022. Nu söker vi en?? person till valberedningen.

Meriterande är,

  • Bra nätverk utåt i övriga Cheer-Sverige
  • Ha grundläggande kunskap om sporten
  • Ha goda personliga egenskaper där samarbetsförmåga värderas högt. 
  • Erfarenhet av tidigare jobb i valberedning eller styrelse är en fördel.


Är du intresserad? Hör av dig till valberedningsgruppen senast den 31 januari.

Emma Glaas - Emma.glaas@cheerfuture.se

Helena Gålnander - sportchef@sigtunalegends.se


Förberedelse och genomförande av det fysiska eller digitala årsmötet

En föreläsning som ger grundläggande tips på förberedelse, genomförande och efterarbete av årsmötet. Föreläsningen ger också pedagogiska tips kring digitalt årsmöte.

Digital föreläsning med Erik Timblad, Digital föreläsning - välj mellan dag- eller kvällstid:


Anders Ygeman ny idrottsminister

Anders Ygeman Idrottsminster och Björn Eriksson RFs ordförande

Anders Ygeman är ny integrations- och migrationsminister och får ansvar för idrottsfrågor. Idrotten flyttas därmed från Kulturdepartementet till Justitiedepartementet i statsminister Magdalena Anderssons nya regering.

– Idrottsrörelsen välkomnar Anders Ygeman som ansvarig för idrottsfrågorna och ser fram emot ett starkt och nära samarbete för att gemensamt göra vårt yttersta över lång tid för att bidra till återstarten av idrottsrörelsen. Jag känner Anders Ygeman väl och vi har tidigare samverkat i polis- och säkerhetsfrågor. Jag känner väl till Anders stora idrottsintresse, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet


Kansliet håller stängt i jul

Kansliet kommer hålla stängt under några veckor kring jul och nyår, från och med den 13 december 2021 till den 9 januari 2022. Sista dagen att nå oss på telefon blir alltså den 10 december och första dagen att nå oss igen blir den 10 januari. Vid akuta ärenden mejlar ni oss på  scf@cheerleading.se


Föreningsordlista - Valberedningen

Valberedning - den punkt som de flesta fruktar på årsmötet. Alla val till en styrelse ska beredas av valberedningen, utom ett val och det är val till nästa års valberedning.

Hur väljs då en valberedning?
Nästa års valberedning ska föreslås och beredas av föreningens medlemmar och presenteras på årsmötet.

Vad gör valberedningen?
Under året bör valberedningen vara i kontakt med föreningens medlemmar och styrelsen och ta in förslag och nomineringar till de olika uppdrag som de ska väljas till på årsmötet. Valberedningen har också rätt att föreslå egna kandidater. OBS! Det tillhör god sed att en valberedning i en förening inte föreslår sig själva till något uppdrag. Om en ledamot i valberedningen vill ställa upp till något val, måste denna först avsäga sig sin plats och lämna valberedningen. 
Valberedningens vidare arbete är sen att se de egna kandidaterna och de nominerade kandidaterna och ta fram ett förslag som är väl sammansatt och representerat alla medlemmar så långt som möjligt och som kan förväntas accepteras av så många som möjligt. Alla nominerade ska naturligtvis tillfrågas innan de föreslås.

Vad gör valberedningen på årsmötet?
Det är också valberedningen som föredrar de föreslagna valen på årsmötet.Valberedningens uppgift när diskussionen sedan släpps fri, är det en viktig praxis att valberedningen bara talar för sina kandidater, aldrig mot någon. Valberedningen ska alltså framhålla sina kandidaters gods och starka sidor, inte motståndarens dåliga sidor.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.