Sorsele kommuns Näringslivsnytt november 2021

Nyhetsbrev med senaste nytt för dig som företagare eller dig som är intresserad av företagsfrågor. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Vi jobbar på Utveckling!

Det här är vi som jobbar på Utveckling, vi ser framemot att höra från dig!

Näringslivsutveckling, som samlar en bred näringslivskompetens och jobbar med samverkan med och coachning av entreprenörer i kommunen.

Inflyttningskoordination, som bland annat innebär att tillsammans med andra aktörer synliggöra platsvarumärket och på olika sätt arbeta för inflyttning och befolkningsökning.

Kommunikation, som innebär att utveckla kommunens interna och externa kommunikation samt platsmarknadsföring på ett långsiktigt och strategiskt sätt.

Koncernutveckling/utredare, som bland annat innebär att utveckla kommunorganisationens styrning med medborgare och medarbetare i fokus.

Lärcentrum och vux, som bland annat arbetar med kompetensförsörjning såväl inom som utom kommunorganisationen samt driver utveckling av och stöttar medborgare i eftergymnasial utbildning.

Minoritetssamordning. Som förvaltningskommun är det av yttersta vikt att minoritetsfrågor ligger högt på agendan samt att det finns en tydlig strategi för det fortsatta arbetet med dessa. Av denna anledning har minoritetssamordning placerats i verksamhetsområde Utveckling

Kultur och fritidsenheten som på olika sätt jobbar med att möjliggöra en aktiv fritid för medborgare som simhall, bibliotek, friluftsfrågor mm.

Kontaktuppgifterna till oss finner du på vår hemsida.


Workshop och inspiration besöksnäring - vi tänker framåt!

  • Hur kan vi få fler att stanna en natt till? Johanna Elenius från Swedish Lapland kommer och berättar om hur du som företag kan nå bilburna gäster som använder Google maps som sökverktyg!
  • Information från Hook & Cup visitorcenter om sommaren som har gått och lärdomar om besökare som dragits!
  • En ny marknad i ett växande Skellefteå dit Northvolt drar människor från hela världen! Hur går vi från tanke till resultat?
  • Sorsele Utveckling informerar

Välkommen till Sorsele river hotel torsdag den 18 november kl. 12.00-15.30 där vi börjar med gemensam lunch som projektet NiMR bjuder på.!


Fiskeforum med info om Sportfiskemässa

Nästa fiskeforum planeras till måndagkväll den 22 november. Tillsammans summerar vi säsongen som varit och resonerar om deltagandet vid Sportfiskemässan mars 2022. Mer information om plats och tid kommer publiceras på hemsidan.


Tillgång till kompetens är en stor utmaning.

””

Förmågan att behålla, utveckla och rekrytera personal är oerhört viktigt. Nu kan du som driver företag i vår region få kunskap, goda idéer och inspiration för att påbörja resan mot att bli Sveriges bästa arbetsgivare.

Målen är du som arbetsgivare ska få kunskap och verktyg för att göra medvetna val som ska leda till en framgångsrik rekrytering.

Hur kan du som arbetsgivare maximera chanserna att attrahera de bästa? Vilken roll har du som ledare för värdegrundsarbetet så att det skapar tillväxt i ditt företag?

  • 18 nov - Attraktiv arbetsgivare – Employer branding – Rikard Molander från Kairos Future. Denna träff kommer även att sändas digitalt från Sorsele river hotel för dig som vill sitta med andra där vi bjuder på lunch.
  • 25 nov - Vad kännetecknar lönsamma tillväxtföretag och andra vinnande lag – Olov Hultin från T2 college.
  • 1 dec - Vad är egentligen kompetens och hur avgör vi vem som är kompetent? Jeaneth Johansson, professor Innovation och Entreprenörskap på Luleå tekniska universitet.

Alla tre tillfällen genomförs digitalt och är kostnadsfria.

MÅLGRUPP: Alla företagare inom R10, oavsett bolagsform.

Läs mer och anmäl dig här.


Julgåvan från Sorsele kommun

Vi hoppas att kommunens medarbetare nu börjat nyttja julgåvan som Sorsele kommun gett sina anställda. Senast 15 november ska medarbetare nyttjat gåvan och ni som företagare behöver fakturera kommunen senast 30 november för att vi ska hinna färdigställa allt på rätt sida bokslutsåret. 

Mer information finns HÄR.


Almanacka

Sorsele kommun har påbörjat en ny almanacka för 2022 som går ut till alla medborgare i Sorsele kommun. Har du tips på något som vi bör ta med så hör gärna av dig till maria.broberg@sorsele.se


Tips på olika informationsträffar och konferenser!

  • KKN Weekend Arjeplog 13-14 november, ett fullspäckat program inom kreativa och kulturella näringar. Mer information kan du läsa HÄR.

  • Den 9 december kl 13.00-14.00 genomför Connect tillsammans med Coompanion ett digitalt event med EKN Exportkreditnämnden och OnceUpon. Mer värt än svenska kronor! - Export och internationalisering är möjligheter vid ägarskiften och andra företagsförändringar – EKN:s Regionchef Robert Wikman kommer att informera om alla möjligheter och stöd som finns att få vid en internationell satsning - och det är mer än vad de flesta känner till. - Lina Andersson, VD och grundare Onceupon, berättar om hur företagarlivet förändrades när de beslutade att gå internationellt och vilka lärdomar hon har samlat på sig. - Anders Gothefors, Connects VD, ger oss senaste nytt om ägarskiftesarbetet CooCon. Anmälan görs här.

  • Winterwind 2022 arrangeras i Skellefteå 31 januari till 2 februari 2022. "Winterwind has after 14 years evolved into a shared experience arena where industry and science meet to improve utilization of wind power in harsh climates. Abstracts relevant to wind power located at cold climate sites, i.e. in low temperature and icing conditions, will be considered".

Kulturhelg med julmarknad i Sorsele den 27 november!

””
Fika vid öppen eld. Fotograf: Sanne Brännström

I samband med Kulturhelgen 2021 anordnas det en julmarknad och olika aktiviteter på hembygdsområdet i Sorsele:

Lördag den 27 november, kl. 13-16

Är du intresserad av att sälja dina produkter/tjänster på julmarknaden eller vill du presentera ditt företag med en rolig aktivitet?

Under årets kulturhelg uppvaktar vi ”kultur & hälsa” dvs. att vi lyfter fram vad vi människor behöver för ett bra välmående under adventstiden och efter pandemin. Julmarknaden kommer att vara utomhus men med möjlighet att vara inne vid dåligt väder. Ta gärna med eget bord och utrustning! Sista anmälningsdag är måndag den 22 november.

För att boka plats eller vid fler funderingar får du gärna höra av dig till:

Silvia Inäbnit: 0952-100 69

silvia.inabnit@sveskakyrkan.se

Julmarknaden är ett samarbete mellan Sorsele församling och Sorseles olika samhällsaktörer, studieförbund och föreningar.


Höstlovsaktivitet med teknikfokus

Under höstlovet var T2college på besök i Sorsele för att väcka teknikintresset hos barn och ungdomar. Under dagen fick ett 20-tal barn prova på att:

• Prova programmera en cobot
• Bygg ett ljushänge
• Kolla in en 3d-skrivare
• Testa skapa med en 3d-penna

Kanske har vi här haft en blivande innovatör eller ingenjör!


Elever på företagsbesök v.50

Som ett led i skolans arbete med entreprenörskap och kommunens arbete med kompetensförsörjning så önskar elever i årskurs 9 få komma ut på företagsbesök för att få ta del av olika möjligheter till framtida sysselsättning i kommunen. Nu är det därför återigen dags att "bussa" elever runt till olika företag under en förmiddag/eftermiddag och vi hoppas att ni företagare på samma sätt som tidigare tar emot dessa elever. Kan du ta emot en grupp - maila erika.hjukstrom@sorsele.se så återkommer vi med mer information om dag, tid och innehåll.


Dialog om företagsklimatet i Sorsele kommun

Under oktober månad har vi från Sorsele kommun, både tjänstepersoner och politiker träffat ca 17 enskilda företagare och genomfört fyra öppna dialogträffar i kommunen. Vi har fått väldigt bra inspel från företagare om vad som behövs för att förbättra företagsklimatet. Vi jobbar nu för fullt med att sammanställa alla synpunkter som framkommit och kommer att presentera detta för er företagare, politiker och kommunledningsgruppen så snart detta är klart.

””

Lunchinformation på Sorsele river hotel om lärlingsgymnasium

””

Har du som företagare behov av personal, kanske känner du en blivande gymnasieelev som vill utbilda sig för att kunna jobba hos dig.

Sorsele kommun har inlett ett samarbete med Skellefteå kommun och planerar under hösten 2022 starta lärlingsgymnasium.

Onsdagen den 17 november kommer Skellefteå kommun och berättar om lärlingsgymnasiets möjlighet för dig som företagare. Välkommen till
Sorsele river hotel kl. 12.00-13.30 där vi bjuder på lunch samtidigt som du får information om din möjlighet till framtida arbetskraft.


Direktflyg från 29 mars 2022 mellan Skellefteå och Gdansk

Det ungerska flygbolaget Wizz Air planerade att öppna en direktlinje mellan Skellefteå och den polska staden Gdansk redan sommaren 2020, men med anledning av coronapandemin så blev uppstarten av flyglinjen uppskjuten.

Nu har det glädjande beskedet kommit att flyglinjen kommer att starta den 29 mars 2022 och trafikeras året om vilket ger ökad tillgänglighet för privatpersoner och näringsliv.

Flyglinjen trafikeras tisdagar samt lördagar året runt.

Flygbiljetter kan bokas på www.wizzair.com

För mer information:

Robert Lindberg
VD
Skellefteå Airport
+46 70 551 70 75
robert.lindberg@sft.se


Hejja företagsamma barn!

De lite äldre barnen på förskolorna i Ammarnäs, Sorsele och Blattnicksele har i höst skördat sin potatis på Nyängen eller i Potatisbacken och haft försäljning. Nu jobbar de på förskolorna med att barnen får ta fram olika förslag på vad de ska göra för pengarna de fick in. Entreprenörskap, demokrati och naturvetenskap, allt i ett!


Påminnelse: Använd bilderna från vår bildbank!

Du har väl inte missat denna möjlighet: De bilder som har fotograferats av Sanne Brännström de senaste åren inom BCD är fria att använda av er företag. Många av bilderna är neutrala och passar till användning för alla företag. Andra bilder är fotograferade ute hos er företag, eller i de områden där ni är verksamma. 

För att använda bilderna gör ni så här:

  1. Välj ut vilka av bilderna som ni vill använda och skriv upp namnen på dem.
  2. Hör av er till någon av oss så skickar vi ut dem tillsammans med riktlinjer för hur de får användas.

Här hittar ni bilderna:

Ta chansen att uppdatera er verksamhet med högkvalitativt bildmaterial!


facebookhomepage

Sorsele kommun

Det här nyhetsbrevet skickas från utvecklingsverksamheten på Sorsele kommun. Du får detta eftersom du är kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.Här kan du läsa om kommunens personuppgiftsbehandling

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, gör det här.