Problem att se innehållet? Öppna i webbläsaren.


MEDLEMSBREV OKTOBER 2021


AKTUELLT

Stockholm Craft Week 2021– vilket drag!

Den 30 september – 3 oktober gick Sveriges största evenemang för samtida konsthantverk av stapeln. Det blev fyra dagar av extra allt i form av utställningar, vernissager, performance, öppna ateljéer, artist talks och som grädde på moset, en del mingel! Det är vi nog många som har saknat under restriktionstiden. Under invigningen på Nationalmuseum avslöjades också vem som blev vinnare av Lauritz konsthantverkspris 2021. I år var det Maja Michaelsdotter Eriksson, medlem i Konsthantverkscentrum, som blev lycklig mottagare av utmärkelsen på 20 000 kr – stort grattis Maja! 

Stockholm Craft Week 2022 sker 6-9 oktober och anmälan att delta öppnar i början av nästa år. Snart lägger vi upp bildmaterial från årets evenemang på www.stockholmcraftweek.se. Gå gärna in och kika!

7 x konsthantverk – en soloutställning

Trumvirvel! Av 29 ansökningar i utlysningen som denna gång fokuserade på smyckekonst och corpus, valdes smyckekonstnär Elin Flognman ut. Soloutställningen kommer visas på Form/Design Center i Malmö
6 november – 9 januari 2022 och heter  ”Il Giardino dei Potatis – resan som inte blev av och samarbetet med en sedan länge död släkting”, en historia om det arbete som tog vid i samband med en inställd stipendieresa till Niki de Saint Phalles skulpturträdgård i Italien.
Läs mer här.

Utställningen "Ett formstarkt Norrbotten"

Norrbotten • Till och med 9 januari 2022 kan du se utställningen Ett formstarkt Norrbotten, på Norrbottens museum i Luleå. Tema: Hur kan norrbottniskt konsthantverk, design och slöjd kan lyfta besöksnäringen i regionen?  I utställningen visas de processer och prototyper som nio formutövare tagit fram utifrån besöksnäringens unika platser och miljöer.
Läs mer här.

Medlemsträff i Skåne 30/11 – save the date!

Konsthantverkscentrum arrangerar en medlemsträff med fokus på Instagram och möjligheten att länka upp produktkataloger från sin webbutik direkt till Instagram. Det blir en fysisk träff i Malmö med kunskap, inspiration, frågor och diskussion, fika och mingel – den 30 november klockan 14-17. Håll utkik efter inbjudan med programinnehåll i din mejlkorg, inom kort!

Medlem till Medlem – Karin Auran Frankenstein

Du har väl inte missat höstens föreläsningsserie via Zoom? Den 13 september delade Moa Lönn med sig av sina erfarenheter kring offentlig gestaltning. Om du missade tillfället så finns nu en inspelning tillgänglig. på vår webbsida, i inloggat läge.

COMING UP!
Nästa del i serien sker den 21 oktober 16-17, och då kommer Karin Auran Frankenstein berätta om hur hon tar sig an pedagogiska uppdrag. Sist ut, 15 november 16-17 är Kristine Thenman som berättar om sina erfarenheter av att driva nätbutik. Föreläsningsserien sänds via Zoom och spelas in.

  • Pedagogiska Uppdrag – Karin Auran Frankenstein
    21 okt. 16-17
  • Webbshop – Kristine Thenman
    15 nov. 16-17

STIPENDIER • BIDRAG

Vistelsestipendium Paris 2022

Nu kan du åter söka vistelsestipendiet som riktar sig till dig som medlem i Konsthantverkscentrum. Stipendiet omfattar två veckors vistelse i en av Svenska institutets gästlägenheter i centrala Paris, samt ett resebidrag om 5.000 SEK. Din ansökan ska innehålla en kort beskrivning av syftet med vistelsen och bör bidra till utveckling av svensk-franska och internationella nätverk inom konsthantverksområdet. I urvalet av stipendiat värderas vistelsens relevans med hänsyn till yrkesmässig och konstnärlig utveckling. Vistelseperioden gäller endast 3–16 juni 2022. Deadline för ansökan är 15 oktober!
Ansök här.

Stöd till utforskande konstprojekt

Region Skåne • Genom en särskild satsning vill regionen ge fler invånare möjligheten att, tillsammans med aktörer inom konst och kultur, vara delaktiga och medskapande så att fler röster och berättelser kan bli hörda och synliggjorda. Utlysningen är öppen för utforskande projekt där kommunala verksamheter, det professionella kulturlivet och den idéburna sektorns organisationer tillsammans vill pröva nya arbetsmetoder och strategier. Deadline för ansökan är den 1 november.
Läs mer och ansök här.

Konstsällskapet Våga Se

Konstsällskapet Våga Se är en konstklubb som arbetar för att stödja samtidskonsten och skapa en möjlighet för alla att äga och uppleva konst. Överskottet från verksamheten går till deras konststipendier. Nu har du möjlighet att söka stipendier inom kategorin fri konst: Ett stipendium på 10.000 kr och en utställning  i galleriet, samt tre stipendier på 5.000 kr vardera. Deadline för ansökan är 3 december.
Läs mer och ansök.

Kulturfonden för Sverige och Finland

Fonden beviljar bidrag till samarbete mellan Sverige och Finland inom kultur- samhälls- och näringsliv. Tex. aktiviteter inom olika kulturområden som konst, musik, hantverk. Ansökningar behandlas löpande.
Läs mer och ansök här.

Bidrag till kulturprojekt i Uppsala

Uppsala • Regionalt bidrag kan sökas för kulturprojekt med koppling till Uppsala län inom såväl olika konstformer som kultur i en vid mening. Det kan till exempel handla om samarbets- och utvecklingsprojekt av olika slag, turnéer i länet eller större evenemang. Deadline för ansökan är 12 november.
Läs mer och ansök här.

Konstnärsnämnden

  • Arbetsstipendium 15 okt - 16 nov
  • Internationellt utbyte och resebidrag 16 sep - 2 dec

Läs mer och ansök här. 

Stipendium för skulpörer

Västernorrland • Nu utlyser Örnsköldsviks Kommun skulpturstipendiet till Bror Marklunds minne. Stipendiet riktar sej till yrkesverksamma skulptörer i Sverige. Stipendiesumman är 30,000 kr och erbjuder möjlighet att ställa ut på Örnsköldsviks Museum och Konsthall. Resa, boende och frakt ingår. Deadline för ansökan är 22 oktober.
Läs mer och ansök via Konstpool.

Konstnärernas hjälpfond

Bidrag från hjälpfonden kan delas ut som tillfälligt stöd vid sjukdom eller som årlig pension fr.o.m. det år du fyller 65 år. Bidrag från hjälpfonden kan sökas under hela året!
Läs mer och ansök om stipendium från hjälpfonden.


RESIDENS

Art Inside Out – Mellan regnen

Halland • Art Inside Out bjuder in fyra konstnärer till konstnärligt residens om 12 veckor under 2022. Temat för residenset är ”Mellan regnen” och utgår från tematiken ekologisk läskunnighet. Varje antagen konstnär erhåller ett arvode om 138 000 SEK (exkl. moms, F-skatt, faktura) för 12 veckors engagemang och en produktionsbudget om 20 000 SEK (exkl. moms). Art Inside Out står för omkostnader som resor, boende, arbetslokaler och processledning. Deadline för ansökan är 5 november.
Läs mer och ansök här.


JOBB

Utbildningschef till Stenebyskolan

Dalsland • Stenebyskolan är ett kreativt centrum med hundraåriga anor och utbildningar inom konst, design och hantverk. Nu söker de en utbildningschef. Deadline för ansökan är 27 oktober.
Läs mer och ansök här.

Utvecklare för slöjd- och formområdet på Gotland

Region Gotland • Regionen söker nu en utvecklare för slöjd- och formområdet på 50% till Gotlands Museum. Som utvecklare har du uppdraget att främja slöjd, traditionellt hantverk, konsthantverk och småskalig design. Deadline för ansökan är 15 oktober.
Läs mer och ansök här.


KURSER • SEMINARIUM

Alliances & Commonalities 2022

Stockholms konstnärliga högskola anordnar för tredje gången den internationella konferensen Alliances & Commonalities den 20-22 oktober 2022. Högskolan bjuder nu in konstnärer och forskare att dela med sig av hur den konstnärliga forskningen har samlats, reagerat och omformats de två senaste åren. Hur återskapas den konstnärliga forskningen och hur tillämpar konstnärer och forskare sina praktiker nu? Skicka in ditt bidrag! Deadline för anmälan är 31 oktober.
Läs mer här.

Retorik för bildkreatörer

Region VG • Västra Götalands region arrangerar nu ”Verktyg för bättre dialog och förhandling”,  en kurs i retorik för kreatörer. Under totalt sex kurstillfällen identifieras hindren och vägar till en bättre dialog med uppdragsgivare. Målet är att ge konstnärer en starkare position vid förhandlingsbordet. Kursen bygger på filmade intervjuer, fysiska lektionstillfällen och hemuppgifter. Datum: 28 oktober-3 februari 2022. Deadline för ansökan är 20 oktober.
Läs mer och ansök här.


OPEN CALL • UTSTÄLLNINGAR

Open Call för textilkonstnärer

Oslo • Galleri Soft i Oslo har en utlysning för textilkonstnärer till en separat- eller grupputställning. Deadline för ansökan är 1 december.
Läs mer och ansök här.

Kiruna Snow Festival

Region Norrbotten • Kiruna Snow Festival bjuder in konstnärer att vara med I den årliga snöskulpturstävlingen. Deadline för ansökan är 25 november.
Läs mer och ansök här.

Loewe Foundation – Craft Prize 2022

Loewe Foundation har öppnat slussarna för ansökan till Craft Prize. Detta är femte omgången som Loewe utlyser konsthantverkspriset. Vinnande verk publiceras i en katalog och deltar i en utställning i Seul. Deadline för ansökan är 25 oktober 2021.

Läs mer och ansök via länken här.


MARKNAD • BUTIK • FÖRSÄLJNING

Jul på Rotundan – julmarknad

Region Skåne • Nu kan du göra intresseanmälan att vara med i ”Jul på Rotundan”, en klassisk julmarknad i ny tappning. Marknaden har utökats från en till två dagar och kommer ha ännu fler kringaktiviteter än tidigare. Julmarknaden kommer hållas på Dansrotundan, Folkets Hus och ute i parken lördagen 18 december kl. 12–17 och söndagen 19 december kl. 11–16. . Nytt för i år är även att det blir ett större kafé och servering i en annan del av Folkets Hus. Deadline för ansökan är 31 oktober.
Läs mer och anmäl ditt intresse här.

Hyr säljplats på Tofta Konstgalleri

Region Halland • Tofta Konstgalleri söker slöjdare och konsthantverkare som vill hyra säljplats. Vid försäljning betalar kunden direkt till konsthantverkaren, galleriet tar ingen provision och står för bemanning. Tofta Konstgalleri ligger utanför Varberg och arrangerar under året ett flertal separat- och samlingsutställningar, julmarknad samt medverkar i Konstrundan. Läs mer på www.toftakonstgalleri.se

Formex lanserar Craft & Creative

Efter tre inställda mässor planeras för ett återöppnande av Formex i januari 2022. Mässan går av stapeln 18-21 januari 2022. En glad nyhet är Craft & Creative, ett montererbjudande till hantverkare och designer som har eget egna produkter att visa upp. Placeringen av montrarna är längs ena väggen av hall A - området Scandinavian Living. Läs mer och boka monter här.

Ansök till konsthantverkarna

Konsthantverkarna grundades 1951 och har sedan starten varit en viktig plattform för samtida konsthantverk. Idag driver de butik och galleri på Södermalmstorg mitt i Stockholms hjärta och har 85 medlemmar spridda runt Sverige. Deadline för ansökan är 15 oktober.
Läs mer om ansökan här.


OPEN CALL • GESTALTNINGSUPPDRAG

Paradiset av Niki De Saint Phalle
"Paradiset" av Niki De Saint Phalle

Gestaltning vid Östra sjukhuset

Region VG • Konstenheten bjuder in konstnärer att anmäla intresse till ett konstuppdrag i utemiljön vid Östra sjukhuset i Göteborg. Uppdraget gäller konstnärlig gestaltning i park, runt höjdrygg och gradänger vid Östra sjukhuset. Deadline för ansökan är 21 oktober.
Läs mer och anmäl ditt intresse.

3 x gestaltingsuppdrag i Linköping

Östergötland • Stadsdelen Berga i Linköping  genomkorsas av Tinnerbäcken. Vid dess ängsmarker och parkmiljö kommer det att uppföras 3 gestaltningar á 425 000 kr exkl moms. Området genomkorsas av cykel och gångstråk. Konsten bör samspela och relatera till de rumsliga förutsättningarna i parkstråket. Deadline för ansökan är 1 november.
Läs mer och ansök via Konstpool.


ÖVRIGT

Maria Johansson släpper ny bok

Den 16 oktober 13:00-16:00 är det bokrealease för Maria Johanssons ”Objects, about.” på Konst-ig, Åsögatan 124.

Utställning och försäljning av printar av utvalda bilder från boken. https://konstigbooks.com/

Boken finns även att köpa på Konsthantverkarna och på https://www.mariajohansson.se/

Redaktör: Sujy Lee, Foto: Sara Danielsson
Design: Karin Rosenberg

Logga in – få tillgång till utbildningar m.m.

För att ta del av material som bara är till för dig som medlem måste du logga in på vår webbsida. När du väl är inne kan du passa på att göra iordning din portfolio med bilder, text och länkar till egna webbsidor och social medier.

www.konsthantverkscentrum.se

Fusing-ugn till salu

Region Skåne • Oanvänd fusing-ugn finns att köpa i Skåne. G390 byggd på Uterm. Mått: Bredd 126 cm, Djup 147 cm och Höjd 115 cm. Fyra sättplattor 50 cm x 60 cm. Automatik Orton. Brännkurvans temperatur styrs upp, ner och med eventuell hålltid  i upp till 10 segment. Eldata 3N400V 16 kw. Pris: 35 000 kr. ink moms. (Nypris 70 000 kr). Om intresse finns, hör av dig till

Annkristin Andersson
1.annkristin.andersson@gmail.com
www.annkristin-andersson.se

Lokal för keramikverkstad sökes

Stockholm • "Hallå konsthantverksvänner! Min nuvarande verkstadsplats börjar bli för liten. Söker lokal som lämpar sig för keramik. Egen eller del i större verkstad, cirka 15-30 kvm . Vatten. Golvbrunn. 3-fas. På söder vore drömmen. Västberga och Hägersten går också bra. Alla tips välkomnas! Mvh, Ingrid Unsöld."
Mejla:ingrid.unsold@gmail.com

Lär dig böja neonrör

Region Kalmar • Glaskonstnär Jo Andersson håller en helg-workshop där du får lära dig grunderna i hur man böjer neonrör. Ingen tidigare erfarenhet nödvändig. Kostnad: 6500 kr.

När? Lördag och söndag, 4-5 december kl. 10-15

Läs mer här:www.theglassfactory.se/aktuellt

Medlemsgruppen på Facebook

Gå med i Konsthantverkscentrums interna medlemsgrupp på Facebook. Här kommer löpande tips om utställningar, stipendier, webbinarier, lediga jobb mm, som kommer emellan mejlutskicken. Du som medlem kan också själv lägga upp tips i gruppen.
Gå in via länken här.


facebookinstagramhomepage

Har du tips på något som du tror att andra medlemmar kan dra nytta av.
Skicka gärna tips till Ida Forss, kommunikatör

ida.forss@konsthantverkscentrum.se

Copyright © •KONSTHANTVERKSCENTRUM 2021 • All rights reserved

Om du vill avsluta din prenumeration, 
klicka här.
If you don't longer wish to receive e-mails from us.