Problem att se innehållet? Öppna i webbläsaren.


MEDLEMSBREV SEPTEMBER 2021


AKTUELLT

Stockholm Craft Week närmar sig!

Om bara två veckor drar Sveriges största evenemang för Konsthantverk igång. I år deltar hela 54 gallerier, museer, institutioner, kollektiv m.m. tillsammans med hundratals konsthantverkare. Flera av våra medlemmar är delaktiga – kul! Du som bor på annan ort kan antingen ta del av de digitala programpunkterna eller, nu när restriktionerna äntligen har lättat, ta en tripp till huvudstaden 30 sep – 3 okt.
Kolla in det fullspäckade programmet!


STIPENDIER • BIDRAG

Kulturrådets krisstöd

Krisstödet från Kulturrådet gäller även för ideella arrangörer, konstnärs sammanslutningar och kollektiv – ANSÖK! Kulturrådet arrangerar ett info-webbinarium den 21 september.

Läs mer och anmäl dig här.

Stipendium för skulpörer

Västernorrland • Nu utlyser Örnsköldsviks Kommun skulpturstipendiet till Bror Marklunds minne. Stipendiet riktar sej till yrkesverksamma skulptörer i Sverige. Stipendiesumman är 30,000 kr och erbjuder möjlighet att ställa ut på Örnsköldsviks Museum och Konsthall. Resa, boende och frakt ingår. Deadline för ansökan är 22 oktober.
Läs mer och ansök via Konstpool.

Kulturstipendier i Uppsala

Uppsala • Ansökan för Region Uppsalas kulturstipendier 2022 och konstnärligt utvecklingsstöd 2022-2023 har öppnat! Deadline för ansökan är 1 oktober.
Läs mer och ansök här.

Stiftelsen Hertha Bengtssons stipendiefond

I år delar fonden ut ett belopp om 120.000 kr i form av ett eller flera stipendier till unga svenska, keramiker och keramikstuderande. Stipendierna är avsedda för vidareutbildning och forskning inom området. Deadline för ansökan är 15 oktober.
Läs mer och ansök här.  (under Övrigt)

Konstnärsnämnden

 • Arbetsstipendium 15 okt - 16 nov
 • Internationellt utbyte och resebidrag 16 sep - 2 dec

Läs mer och ansök här. 

Konstnärernas hjälpfond

Bidrag från hjälpfonden kan delas ut som tillfälligt stöd vid sjukdom eller som årlig pension fr.o.m. det år du fyller 65 år. Bidrag från hjälpfonden kan sökas under hela året!
Läs mer och ansök om stipendium från hjälpfonden.


RESIDENS

En vecka i Skärhamn

Nordiska Akvarellmuseet uppmanar yrkesverksamma konstnärer att ansöka om ett 7-dagars kortstipendium: en veckas vistelse i en av museets gästateljéer. Deadline för ansökan är 1 oktober. 
Läs mer och ansök här.

Nordiska konstförbundets gästateljé

Nu kan du ansöka om residens för 2022 i NKF’s gästateljé + boende i centrala Stockholm. Institutioner, konstnärs- och curatorsdrivna initiativ samt enskilda aktörer kan söka för en gästande konstnär, curator, koreograf osv. involverad i ett konstnärligt utbyte eller samarbetsprojekt. Deadline för ansökan är 30 september.
Läs mer och ansök här.


JOBB

Curator till utställning i Norge

Norge • Hör upp alla kompetenta konsthantverkare! Nu söker vår systerorganisation i Norge, Norske Kunsthåndverkere och and Nordnorsk Kunstnersenter curatorer till en utställning med samtida konsthantverk som går av stapeln sommaren 2022. Deadline för ansökan är 20 september.
Läs mer och ansök här.

Samordnare till Röhsska

Västra Götaland •  Nu söker Röhsska museet en samordnare till Mötesplatsuppdraget, ett statligt uppdrag som tar utgångspunkt i politikområdet Gestaltad Livsmiljö. Som samordnare har du ansvaret att leda, driva, samordna och utveckla en mötesplats för design och konsthantverk och samverka med relevanta lokala, regionala och nationella aktörer inom området. Deadline för ansökan är 19 september.
Läs mer ansök här.

Extraknäck på Röhsska

Västra Götaland •  Tycker om att prata design och form? Just nu söker Röhsska Museet en person som vill jobba extra med att hålla visningar, museilektioner och workshops för museibesökare. Du ska ha läst minst fortsättningskurs i konst- och bildvetenskap eller studerat design och ha ett intresse för design-och konsthantverk. Deadline för ansökan är 20 september.
Läs mer och ansök här.

Hemslöjdsutvecklare

Värmland • Nu söker regionen en hemslöjdsutvecklare till kulturavdelningen som ska arbeta med att stärka området hemslöjd i Värmland. I arbetet ingår ansvar för omvärldsbevakning, trendspaning och analys samt att företräda det värmländska slöjdområdets perspektiv i nätverk på det regionala och nationella planet. Deadline för ansökan är 10 oktober.
Läs mer och ansök här. 

Konstprojektledare

Uppsala • Gillar du projektledning, konst och samhällsutveckling? Då kan du söka jobb som konstprojektledare i Uppsala kommun! Deadline för ansökan är 3 oktober.
Ansök via Tendsign här.

Universitetsadjunkt – trä och metall

Västerbotten • Humanistiska fakulteten på Umeå universitet söker en universitetsadjunkt till en tvåårig anställning på 75%. I arbets-uppgifterna ingår undervisning inom ämnesområdet fri konst med inriktning mot trä och metall. Deadline för ansökan är 30 september.
Läs mer och ansök här.


KURSER • SEMINARIUM

Medlem till Medlem

Du har väl inte missat höstens föreläsningsserie via Zoom? Den 13 september delade Moa Lönn med sig av sina erfarenheter kring offentlig gestaltning. Om du missade tillfället så finns nu en inspelning tillgänglig en månad framåt. Medlemsinformation hittar du på vår webbsida, i inloggat läge.

COMING UP!
Nästa del i serien sker den 21 oktober, då kommer Karin Auran Frankenstein berätta om hur hon tar sig an pedagogiska uppdrag. Sist ut, 15 november är Kristine Thenman som berättar om sina erfarenheter av att driva nätbutik. Föreläsningsserien sänds via Zoom och spelas in. Vi kommer annonsera dessa föreläsningar via separata utskick.

 • Pedagogiska Uppdrag – Karin Auran Frankenstein
  21 okt. 16-17
 • Webbshop – Kristine Thenman
  15 nov. 16-17

Kurs i OPM – platser kvar!

Vill du få struktur på verksamheten och samtidigt stärka ditt konstnärskap? Då kan du anmäla dig till kursen i OPM, Organisk Processmetod – det finns fortfarande ett fåtal platser kvar, både i Stockholm och Göteborg.

Stockholm

 • 6 oktober 13.00 – 17.00
 • 20 oktober 13.00 – 17.00
 • 17 november 13.00 – 17.00

Skicka din intresseanmälan till helena.pernow@konsthantverkscentrum.se

Göteborg

 • 7 oktober 13.00 – 17.00
 • 21 oktober 13.00 – 17.00
 • 23 november 13.00 – 17.00 obs! datumet är ändrat

Skicka din intresseanmälan till
terese.william@konsthantverkscentrum.se

Mentorskapsprogram inom konst

Uppsala • Vill du få stöd att utveckla ditt konstnärskap? Behöver du rådgivning för att komma vidare med en konstnärlig idé? Ansök till mentorskapsprogrammet för konstnärer i Uppsala län. Deadline för ansökan är 13 oktober.
Läs mer och ansök här. 


OPEN CALL • UTSTÄLLNINGAR

Vårsalongen 2022

Nu kan du ansöka om att ställa ut på Liljevalchs Vårsalong 2022. Deadline för ansökan är 8 oktober
Läs mer och ansök här.

Loewe Foundation – Craft Prize 2022

Loewe Foundation har öppnat slussarna för ansökan till Craft Prize. Detta är femte omgången som Loewe utlyser konsthantverkspriset. Vinnande verk publiceras i en katalog och deltar i en utställning i Seul. Deadline för ansökan är 25 oktober 2021.

Läs mer och ansök via länken här.


MARKNAD • BUTIK • FÖRSÄLJNING

Blås & Knåda söker nya medlemmar

Stockholm • Glaskonstnärer och keramiker kan nu ansöka om att bli medlem i Blås & Knåda. Som medlem jobbar du 14 dagar i butiken och deltar på 2 möten/år, betalar hyra 750:-/mån och 36% i provision samt visar ett aktivt engagemang för föreningen. Deadline för ansökan är 15 oktober.
Läs mer och ansök här.

Bli medlem i Nutida Svenskt Silver

Nutida Svensk Silver tar nu emot medlemsansökningar. Deadline för ansökan är 15 oktober. 
Läs mer och ansök här.


OPEN CALL • GESTALTNINGSUPPDRAG

Offentlig skulptur av Eva Zethraeus
Verk: Eva Zethraeus för Gbg stad

Förskola i Gnosjö kommun

Jönköping • Gnosjö kommun bjuder in konstnärer att skicka in intresseanmälan för ett gestaltningsuppdrag i form av skulptur vid ny förskola i Hillerstorp. Skulpturen skall placeras vid en central samlingsplats där det kommer finnas en scen samt en kulle med vattenpump. Deadline för ansökan är 30 september.
Läs mer och ansök via Konstpool. 

Selma Lagerlöfs torg

Västra Götaland • Göteborg Konst (Kulturförvaltningen i Göteborg stad) bjuder in yrkesverksamma konstnärer till upphandling genom förenklat förfarande avseende inköp av existerande konstgestaltning för placering på nya Selma Lagerlöfs torg. Deadline för ansökan är 1 oktober.
Läs mer och ansök via Konstpool. 


ÖVRIGT

Vill vill se fler portfolior

Vi närmar oss 200 publicerade medlemmar – logga in idag och gör iordning din portfolio du också! 
www.konsthantverkscentrum.se

Medlemsgruppen på Facebook

Gå med i Konsthantverkscentrums interna medlemsgrupp på Facebook. Här kommer löpande tips om utställningar, stipendier, webbinarier, lediga jobb mm, som kommer emellan mejlutskicken. Du som medlem kan också själv lägga upp tips i gruppen.
Gå in via länken här.


facebookinstagramhomepage

Har du tips på något som du tror att andra medlemmar kan dra nytta av.
Skicka gärna tips till Ida Forss, kommunikatör

ida.forss@konsthantverkscentrum.se

Copyright © •KONSTHANTVERKSCENTRUM 2021 • All rights reserved

Om du vill avsluta din prenumeration, 
klicka här.
If you don't longer wish to receive e-mails from us.