ULF EVRÉN och CARINA JINGROT

Ulf Evrén och Carina Jingrot är båda skådespelare, regissörer och dramatiker. Tillsammans startade de Teater Barbara 2003. Carina är fortsatt konstnärlig ledare för teatern, medan Ulf sedan 2013 arbetar på frilansbasis.

Genom åren har det blivit många mustiga, mytiska teateräventyr med humor och fysisk gestaltning för barn- och familjepublik. Här presenteras ett urval av Ulfs och Carinas pjäser.

 

Bild: Teater Barbara

TUSEN OCH EN NATT
av Ulf Evrén

En samling magiska och fantastiska sagor som under årtusenden fängslat människor världen över. 

Här samlas essensen av människors längtan, rädslor och tillkortakommanden. Här berättas om heta och spänningsfyllda nätter fyllda med våldsam dramatik, kärlek och svartsjuka. Här härskar slavinnor över sina herrar, medan herrarna är slavar under sina begär. Kvinnor betraktas som ägodelar samtidigt som män vandrar genom öknar för att förtjäna en blick från en kvinna. I en värld där männen regerar och rikedomen styr är Tusen och en natt en hyllning till den vanliga människan. Vad är styrka? Vad är svaghet? Det är på liv och död!

Roller: många (min. 4 skådespelare)  Publik: Familj/barn (mellan- och högstadium samt gymnasiet)

"Tusen och en natt är sann berättarteater försedd med ett viktigt budskap” /SvD

Bild: Teater Barbara

DE TRE KUNGABARNEN FRÅN SERENDIP
av Ulf Evrén

"serendipitet = förmåga att göra värde­fulla upp­täckter av en slump" /SAOL

Landet Serendip är hotat och Drottning Jaija inser att hon inte har lång tid kvar att leva. För att pröva om hennes tre bildade men bortskämda barn är värdiga att ta över makten, sänder hon ut dem på ett uppdrag. De ska finna receptet på det elixir som kan rädda Serendip undan katastrofen. Motvilligt ger kungabarnen sig ut på en vindlande resa, över berg och genom öknar till fjärran länder, för att rädda landet. I jakten på elixiret möter de tre syskonen drakar, munkar, kameler, kärlek och frestelser.

Roller: många (min. 3 skådespelare)  Publik: Familj/barn (mellan- och högstadium)

”Begåvad absurd saga! … Serendip är en bråkig, kul och lätt absurd familjesaga” /SvD

Foto: José Figueroa

MEDUSA - återkomsten
av Carina Jingrot

En berättelse som berör aktuella frågor om makt, motstånd och samtycke.

Medusa, det mytologiska monstret med hår av ormar och en blick som förvandlar betraktaren till sten, har genom tiderna kommit att bli en symbol för kvinnlig vrede.

Pjäsen utspelar i nutid, i en direktsänd talkshow dit Medusa är inbjuden. Hur blev Medusa egentligen ett monster? Vad var det som hände mellan henne, Athena och Poseidon? När programledaren börjar nysta i historien och söka sig bakom den demoniserade bilden av Medusa framträder snart en egensinnig och fängslande människa och en helt ny historia.

Roller: 2 (2k) på scen + 2 (1k, 1m) på video  Publik: Vuxna/unga från 14 år

Foto: José Figueroa

RAPUNZEL
av Carina Jingrot

Välkommen på ett hårresande äventyr!

Fritt efter bröderna Grimms saga om prinsessan Rapunzel har Carina Jingrot skrivit en pjäs som leker med schabloner och könsroller. Den egensinniga och frihetslängtande Rapunzel kämpar för att hitta sin egen väg när de vuxna omkring henne vill forma henne efter sina behov. Vi träffar ett galleri av figurer kring Rapunzel och hennes långa fläta: Rapunzels fåfänga och svartsjuka mamma Drottningen, hennes golfspelande och konflikträdde pappa Kungen, Rapunzels bästa vän Häxan, som nog inte är någon häxa egentligen utan bara en enstörig botaniker, och så Alpprinsen som drömmer om ett liv i musikalvärldens rampljus!

Roller: 2 (2k)  Publik: Barn 8-12 år

“... förbluffande bra” /Expr.

Bild: Teater Barbara

SAGAN OM PERSEUS
av Ulf Evrén, Carina Jingrot och Daniela Svensson

En skickligt berättad historia om ett barns vindlande resa till självkänsla och mod. 

Vi får följa den unge Perseus när han luras ut på ett livsfarligt uppdrag. Utmaningar och frestelser kommer i hans väg och han tvingas slåss för sitt liv.

Den grekiska Perseus-myten kan sägas handla om vuxenblivande, mognad, fåfänga, dödsskräck och om att anta riskfyllda utmaningar. Kanske handlar den också om att följa sitt hjärta och om längtan efter att göra något gott i världen!

Roller: många (min. 3 skådespelare)  Publik: Familj/barn (mellan och högstadium)

"Gå med barnen ... och njut själv på kuppen. Varför? Därför att den inte är ”upp-poppad” men fängslar ändå. Se där, mytologins magiska kraft." /Nummer

 

Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena, Sara & Rickard

 
Mejla oss →
 
Home PageFacebookTwitter