Nyhetsbrev med senaste nytt. Bilderna är länkade. Problem att visa det?  Se det i webbläsaren.

I Rydebäck arbetar vi tillsammans för att skapa en attraktiv livsmiljö för människor, natur, kultur och rekreation.

NYHETSBREV


Nr. 13, 30 augusti 2021   
Kontakt: info@rydebacksbyalag.se Facebook: Rydebäcks Byalag

Ansvarig utgivare: Rydebäcks Byalag,
Ordf. Ingvar Pettersson – Redaktör: Malin Persson

Nyhetsbrevet når varannan vecka ca: 5.000 personer i Rydebäck och omgivningar samt ledande politiker och tjänstemän i Staden.
Byalaget arbetar ideellt och utan personliga ersättningar.


Vi är tillbaka!

Efter en lång och härlig sommar går vi nu in i höstsäsongen med påfyllda energidepåer och med förnyad kraft. Vi har ett fullspäckat schema inför hösten och vi går ut starkt och hälsar er alla välkomna till Rydebäcks Dag redan på lördag den 4 september. Om detta kan ni läsa mer lite längre ner. 

På grund av Corona har vi varit tvungna att skjuta på årsmötet men nu, med lättade restriktioner och med en nedåtgående smittkurva, känner vi oss äntligen bekväma med att hålla mötet. Vi har bokat in det den 30 september och det kommer att hållas i nya skolans matsal. Mer om det kan ni läsa längre ner.

Vidare kommer vi att fokusera på våra respektiva ansvarsområden och jobba vidare med våra pågående projekt. Vad brinner ni för, vad vill ni att Byalaget ska arbeta med under hösten? Skriv en rad till oss och berätta!


RYDEBÄCKS DAG

Nu händer det äntligen! Efter en rad inställda evenemang kan vi nu äntligen hälsa alla välkomna till Rydebäcks Dag den 4 september. I vanlig ordning är programmet fullspäckat med sång och musik, teaterföreställning, backkklättring och mycket mer. På torget står föreningar, politiker och näringsidkare beredda att informera om verksamheterna och svara på era frågor. Givetvis blir det även grillning och lotterier. Varmt välkomna på Lördag den 4 september mellan klockan 11 och 14.


ÅRSMÖTE

Vi välkomnar Byalagets medlemmar till årsmöte den 30 september kl 19 i nya skolans matsal. Vi är fortsatt noga med att hålla avstånd och vi följer Folkhälsomyndighetens riktilinjer.

För att kunna garantera en säker miljö ber vi alla som planerar att delta att anmäla sig via mail till Ingvar Pettersson, ingvarpettersson19@gmail.com

På grund av Covid-19 kommer vi tyvärr inte att bjuda på någon förtäring detta året. 


FRISKVÅRDCENTER

På området som idag huserar bland annat Byggmax, Blomsterlandet, Skånska Byggvaror och Billströms Fisk, planeras det för fullt för expansion. Det berättar Fredrik Cronqvist, fastighetsägare i ett mail till Byalaget. 

Sedan i våras pågår arbetet med en ny detaljplan för att göra det möjligt att fortsätta utveckla området. Nu har fastighetsägaren till Rydebäck Center, som området kallas, och PerformanceGym inlett ett samarbete med målsättningen att uppföra ett friskvårdscenter på området med ett helt nytt gym, sjukgymnastik och flera padelbanor.

PerformanceGym driver sedan tidigare gymverksamhet på grannfastigheten och kommer att flytta verksamheten när den nya byggnaden blir klar.

City Rehab, som sedan flera år finns i centrala Helsingborg, och som nyligen öppnat sjukgymnastik på Rydebäcks Center, kommer också att flytta in i det nya huset när det är färdigställt.

Arbetet med detaljplanen bedöms vara klart till sommaren 2022 och en förutsättning för projektet är att den nya detaljplanen medger detta. Därefter kan processen med bygglov och byggnation påbörjas. Om allt fortlöper som planerat bedöms det nya Friskvårdscentret kunna vara klart till sommaren 2023.

- Vi startade PerformanceGym i Rydebäck 2009 och flyttade till nuvarande lokaler 2018. Nu vill vi utveckla verksamheten ytterligare med ett helt nytt gym med både fler pass och större gym-del. Padelverksamheten är ny för oss och vi tror på kombinationen av gym och padel och att det kommer att passa utmärkt på området bland annat tack vare ett växande närområde och utmärkta befintliga kommunikationer med närliggande tågstation och motorvägen, säger Ammo Batak som äger PerformanceGym

Fredrik Cronqvist som äger fastigeheten är också mycket positiv till samarbetet.

- Vi ser mycket fram emot att fortsätta att utveckla området, säger han. När vi förvärvade området 2019 fanns det en hyresgäst på området – Blomsterlandet. Idag finns det sju hyresgäster på området som alla bidrar till området och som kompletterar varandra. Med den nya detaljplanen vill vi fortsätta detta arbete med bland annat byggandet av ett Friskvårdscenter - en byggnad där olika aktörer inom träning, hälsa och välmående samverkar.

Byalaget ser fram emot att följa resan och önskar samtliga aktörer lycka till!


BIBLIOTEKET

Biblioteket meddelar nu att man nu utökar öppettiderna och kommer hädanefter hålla öppet enligt följande:

Måndag 14-22 (19-22 meröppet)

Tisdag 10-12, 13-22 (17-22 meröppet)

Onsdag 13-22 (17-22 meröppet)

Torsdag 10-22 (10-22 meröppet)

Fredag 10-12, 13-22 (17-22 meröppet)

Lördag 10-22 (10-22 meröppet)

Söndag 10-22 (10-22 meröppet)

Meröppet innebär att man kan besöka biblioteket men att det inte är bemannat.


UTSTÄLLNING


INFORMATION FRÅN RIF

För mer info besök gärna hemsidan genom att klicka på länken eller bilden, https://www.rydebacksif.se/ 


SOMMAREN I KORTHET

Under Nyhetsbrevets sommaruppehåll har det hänt en del runt omkring i Rydebäck. Bland annat har man färdigställt parkeringsplatsen vid gamla skolbyggnaden. På den har det tillkommit fyra nya platser och totalt finns det nu 54 platser på just den parkeringsplatsen. Byalaget ställer sig mycket tveksamma till att det ska täcka behovet för de platser som försvann i samband med bygget av nya idrottshallen och kommer att följa upp frågan. 

Blommande sommarängar

Vilken fröjd det har varit att se att Stadens satsningar på blomsterängar istället för rena gräsmattor har gett resultat. Inte nog med att fägringen har varit en fröjd för ögat utan man har också kunnat höra surret från bina som verkar trivts alldeles utmärkt. Ängarna finns längs Ytterövägen, Stranden och vid Tegel.

Strandtrappa

Som många har noterat har det byggts en ny nedgång till stranden vid Fortuna Strandkrog. Trevligt med en färgklick tycker vi.

Möte med områdesansvarig

Trots semester passade delar av styrelsen på att ta ett möte med områdesansvarig Li Skillö. Där passade man på att ta upp frågor som renovering av bänkbord vid stranden och ett eventuellt WC vid hundbadet. Li berättade för oss om vad som var på gång i en nära framtid, bland annat ska man säkra det nya utegymmet från biltrafik genom att placera ut fler stenar från kiosken och neråt, hon meddelar också att det kommer fler cykelställ vid stranden.

Ingvar och Ulla i möte med Li Skillö från Helsingborg Stad.

CORONALÄGET

Vaccinationer

Enligt Folkhälsomyndigheten är 65 procent av helsingborgarna fullvaccinerade och 75 procent har fått sin första dos. 

Enligt Stadens hemsida, som blev uppdaterad den 11 augusti, är smittspridningen i Helsingborg något ökande och framförallt bland ovaccinerade personer. Man rekommenderas fortfarande att hålla avstånd, handla ensam och att undvika platser där det kan uppstå trängsel. 

Läs mer på Helsingborgs Stads hemsida, klicka här för att komma dit.


NYETABLERADE FÖRETAG I RYDEBÄCK

Vi hälsar följande nya företag välkomna till Rydebäck och önskar er alla lycka till.

City Rehab

City rehab är en väletablerad sjukgymnastklinik i centrala Helsingborg som den 1:e oktober öppnar upp även i Rydebäck.

City Rehab har spetskompetens inom motion och idrottsskador samt kvinnohälsa men behandlar alla typer av besvär i rörelse och stödjeapparaten - från hälsmärta hos barn till artros hos äldre. Kliniken har avtal med Region Skåne vilket innebär att högkostnadskort och frikort gäller. Kostnadsfritt för patienter under 20 år och över 85 år. 

Bokning av tider släpps 1:e september och kan bokas via hemsidan www.cityrehabhbg.se eller 042-147090

Din hudvård

"Välkommen in till den lilla salongen med det stora hjärtat centralt beläget i Rydebäcks centrum. Varmt välkommen att boka din tid antingen genom att ringa mig på 0736-743091 eller via BokaDirekt, dit du kommer genom att klicka här!" skriver Johanna på Facebook.

Salongen öppnade den 11 augusti och ligger i centrum.

Rydebäcks frisör

Vid stationen i Direktens gamla lokaler hittar vi numera Rydebäcks Frisör. Välkomna in alla dagar mellan 9 och 17. Bokning kan göras på telefonnummer 0735509157 eller titta förbi.


INFORMATION FRÅN TRÄFFPUNKTEN


HANDLINGSPLAN

Klicka på bilden för att komma till hemsidan

UTGIVNINGSDATUM AV NYHETSBREVET

30 AUGUSTI

13 SEPTEMBER

27 SEPTEMBER

11 OKTOBER

25 OKTOBER

8 NOVEMBER

22 NOVEMBER

6 DECEMEBER

20 DECEMBER

Deadline för föreningar och näringsidkare som önskar innehåll publicerat är fredagen före varje utgivning. Vi förbehåller oss rätten att avgöra vilket material som blir publicerat samt rätten att ändra i inskickat material.

Vad vill du läsa om i nyhetsbrevet? Har du frågor som du vill ha besvarade, har vi missat något vi bör uppmärksamma eller har du något att berätta som kan intressera rydebäcksborna?

Du når mig på redaktor@rydebacksbyalag.se

Jag ser fram emot era bidrag!

/Malin, redaktör.

Observera att genom att maila oss godkänner du att vi sparar dina kontaktuppgifter. Läs mer om vår hantering av personuppgifter genom att klicka här!

Läs tidigare Nyhetsbrev
Kontakta Styrelsen - klicka
Styrelseprotokoll

Medlemsrabatter

Som medlem i Byalaget får du rabatter när Du handlar i vissa butiker. Klicka här för detaljerad information

5% medlemsrabatt gäller ej kampanj- och nettoprissatta varor
20-30% medlemsrabatt
10% rabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
10-27% medlemsrabatt
10% rabatt på skjortor och andra varor.
10% medlemsrabatt på ord. priser
10% rabatt i butiken och 10% på arbetskostnad i verkstad
20% rabatt på arbetskostnad i verkstaden
10% rabatt på biltvätt
10% rabatt på tavlor
10% medlemsrabatt
10% rabatt till medlemmar
10% rabatt till medlemmar.
10% medlemsrabatt på böcker
10% på konditorivaror och kaffetår.
Medlemsrabatt på elavtal, ange kampanjkod ”byalaget”
Hyr täckt släp 250kr/dygn
10% medlemsrabatt
Atelje Helene - Sömnad ger 15% på försäljningsvaror.
15 % på material vid elinstallationer
15 % på material

Läsarservice

Klicka för hemsidorna

Träffpunkten
Rydebäcks Bibliotek
Rydebäcks IF
Rya Golfklubb
Varje onsdag på Torget kl. 18
Fortuna FF
Rydebäcks Scoutkår
Boule - klubben
Lions Club
Lions Club
Apoteket
Museiförening och Historia
Skulptör Mikael Liljeqvist
Sv. Pensionärsförbund
Vårdcentralen
Tel 073-146 46 68
Servicebutiken
tel: 0733-363347
Klicka för mer info.
Stefan Kjernholm Byggkonsult 0760-87 47 02
SÄRÖGATAN 12, RYDEBÄCK

info@rydebacksbyalag.se.  redaktor@rydebacksbyalag.se
Följ oss på Facebook: Rydebäcks Byalag
Rydebäcks Byalag, Ordf. Ingvar Pettersson – Redaktör:  Malin Persson
 © Rydebäcks Byalag 2013-2019

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Vill du ändra din E-mail adress så klicka här.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.