Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Augusti 2021


Kick Forward- Träffar med samverka.nu - Alternativ PRAO - HR-träff om prao - PraopoddenHej!

Efter en härlig sommar tar vi nu nya tag och ser fram emot en höst med flera intressanta och spännande inslag på agendan! Här får du ett nyhetsbrev fullspäckat med information om höstens aktiviteter och inspirerande resurser: 

HR-avdelningar spelar en nyckelroll i arbetet med att ta emot prao. Vi vill nu samla HR-personal för att berätta mer! 

Jobbar din kommun med samverka.nu? Missa inte träffarna för nya användare och kommunadministratörer som vill vara med och utveckla verktyget.

Vill du lära dig mer om vad man bör tänka på om man har en praoelev med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)? Lyssna då på vårt senaste podd-avsnitt med Linda Almgren.

Mer om detta finner du nedan! 

Annhild, Charlotta, Ingrid, Mi & Pia

Anders Henriksson

Kick Forward! 

Den 26 oktober firar vi allt det fantastiska arbete som gjorts ute i kommunerna och tillsammans med våra skånska arbetsgivare på våran Kick Forward. PRIS närmar sig som bekant sitt slut (i alla fall för den här gången...), och det är dags att samla ihop vad vi åstakommit tillsammas och blicka framåt. 

Programmet som håller på att färdigställas innehåller intressanta samtal med och föredrag av Skolverket, Skolinspektionen och våra fantastiska kommuner.

Med oss har vi även Anders Henriksson och hans före detta prao-elev som kommer att berätta för oss hur prao kan förändra någons liv på oanade sätt. 


Träffar med Samverka.nu

Tillsammans med Patrick Aspling på Samverka.nu bjuder Prao i Skåne in till två olika träffar.

INBJUDAN

Visning av SAMVERKA.NU för nya användare
26 augusti 14.00-15.30
Länk till anmälan: http://bit.ly/samverkaaugusti


Få en digital rundtur/visning i verktyget!

Inbjudan gäller både för den som vill fräscha upp sina kunskaper, är osäker på funktioner eller är en helt ny användare. Har du inga inloggningsuppgifter skaffar du det innan mötet genom att maila support@samverka.nu

Utveckling av SAMVERKA.NU för ansvariga av verktyget i din kommun (kommunadministratörer)
2 september 14.00-15.30

Länk till anmälan: http://bit.ly/samverkaseptember


Syftet med mötet är att utvärdera vad som fungerar bra och vad som kan utvecklas. Besvara därför frågorna nedan i förväg: 
1. Det här tycker jag fungerar riktigt bra med samverka.
2. Det här skulle jag vilja att samverka blir bättre på.


Skicka svar/förslag till info@praoiskane.se och märk mailet Samverka 2 sept. Patrick tar tacksamt emot utvecklingsförslag innan mötet.


Ta del av Alternativ prao med “Pitch a company week”

Många kommuner fick tänka om kring prao i samband med att pandemin satte käppar i hjulet för arbetsplatsförlagd prao. PRIS har tillsammans med representanter för Familjen Helsingborgs elva kommuner arbetat fram ett koncept på alternativ prao.

"Tanken med materialet är att eleven ska få ökad insikt om sina styrkor och egenskapar en ökad utsikt kopplat till det lokala näringslivet och få en ökad förståelse kring vilka kompetenser som kan vara värdefulla inom olika yrken samt en framsikt inför sitt kommande gymnasieval."SAVE THE DATE: HR-träff om prao

Torsdag 14 oktober kl 09.00 arrangerar Prao i Skåne en digital träff för HR-personal!

Prao är en del av den framtida kompetensförsörjningen och hör därmed hemma på HR:s bord. Vi bjuder på ett par olika exempel från de skånska kommunernas sätt att organisera eller stimulera prao ur ett HR-perspektiv, vi diskuterar branschmodell för prao och vi ger exempel på hur praoupplägg kan se ut.

Riktad inbjudan kommer under början av september.

Prao i Skåne har, som vi berättat i förra nyhetsbrevet, startat en podd. Det är samtal om prao genom olika perspektiv; för dig som tar emot praoelever eller anordnar prao. Det går att lyssna från hemsidan eller där poddar finns. Hittills har vi publicerat fyra avsnitt med lite olika vinklingar på prao.

Avsnitt 1
Möt Rickard Bäck från Teknikcollege östra Småland. Rickard berättar om vikten av den framtida kompetensförsörjningen, om befintlig rekryteringsutbildning och knyter den till grundskolans prao. Och du får tips på hur du kan bli bättre på att sälja in prao till arbetsgivare.

Avsnitt 2
Möt Pernilla Willstrand, HR-konsult på förvaltningskontoret i Helsingborgs stad, som berättar om hur hon som praoansvarig på arbetsplatsen välkomnar och förbereder eleverna på praoplatserna.

Avsnitt 3
Möt Zizou, 30-åringen som kom från Irak till Sverige som 15-åring. Han berättar om rädslan och oviljan inför att göra praon, men också om lyckan han sedan kände över att komma över tröskeln. Hur är det att som nyanländ ung elev kastas rakt in i prao?

Avsnitt 4
Möt Linda Almgren som länge jobbat med unga personer som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Hur är det att som elev med NPF ha prao? Och vad bör man som arbetsgivare tänka på? Ta del av tips och idéer - och hör om arbetsgivare som står i kö för att anställa personer med NPF.

Lyssna och inspireras av PraoPodden! Prao i Skåne vill gärna lyfta just Din praohistoria. Hör av dig till info@praoiskane.se


homepagelinkedin


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.