Ett nyhetsbrev från Norrköpings kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Näringslivsnyheter #4 2021

Det börjar verkligen spira i näringslivet och många vi pratar med vittnar om att verksamheterna går för högtryck. Företag vågar anställa, arbetslösheten fortsätter nedåt, restriktionerna lättar och smittspridningen i Sverige minskar.

Vi kliver i sommarperioden med stora förhoppningar att den så hårt drabbade besöksnäringen får ett rejält uppsving med tanke på svemestertrenden. Förra året visade att Norrköping stod sig bra i jämförelse med kommuner i jämförbar storlek tack vare det breda utbudet av reseanledningar – så förutsättningarna är goda även i år! I sommarens nyhetsbrev kan du bland annat läsa om en förstärkt satsning på näringslivet, vinnarna till Årets Företagare och unga Företagare och save the date  till höstens första God morgon Norrköping med tema – Företagsfokus.

Glöm inte att tipsa familj, vänner och bekanta om Norrköpings besökswebb Visit Norrköping . Där hittar ni tips och många förslag på utflyktsmål, evenemang och aktiviteter för både stora och små.

Trevlig läsning och glad sommar önskar vi er alla från oss på näringslivsavdelningen och Norrköpings kommun!

Pontus Lindblom

Näringslivsdirektör


Satsning på näringslivet – Företagsfokus

Norrköpings kommun planerar flera företagsfrämjande satsningar som ska leda till snabbare och bättre service, samt stärka och växla upp samarbetet mellan företag, offentlig sektor och forskning. För att förstärka effekten utförs även organisatoriska förändringar och tillförsel av medel.

Målet är ett förbättrat näringslivsklimat, samt fler arbetsplatser och arbetstillfällen. I budgeten för år 2022 prioriteras avsättningar som ska leda till att förbättra näringslivsklimatet och öka tillväxttakten i Norrköping. Detta görs genom insatser som ska främja fokus på näringslivet i hela organisationen samt riktade satsningar som ska stödja entreprenörs-, innovations-, forsknings- och techbranschen inom Norrköping Science Park (NOSP) med 4,5 miljoner kronor. Näringslivsavdelningen får ytterligare en miljon kronor för att utveckla näringslivet.

– Vi har höga ambitioner i vårt näringslivsarbete. Det handlar i grunden om fler jobb och skatteintäkter till Norrköping. En av flera värdemätare är olika attitydundersökningar och rankningar och vi ser dessvärre att vi backar där. Vi tar detta på stort allvar och höjer därför företagsfokus i hela kommunen. Företagaren ska framåt uppleva en skillnad i service och kontakter. Nu vill vi verkligen lyckas med att stärka och växla upp kommunens arbete för att underlätta för företagen, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Här kan du läsa mer om Företagsfokus


Vi vill hylla och gratulera Årets Företagare och Årets Unga Företagare i Norrköping 2021!

I hård konkurrens kammade David Frykerås, Againity hem priset för Årets företagare i Norrköping!

En gasellvinnare från Östergötland och ett företag som aktivt bidrar till att möta morgondagens klimatutmaningar. Företaget verkar på en global marknad och ser oändliga möjligheter att bidra till en mer hållbar värld, så väl ekonomiskt som miljömässigt. Företagaren är en riktig entreprenör och har alltid haft drivkraften att arbeta tillsammans med tekniken och miljön. Att nyttja jordens resurser på ett smart vis är grunden i företagets verksamhet, genom att ta tillvara på spillvärme, sopor och avloppsvatten kan ny energi bildas. Dessutom arbetar företagaren aktivt med att hjälpa behövande på de platser där de verkar, genom t.ex. att starta skolor i Afrika. Lokalt är företagaren en inspiration för andra med sitt jämställdhetsarbete och en bra ambassadör för hemstaden Norrköping.

Årets Unga Företagare i Norrköping heter Daniel Palombo och Ramin Assadi med företaget Digitalcap.

Dessa unga företagare har med ett enormt driv och en tydlig målbild där de hela tiden siktar mot nya höjder, lyckats fortsätta sin tillväxtresa trots pandemin och de utmaningar som varit senaste året. Genom att våga sticka ut hakan och tro på sig själva och sin affärsidé, bryter företaget hela tiden ny mark och företagarna har numera, med besked, ritat in sig på Norrköpings företagskarta. Utöver sitt egna företagande lägger de stort engagemang på att hjälpa unga tjejer och killar att starta deras företagarresa. Genom att coacha och stötta, så hjälper man till att skapa morgondagens entreprenörer. Dessa företagare är en inspiration för näringslivet och hela staden.


UNGDRIVE ACADEMY 2021

20 ungdomar startar företag i sommar!

UngDrive erbjuder i samarbete med flera kommuner möjligheten för ungdomar att gå en starta eget-utbildning under sommaren. Norrköpings kommun ser det som ett framgångsrecept för näringslivsklimatet och genomför i sommar UngDrive för trettonde året i rad.

I år är det Årets Unga Företagare Daniel Palombo och Ramin Assadi från Digitalcap som stöttar ungdomarna att testa på livet som egenföretagare. Coachning i försäljning, marknadsföring, samarbete, ekonomi och allt i hur en dag som egenföretagare ser ut. Under sommarkursen får ungdomarna möjlighet att lära sig allt de behöver för att deras affärsidé ska lyckas och hur man driver ett eget företag.


Klart med tilldelning i Norrköpings nya storprojekt

Samhällsplaneringsnämnden i Norrköping beslutade i januari 2021, i enlighet med fullmäktiges uppdrag, att utlysa en marktilldelningstävling för de kulturellt värdefulla industrifastigheterna Triangeln 10, Triangeln 11 och Triangeln 15 i Norrköping med det kända landmärket Bråvallaverket. Vid tävlingstidens slut i maj hade fyra anbud kommit in, varav tre godkändes för bedömning och vinnare i marktilldelningstävlingen blev "Kulturverket" av ED och Regio. Bakom förslaget finns arkitektkontor: Fredriksson Arkitektkontor, Thomas Sandell, Wingårdhs och Utopia Arkitekter

- Vi är glad och stolta men framförallt ödmjuka inför uppgiften att utveckla Triangelfastigheterna tillsammans med Regio. Hela projektet kommer bli ett komplement till inre hamnen och vi kommer försöka skapa en attraktiv besöksplats. Vi ser fram emot att samarbeta med kommunen och dess invånare för att förverkliga visionen om ”Kulturverket”, säger Henrik Eklund Affärschef ED


IKEA kommer till Norrköping

Med start i höst börjar IKEA testa en ny typ av mindre butiksformat för att komma närmare människor i ett tiotal svenska städer. Syftet är att nå fler kunder och göra det lättare att få hjälp med att planera, inreda och beställa produkter ur sortimentet. Först på tur är Norrköping!

Centrumchef Joakim Ritzén är mycket glad över nytillskottet och välkomnar Ikea till Ingelsta shopping. Det är ett riktigt starkt varumärke som kompletterar redan befintliga verksamheter på ett bra sätt. Men fokus på ett brett utbud av tjänster och god service ser Joakim att Ingelsta kan leverera det kunderna efterfrågar. Smidigt, lättillgängligt och dessutom allt under samma tak.

Butiken etableras på 75 kvm med Lekia och Brothers som närmsta grannar. Planerad öppning är beräknad till början av september.

Centrumchefen Joakim Ritzén hälsar Maria Ängsberg, varuhuschef på Ikea Linköping, välkommen till Ingelsta Shopping


Artikelserien Fokus på

Norrköpings kommun lyfter i artikelserien Fokus på upp intressanta och inspirerande företagsberättelser från en mängd branscher. Priebe-ScanRig AB, Mystical Garden Design och Tusen & en bild, Sport Bemanning, Harrys och många fler kan du läsa om här!


Save the date- God morgon Norrköping!

I höst kommer frukostmötet God morgon Norrköping tillbaka efter 4 livesändningar under våren. Inbjudan dyker upp i din mailkorg efter sommaren.

Save the date: 30 sep

God morgon Norrköping

Tema: Företagsfokus

Tid: 08.00-09.30

Save the date- Let´s create Norrköping Business

Norrköpings kommuns näringslivsavdelning kommer i oktober att arrangera Let´s create Norrköping Business!

Vi kommer både inspirera och ge ny kunskap, samt ge möjlighet till dialog – både mellan företag och kommunen

Teman: Investeringsfrämjande arbete, långsiktig kompetensförsörjning, AI/digitalisering, Internationalisering/internationella affärer och hållbara affärsmodeller.

Datum: 30 september, 7 oktober, 14 oktober, 21 oktober och 28 oktober.

Håll utkik efter inbjudan i mailkorgen!


Anslut er för inlösen av Region Östergötlands gåva till medarbetare

Region Östergötland har beslutat att ge alla medarbetare ett gåvokort värt 2000 kr som de kan nyttja i en gåvoportal som kommer att innehålla produkter och tjänster från näringsidkare i hela länet.

Med gåvan vill Region Östergötland visa uppskattning för medarbetarnas arbete under pandemin, och samtidigt bidra till att stötta regionens näringsliv. Läs mer om hur ditt företag kan ansluta sig till gåvoportalen.

https://profilservice.se/blaklint/

Har du frågor eller idéer du vill dela med oss?

Kontakta näringslivsavdelningen på naringsliv@norrkoping.se.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du finns i våra kontaktlistor. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.