Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhets- och tipsbrev i April 2022

Kommunicera - avläsa ansikten rätt!

All form av kommunikation med andra människor är alltid en utmaning. Vare sig vi känner varandra eller inte.

Som en känd amerikansk förhörstekniksutbildare en gång sa på en utbildning jag gick; vi "vanliga" människor är ungefär lika bra på att avläsa andras ansikten som poliser, det hänger bara på vår vilja att sätta oss in i den andres situation och att se när känslan kommer i ansiktet och vad den står för. Att utgå från hur vi själva skulle känt i samma situation.

Lätta ansikten att läsa skulle ju kunna vara de karaktärer som Robert Gustavsson spelar i sina olika sketcher. Ett klart svårt ansikte är ju då allas vår Terminator Schwarzenegger. Inga ytterligheter här inte.

I de fall vi känner dem vi samtalar med har vi ofta lite mer chans att få det rätt, då vi har fler möjligheter, tid och chanser att rädda oss om det går fel, än om vi inte känner de vi ska försöka att kommunicera med. Jag tänker då på våra kunder.


Träffar du dina kunder vid den typ av möte som tar en stund och du har lite tid på dig, är det bra om du tränar dig på att bli en bra "ansiktsläsare", om man kan kalla det för det. Eller om du jobbar med sådant att du kan ha nytta av detta ändå, helt enkelt. Rätt många yrken då, förstås.

En del personer pratar glatt på med sina kunder utan att ha någon som helt koll på hur deras information tas emot och hur deras kunder reagerar och ser ut under samtalet.

Kroppen och i synnerhet ansiktet reagerar/svarar före orden gör det på en direkt fråga eller kommentar. Så egentligen kan vi läsa varandra som öppna böcker om vi bara vill och bryr oss.

Några tips, tänk dock på att detta med kroppsspråksläsande ska tolkas i sin helhet, även vad som sker före och efter varje signal är viktigt:

  • Det sägs att vi i ansiktet visar två uttryck. Dels det vi känner inom oss och dels det vi vill visa utåt. Kan du avläsa vad din kund känner när ni samtalar?

  • Ögat är själens spegel som det heter. Du vet väl att pupillen förändras när vi hör positiva, bra och glada saker. Kan du se den förändringen?

  • Vi reagerar med höjda ögonbryn när vi blir förvånade men också glada och positivt inställda till något. Reagerar din kund så när du pratar? Detta kan ske snabbt. Brukar du hinna med att se detta?

  • Vi blinkar till lite extra när det vi hör eller ser får oss att reagerar lite utöver det vanliga. Vad händer efter denna reaktion. Det är det som blir kundens själva åsikt. Vad tolkar du det som? Kan du se det?

  • Om kunden inte riktigt vill visa vad han känner men ändå reagerar kommer han att göra det med nedre delen av ansiktet. Den delen har vi svårt att styra. Vad tolkar du den reaktionen som?

  • Försök att se var din kund oftast söker sig med blicken. Detta kan ge dig en liten vink om hur hen kan tänka och känna nu. Försök ställ de rätta frågorna efter din tolkning.

Träna dig hemma på personer vars reaktion du vet först. Ställ frågor du vet vad du kommer att få för svar på (-Älskling ska vi åka till Ikea på lördag t ex) och avläs noga de olika reaktionerna i ansiktena och ta med dig denna kunskap till dina kunder sedan. Alla är vi givetvis olika i våra reaktioner men man måste börja träna någonstans, så att man har något tryggt att utgå ifrån. Sedan lär du dig vidare på dina kunder. Lycka till!


Vill du ha hjälp med att jobba med kundbemötande, mental träning, kommunikation och sälj, så är du välkommen att höra av dig!

Beställ information

Beställ boken "Det första intrycket - får du ihop pusselbitarna?"

Beställ föreläsningen Kroppsspråk

Beställ workshopen/föreläsningen Bygg din Självkänsla

Beställ föreläsningen Image Färg & Stil

En gåta:

Det växer ett träd: det har tolv grenar, var gren har fyra kvistar och varje kvist bär sju blommor. Vad är det för ett träd, och vad heter den vackraste blomman på kvisten?

Nyttigt med gåtor - Numera vet vi att cellerna förnyas hela vår livstid om vi bara är bra på att träna de vi just nu har. Gör du det? Kul att alltid hitta sätt att utmana sig själv och andra.

Svar på föregående månads gåta:
Jo han tittar ju på Anna och ser hur smutsig hon ser ut och förutsätter givetvis att han är lika smutsig och går och tvättar sig han med, trots att han egentligen var ren. Så enkelt var det.


Stylingtips:

Ibland förespråkar modet att blusen/skjortan ska vara utanpå, ibland ska den vara istoppad i byxan eller kjolen. 

Vissa typer av blusar/skjortor är gjorda för att bara vara utanpå, för att de är sydda så med mer figursydda effekter och detaljer. Medan det finns andra du kan göra precis som du vill med.

På vissa arbetsplatser passar det kanske mer eller mindre bra att ha den utanpå. På andra platser är det som en del av uniformen att de är istoppade. 

För kroppsformens skull är det i regel alltid mest fördelaktigt att framhäva midjan genom att stoppa ner blusen/skjortan i byxan eller kjolen, om inte blusen är väldigt figursydd eller kort.

I synnerhet om du har en kavaj eller kavajliknande sak utanpå. Om du har en utanpåskjorta som inte är istoppad och sedan en kavaj utanpå det, så ser du jämntjock ut från axeln och ner till där kavajen slutar och det blir ofta mindre bra. Du gör dig till en fyrkantig person typ kub.

Midjan är i regel vår smalaste punkt på kroppen och den bör vi poängtera och inte dölja. Testa framför en helfigurspegel så får du se. Gärna med en positiv kollega/kompis som smakråd. Våga!

För många av de olika kroppsformerna (du vet sju för damer och fem för herrar) är det viktigt att framhäva midjan men även om det inte för alla är viktigt så vill jag nog påstå att vi alla kan vinna på det!

Lycka till!

A&O Image
Långströmsgatan 34C
418 70 Göteborg

031-544 122
070-485 49 19

kicki.eldh@aoimage.se
www.aoimage.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.