Problem att se innehållet? Öppna i webbläsaren.


MEDLEMSBREV JUNI 2021


LEDARE

Trevlig sommar!

Sommaren är redan här och nu planeras höstens händelser, kurser, digitala föreläsningar och event. Boka t.ex. in 6 september för att få mer kunskap om vad som gäller när du säljer verk via galleri eller butik, en kurs som vi genomför i samarbete med Konstnärernas Riksorganisation, läs mer nedan. Och mellan den 30 september till 3 oktober går Stockholm Craft Week av stapeln, skriv in i kalendern!

Om det varit svårt att få tiden att räcka till på sistone kanske sommaren öppnar för möjligheter att kika in på något av allt som varit under våren. Kolla in länkar till publicerade samtal och visningar på vår hemsida, eller fördjupa dig i det som ligger på Craft Days, Southern Sweden Design Days eller Formstark Norrbottens hemsidor. Kanske lyssna ikapp på de senaste avsnitten av Konsthantverkspodden?

Passa också på att bekanta dig med Konsthantverkscentrums styrelse,

som har flera nya ledamöter och suppleanter. Titta in här för att se sammansättningen av den nya styrelsen. Nu tar medlemsbrevet sommaruppehåll och återkommer igen i augusti. Vi önskar vi en riktigt underbar midsommar och sommar!

Maj Sandell, VD


AKTUELLT

Stockholm Craft Week 2021

Nu är årets medverkande aktörer i Sveriges största konsthantverksevenemang publicerade på www.stockholmcraftweek.se. I år var intresset rekordstort och till hösten kan vi se fram emot att ta del av programpunkter från hela 52 aktörer.

Collage foto: Jesper Berg
Foto:Jesper Berg för Utvalt • Kajsa Willner • Caroline Möller • Jonatan Hedetoft • Sara Rylander, Åsa Elmstam • Hanna Bodin

Utvalt i Syd 2021

Den 17 juni öppnade Utvalt i syd. Denna tredje omgång visas på Form/Design Center t.o.m. 22/8 för att därefter turnera vidare med avslut 18/9 2022. Hela fem av våra medlemmar är med i årets vandringsutställning: Caroline Möller (stipendiat), Jonas Rooth, Lotta Kvist, Åsa Elmstam och Marie Yderland. Se även Cilla Robachs föredrag med presentation om projektet Utvalt i syd och juryns arbete.

Quickbutik!

Är du redo att ta steget och starta webbshop? Kom ihåg att Konsthantverkscentrums medlemserbjudande med Quickbutik pågår tillsvidare. 130 dagar gratis testperiod! Använd Konsthantverkscentrums designtema för din butik. Handlednings-material finns tillgängligt via instruktions-filmer. Läs mer om erbjudandet här.

Föreläsningsserie

Till hösten planerar Konsthantverkscentrum en digital föreläsningsserie där vi får inblick i tre medlemmars praktiker under rubrikerna: Offentlig gestaltning, Pedagogiska uppdrag och Webbutik. Utskick om föreläsningsserien kommer efter sommaren men du kan boka in datumen redan nu:

  • 13 september
  • 21 oktober
  • 15 november

Open call – proffsfoto

Västra Götaland • Snart öppnar ett Open Call för proffsfotografi för dig som är medlem i Konsthantverkscentrum. Du som ansöker har möjlighet att få 2-3 objektbilder samt ett ateljéporträtt fotograferat av en professionell fotograf, helt kostnadsfritt. Fotograferingarna kommer äga rum vecka 39-40. Vi skickar information om open call separat i slutet av sommaren – håll utkik i mejlkorgen!

Boosta din digitala resa – del 2

I höst genomförs en ny omgång av fortbildningen ”Boosta din digitala resa” för Konsthantverkscentrums medlemmar. Utbildningen är kostnadsfri och består av 2 grundläggande delkurser och 7 fördjupande delkurser. Kursen ges av den digitala marknadsföringsbyrån Topvisible och är specifikt utarbetad i samarbete med Konsthantverkscentrum. 

Håll utkik i mejlen! Separat inbjudan med beskrivning av kursinnehåll och länk till anmälningsformulär skickas ut via mejl inom kort.

PS. Allt tidigare utbildningsmaterial finns nu upplagt under Medlemsnyheter för dig som loggar in på webbsidan. Se nedan!

Medlemsnyheter – logga in på webbsidan!

Vill du fördjupa dig i digitala verktyg och stragtegier för hur du kan ta din verksamhet till nästa nivå? Nu finns nu allt utbildningsmaterial från första delen av Boosta upplagt under Medlemsnyheter. Materialet kan du endast ta del av på www.konsthantverkscentrum.se i inloggat läge. Se bilden ovan.


JOBB • KURSER • SEMINARIUM

Professor i textil

Stockholm • Konstfack söker ny professor i textil. Deadline för ansökan är 30/6.
Läs mer och ansök

Kursledare i keramik

Sundsvall • Studieförbundet Medborgarskolan söker kursledare i keramik för start efter sommaren. Deadline för ansökan är 1 augusti. 
Läs mer och ansök här

Projektledare för offentlig konst

Skåne • Helsingborgs stad utlyser en heltidstjänst som projektledare för offentlig konst. De söker någon med akademisk utbildning inom konstvetenskap, gärna med curatorserfarenhet, projektledarutbildning eller annan erfarenhet från verksamhetsområdet med inriktning mot samtidskonst. Deadline för ansökan är 2 juli.
Läs mer och ansök här

Huvudlärare Bild- och rumsgestaltning

Västra Götaland • KV Konstskola utlyser en lärartjänst på 25-50%. Bild och rumsgestaltning är en påbyggnadsutbildning som kräver förkunskaper av de studerande. Deadline för ansökan är 8 augusti
Läs mer och ansök här


STIPENDIER & BIDRAG

Konstnärsnämnden

  • Projektbidrag 6 aug - 9 sep
  • Internationellt utbyte och resebidrag 3 juni - 15 sep
  • Arbetsstipendium 15 okt - 16 nov
  • Internationellt utbyte och resebidrag 16 sep - 2 dec

Läs mer och ansök här

Ester Lindahls stipendiefond

Stipendiefonden delar årligen ut resestipendier till konstnärer under 40 år. Stipendier utdelas endast till konstnärer, som vid ansökningstillfället avslutat sin konstnärliga utbildning och inlett sin praktik som konstnär. Deadline för ansökan är 15 augusti. 
Läs mer och ansök här 

Märtha Gahns stiftelse

Stipendiet delas ut till textilkonstnärer som har intresse för och som ägnar sig åt sakrala uppgifter inom textilkonsten. Utdelning kan även ske till fritt arbetande textilkonstnärer Stipendiet ska användas för utbildning. Ansökan är öppen 15 augusti-15 september 2021. 
Läs mer och ansök här

Bo Hammarskjölds stiftelse

Stipendiet delas ut till någon inom hemslöjden verksam person, företrädesvis yngre, för studier som kan vara till gagn för hemslöjden i Sverige. Ansökan är öppen 15 augusti-15 september 2021. 

Läs mer och ansök här

Carl Lamberths stiftelse

Medel ur Carl Lamberths stiftelse delas ut till formgivare som anlitas av hemslöjdsföreningar anslutna till SHR, Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, för studieresor företrädesvis utomlands. Ansökan är öppen 15 augusti-15 september 2021.

Läs mer och ansök här

Ingeborg Strömbergs stiftelse

Medel ur Ingeborg Strömbergs stiftelse delas ut till en yngre slöjdare som vill ta vara på och utveckla slöjden och öka sin yrkesskicklighet. Stipendiet ska användas till utbildning i Sverige. Ansökan är öppen 15 augusti-15 september 2021. 

Läs mer och ansök här

Greta Johanssons linfond

Stipendiet delas ut till person, förening eller organisation som verkar inom linområdet. Stipendiet kan sökas av person, förening eller organisation och dessa kan också föreslå lämplig stipendiat. Stipendiets jury kan också utse en stipendiat. Ansökan ska innehålla kontaktuppgifter till den sökande, varför stipendiet söks, vad stipendiet ska användas till och eventuella referenser. Ansökan ska vara i form av en PDF (text och bilder på max 20 MB) som skickas in senast 15 september 2021 till: 
info@hemslojden.org

Regionalt projektbidrag Uppsala

Uppsala • Regionalt bidrag kan sökas för kulturprojekt med koppling till Uppsala län inom såväl olika konstformer som kultur i en vid mening. Det kan till exempel handla om samarbets- och utvecklingsprojekt av olika slag, turnéer i länet eller större evenemang. 
Läs mer och ansök här

Gustaf & Torild Hammars Stiftelse

VG Region • Stiftelsen stöttar personer under utbildning i ett hantverksyrke eller hantverkare i vidareutbildning alternativt specialistutbildning i sitt hantverksyrke. Ansök 6 juni- 31 okt.

Läs mer och ansök

Konstnärernas hjälpfond

Bidrag från hjälpfonden kan delas ut som tillfälligt stöd vid sjukdom eller som årlig pension fr.o.m. det år du fyller 65 år. Bidrag från hjälpfonden kan sökas under hela året!

Läs mer och ansök om stipendium från hjälpfonden.


OPEN CALL • UTSTÄLLNINGAR

7x Konsthantverk – snart öppnar open call

Omgång 2 i utställningsserien 7 x konsthantverk är på gång. Open call för en separatutställning på Form/design Center i Malmö öppnar inom kort. Utställningsperioden är november 2021 – januari 2022. Håll utkik i mejlkorgen!

Nordisk Salong

Skåne • Helsingborgs konstförening och Dunkers kulturhus bjuder in konstnärer att ansöka till Nordisk Salong, 3 december 2021 – 3 april 2022. Alla konstnärer som är födda 2003 eller tidigare, bosatta och verksamma i Norden, är välkomna att ansöka om medverkan. Deadline för ansökan är 31 juli.
Läs mer och ansök här 

Konstvandringen på Avenyn 2021

Västra Götaland • Avenyföreningen har ambitionen att genomföra en kultursatsning på Avenyn och Götaplatsen i september. De bjuder in alla intresserade konstnärer, etablerade som nybakade i Göteborgsregionen till att visa upp sina verk. Konstvandringen är tänkt att ske i nära samarbete med näringsidkarna i området –  restauranger, butiker, hotell, befintliga gallerier, tomma lokaler och Stadsbiblioteket. Du kan ansöka fram till 9 september men för att komma med i foldern med karta behöver ansökan göras senast 12 augusti. 
Läs mer och registrera dig

Om du har frågor kontakta gärna projektledare Pierre Chocron: pierre@chocron.com

Révélations – konsthantverksbiennal i Paris

Konsthantverksbiennalen Révélations i Paris är framflyttad till 9-12 juni 2022. Ansökan att ställa ut och boka monter är öppen t.o.m. 30 september 2021
Läs mer och ansök

Tallin-biennalen

Nu utlyses en Open Call för den andra omgången av Tallin-biennalen som öppnar i juni 2022. Temat för biennalen är “Animistic Cosmologies” och curateras av Andra Orn and Anne Klontz. Deadline för ansökan är 1 augusti. 
Läs mer och ansök här

BKV Prize 2022 for Young Applied Arts

Open Call for the BKV Prize 2022 for Young Applied Arts. Deadline för ansökan är 26 juli
Läs mer och ansök här

One gram

Plattform Schmuckkunst grundades 2019 i Österrike. Nu utlyser de ett Open Call för designer och smyckekontsnärer till  grupputställningen One Gram som kommer gå av stapeln mellan 19 september till 9 oktober. Deadline för ansökan är 11 juli.
Läs mer och ansök här

Majolika Award for Contemporary Ceramic Art

The Majolika Manufaktur firar 120-årsjubileum och utlyser i samband med detta en open call för keramiker. Deadline för ansökan är 15 augusti 2021. 
Läs mer och ansök här


MARKNAD • BUTIK • FÖRSÄLJNING

Glaskonst av Ammy Olofsson. Foto Ricard Estay
Verk: Ammy Olofsson | Foto: Ricard Estay

Portfoliovisning för Statens konstråd

Dalarna • Som yrkesverksam konstnär i Dalarna har du möjlighet att göra en portfoliovisning för Statens konstråd och andra aktörer som köper in konst under 2021. Deadline för ansökan är 1 augusti.
Läs mer och ansök här


OPEN CALL • GESTALTNINGSUPPDRAG

Mosaik av Bibbi Forsman
Mosaik av Bibbi Forsman

Utomhusverk till nya räddningstjänsten

Norrbotten • Luleå kommun utlyser en projekttävling avseende uppdrag om konstnärlig gestaltning till nya räddningstjänsten. Uppdraget avser ett centralt beläget utomhusverk med utgångspunkt från Räddningsstationens verksamheter i fri tolkning. Tre konstnärer väljs för skisstävling. Deadline för intresseanmälan är 6 augusti
Läs mer och ansök här

Konstnärlig fasad till nybyggd idrottshall

Skåne • Ängelholms kommun bjuder in till intresseanmälan för konstnärlig gestaltning av fasad på en nybyggd idrottshall. Deadline för intresseanmälan är 6 augusti. 
Läs mer och ansök via Konstpool

Arvoderad skisstävling – Smedbyskolan

Östergötland • Norrköpings kommun, Norrköpings Konstmuseum och Norrevo Fastigheter AB inbjuder konstnärer att lämna intresseanmälan om att delta i en arvoderad skisstävling för konstnärlig gestaltning av Smedbyskolan i Norrköping. Deadline för intresseanmälan är 3 september
Läs mer och ansök här

Färdigt konstverk till LSS-boende

Östergötland • Motala kommun välkomnar konstnärer att lämna intresseanmälan till gestaltning samt workshop till ett nytt LSS-korttidsboende. Utlysningen gäller ett färdigt konstverk till boendets utomhusgård. Deadline för ansökan är 9 augusti. 
Läs mer och ansök via Konstpool


ÖVRIGT

Gustavsbergs konsthall går med flaggan i topp

Stockholm • Gustavsbergs konsthall visar nu sin sista utställning,
States of Becoming av Åsa Cederqvist. Konsthallen har öppet t.o.m. söndag 4 juli. Butiken rear även ut litteratur – passa på att fynda! 
Lär mer på Konsthallens webbsida

Vill vill se fler portfolior

Har du gjort iordning din portfolio på vår webbsida ännu? Det är fantastisk att se bilder på alla fina verk som droppar in efterhand. Vi vill se fler! Om du behöver hjälp med inloggning, foto- eller textredigering så är du välkommen att höra av dig till Ida Forss, kommunikatör. Mejladress nedan.

Konsthantverkspodden

Fram med hörlurarna - nytt avsnitt av världsbästa Konsthantverkspodden är ute! Studion gästas av finsnickaren Anton Brunberg som i år har fått utmärkelsen Ung Svensk Form med sitt bidrag Pallet Thief, en slags tron tillverkad av återvunna lastpallar. 
Lyssna via Spotify här

Andra podd-tips

Här är ytterligare några tips på podcastar som rör konsthantverk och slöjd. Länkarna leder till Spotify.

Boktips – The Jewellery Box

Smyckeälskare – när du tröttnar på att läsa sommardeckare i hängmattan kan du införskaffa The Jewellery Box, en röd smycke-bibel av konsthistoriker och curator Jorunn Veiteberg. I boken visas alla de smycken hon samlat sedan hon var tonåring. 


facebookinstagramhomepage

Har du tips på något som du tror att andra medlemmar kan dra nytta av.
Skicka gärna tips till Ida Forss, kommunikatör

ida.forss@konsthantverkscentrum.se

Copyright © •KONSTHANTVERKSCENTRUM 2020 • All rights reserved

Om du vill avsluta din prenumeration, 
klicka här.
If you don't longer wish to receive e-mails from us.