Nyhetsbrev med senaste nytt från Näringslivskontoret i Mark.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Byalagsbrev

Välkommen att ta del av detta nyhetsbrev som riktar sig till våra 16 byalag i Marks kommun. I nyhetsbrevet får du ta del av information om vad som är på gång lokalt såväl som regionalt.

Flera reportage har ett näringslivsperspektiv och de vill vi delge er eftersom ni har så god lokal kännedom och förankring. Sprid därför gärna information från byalagsbrevet vidare på era respektive orter. 


Hon är Marks nya kommundirektör

Markbon Lillemor Berglund Andreasson är Marks nya kommundirektör, efter att rekryteringen nu slutförts.

Hon kommer närmast från tjänsten som förvaltningschef för Vård & Omsorg i Kungsbacka kommun.

49-åriga Lillemor Berglund Andreasson har tidigare haft en rad olika chefsuppdrag i andra kommuner i Västsverige, bland annat som tillförordnad kommundirektör i Kungsbacka.

Hon tillträder sin nya tjänst 1 oktober i år. För mer information läs här.


Vi är Mark - Mark 50 år

Marks kommun fyller 50 år 2021 och det ska vi fira!


Eftersom det råder en pandemi anpassar vi oss därefter på ett digitalt och avståndssäkert sätt. Vi vill ge en bild av hur Mark ser ut igår, idag och imorgon. Vad är Mark? Jo, vi är Mark. Människorna som bor och verkar här. Vårt bidrag som individer får omgivningen att blomstra, utvecklas och leva.

Läs mer om firandet och hur du kan delta i det genom denna länk

Digitalt vykort - för alla

Vi vill att ni bidrar och visar upp en bild av livet i Mark på ett enkelt och positivt sätt. Dela med er av vad ni tycker är viktigt som ni med stolthet vill visa upp. Det kanske handlar om en historisk händelse, ett avtryck i nutiden eller varför inte era framtidsvisioner?

Läs mer om de digitala vykorten genom denna länk


Sjuhärads Lilla Toscana

Sjuhärads Lilla Toscana är en stor satsning med fokus på besöksnäringen i Marks kommun för att lyfta de fantastiska verksamheterna och den storslagna naturen som finns i Mark. Projektet är ett lagarbete som precis är påbörjat och som kommer växa sig större och starkare med tiden. Efter ett års planering är den första milstolpen uppnådd. Hemsidan är lanserad och fungerar nu som ett skyltfönster för att få andra att upptäcka Mark.

Det är Företagarna i Mark som ligger bakom projektet Sjuhärads Lilla Toscana och som ansökt om näringslivsstöd från kommunen för att öka samverkan inom besöksnäringen.

Besök hemsidan på www.sjuharadslillatoscana.se 


Kronprinsessparet ringde digitalt – för att kolla läget i Mark

Torsdagen den 27 maj mötte kommunstyrelsens ordförande Jessica Rodén och näringslivsrådets vice ordförande Hans Nilsson, Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel i ett digitalt samtal.

Under 30 minuter handlade samtalet om allt från Marks kommuns erfarenheter av coronapandemin till kommunens företag och föreningsliv.

Läs mer om mötet genom denna länk


På gång från teknik- och serviceförvaltningen

Torestorp

En hastighetsdämpande åtgärd ska anläggas på Skolbacken vid Torestorpskolan. Ett övergångställe utformat som ett fordonsgupp.

Syftet är dels att säkra övergången från Ekstigen till Torestorpsskolan och dels att hastighetssäkra vägen utanför skolan.

Horred

Lunnaliden i Horred ska få en bredare gång och cykelbana. Den högra sidan av Lunnaliden uppemot Sjöbyskolan, ska en 2,5m gång och cykelbana anläggas.

Syftet är dels att säkra barnens väg till skolan och dels att fordonshastigheten på sträckan bör minska, då väg bredden blir smalare.  

Nordvästra Mark

Det har väckts ett stort engagemang i Sätila med anledning av kommunens förslag att lägga avloppsledning till Dyrenäs på Lygnerns botten. Dyrenäs har väntat många år på att kommunalt avlopp ska dras fram och nu bedömer kommunen att tekniken och säkerhetssystemen blivit så avancerade att sjöledningsalternativet kan vara möjligt. Efter inledande diskussioner med Kungsbacka kommun, Göteborgs stad, Göteborgsregionens kommunalförbund och Länsstyrelsen togs det fram en samrådshandling under 2020, vilket är startskottet för processen som leder fram till ett avgörande i Mark- och miljödomstolen. I juni 2021 lämnades en redogörelse för samtliga inkomna synpunkter in till Länsstyrelsen som beslutar om hur den fortsatta processen ska se ut.

För mer information läs mer på kommunens webbplats, under frågor och svar sjöledning i Lygnern.
För frågor; kontakta teknik- och serviceförvaltningen genom tsn@mark.se


Naturvårdslaget lyfter Mark

Nu växer Naturvårdslaget i Marks kommun kraftigt – från 14 platser i januari till 30 i juni. ”Det är väldigt glädjande eftersom verksamheten både är en väg in för långtidsarbetslösa och samtidigt utför fantastiska insatser för Markborna”, säger Sara Dahlin, verksamhetschef för kommunens arbetsmarknadsenhet.

Göra i ordning vandringsleder, bygga bryggor och städa badstränder, stötta föreningar, slyröjning och gräsyteskötsel, tillgänglighetsanpassa, skylta och hjälpa äldre med hemmafix – se där ett litet urval av alla uppgifter som kommunens Naturvårdslag utför. Sedan i januari 2021 finns verksamheten, som är en väg in på arbetsmarknaden för de som varit arbetslösa en längre tid, inom kommunens arbetsmarknadsenhet.

Läs mer genom denna länk


Utlysning av projektmedel för ett ökat samarbete kring tillväxt och livsmedelsproduktion i Västra Götalands län

Länsstyrelsen utlyser nu drygt 10 miljoner kronor för samarbeten och pilotprojekt på landsbygden. Utlysningen är en del i vårt regionala arbete med livsmedelsstrategin och ökad sysselsättning på landsbygden, den är uppdelad i två delar:

Projekten kan pågå som längst till och med 30 april 2023, då projektet ska vara slutredovisat.



Sök bygglov med vår e-tjänst

Söker du för bygglov, anmälan, förhandsbesked eller strandskydd? Nu kan du lämna in din ansökan via vår e-tjänst!

För att komma till e-tjänsten, klicka här.


Hjälp kommunen genom felanmälan

Vi vill gärna veta om du upptäcker något som är fel eller trasigt i Marks kommun. Det kan exempelvis vara trasig gatubelysning, nedskräpning eller ett hål i gatan. Det kan också vara fel som gäller kommunens vatten och avlopp, fastigheter eller anläggningar.

Klicka här för att komma till e-tjänsten för felanmälan. 

Klicka här för mer information om felanmälan. 


Företagsregister på mark.se

I Marks kommun finns många fantastiska företag. På mark.se finns ett företagsregister som täcker de företag som är verksamma i kommunen. 

Företagsregistret är ett redskap för att underlätta kontakter och samarbeten inom det lokala näringslivet. Företagsregistret finns på denna länk.


Kodjakten - Äventyrsapp för en semester på hemmaplan

Kodjakten är ett spel finansierat av Boråsregionen i samverkan med medlemskommunerna. Kodjakten är ett digitalt kartspel för i första hand barnfamiljer. Spelet är gratis och laddas ned till mobiltelefonen som en app. I appen hittar man en karta med tips på olika besöksmål i Boråsregionen.

Vi vill att boende i Boråsregionen besöker och hittar nya smultronställen i vårt närområde.

Vilka besöksmål får vara med?

  • Ert besöksmål ska vara intressant för en barnfamilj.
  • Ni ska även vara en kommersiell punkt, dvs ni ska ha försäljning, uthyrning eller inträde. Har ni inte det själva kanske ni kan samverka med ett lokalt cafe, butik, museum eller liknande.
  • Ni ska ha kontinuerliga öppettider, dvs vara ett fast besöksmål som går att besöka hela året.
  • Ni ska finnas i Boråsregionen.

Anmäl ditt intresse via www.kodjakten.nu

Information finns även på Marks kommuns webbplats via denna länk


Hittaut Mark

1 juni–31 oktober - Leta checkpoints och upptäck Mark!

Hittaut är en populär form av fysisk aktivitet där du med hjälp av karta letar checkpoints i din omgivning. Helgaktivitet för hela familjen, gå cykla eller spring. Hittaut aktiverar både kropp och knopp!

Vad är Hittaut?

I 13 år har hittaut lockat tusentals deltagare att ta sig ut och leta checkpoints. Testa du också! På köpet upptäcker du din omgivning och får motion. Till din hjälp har du en orienteringskarta på papper eller digitalt i appen/på hemsidan. Vid varje checkpoint finns en kod som du registrerar på ditt konto. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen

Läs mer här.


Sommaröppettider i Kinna kommunhus

Under sommaren har kommunhuset och receptionen i Kinna ändrade öppettider.

Reducerade öppettider i Kinna kommunhus

Receptionen i Kinna kommunhuset på Boråsvägen 40 har reducerade öppettider under hela juli månad.

Öppettider från måndag 7 juni och framåt:

Måndag–fredag mellan 10.00 och 14.00, lunchstängt mellan 12.00 och 12.45.

För aktuella öppettider och information om annan verksamhet i kommunen, se verksamhetens undersida här på Mark.se.


Leader Sjuhärad vill veta vad du tycker

Under våren har Leader Sjuhärad formulerat ett förslag till strategi för åren 2023–2027, en strategi som också utgör vår ansökan till Jordbruksverket om att få bilda ett leaderområde under dessa år. Strategin ska spegla behov och möjligheter i Sjuhärad och förslaget tar därför avstamp i tankar och idéer som 150 personer delat med sig av i samband med dialogmöten och enkäter.

DIALOGMÖTE 1 SEPTEMBER KLOCKAN 17.00-18.00

Vill du samtala om förslaget till utvecklingsstrategi är du varmt
välkommen att delta i ett digitalt dialogmöte den 1 september.
Då får du träffa representanter från strategigruppen och kan
framföra dina tankar och idéer.

Anmäl dig till dialogmötet senast den 30 augusti genom att
maila till info@leader-sjuharad.se

För mer information läs här. 


Näringslivskontoret finns för dig

Alla nya och befintliga verksamheter ska se Mark som den självklara platsen att utvecklas på.

Här finns information samlad för dig som är företagare, eller kanske blivande företagare, i Marks kommun. Tveka inte att höra av dig till näringlivskontoret, vi är länken mellan dig och kommunens verksamheter. Tillsammans gör vi näringlivsklimatet ännu bättre!


Har du några frågor eller vill lämna synpunkter till

Näringslivskontoret kontakta oss gärna på:
naringslivskontoret@mark.se

Du kan också kontakta oss på Näringslivskontoret direkt: 
Camilla Olsson: camilla.olsson@mark.se 
Malin Silow: malin.silow@mark.se 


facebookinstagramlinkedinhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter