✦ ✦ ✦
Sommarprogram 2021
Unnaryds hembygdspark och Bonadsmuseum

Välkommen på ett fullspäckat program under sommaren 2021 i Bonadsmuseum och Unnaryds hembygdspark. 

Rock, kjol & hatt

Träd in i bonadsmålningarnas värld

5 juni – 29 augusti

I samband med modeåret 2021 (samarbetsprojektet Mode: Yta med djup) har lokala kulturskapare tagit avstamp i bonadskonsten och tagit fram denna utställning som bryter kulturarvets och bildkonstens tvådimensionella värld och ordagrant låter betraktaren kliva rakt in i den naivistiska folkkonstens färgsprakande rymd.

Den karaktäristiska Flickan med facklan är framtagen och gestaltad i mänsklig storlek. Ansiktet är skulpterat av Hallandskonstnären Anna Fransisca Nilsson, med de säregna naiva ansiktsdragen och håret är gjort av lin - samma material som bonaderna målades på. 

För att addera ännu ett lager till utställningen har ett ljudverk producerats som loopas inne i rummet. 

Musiken baseras på en för projektet unik översättning av folksången Angel Band som härrör från poemen My latest sun av Jefferson Hascall från 1860-talet, som kom att bli en traditionell och folkkär gospel. Översättningen är gjord av Tulda Nielsen och Julia Kabell.

Musiken är arrangerad och framförd av Tulda Nielsen tillsammans med Erika Wallenäs, Wendela Löfquist, Izabelle Norén, Carl Hansson, Kristoffer Kabell och Timothy Ohldin. Låten är inspelad live med endast en steromikrofon i Logen i hembygdsparken exklusivt för utställningen av Unnarydsproducenten Petter Eriksson.

Utställningen är en del av det regionala samarbetet Mode: Yta med djup – Halland 2021. Under året utforskas mode i Halland – på flera platser, under olika utställningsperioder. Läs mer på länken nedan.

Sommarutställning

Under våren utlyste Bonadsmuseum en utställning där samtida bonadsmålare bjöds in att måla en bonad att ställa ut i parken i sommar. Fem av bonadsmålarna har chansen att erhålla ett stipendium om 5000 kr för sitt bidrag.

Utställningen arrangeras i vetskapen om att många konstnärer kämpar i pandemitider och med ambitionen att locka fler att anamma tekniken i sitt konstspråk. 

Utställningen kommer invigas på midsommardagen och hålls sedan öppet under parkens övriga öppettider, hela sommaren. Välkomna!

Målarkurs i parken

2-4 juli & 23- 25 juli

Än finns det enstaka platser kvar till sommarens bonadsmålarkurser. Under tre dagar får deltagarna en gedigen fördjupning i hantverket och dess historia. 

Vi utforskar motiven och berättelserna i muséet, lär oss riva färg, grunderar canvas, separerar ägg, och skapar en egen personlig bonad. 

Skaparlördagar

Under Lördagar i juli arrangerar Bonadsmuséum traditionsenligt, de populära Skaparlördagarna i hembygdsparken. Givetvis följer vi rådande restriktioner. Det kan vara en god idé att anmäla sig på förhand då vi kommer ha begränsat med platser. 

Tid: 13- 16. Fika finns att köpa i caféet. Materialkonstad på 50 kr. 

3 juli - Mandalamålning med Julia Kabell. 

10 juli - Tryckkonst med Katarina Carlsson- skapa tryck inspirerade av bonadsmålningarna. 

17 juli - Lär om lin med Josefina Rosén. 

24 Juli - Snören/rep av nässlor med Juha Rankinen. 

31 juli - Prova på att tova i ull medYlva Rolfsdotter. 

Musik i parken

När: torsdagar i Juli kl. 19 i Unnaryds Hembygdspark

8 juli - MEJRAM 

Mix av svensk folkmusik, amerikansk rootsmusik och pop. 

15 juli - ANNA- LENA BRUNDIN OCH JAN SIGURD

Piaff, Piraten och lite Chet Baker, med vitsiga mellansnack.

22 juli - SONG SOLINAS

Lokal folk, country, roots & rock.

29 juli - CATS AND DINOSAURS

Dansfest med det svängiga swingkollektivet.

Välkomna på kakbuffe till Slätteryds byskola!

Den 31 juli Kl. 10-17

Riksspelman Gusten Brodin underhåller med sin fiol mellan kl. 14- 16

Skolmuseet är ett välbevarat byggnadsminne från tidigt 1900-tal och när du går in där kliver du 100 år tillbaka i tiden!

Mot okänt mål

Torsdag 5 Augusti kl. 19 

i Unnaryds hembygdspark

En musikalisk berättarföreställning med botten i den halländska kulturarvsmyllan! Anette Wallin och Reine Johansson berättar historien om ett allmosehjons resa med visor av Allan Edwall.

Regi: Ika Nord. Manus: Kerstin Hultin. Längd: 40 min. 

Väva - virka - sticka - sy

Lördag 21 aug – söndag 22 aug

kl 11–17 i Unnaryds hembygdspark

Textilt hantverk med Unnaryds Vävstuga.

En mini-mässa för att inspirera, intressera och sprida kunskap om olika textila tekniker. Prova-på t ex bandvävning, brickvävning, påtning, stickning och virkning. Utställning av vävnader, knyppling, broderier mm

Lotteri med fina hantverkspriser

Öppettider i sommar

juni

lördag 11:00–17:00

söndag11:00–17:00

Guidningar startar 14:00 & 15:00

juli

tisdag 11:00–17:00

onsdag 11:00–17:00

tordag 11:00–17:00

fredag 11:00–17:00

lördag 11:00–17:00

söndag 11:00–17:00

Guidningar startar 14:00 & 15:00

augusti

lördag 11:00–17:00

söndag11:00–17:00

Guidningar startar 14:00 & 15:00

Guidningar

Under sommaren erbjuder vi gratis guidningar utan att man behöver anmäla sig. Guidningar är en introduktion i bonadsmåleri och startar alla öppna dagar kl 14:00 och kl 15:00.

Vill du hellre ha en privat och mer detaljerad guidning så hör av dig med dina önskemål och boka en tid.

Café Bonad

Caféet håller öppet under muséets alla öppettider. Här kan du köpa ekologiskt fika såsom kaffe, glass, hembakta bullar, knäckig rabarberpaj och matiga mackor på småländskt skållebröd. Varmt välkomna!

Sommaren och Covid

Sommaren 2020 fick den redan så vackra Unnaryds hembygdspark ett fantastiskt lyft med nymålade hus, nylagd hankgärdsgård och blomstrande rabatter. Parken är öppen hela dagen, alla dagar, året om för alla att åtnjuta- under garanterat Covid-säkra förhållanden. 

När det kommer till arrangemang som anordnas i parken så kommer vi att följa FHM restriktioner och planera därefter. Se vår hemsida för uppdateringar om skaparlördagar, viskvällar etc.

Hitta mer information på

facebookinstagramhomepage

Har ni frågor eller funderingar så hör gärna av er till oss:

mobil 073 0800 436

bonad@unnaryd.com

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har anmält intresse eller du jobbar med hemslöjd, hembygdsföreningar eller konst. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.