FÄ uppdaterade nyheter pÄ ksak.se

Nr. 5 2021

KONTAKTA OSS          KOMMANDE EVENEMANG       SUNNY SWIFT          HYR KSAK-HUSET

 

Nu Àr försommaren hÀr och vi flyger en hel del vilket vi kan notera utifrÄn alla goda kontakter med er medlemmar. Det börjar Àven röra pÄ sig avseende uppdatering av flygplansparken. Det Àr flertalet importer pÄ gÄng vilket Àr vÀldigt roligt och inte minst viktigt för svenskt allmÀnflyg. Glöm inte bort att vi pÄ kansliet utfÀrdar vÀrderingsintyg kostnadsfritt för anslutna flygklubbar. Oftas till ett högre vÀrde Àn förvÀntat. 

Vidare till vÄrt viktiga brandflyg dÀr flygklubbarna tillsammans med KSAK verkar för en trygg skogsbrandsbevakning. KSAK har under en lÀngre tid fört dialog med Transportstyrelsen om lÀttnader av  konkurrensklausulen i FlygsÀkerhetsmÀssiga villkor. Den innebÀr att civilhjÀlflyget som flygs av flygklubbarna (pÄ KSAK och FFK avtal med TS) ska beakta en konkurrensklausul dÀr vi ska lÀmna Äterbud pÄ upphandling om annan kommersiell operatör lÀgger ett anbud. Denna konkurrensklausul Àr nu överklagad av KSAK efter dialog med flertalet flygklubbar som flyger brandflyg vartefter KSAK:s styrelse har under vÄren beslutat att överklaga frÄgan hos förvaltningsrÀtten. Vi rÀknar med beslut under hösten eller senast vid Ärsskiftet.

Notera tvÄ remisser som behövs uppmÀrksammas alternativt att svaras pÄ. KSAK kommer att svara pÄ bÄda remisserna. Vi jobbar Àven för att samverka med vÄra andra vÀnner frÄn allmÀnflygföreningarna. Se lÀngre ned i i nyhetsbrevet,  den ena remissen berör flygsÀkerheten, förhindrande av instrumentinflygningar pÄ vissa flygplatser som pÄverkar tillgÀnglighet och i förlÀngning vÄr flygsÀkerhet. Samt förskrifter för bl.a. NLF, Artikel 2,8 OPT-Out Nationella LÀtta Luftfartyg. 

Mycket nöje önskas med denna mÄnads nyhetsbrev.

För dig som har önskemÄl, frÄgor eller synpunkter, inget Àr för litet eller för stort, vÀlkommen att kontakta oss.

 

✏ Lars-Christer Andersson generalsekreterare

 

 

Vi Àr i vÀntelÀge...

Det Àr vÄr nÀr detta skrivs, men i Är betyder vÄren mer Àn vad den gjort pÄ mycket lÀnge. Efter mer Àn ett Är av pandemi och allt vad det har inneburit i form av restriktioner, hemarbete, tillfÀlliga lagar och mer ser vi ljuset i tunneln. Vaccinationerna har rullat igÄng och flera har fÄtt sin första behandling, vissa bÄda.

 
Ordförande har ordet
 
 

 

VÀlkommen Christer Harju som vÄr vikarierande skolchef!

Snart gĂ„r vĂ„r skolchef Sofia Jonsson pĂ„ mammaledighet och Christer Harju kommer vara vĂ„r vikarierande skolchef under tiden. LĂ€s mer om vad Christer gjort tidigare 😃

 
LĂ€s mer
 

 

Du som vill börja eller flyger IFR - The Home of European GA IFR Pilots

IFR tips till dig som Àr intresserad av instrumentflygning och eller allmÀnflyg ur ett Europeisk perspektiv. Eller för dig som intresserad av att bÄde utvecklas och Àgna dig mer Ät reseflyg. In och lÀs pÄ hemsidan.

 
LĂ€s mer
 
 

 

KSAK- DM föredrag - Drönare x 2

Den 26 maj höll Urban Wahlberg frÄn Drone Center Sweden ett vÀldigt intressant och uppskattat föredrag för KSAK-DM om dörnarvÀlrden. Se föredraget hÀr!

För att du ska fĂ„ en mer komplett helhetsbild av drönare rekommenderar vi Ă€ven att du ser till tidigare Drönarföredrag av Remi Vesvre som Ă€r ansvarig för drönare hos Transportstyrelsen, KSAK DM Föredrag – RĂ©mi Vesvre - KSAK/Motorflygförbundet

Mycket nöje önskas!

 
Se föredraget hÀr
 
 

 

Att göra vid ett haveri eller svÄr olycka

Vid allvarliga olyckor finner ni en guide för vad ni i flygklubben behöver tÀnka pÄ.

 
LĂ€s mer
 
 

 

Tips frÄn FlygrÀddningscentralen!

Du som privatpilot kan som alltid rapportera in skogsbrĂ€nder till ATS. Som tidigare nĂ€mnt syftar vĂ„rt samarbete med JRCC och RĂ€ddningstjĂ€nsten att sprida flygsĂ€kerhetsinfomration i ambitionen att vi ska lĂ€ra oss mer om flygsĂ€kerhet. LĂ€s mer HÄR

 
LĂ€s mer
 
 

 

FLYGFISK-kvÀllar ESMH i HöganÀs

PremiÀr för Flygfisk-kvÀllar tisdagen 25/5 frÄn klockan 18.00. FlygfiskekvÀllarna kommer vara varje tisdag under juni-juli-augusti.

Varmt vÀlkomna till NordvÀstra SkÄnes Flygklubb!

 
LĂ€s mer
 
 

Viktig remiss om tillÀnglighet av flygplatser vid IFR flygningar

VÀlkommen att ta del av remiss förslag till Àndring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmÀnna rÄd (TSFS 2018:98) om anvÀndning och utformning av luftrum och flygprocedurer.

Som vi tolkar denna remiss sÄ fÄr vi inskrÀnkta möjligheter att landa vid IFR flygningar vilket pÄverkar bÄde tillgÀnglighet och flygsÀkerhet. 

 
LĂ€s mer
 
 

Remiss Icke-kommersiell verksamhet med flygplan och helikoptrar

Bakgrunden till denna remiss handlar bl.a. om historiska, experimentella, amatörbyggda, ex-militÀra och ultralÀtta luftfartyg samt kopior av vissa luftfartyg. DÀrutöver har EU-medlemsstaterna getts möjlighet genom artikel 2.8 i grundförordningen att undanta ytterligare kategorier av lÀtta luftfartyg. Transportstyrelsen har sedan tidigare fattat ett principbeslut om att utnyttja denna möjlighet.
För alla undantagna luftfartyg krÀvs nationella föreskrifter om konstruktion, produktion, underhÄll och drift.

 
LĂ€s mer
 
 

 

Missade du EASA:s Season Opener den 28-29 april?

Ingen fara! Nu kan du se alla tre sessionerna frÄn EASA:s Season Opener pÄ Youtube. Klicka pÄ lÀnken nedan för att komma direkt till sidan.

 
LĂ€s mer
 
 

Oavsett vad du har pÄ hjÀrtat, önskemÄl, förbÀttringsÄtgÀrder eller bara vill snacka flyg.
Hör av dig – du Ă€r viktig för oss! Och glöm inte följa oss pĂ„ Facebook – KSAK Motorflyg.

TREVLIG HELG!

önskar,
Emilie, Veli-Matti, Matti, Sofia, Christer och Lars-Christer

 
Emilie 072-248 46 46
 
 
Veli-Matti 072-712 46 46
 
 
Sofia 070-305 74 00
 
 
Lars-Christer 076-131 46 46
 
FacebookInstagram