VÄLKOMMEN TILL

 

VI GLÄNTAR PÅ DÖRREN
TILL NÄSTA SPELÅR

Stort tack för ett underbart spelår! Det har bjudit på många digitala lösningar och verkligen utmanat oss att ställa om vårt innehåll. Det har varit otroligt häftigt också att upptäcka att det faktist fungerar.

Det är säkert många av er som tillsammans med oss nu börjar blicka framåt mot sommaren och kanske snegla lite på vad hösten har att erbjuda. Till grundskola 7-9 erbjuder vi i samarbete med Folkhälsan TIU programmet (gem)ensam. Konsttestarnas  besök till musikalen Botnia Paradise ska också förberedas under hösten. Samma materialpaket kan även användas av andra stadiets utbildningar. Till daghem och förskolor erbjuder vi turnéföreställningen Det osynliga barnet med temat välmående genom kärlek och vänliga ord. Många av er har redan också bokat in skräddarsydda workshopar och föreläsningar till era daghem, skolor och för era kolleger. Det är vi otroligt glada över!

Vår teamuppställning till hösten kommer se lite annorlunda, teaterpedagog Sarah Bergkulla kommer gå på mammaledigt och i hennes ställe kommer vikarierande teaterpedagog Marja Vuori. Dessutom kommer vi få förstärkning av två praktikanter från YH Novia, scenkonst, Mila Nyman och Nathalie Riska. Vi vill hälsa dem varmt välkomna!

Här nedan kan du läsa mer om vad vi erbjuder till hösten. Ännu en gång, stort tack för det gångna spelåret. Vi ser fram emot nästa!

 

DIGITAL KICK OFF MED TEATERPEDAGOGERNA

Kom med och kickstarta det nya skol- och spelåret! Vi teaterpedagoger bjuder på en gratis workshop för dig och din grupp tillsammans med andra daghem, förskolor, grundskolor, gymnasier och andra stadiets utbildningar. Det blir fyra olika workshopar för fyra olika målgrupper. Vi tar en titt på vilken teaterföreställning med tillhörande materialpaket just du och din grupp kan vara intresserad av och bjuder på massor av inspiration, glädje och gemenskap. 

Workshopen ordnas via Zoom. För att kunna delta behöver du och gruppen tillgång till en större skräm, mikrofon och högtalare. Länk och instruktioner till workshopen skickas ut dagen innan workshopdag.     

Anmäl dig och din grupp via länken senast 22.8. Via den här länken >>>

Ti 24.8 9.30-10 för daghem och förskolor
Tema:
 Kärlek och vänliga ord 

On 25.8 9-9.30 för grundskola 1-6
Tema: Vi är alla unika 

Fr 27.8 9-9.30 för grundskola 7-9
Tema: Ensamhet, lika viktigt som gemenskap 

To 16.9 9-9.30 för gymnasier och andra stadiets utbildning
Tema:
Framtidsdrömmar  

(GEM)ENSAM

Tema: Ensamhet

Förhandsvisning, pedagogträff, kunskapsbok, workshop

Läs mer om TIU programmet här>>>

 

Förhandsvisning  on 1.9, kl. 18-19.30  

Är du nyfiken på TIU programmet (gem)ensam? Kom och upplev Teater-I-Undervisningen under en gratis förhandsvisning. Efter genomdraget ordnas en kort diskussion där vi är nyfikna på dina tankar kring innehållet, tematiken och formspråket.

Wasa Teaters biljettkassa är öppen fr.o.m. må 16.8, anmäl dig och din kollega via biljettkassa@wasateater.fi, +358 (0) 6 320 9330 senast 25.8. Observera, det finns endast ett begränsat antal platser. 

Digital pedagogträff to 2.9, kl. 15.15-16.15

Hjärtligt välkommen på en digital pedagogträff to 2.9, kl. 15.15-16.15 kring TIU programmet (gem)ensam. Under träffen berättar vi mer om TIU programmets innehåll, tematik, formspråk och publikarbete. Genom att delta i pedagogträffen kan du lättare förbereda ett eventuellt besök till din skola. Pedagogträffen arrangeras i samarbete med Folkhälsan. Anmäl dig senast 31.8 via länken här>>>

Pedagogträffen arrangeras via Zoom. Dagen innan kommer du få en möteslänk till din mail. Har du tekniska problem, ta kontakt med nina.dahl-tallgren@wasateater.fi, +358 (0)50 300 7214.  

Kunskapsbok

I kunskapsboken hittar du information om produktionen, dess tematik och innehåll. Till läroboken har vi knutit an experter inom de områden tematiken berör.  Kunskapsbokens för- och efterarbete skapar förutsättningar för social hållbarhet, delaktighet, gemenskap och välbefinnande för eleverna. Övningarna fokuserar på socialträning, trygghet i gruppen, kommunikation, samarbete och gruppdynamik. Övningarna bidrar till att eleverna trivs i skolan och kan känna sig som en del av gruppen. Alla skolor som bokar TIU programmet uppmuntras ta del av kunskapsbokens innehåll. Den tillsammans med själva TIU föreställningen utgör en helhetsupplevelse och är en viktig del av läroprocessen. Kunskapsboken skickas automatiskt ut per mail till alla våra pedagogombud hösten 2021. 

Gratis workshopar

Ifall ni vill ha stöd och vägledning med att omsätta kunskapsbokens övningar i praktiken, kommer våra teaterpedagoger gärna ut och håller workshops till er skola. Workshoparna kan hållas på plats eller digitalt. Workshoparna är gratis, tillkommer gör endast eventuella resekostnader. Teatern erbjuder ett visst antal workshopar, så ta gärna kontakt så fort som möjligt om du är intresserad. Nu under våren kan du ta kontakt via teaterpedagog@wasateater.fi, i höst teaterpedagog marja.vuori@wasateater.fi, 044 750 3177.

BOTNIA PARADISE

Tema: Framtidsdrömmar

Konsttestarna, förhandsvisning, pedagogträff, kunskapsbok, workshop

Läs mer om pjäsen här>>>

Konsttestarna

Publikarbetet till Botnia Paradise bjuder Konsttestarna på en uppiggande seglats in i teaterns värld och väcker tankar kring drömmar om framtiden, individens tro på sig själv och sin förmåga, rädslor för förändring, mod att våga kasta sig ut och prova någonting nytt. Med publikarbetet vill vi ge eleverna möjlighet att reflektera kring sina framtidsplaner och se sina möjligheter att påverka besluten i sitt liv.

Innan vi kastar loss i teatersalongen erbjuds en förhandsvisning och pedagogträff för pedagogen. Vi erbjuder även en kunskapsbok med ett för- och efterarbete som hålls i klassen av pedagogen. I kunskapsboken hittar pedagogen en introduktion till och information om pjäsens innehåll, tematik och fromspråk samt två lektionsplaner som hålls innan och efter besöket. Kunskapsboken kan laddas ner av pedagogen från Konsttestarnas hemsida under hösten 2021. Åter i hamn (efter föreställningen) erbjuder vi en Q&A i teatersalongen med upphovsmakarna: humorgruppen KAJ.

Upplägget i korthet:

– Förhandsvisning på teatern och en digital pedagogträff.
– Arbete med kunskapsboken. Pedagogen introducerar teaterbesöket i klassen under hösten.
– Teaterföreställning.
– Q&A efter föreställningen med teaterns professionella personal.
– Arbete med kunskapsboken. Pedagogen efterarbetar teaterbesöket med eleverna i klassen.

Förhandsvisning  on 15.9, kl. 19 

Är du nyfiken på humorgruppen KAJs nya musikal Botnia Paradise? Kom med på en gratis förhandsvisning och lätta ankar tillsammans med oss. Våra teaterpedagoger finns även på plats och minglar med dig under pausen.

Wasa Teaters biljettkassan är öppen fr.o.m. må 16.8, anmäl dig och din kollega via biljettkassa@wasateater.fi, +358 (0) 6 320 9330 senast ti 7.9. Observera att teatern erbjuder endast ett visst antal platser, så det gäller att boka snabbt. 

Digital pedagogträff  on 13.10, kl. 15.15-16 

Hjärtligt välkommen på en digital pedagogträff on 13.10, kl. 15.15-16 kring musikalen Botnia Paradise. Vi tar en tur med den digitala kryssningsfärjan och berättar mer om föreställningens innehåll, tematik och publikarbete så att du på bästa sätt kan förbereda ett besök med din skola. Innan vi kastar loss, beställ gärna någonting att dricka från karaokebaren eller gå en tur via Tax-freen. Det kan också vara bra att värma upp din allra bästa bingoröst, vi lottar nämligen ut fantastiska värdekuponger till Wasa Teater. Anmäl dig till pedagogträffen senast må 11.10 via länken här >>> 

Pedagogträffen arrangeras via Zoom. Dagen innan kommer du få en möteslänk till din mail. Har du tekniska problem, ta kontakt med marja.vuori@wasateater.fi, +358 (0)44 750 31 77. 

 

DET OSYNLIGA BARNET

Tema: Välbefinannde med kärlek och vänliga ord

Ladda ner pdf. om publikarbetet här>>>

Läs mer om pjäsen här>>>

Kunskapsbok

”Enligt Vilja Laaksonens (2014) forskning hade de barn som utsatte andra för mobbning speciellt svårt med att ta andra i beaktande. Medan de som blev mobbade hade svårt att upprätthålla samspelet med andra barn. De som både var utsatta och utsatte andra hade svårt med att upprätthålla samspel men också att stödja sina kamrater.”

– Maria Stoor-Grenner & Jennie Stoltzmann-Frankenhaeuser., Folkhälsan

Med kunskapsboken vill vi stödja och stärka barnets psykiska hälsa och öka välbefinnandet hos individen och gruppen, där kärlek och snälla ord spelar en central roll. Vi vill inspirera pedagoger att utforska och upptäcka verktyg för att stärka barnet, ge dem utrymme att hantera jobbiga känslor, oro och ångest. Kunskapsboken har skapats i samarbete med Folkhälsan och Barnavårdsföreningen.

Kunskapsboken är ett handledningsmaterial för pedagogen och innehåller ett för- och efterarbete till pjäsen.  Kunskapsboken kostar 50 euro (gratis för pedagogombud). Den kan du ladda ner här. 

Workshop utomhus/online

Boka ett eller flera besök av en kompisfilur som tillsammans med barnen på ett lekfullt sätt undersöker tematiken. Genom drama- och teaterlek utvecklas barnens egna resurser. Övningarna i workshopen synliggör gruppens dynamik och ger pedagogen ett utmärkt tillfälle att iaktta samspelet. Workshopen varvar små rollspel, dramaövningar och teaterlekar som utvecklar barnens empatiska förmåga.

Workshopen kan hållas digitalt eller utomhus. Workshopen kostar 50 euro / 45 minuter (+ ev km-ersättning) och bokas i höst via teaterpedagog marja.vuori@wasateater.fi.

Online föreläsning: Välbefinnande med kärlek och vänliga ord

Vi erbjuder föräldraföreningar en föreläsning om känslor tillsammans med teaterpedagog Nina Dahl-Tallgren. Tillsammans med teaterpedagog Sarah Bergkulla har hon utvecklat ett material kring känslor med känslokort och handbok. Föreläsningen uppmuntrar till att naturligt, bekvämt och avslappnat prata om känslor i vardagen. Du får lära dig knep för att identifiera, hantera och uttrycka känslor samt förstå och hantera andras känslor. Att lära sig om känslor stärker självkänsla och självförtroende. Att sätta ord på vad vi upplever och hitta konstruktiva strategier för att handskas med känslor leder till att vi bemöter och kommunicerar tydligare med varandra. Målet är att öka välbefinnandet i familjen, bibehålla lugnet och fokusera på det positiva. Föreläsningen kostar 400 euro + moms 24% (i priset ingår förberedande samtal, planering, föreläsning och eventuella resor om föreläsningen görs på plats). Boka en föreläsning hos er via nina.dahl-tallgren@wasateater.fi, +358 (0)50 300 7214.

VÄNSKAPSSPEL

Ladda ner pdf. om vänskapsspelet här. 

I Wasa Teaters vänskapsspel är kärlek och vänliga ord grunden för ett lyckat samspel. Under spelets gång får barnen utmaningar som utvecklar deras sociala kompetens och kommunikativa förmåga. Genom spelet tränar barnen på att identifiera, hantera och uttrycka känslor. Att sätta ord på vad vi upplever och hitta konstruktiva strategier för att handskas med känslor leder till att vi bemöter och kommunicerar tydligare med varandra. Målet är att öka välbefinnandet i gruppen, bibehålla lugnet och fokusera på det positiva.

Daghemmet eller skolan hyr spelet av teatern. Spelet kan hämtas från teatern eller skickas per post (postavgifter tillkommer).

Uthyrningspris: 50 euro + moms / 2 veckor (+ ev. postkostnader)

 

Nina Dahl-Tallgren
Teaterpedagog
050 300 7214
nina.dahl-tallgren@wasateater.fi

Sarah Bergkulla
Teaterpedagog
044 750 3177
sarah.bergkulla@wasateater.fi

Marja Vuori
Teaterpedagog
044 750 3177
marja.vuori@wasateater.fi