Problem att se innehållet? Öppna i webbläsaren.


MEDLEMSBREV • MAJ


LEDARE

Vilka fantastiskt fina dagar Crafts Days har bjudit på! Trots rådande besöksbegränsningar blev evenemanget mycket lyckat, med många digitala programpunkter som bidrog till extra uppmärksamhet och spridning. Vi kommer fylla på hemsidan med bilder, länkar och annat matnyttigt vart efter, håll utkik!

Nu styr vi blicken söderut, och ser fram emot Southern Sweden Design Days som pågår 27-30 maj. Läs mer nedan, under Aktuellt. 

Nu har 2021 års medlemsmöte genomförts via Zoom, protokollet finns länkat här i medlemsbrevet. Under mötet valdes Moa Lönn och Ellen Dynebrink till nya medlems-representanter i styrelsen, båda tillträder i sommar. Ett varmt och innerligt tack till avgående medlems-representanter, Sofia Björkman och Camilla Caster!

Tack också alla som svarade på medlems-enkäten, det betyder mycket! Kika gärna på resultatet här.

Maj Sandell, vd 


AKTUELLT

Webbinarium om lansering

Formstark Norrbotten arrangerar ett webbinarium som vänder sig till dig som är konsthantverkare, slöjdare eller designer som ska lansera en ny produkt eller tjänst i ditt företag. I den här workshopen pratar vi om hur du kan använda sociala medier och digital marknadsföring för att få folk intresserade och medvetna om vad du har på gång. 

NÄR: Tid: torsdag 20 maj, 14.00 - 15.30, 

VAR: Zoom

Läs mer och anmäl dig här.

Konsthantverk på menyn

Under Southern Sweden Design Days har Konsthantverkscentrum glädjen att presentera Konsthantverk på Menyn, en utställning med Eva Hild och Lena Willhammar, i samverkan med Konstfrämjandet. Detta premiärår är eventet annars helt digitalt, kika in här och läs mer.

Medlemmars årsmöte

Den 27 april var det medlemmars årsmöte. Är du nyfiken på vad som avhandlades,
läs protokollet här.

Craft Days 2021

I förra veckan genomfördes Craft Days i Västra Götaland. Vi kommer fylla på webbsidan med bilder, länkar och annat matnyttigt vart efter, håll utkik på www.craftdays.se och se höjdpunkter på Craft Days sociala medier.

First Loosers till 18 juni

Stockholm • Vi vill påminna om utställningen First Losers av Linda Ottosson som finns att beskåda på vårt kontor på Bellmansgatan 5, i Stockholm. Hör av dig om du vill komma och titta – utställningen pågår till och med 18 juni!

Stockholm Craft Week

Våren är här och vi är full gång att planera årets Stockholm Craft Week som kommer gå av stapeln 30 september – 3 oktober 2021. Håll utkik på hemsidan för mer info och programsläpp!

Stockholm Craft Week 2022
Var ute i god tid :) Datumen för nästa års evenemang är bestämt. Boka in 6-9 oktober 2022!


JOBB • KURSER • SEMINARIUM

Lisa Wallert
Nocturnal Wanderers av Lisa Wallert, på Berg Gallery

Berg Gallery söker Assistant Director

I sommar flyttar Berg Gallery till nya, dubbelt så stora lokaler på Hudiksvallsgatan 8 i Stockholm Gallery District. Med anledning av det söker Niclas Berg som driver galleriet, en kollega som kan hjälpa till att driva och utveckla verksamheten. Läs mer på Berg Gallery's Facebooksida.

Konstdepartementet.se söker projektledare

Stockholm • Konstdepartementet utlyser nu en halvtidstjänst med delat projektledaransvar. Har du erfarenhet av konst- och kultursfären för bild- och formkonst, samt är driven i att projektleda? Deadline för ansökan är 15 maj.
Läs mer och ansök här.

Universitetsadjunkt i smyckekonst

Region VG • HDK-Valand söker en adjunkt i smyckekonst på 40% för tidsbegränsad anställning. Deadline för ansökan är 1 juni.
Läs mer och ansök här.

Kommunikativ insamlingsassistent

Stockholm • Kulturförvaltningen söker en insamlingsassistent för tidsbegränsad deltidsanställning (t.o.m. 31 december 2021) med syfte att nå fler grupper i samhället som vill bidra med bilder till Samtidsbild. Deadline för ansökan är 16 maj.
Läs mer och ansök här.


STIPENDIER & BIDRAG

Assistensstipendium

Konstnärsnämndens assistentstipendium går att ansöka t.o.m. 26 maj 2021.
Läs mer och ansök.

Internationellt utbyte och resebidrag

Ansök till internationellt utbyte och resebidrag via Konstnärsnämnden. Deadline för ansökan är 2 juni.
Läs mer och ansök. 

Konstnärernas hjälpfond

Bidrag från hjälpfonden kan delas ut som tillfälligt stöd vid sjukdom eller som årlig pension fr.o.m. det år du fyller 65 år. Bidrag från hjälpfonden kan sökas under hela året!
Läs mer och ansök om stipendium från hjälpfonden.


RESIDENS

Konstdygnets residens

Region Uppsala • Konstdygnet bjuder under våren 2021 in konstnärer från fyra län i Sverige att delta i Konstdygnets residens för att reflektera över framtiden med utgångspunkt från sin plats och omvärld. Dessutom erbjuds en residensplats för en curator eller konstkritiker som är verksam i landet och som vill undersöka konstens roll och möjligheter på landsbygden. Deadline för ansökan är 20 maj.
Läs mer och ansök här.

Skapa konstverk av överblivet textilt material

Under år 2021 fyller fyra städer 400 år - Borås, Luleå, Göteborg och Piteå. Norrbotten möter Västra Götaland i ett samarbetsprojekt mellan alla fyra städer. Det fjärde och sista residenset för jubileumsåret arrangeras i Textile Fashion Center i samarbete med Textilmuseet. Konstnärerna kommer under en veckas tid att arbeta med varsin inomhuskub på 2,5x2,5x2,5m. Uppdraget som konstnär är att fritt göra entolkning med överbliven textil. Deadline för ansökan är 23 maj.
Läs mer och ansök här.

Residens Jingdezhen

Ansök om utlandsresidens i Jingdezhen 2022 via Konstnärsnämnden. Deadline för ansökan är 2 juni.
Läs mer och ansök. 

Residens Bangalore

Ansök om utlandsresidens i Bangarlore 2022 via Konstnärsnämnden. Deadline för ansökan är 2 juni. 
Läs mer och ansök. 


OPEN CALL • UTSTÄLLNINGAR

Nordisk Salong

För tredje gången arrangerar Helsingborgs konstförening och Dunkers kulturhus Nordisk Salong med vernissage den 3 december 2021.  Detta open call riktar sig mot alla konstnärligt verksamma inom de nordiska länderna. Ung som gammal, etablerad eller nyutexaminerad, professionell eller amatör – alla bjuds in att skicka in verk inom tio kategorier: måleri, teckning, skulptur, textil, film, foto, grafik, installation, performance och blandteknik. Deadline för ansökan är den 31 juli 2021.Läs mer och ansök här.

Konstpool – digital utställning

I denna utlysning med temat corona är målet att skapa en digital utställning på Konstpool, samt att inspirera till fysiska utställningar framöver. Avsikten är att samla verk som har en direkt anknytning till det som händer i världen nu i relation till coronapandemin. Alla typer av verk är välkomna med kravet att de på ett påtagligt sätt relaterar till temat. Dealine för anökan är 30 juni.
Läs mer och ansök via Konstpool.


OPEN CALL • GESTALTNINGSUPPDRAG

Skulptur av Carl Richard Söderström
Corpus, av Carl Richard Söderström

Gestaltningsuppdrag till simhall i Uddevalla

Region VG • Uddevalla kommun vidareutvecklar Rimnersområdet för idrott och rekreation med en ny simhall. Kommunen bjuder in konstnärer att visa intresse för ett gestaltningsuppdrag med fem delprojekt vid entré och på olika platser inomhus. Konstnär/konstnärsgrupp ska kunna hantera olika tekniker och material så som folierat glas, keramik och ljuddämpande material. Deadline för ansökan är 8 juni.
Läs mer och anök via Konstpool.

In motion: Portal till skogens rum

Skåne • Ängelholms kommun och Skåneleden Konst söker konstnär eller konstnärsduo, men också andra yrkesverksamma inom gestaltningsområdet som arkitekter, landskapsarkitekter, formgivare eller designers som har ett starkt och engagerat förhållande till skog och/eller natur. Deadline för ansökan är 31 maj.
Läs mer och ansök via Konstpool här.

Konstgestaltning vid Eckragatans förskola

Region VG • En tillbyggnad ska göras till Eckragatans förskola och i samband med det utlyses ett konstnärligt gestaltningsuppdrag som ska fungera som solskydd. Verket ska vara i metall och kunna tas isär. Säkerhet är av stor vikt. Deadline för ansökan är 31 augusti.
Läs mer ansök via Tendsign.


ÖVRIGT

Bokrelease + samtal: Floran, mammas hus i Lainio

Under åren 2017-2019 har projektet Residence in nature pågått i Norrbotten. Konstnärerna och projektledarna Hans Isaksson, Åsa Jungnelius och Lisa Torell har haft Lainio/Kiruna som sin utgångspunkt i arbetet att undersöka platsen. I projektet bjöds flera konstnärskap in.

NÄR: 20 maj kl 18.00 - 19.30, digitalt på Zoom.
Läs mer och anmäl dig här.

Keramikpodden

Keramikpodden samtalar med Eva Hild, medlem i Konsthantverkscentrum och verksam som konstnär sedan 20 år.
Lyssna på keramikpodden via Spotify eller på en annan plattform för poddar.

Konsthantverkspodden

Konsthantverkscentrum samarbetar med Konsthantverkspodden, en podcast skapad av Lisa Maria Pettersson, Ida Netterberg, Petter Rhodiner och Evelina Dovsten. I senaste avsnittet gästas Konsthantverkspodden av keramikern Karol Zarbock.
Lyssna via Spotify eller på en annan plattform för poddar.

Ledig ateljé, Västberga industriområde

Stockholm • Från 1a juni finns det en ledig ateljé att hyra i ateljéföreningen Turbinen där 28 konstnärer för närvarande arbetar. Lokalen är 64 m²  och hyran är på 13 586/kvartal + moms. Träverkstad, kök, fikarum, en projektateljé samt stor varuhiss finnes. Ateljéföreningen Turbinen ligger i Västberga industriområde, här. Deadline för ansökan är 1 juni.
Läs mer på Konstpool.


Fixa din portfolio

Kom ihåg att göra iordning din portfolio så att du blir synlig på vår nya webbsida. I dagsläget har vi omkring 175 publicerade medlemmar. Om du tycker att det verkar krångligt så är du välkommen att höra av dig till oss – vi hjälper mer än gärna till med både text- och bildredigering! Hör av dig till Ida Forss, kommunikatör: ida.forss@konsthantverkscentrum.se

Facebook-gruppen för dig som medlem

Glöm inte att gå med i Konsthantverkscentrums interna medlemsgrupp på Facebook. Här kommer löpande tips om utställningar, stipendier, webbinarier, lediga jobb mm, som dyker upp emellan mejlutskicken. Som medlem kan du också själv lägga upp tips i gruppen. 


facebookinstagramhomepage

 Copyright © •KONSTHANTVERKSCENTRUM 2021 • All rights reserved

Om du vill avsluta din prenumeration, klicka här.