Problem att se innehållet? Öppna i webbläsaren.


MEDLEMSBREV • APRIL


LEDARE

Nästa vecka släpps programmet till Crafts Days i Västra Götaland – vi kan utlova ett spännande utbud för de som kan och får vara på plats och många digitala arrangemang som kan följas av alla oss andra. Senare under våren går också Southern Sweden Design Days av stapeln, som helt digitalt event detta premiärår.

Vi ser fram emot årsmöte den 27 april, varmt välkomna! Dagordning, zoom-länk och valberedningens förslag till styrelserepresentanter skickas ut nästa vecka. Moa Lönn har valt att lämna valberedningen och ersatts av Matilda Haritz Svenson.

Vill du veta vad Konsthantverkscentrum gjorde förra året? Nu kan du ta del av vår verksamhetsberättelse. Se länk till pdf under rubriken Aktuellt.

Snart lanseras en ny intern medlems–sida på vår webb. Där kommer du som

inloggad medlem kunna ta del av kurser, kursmaterial, mallar och föredrag. Mer info kommer!

Maj Sandell, vd 


AKTUELLT

Craft Days 2021

Mellan den 6-9 maj 2021 tar Västra Götaland över scenen för det samtida konsthantverket. Flera programpunkter är digitala, så att även du som inte har möjlighet att vara på plats kan ta del av evenemanget. I nästa vecka öppnas webbsidan – ta del av programmet på www.craftdays.se

Sthlm Craft Week 2021

I förra veckan stängde formuläret för ansökan till Stockholm Craft Week 2021. Hela 73 högoktaniga aktörer har anmält intresse, och nu börjar den kniviga processen att välja ut vilka som blir del av årets program. För dig som har ansökt om att delta lämnas besked senast vecka 17. www.stockholmcraftweek.se

Verksamhetsberättelse

Under 2020 har Konsthantverks–centrum genomfört förmedlande och synliggörande insatser, nätverksarbete, kommunikation, konsultation, marknadsföring och fortbildning. Under pandemin har stödjande insatser med fokus på digital synlighet och kompetens–utveckling prioriterats. Läs mer.

The Mixed Up Project

Wanås Konst butik

Årets urval av medlemmar som har sina verk till försäljning i butiken på Wanås konst:


JOBB • KURSER • SEMINARIUM

SPOK – Västra Götaland

Västra Götaland • SPOK är en webbaserad plattform som listar lokala tillverkare. Syftet är att samla och sprida kunskap om lokal produktion och lyfta fram tillverkare av olika slag för att bidra till att fler formutövare och kreativa företag väljer lokal tillverkning.

Nu initieras 5 matchningar mellan kreatörer och tillverkare i regionen. Förhoppningen är att skapa en dialog och embryon till nya samarbeten. Vill du vara med på det? Anmäl ditt intresse och vilken kompetens/material du är intresserad av att matchas ihop. Vi väljer matchningarna utifrån bredden i material och möjligheter att lyckas med matchningen på kort tid. Deadline för intresseanmälan är 12 april.

Maila ditt svar till:vastragotaland@s-p-o-k.se

Instagram:@s_p_o_k_v_g

Konservatorer till Nationalmuseum

Stockholm • Nationalmuseum söker två konservatorer på heltid, en med möbelkompetens och en med textil dito. Deadline för ansökan är 18 april. Läs mer och ansök via arbetsförmedlingen.

Möbel:https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/24645715

Textil:https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/24645896


STIPENDIER & BIDRAG

Estrid Ericssons stiftelse

Nu är andra omgången för ansökan till Estrid Ericsson-stipendiet öppnad. Dealine för ansökan är 1 maj. Nästa ansökningsperiod kommer i oktober 2021. Läs mer och ansök.

Rettigs konstnärsstipendium

Länsmuseet Gävleborg, Rettig Capital och Per Christian Rettig & Co har tillsammans instiftat Rettigs Konstnärsstipendium. Stipendiesumman är 50 000 kronor och tilldelas en konstnär som är verksam i Sverige och som i sitt konstnärskap arbetar med samtidens frågor. Stipendiaten får även ett erbjudande om att genomföra en utställning på Länsmuseet Gävleborg. Deadline för ansökan är 17 majLäs mer och ansök via Konstpool.

Konstnärernas hjälpfond

Bidrag från hjälpfonden kan delas ut som tillfälligt stöd vid sjukdom eller som årlig pension fr.o.m. det år du fyller 65 år. Bidrag från hjälpfonden kan sökas under hela året!

Läs mer och ansök om stipendium från hjälpfonden.

Assistensstipendium

Konstnärsnämndens assistentstipendium går att ansöka t.o.m. 26 maj 2021.Läs mer och ansök.

Internationellt utbyte och resebidrag

Ansök till internationellt utbyte och resebidrag via Konstnärsnämnden. Deadline för ansökan är 2 juni . Läs mer och ansök. 


RESIDENS

Residens Jingdezhen

Ansök om utlandsresidens i Jingdezhen 2022 via Konstnärsnämnden. Deadline för ansökan är 2 juni . Läs mer och ansök. 

Residens Bangalore

Ansök om utlandsresidens i Bangarlore 2022 via Konstnärsnämnden. Deadline för ansökan är 2 juni . Läs mer och ansök. 


OPEN CALL • UTSTÄLLNINGAR

Konstpool – digital utställning

I denna utlysning med temat corona är målet att skapa en digital utställning på Konstpool, samt att inspirera till fysiska utställningar framöver. Avsikten är att samla verk som har en direkt anknytning till det som händer i världen nu i relation till coronapandemin. Alla typer av verk är välkomna med kravet att de på ett påtagligt sätt relaterar till temat. Dealine för anökan är 30 juniLäs mer och ansök via Konstpool.


OPEN CALL • GESTALTNINGSUPPDRAG

Konstgestaltningar vid Ryaskolan.

Västra Götaland • Lokalförvaltningen utlyser två gestaltningsuppdrag, ett för inomhus- och ett förutomhusbruk. Inomhus: Väggyta för konstnärlig gestaltning. Utomhus: Skulptur, dock ej i brons. Deadline för ansökan 15 aprilLäs mer och ansök via Tendsign.​

Toalettkonstnärer sökes

Skåne • Regionmuseet Skåne söker konstnärer för konstnärligt gestaltningsuppdrag på två offentliga toaletter på Regionmuseet Kristianstad. Gestaltningen är en del av Kreativa Europa projektet Accessible Art for All. Dealine för ansökan 25 aprilLäs mer och ansök.

Svensk demokrati 100 år!

Stockholm • I år fyller demokratin i Sverige 100 år. Sveriges riksdag uppmärksammar detta med ett nytt konstverk på Riksplan utanför riksdagen, det sker i samarbete med Statens konstråd. Nu kan du anmäla intresse för att göra den konstnärliga gestaltningen. Deadline för ansökan är 26 april.Läs mer och ansök.

Konstgestaltning i skogen

Stockholm • Vallentuna kommun planerar ett nytt bostadsområde i Kristinebergsskogen. Kommunen utlyser i samband med det ett konstnärligt gestaltningsuppdrag om totalt 660 000 kr. Uppdraget är uppdelat i två delar; en undersökande/utredande fas som innefattar samverkan i lokalsamhället samt en genomförandefas som innebär uppförandet av ett konstnärligt verk i naturen vid det nya området. Deadline för ansökan är 26 aprilLäs mer och ansök via Konstpool.


ÖVRIGT

Fixa din portfolio

Kom ihåg att göra iordning din portfolio så att du blir synlig på vår nya webbsida. I dagsläget har vi omkring 150 publicerade medlemmar. Om du tycker att det verkar krångligt så är du välkommen att höra av dig till oss – vi hjälper mer än gärna till med både text- och bildredigering!

Nya medlemmar – Öster om Ån

Uppsala • Konsthantverkskooperativet Öster om Ån driver butik på Svartbäcksgatan 18 och söker nu nya medlemmar. Ansök om medlemskap genom att mejla information om dig själv och ditt hantverk tillsammans med bilder på dina produkter till: info@osteroman.com

Läs mer på:www.osteroman.com

Bolia Design Award

"Hur ska framtidens design se ut? Vad ska det klara av? Vilka material ska det skapas i? Vi tar nu emot ansökningar till årets Bolia Design Awards – och vi ser fram emot att ta en titt på framtidens design. Kanske tillsammans med dig? Vi letar efter dig som drömmer om att skapa vackra och hållbara designföremål. Du som har modet att ta ansvar, att våga chansa och att söka nya vägar." Deadline för ansökan är 19 aprilLäs mer och ansök.

Konsthantverkspodden

I senaste avsnittet gästas Konsthantverkspodden av Linda Ottosson som också är aktuell med utställningen First Losers på vårt kontor på Bellmansgatan 5, i Stockholm.

Konsthanverkscentrum samarbetar med Konsthantverkspodden, en podcast skapad av Lisa Maria Pettersson, Ida Netterberg, Petter Rhodiner och Evelina Dovsten. Lyssna via Spotify eller på en annan plattform för poddar.

Facebook-gruppen för dig som medlem

Glöm inte att gå med i Konsthantverkscentrums interna medlemsgrupp på Facebook. Här kommer löpande tips om utställningar, stipendier, webbinarier, lediga jobb mm, som dyker upp emellan mejlutskicken. Som medlem kan du också själv lägga upp tips i gruppen. 


facebookinstagramhomepage

 Copyright © •KONSTHANTVERKSCENTRUM 2021 • All rights reserved

Om du vill avsluta din prenumeration, klicka här.