Träna hemma - Enklare än att gå till ett gym! | info@pthemma.se | 070-867 07 13


Fler och fler använder en Personlig Tränare och tränar hemma. 

"Den bästa träningen är den som blir av!"


Vad kan du göra själv om du har besvär med dina knän?


Knäskador är mycket vanligt och orsakerna till besvären är många. En akut skada kan ha uppstått genom ett trauma (du har kanske ramlat eller vridit till knät). Besvären kan också bero på någon form av överbelastning eller att du har en felställning i höft, knä eller fot. Är du medelålders eller äldre kan besvären komma av artros.

Stabila skor är bra om du har en felställning i fot/knä/höft. Ibland kan du även behöver korrigera en felställning med iläggssulor som är anpassade för just dina fötter. Dessa kan du prova ut hos en ortopedingenjör. Är du överviktigt ökar belastningen på knäledens ytor varför en viktreducering kan vara befogad

Rörelse är viktigt för att lindra knäsbesvär. Styrketräning av benmusklerna minskar vanligtvis knäsmärtan och i takt med att musklerna kring knäleden blir starkare minskar belastningen på knät. Tekniken vid styrketräningen är dock viktig: knät bör hållas rakt ovanför tårna vid t.ex. en knäböj (dvs inte falla inåt eller utåt) för att knät inte ska snedbelastas.


Så här kan du tänka kring träning:

  • Börja försiktigt och öka successivt
  • Starta initialt med lättare övningar för att öka cirkulationen (släpcykling – se film nedan)
  • Träna musklerna kring knät utan att rörelse sker i leden (raka benlyft – se film nedan)
  • När du styrketränat i några veckor med raka knän kan du börja försiktigt med ytliga knäböj för att successivt göra dem djupare (se film nedan)
  • Det gör ingenting om det gör lite ont under träningen men den ökade smärtan ska gå tillbaka innan nästkommande dag
  • Om en övning smärtar och gör mer och mer ont för varje repetition – övningen är troligtvis inte bra för dig, sluta med den

Det kan också vara positivt att töja de muskler som omger knäleden så att belastningen inte ökar pga strama och spända muskler. Se gäna filmen till höger. 

Allt detta kan du göra själv! Men för att få optimal hjälp är det bäst att kontakta en sjukgymnast eller annan idrottsmedicinskt kunnig person för att utreda orsakerna till besvären och för att ett individanpassat upplägg för just dig ska kunna tas fram.

Hälsningar

Annika Palmqvist


                                  Annika

                 Björn

                                    Stefan

                 Helena


 Vill du också ha en Personlig Tränare Hemma?

Skicka en intresseanmälan redan idag!


Om PT Hemma

PT Hemma grundades av Annika Palmqvist 2011.

Annika har idrottslärarexamen från Gymnastik- och idrottshögskolan (GiH), sjukgymnastutbildning från Karolinska Institutet,PT-utbildning från Personal Training School i Stockholm samt en Masterexamen i Idrottsvetenskap/Fysisk aktivitet och hälsa. Med denna bakgrund kan du känna dig trygg i att få ett gediget träningsprogram som är individanpassat utifrån dina mål samt din livssituation.

PT Hemma kommer hem till dig
PT Hemma kommer hem till dig

Följ PT Hemma på Facebook

facebook

Du får detta brev då du varit i kontakt med PT Hemma tidigare, antingen som tidigare/befintlig kund, träffats på mässa/nätverk eller har annan koppling till PT Hemma. Vill du inte fortsätta prenumerera så klickar du bara på länken nedan.

Avsluta prenumeration | Webbversion | Integritetspolicy