Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev vår 2021


Vår och ljusare tider

Nu börjar den...vååååren kommer, krokusen blommar för fullt och vi kan förnimma den mest älskade vårblomman "den vita kronan" vitsippan som snart breder ut sig i våra skogsområden. Våren bjuder på de härliga stunderna med att bara få vara en stund och kanske sitta ner på en solig plats och njuta av solens strålar och den efterlängtade vårvärmen.

Tack kära kunder för att ni visar respekt och samarbete med tanke på Covid -19. Det har pågått en lång tid nu och vi har under resans gång anpassat verksamheten och skyddsutrustningen på kliniken. Vi fortsätter att förhålla oss ännu ett tag. Var rädda om er och andra, håll i och håll ut!


Ny konst i väntrummet

Denna fotoperiod har vi förmånen att ha Maria Seibts vackra natur foton hos oss, gå gärna in och kika på mer fotokonst på https://instagram.com/maria_i_varandetsmagi

Maria är frigående fotokonstnär, som Älskar att få vara i naturen.

Ord av Maria:

Många gånger känner jag att i naturen, är jag med i något somär så mycket större än mig själv. Här får jag lov att bara vara i all enkelhet precis som jag är. Otrolig skön känsla att vila i. Och vara i. Det är som magi.

Om du vill komma i kontakt med Maria och intresserad av hennes fotokonst:

Facebook: Maria Seibt

Instagram: maria_i_varandetsmagi

Mail: miagryn@gmail.com


Musklerna kring axeln - Hur funkar det när det inte funkar?

Statiska och monotona rörelser ger ibland axelsmärta,

ofta på grund av kaos i muskelns inre miljö. 

Vi vill förklara för er angående några muskler som är vanliga "orsaksmuskler". Alltså ofta de som förkortas och ställer till med bekymmer som stelhet och smärta på andra ställen. Vi tror ju gärna att problemet sitter där det gör ont, där vi får symptom, men så är inte alltid fallet. Orsaken kan komma från andra muskler eller strukturer.

Vi får besvär som ont i axlar, nacken och skuldor. Mestadels på baksidan av kroppen. Dock sitter oftast orsaken på motsatt sida i kroppen. Många gånger i de muskler som har blivit förkortade. Det kan vara på framsidan kroppen i muskler som roterar vår axelled.Kroppen strävar alltid efter balans. 

Runt axelleden finns många muskler som ger oss dess otroliga rörelseförmåga. Dessa muskler har också till uppgifta att stabilisera leden. 

Många av oss har en arbetsställning som förkortar våra muskler runt axeln, framförallt inåtrotations muskler. Detta leder till att vi får framåt och inåtroterade axlar samt framskjutet huvud. Vi får smärta och stelhet i nacke samt skuldror. Musklerna på baksidan kroppen krampar och kämpar med att hålla oss uppe. De börjar fungera som hängslen. Förutom smärta och stelhet så försämras blodcirkulationen och lymfflödet. Stelheten ger oss mindre möjlighet att ta stora andetag och begränsar vår rörelseförmåga.

Det som orsakar smärta är ofta statisk belastning och monotona repetitiva rörelser. Inflammatoriska kemiska ämnen frisätts i muskeln som till slut skapar kaos i muskelns inre arbetsmiljö. Syrebrist pga av hämmad blodcirkulation ger också en brännande känsla.

Öppna upp bröstkorgen

Du kan själv försöka att öppna upp axeln och bröstkorg genom att lägga dig på rygg på en hoprullad handduk eller kudde. Lägg armarna längs kroppen med handryggen mot golvet och andas stort med bröstkorgen.

Böj knäna så kommer svanken ner i golvet. Ligg kvar 5-10 minuter.

Hoprullad handduk under skulderbladsspetsarna
Hoprullad handduk längs ryggraden

Träna gärna med gummiband, roddliknande rörelser för att stärka musklerna mellan skuldrorna. Alltså de muskler som blivit uttänjda av vårt framåtlutande rörelsemönster.

Prova att stretcha, en stram muskel sträcker inte ut sig av sig själv. Sträck ut bröstmuskler och skulderbladslyftare. Det finns många sätt att stretcha våra muskler på, tempus qi är ett sätt.

Tempus Qi gör det möjligt att stretcha muskelfästen som ligger djupt inne i kroppen och metoden fungerar eftersom varje rörelse är anatomiskt välgenomtänkt. Man slappnar av i musklerna medan man utför Tempus Qi-rörelserna, istället för att spänna dem och sträcka vilket är vanligt att vi gör vid annan form av stretching. Här följer några passande övningar.

YOUTUBE Tempus QI

Tempus Qi, Hägern

Tempus Qi, Vinglyft

Tempus Qi, Kråkflax liggande

Lyssna på din kropp, den ger oss ofta signaler om hur den mår och att vi behöver röra på oss och ändra arbetsställning. Samarbeta med kroppen så kommer musklerna att funka.


Boktips

En fin bok av Björn Nattiko Lindeblad som gavs ut i höstas. Den finns både som inbunden bok och ljudbok. Jag har lyssnat på boken och för mig (Martina) blev det extra personligt då det är Björn själv som är är inläsare av sin bok.

Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut

Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve?

Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.


Gott och enkelt mellanmål

Smoothie är ett återkommande mellanmål hos oss på Massagekliniken, vi har några favoritrecept som vi gör. Här får ni ta del av ett av dem:

1 glas Bärsmoothie

1 1/2 dl frysta bär (kan vara blåbär, mango och hallon)

2 dl växtbaserad mjölk

2 msk cashewnötter

2 tsk chiafrön

1 tsk mandel/jordnötssmör

Mixa alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer. Mums njut av din energirika och smarriga smoothie :)


VI ÖNSKAR ER ALLA EN RIKTIGT HÄRLIG VÅR!

Kram från teamet på Massagekliniken

Besök oss på vår webbplats eller följ oss i våra sociala kanaler.

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är kund till oss och för att du har sagt ja tack, till vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.