Problem att se innehållet? Öppna i webbläsaren.


MEDLEMSBREV • MARS


LEDARE

Den 10 mars 2021

Våren har paus, åtminstone i Stockholm, men många spännande saker ligger i pipe-line. Vi fortsätter att förbättra och utveckla den nya hemsidan, och gläds åt att så många portfolior redan kommit på plats – vilken pepp! Om du behöver hjälp med bild- eller textredigering, tveka inte att höra av dig.

Vi är också glada över lanseringen av det nya samarbetet med e-handelsföretaget Quickbutik, ett förmånligt erbjudande för medlemmar som vill starta webbshop och/eller hemsida. Intresset är stort och vi tror att erbjudandet kommer många till nytta.

På Stockholmskontoret öppnade i förra veckan en ny medlemsutställning – First Losers av Linda Ottosson, och i Gustavsberg får vi äntligen möjlighet att besöka Earth, Wind, Fire, Water, ett samarbete mellan NNCA, Galleri F15

och Gustavsbergs Konsthall. I Västra Götaland drar det ihop sig för Craft Days – ett mycket innehållsrikt program stundar i början av maj, mer info kommer inom kort!


AKTUELLT

First Losers

Soloutställningen First Losers av Linda Ottosson pågår t.o.m. 18 juni på Bellmansgatan 5, Stockholm. Om du vill komma förbi och kika är det bara att höra av sig i förväg. Inom kort kommer även en digital visning av utställningen att sändas via vårt Instagram-konto, följ oss gärna om du inte redan gör det!

Sthlm Craft Week 2021

Varmt välkommen med intresseanmälan om att delta som medverkande aktör i Stockholms hetaste evenemang! Ansök och beskriv din programpunkt senast 31 mars. Har du frågor om din ansökan? Hör av dig till projektledare Helena Pernow:
helena.pernow@konsthantverkscentrum.se

Snart tar Västra Götalandsregionen över konsthantverksscenen med evenemanget Craft Days. I samband med detta kommer ett heldags-webbinarium att hållas, och om du vill finns möjlighet att delta genom att hålla en Artist Pitch. Ansök senast den 28 mars. Läs mer på vår webbsida.

Produktkatalog

Norrbotten • Under 2021 samlar Formstark Norrbotten ett antal verk/produkter från  aktörer inom konsthantverk, hantverk, slöjd och design med syfte att ta fram en produktkatalog. Katalogen kommer att rikta sig till företag och organisationer som är intresserade av att köpa in lokalt producerade verk och produkter. Deadline för ansökan 21 mars. Läs mer och ansök på Formstark Norrbotten.

Repeat it! är förlängd

Missa inte att se den digitala visningen av Repeat It!, den första utställningen i serien 7 x konsthantverk. Utställningen är förlängd t.o.m. den 4 april. Om du vistas i närheten av Malmö kan du även boka en fysisk visning.

Se digital visning.

Boka fysiskt besök.


JOBB • KURSER • SEMINARIUM

Moms-mums för konstnärer

Skatteverket bjuder in till webbinarium för dig som är företagare inom kulturområdet. I den här föreläsningen får du veta vilka momssatser som gäller i kulturbranschen.

NÄR:  25 mars, kl. 10:00-11:15

Anmäl dig via Skatteverkets webbsida.

Hitta lokal tillverkning

Blekinge • Nu lanseras SPOK Blekinge, ett koncept som vill förenkla för formgivare och designers i länet att hitta lokala tillverkningsmöjligheter. Förhoppningen är att stimulera till utveckling av konst, design och konsthantverk Läs mer om S-P-O-K Blekinge och anmäl dig till ett digitalt lanserings-event den 25 mars klockan 13-15, via Zoom.

Timanställning på Nationalmuseum

Nationalmuseum söker behovsanställda säljare med kunskap inom konst och design. Deadline för ansökan 14 marsLäs mer och ansök.

Adjunkt i industridesign

Stockholm • Konstfack söker en universitets- och högskoleadjunkt på deltid till institutionen för industridesign. Tidsbegränsad anställning. Deadline för ansökan 6 aprilLäs mer och ansök.

2 x konstlärare till Happis

Norrbotten • Två Konstlärare på 50% vardera sökes till Sverigefinska Folkhögskolan (Svefi) nya satsning: Happis Arts & Crafts. Deadline 31 mars. Läs mer och ansök.


STIPENDIER & BIDRAG

Expresstöd Norrbotten

Norrbotten • Expresstödet är till för att stötta insatser här och nu. Det kan sökas av arrangörer och föreningar samt professionella kulturskapare inom bild och form, dans, slöjd, film, litteratur, teater och musik. De som får stödet ska bo och verka i Norrbotten. Högsta belopp som kan beviljas är 30 000 kr. Deadline för ansökan är 15 mars. Läs mer och ansök.

3 x arbetsstipendium

Blekinge • Nu finns en utlysning med tre arbetsstipendium för professionella slöjdare och konsthantverkare med anknytning till Blekinge. Utlysningen sker med anledning av covid-19 och är avsedd att mildra de ekonomiska konsekvenserna som pandemin inneburit och innebär. Deadline för ansökan är 26 mars.Läs mer och ansök

Kulturstipendiet för Barents-samarbete

Stipendiet delas ut vartannat år av ett nätverk som vill stärka de kulturella banden mellan länderna i Barentsområdet. En stipendiat från varje land utses. Region Norrbotten ingår i detta nätverk. Stipendiaten kan vara en enskild person, en grupp, en förening eller liknande. Varje stipendiat får 10 000 euro. Deadline för ansökan 15 mars. Läs mer och ansök.

Maria Bonnier Dahlins stiftelse

Konstnärer under 35 • Årets ansökan till Maria Bonnier Dahlins stiftelse har öppnat! Deadline för ansökan är 6 aprilLäs mer och ansök här.

Karin Engelfeldts minnesfond

Jämtlands Läns Konstförening förvaltar Karin Engelfeldts minnesfond och föreningen delar varje år ut stipendium från fonden. Stipendiebeloppet är 10 000 kr och summan kan komma att delas mellan två stipendiater. Deadline för ansökan är 31 mars. Läs mer och ansök här.

Konstnärernas hjälpfond

Bidrag från hjälpfonden kan delas ut som tillfälligt stöd vid sjukdom eller som årlig pension fr.o.m. det år du fyller 65 år. Bidrag från hjälpfonden kan sökas under hela året!

Läs mer och ansök om stipendium från hjälpfonden.


RESIDENS

Konstnärsnämnden

  • Utlandsresidens Helsingfors 2021, 9 mars - 30 mars
  • Internationellt utbyte och resebidrag, 26 februari - 2 juni

Läs mer och ansök

Vistelsestipendium i Värmland

Sahlströms Kultur AB, Familjerna Sahlströms och Ärlingssons Minnesfond samt Sahlströmsgårdens Vänner delar nu för tredje året ut ett vistelsestipendium. Ansök om 3 veckors vistelse i Fryksdalen Värmland, med fri mat och logi på Sahlströmsgården. Tillgång till gårdens ateljé  samt möjlighet till egen utställning i gårdens galleri. Stipendiaten förväntas lämna ett alster till gårdens samlingar. Deadline för ansökan 1 april. Läs mer och ansök.

OPEN CALL • UTSTÄLLNINGAR

Tävling: No Waste Challenge

"No Waste Challenge" är en internationell tävling som arrangeras av nederländska "What Design Can Do". Tävlingen har tre teman att jobba utifrån - välj själv vilken du vill tävla i.

  • TAKE LESS
  • MAKE BETTER
  • HANDLE SMARTER

Sista tävlingsdag är 1 april. Läs mer och ansök


OPEN CALL • GESTALTNINGSUPPDRAG

Danderyds sjukhus

Region Stockholm • Kulturförvaltning i Stockholm öppnar två upphandlingar för intresseanmälan.

  • Det ena uppdraget avser gestaltning av den centrala hisshallen i den nya vårdbyggnaden på Danderyds sjukhus. Här är flödet av vårdtagare, personal och besökare stort. Till hisshallen kommer man från sjukhusets huvudentré eller från den nya byggnadens egen entré för att ta sig vidare in på en mottagning eller vårdavdelning. Den konstnärliga gestaltningen ska vara välkomnande och ge karaktär
    till hisshallen.

  • Den andra upphandlingen avser gestaltning av utemiljön vid den nya vårdbyggnaden på Danderyds sjukhus. Här passerar patienter och besökare på väg in och ut ur byggnaden men platsen inbjuder också till att slå sig ner en stund i lugn och ro. Här ska konst och landskapsarkitektur skapa en väl gestaltad miljö.

Deadline för ansökan 22 marsLäs mer och ansök.

Befintlig konst till vårdboende

Halland • Kungsbacka kommun bjuder in att lämna anbud till utlysningen av befintlig konst till Sandlyckans vård- och omsorgsboende. Deadline för ansökan är 21 mars. Läs mer och ansök här.

Konstinköp i Norrlandsregioner

Norrbotten • Med anledning av covid-19 samarbetar fyra norrlandsregioner kring inköp av konst. Samarbetet syftar till att stötta de norra länens konstnärer under pandemin, samt att öka kunskapen om konstnärerna i respektive län och få en större spridning av konstinköpen.

Den sammanlagda summan för inköp är beräknad till 850 000 kronor. Pris per verk: upp till 30 000 kr (exkl. moms). Deadline 31 mars. Läs mer på Resurscentrum för konst.


ÖVRIGT

Konsthantverkspodden

Nästa avsnitt av Konsthantverkspodden gästas av Linda Ottosson som också är aktuell med utställningen First Losers på vårt kontor på Bellmansgatan 5, i Stockholm.

Konsthanverkscentrum samarbetar med Konsthantverkspodden, en podcast skapad av Lisa Maria Pettersson, Ida Netterberg, Petter Rhodiner och Evelina Dovsten. Lyssna via Spotify eller på en annan plattform för poddar.

Facebook-gruppen för dig som medlem

Glöm inte att gå med i Konsthantverkscentrums interna medlemsgrupp på Facebook. Här kommer löpande tips om utställningar, stipendier, webbinarier, lediga jobb mm, som dyker upp emellan mejlutskicken. Som medlem kan du också själv lägga upp tips i gruppen. 


facebookinstagramhomepage

 Copyright © •KONSTHANTVERKSCENTRUM 2021 • All rights reserved

Om du vill avsluta din prenumeration, klicka här.