Sorsele kommuns Näringslivsnytt mars 2021

Nyhetsbrev med senaste nytt för dig som företagare eller dig som är intresserad av företagsfrågor. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Påverkan av covid-19

””

Det fortsätter komma nya stöd och råd som effekt av coronaviruset, vissa stöd förlängs och vissa är nya. Uppdaterad och samlad information finns på verksamt.se.

Omställningsstöd för augusti 2020-februari 2021
Omställningsstödet är ett stöd till företag vars nettoomsättning har minskat i väsentlig utsträckning under stödperioderna augusti-oktober 2020, november-december 2020 och januari-februari 2021, jämfört med motsvarande månader under 2019. Den minskade nettoomsättningen ska så gott som uteslutande vara en konsekvens av coronapandemin. Stödet går att söka från den 25 februari till och med den 30 april 2021. Mer information finns HÄR.

All information finns på hemsidan kring respektive stöd:

https://www.regionvasterbotten.se/finansiering/regionala-foretagsstod/snabbguide/tillfallig-omstallningscheck-till-foljd-av-covid-19-eller-corona

https://www.regionvasterbotten.se/finansiering/regionala-foretagsstod/snabbguide/tillfallig-utvecklingscheck-for-besoksnaringen-till-foljd-av-covid-19-eller-corona

https://www.regionvasterbotten.se/finansiering/regionala-foretagsstod/snabbguide/tillfallig-utvecklingscheck-for-detaljhandeln-till-foljd-av-covid-19-eller-corona

Kontaktuppgifter till oss på Utveckling finner du HÄR.

Matris på utifrån olika nationella stöd för olika företag finns HÄR.

Information om nationella stöd finner du HÄR.


Regeringens utlovade corona-stöd behöver betalas ut snabbare!

Swedish Lapland lyfter upp besöksnäringens behov och effekter av covid-19. ”Regeringens utlovade corona-stöd behöver betalas ut snabbare samt förstärkas, förlängas och anpassas för att svara upp mot besöksnäringens behov”, säger Annika Fredriksson, tf vd på Swedish Lapland Visitors Board i en uppmaning till näringsminister Ibrahim Baylan. ”Det är en paradox att de ekonomiska kompensationerna är sämst anpassade för den näring som drabbats hårdast.” Läs mer HÄR!


””

Påbörjad fisketillsynskurs

I tisdags drog första träffen för Fisketillsynsutbildningen igång. Utbildningen sker digitalt och ett glädjande besked är att kursen är fullsatt med deltagare som har en bra spridning från hela kommunen. Utbildningen består av fyra digitala utbildningstillfällen och kursledare är Daniel Holmqvist.


Fler digitala affärsutvecklings-utbildningar för besöksnäringen

Swedish Lapland genomför olika ASSL-utbildningar, det kommer nya utbildningar och vissa av dem som genomförts tidigare går att se i efterhand. Klicka er in på länken och spara den gärna i webbläsaren för att inte missa några värdefulla utbildningstillfällen: https://www.swedishlaplandvisitorsboard.com/utbildningar/


Digital guidad konstvisning i Ammarnäs!

Många företag måste under pandemin bedriva sina företag på annat sätt än som tidigare. Flera ställer om sina erbjudanden och ett företag som gjort detta som vi fångat upp är Urban och Christina i Ammarnäs. Under pandemin har dem gjort möjligt att beställa en guidad tur med bildvisning som sker genom den digitala plattformen Zoom. Så även om besökaren inte kan komma på plats till Ammarnäs så kan man få lära sig mer om Marita Norin och hennels liv och verk. Ett gott exempel där man ställer om - tack för inspirationen Urban och Christina!

””

””

Grattis Forsgrens i Blattnicksele för utmärkelsen!

Att ni blivit tilldelad "Performance of the year" är så roligt! Förutom bra försäljning har ni även satsat på att fixa till i butiken. Besök gärna deras företag och se hur dem förändrat i butiken, ps.vi har hört att dem brukar bjuda på kaffe!


Tips till dig inom besöksnäringen:

  •  Digitala steget har ny utbildningar i mars, bland annat inom hållbarhetskommunikation och datadriven marknadsföring. Läs mer HÄR
  • Visit Sweden, webinarserie om internationell paketering, Läs mer HÄR
  • Viktigt och lättläst och bra förklarat om Schems II. Läs mer HÄR.

Förnyad upphandling

””

Sorsele kommun hade ut upphandlingen avseende Visitorcenter 2+1 år. Då vi inte fick in några anbud har vi sett över olika alternativ, sett över innehållet och justerat vissa delar i upphandlingen och valt att lägga ut den på nytt igen. Den kommer ut i dagarna så håll utkik på e-avrop om du är intresserad!

Film om begräsningar antal personer i butik

””

Länsstyrelsen har gett ut en informativ film med information om hur du som har butik ska följa den tillfälliga covid-19 lagen. Filmen finner du via facebook HÄR.


Företagarfrukost fredag 5 mars!

Kl. 7.45-8.45 Gör en Frida Karlsson i företaget, med Stig Wiklund

Stig Wiklund är en av Sveriges mest kända mentala tränare och har coachat allt från kommunalråd till småföretagare och några av Sveriges främsta idrottare. Målet är att ge inspiration, mentala utmaningar samt att starta en process som ska ge ett lyft, stärka, förbättra och utveckla dig själv och arbetsplatsen.

Kl. 8.45-9.00 Kommunkvarten – aktuell information från Sorsele kommun

Deltagarna bildar olika zoomgrupper med kommuninformation från Sorsele eller Vilhelmina kommuner.

Anmälan senast den 4 mars kl 15.00 för att erhålla möteslänk; naringsliv@vilhelmina.se eller tfn: 0940-140 64

Klicka här för anmälan online


Information från skolan om arbetet med entreprenörskap!

Sorsele kommun har inlett en fördjupad samverkan med Skellefteå kommuns gymnasium om yrkesförberedande lärlingsprogram förlagda i Sorsele. Detta innebär att ni företagare som vill säkra er framtida kompetensförsörjning kan knyta en eller flera gymnasieungdomar till ert företag där de under några år får lära sig de praktiska delarna i yrket medan eleven får de teoretiska utbildningsdelarna fjärrsända från Skellefteå till Sorsele Lärcentrum. Under hösten 2021 kommer mer information om detta upplägg. Här behöver vi hjälpas åt. Det vore väl ändå ett uppsving om vi åter kan få behålla Sorseles gymnasieungdomar kvar i vår egen kommun?!

Under hösten har åk 9 lyckats genomföra sina Prao som vanligt och presenterat sina arbetsplatser på en mindre mässa, dessutom har dem deltagit i UFs Digital Framtidskoll https://ungforetagsamhet.se/ung-foretagsamhet-sverige/digital-framtidskoll-i-vasterbotten.

Sorsele kommuns aktiviteter inom Ung Företagsamhet lyfts i olika sammanhang, Jenny Sjöströms arbete i Ammarnäs och Glasskioskbygge i Blattnicksele. Ta gärna del av detta här:
https://ungforetagsamhet.se/vasterbotten/glasskiosksbygge-i-blattnicksele
https://ungforetagsamhet.se/jenny-sjostrom

Barn och pedagoger vid våra kommunala förskolor väntar nu otåligt på att vårsolen ska smälta undan snön. Det vankas nämligen ett nytt spännande samarbete med Nyängen senare i vår. Vi planerar att på ett lite annorlunda sätt än tidigare lägga grunden för våra yngsta medborgares odlingsintresse och funderar kring att ordna en liten skördemarknad i höst. Där får vi in företagsamheten på ett naturligt sätt”, säger rektor Linda Sandqvist.


Fritidsbanken etableras i Sorsele kommun!

Den första Fritidsbanken i Västerbottens inland etablerar sig i Sorsele och vi jobbar för att öppna i början av mars!

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar, i syfte att ge oanvänd utrustning nytt liv, stimulera en aktiv fritid och som alltid är gratis och är till för alla. Från Fritidsbanken kan man låna sådan utrustning som skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar.

Det ska inte kosta pengar att låna, vi har ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift. Går något sönder syns det att man har haft kul! Inga böter eller ersättningskrav med andra ord.

De flesta artiklarna är skänkta. Barn växer ur sin utrustning och de vuxna tröttnar och människor blir väldigt glada när de kan skänka sakerna vidare. Det är bättre att låna skridskor de gånger du behöver, då sparar du både på miljön och din egen plånbok.

Vill ni hjälpa till att stötta Fritidsbanken så får man gärna skänka gamla fritidsutrustningar till oss. Det går att lämna dessa i sopkärl utsatta på:

  • Ammarnäs Livs
  • Ica Nära Blattnicksele
  • Ica Nära Jonssons Livs i Gargnäs

Det går också bra att lämna in till Piraten i Sorsele där Fritidsbanken håller på att ta form!

Fakta

Varumärket Fritidsbanken ägs av Fritidsbanken Sverige ideell förening där alla huvudmän som driver en lokal Fritidsbank är medlemmar.


Har du en webb- eller appidé som du drömmer om att förverkliga men inte vet hur?

Ansök till BIC Factory´s utbildning BIComing och få hjälp med affärsplan, produktplan och marknadsplan! Programmet är kostnadsfritt, sträcker sig över tre månader och innefattar elva tillfällen och du kan även delta digitalt! Föreläsningar varvas med praktiska uppgifter och det ingår ett coachtillfälle mellan varje kunskapsblock – allt för att hjälpa dig vässa erbjudandet och nå framgång med din idé.

BIC Factory är en företagsinkubator där unga entreprenörer erbjuds lokaler, stöd och nätverk under de första två åren som företagare. Tillsammans med Thnx Innovation erbjuder vi utbildningen BIComing med syftet att fånga upp tidiga idéer och förbereda idébärare för vidareutveckling av idén och fortsatt stöd i BIC Factory´s inkubator eller på egen hand.

Det planerar en ny programomgång under 2021, datum för programstart spikas längre fram. BIC fyller platserna eftersom och antalet platser är begränsade, så passa på att ansök redan nu!

Du anmäler dig och läser mer HÄR.


För dig driver livsmedelsproduktion!

Under mars månad 2021 erbjuder Länsstyrelsen kostnadsfria digitala inspirationsföreläsningar med miniworkshop.

Sista anmälningsdag 10 mars. Anmälan via länkar se nedan.

Endast 15 platser per tillfälle, 1 plats/företag.

18 mars 10:00-11:30

Relationsmarknadsföring – med lokal mat i fokus!

18 mars 13:00-14:30

Hur skapar jag merförsäljning i min gårdsbutik?

23 mars 13:00-16:00

Lanthandeln en naturlig marknadsplats för lokal mat

Anmäl dig idag – först till kvarn!

Hitta mat från Västerbotten

Fler och fler är intresserad av att hitta mat som producerats nära men tycker inte alltid det är så lätt att hitta den. Om du vill göra dina livsmedelsprodukter mer tillgängliga för länets medborgare registrera dig HÄR


Therese Lundin fortsätter stötta företagen!

””

Therese Lundin har under flera år jobbat åt Sorsele kommun och nu senast i BCD projektet via Swedish Lapland. Kristina Axelsson börjar sin tjänst i Sorsele kommun i slutet av april men tills hon är på plats kommer Therese att stötta upp oss och hjälpa företag primärt inom besöksnäringen. Vi är glada att hon fortsätter sitt fina arbete och vill du som företagare exempelvis få hjälp med digital marknadsföring så är hon redo att hjälpa till. Då hon jobbar 30% så är hon inte alltid tillgänglig per telefon så det bästa sättet att kontakta henne är via mail therese.lundin@sorsele.se !


Berättardagarna i Ammarnäs

Den 11 -14 mars arrangeras för fjärde gången berättardagarna. Det blir tre publika arrangemang, en workshop och ett samtal och i år kan du delta via nätet. Innehållet sänds via zoom. Välkommen!

Programinformation: 070-6110301 och www.ammarnasguide.org
Anmälan https://www.sensus.se/berattardagarnaiammarnas/


facebookhomepage

Sorsele kommun

Det här nyhetsbrevet skickas från näringslivskontoret på Sorsele kommun. Du får detta eftersom du är kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.Här kan du läsa om kommunens personuppgiftsbehandling

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, gör det här.