Nyhetsbrev med senaste nytt. Bilderna är länkade. Problem att visa det?  Se det i webbläsaren.

I Rydebäck arbetar vi tillsammans för att skapa en attraktiv livsmiljö för människor, natur, kultur och rekreation.

NYHETSBREV


Nr. 4, 22 februari 2021   
Kontakt: info@rydebacksbyalag.se Facebook: Rydebäcks Byalag

Ansvarig utgivare: Rydebäcks Byalag,
Ordf. Ingvar Pettersson – Redaktör: Malin Persson

Nyhetsbrevet når varannan vecka ca: 5.000 personer i Rydebäck och omgivningar samt ledande politiker och tjänstemän i Staden.
Byalaget arbetar ideellt och utan personliga ersättningar.


Glöm inte avgiften

Nu är det hög tid att betala medlemsavgiften för år 2021. Det är superenkelt att bli medlem och dyrt är det inte heller. Årsavgiften är  200 kronor per år och hushåll om du är yngre än 75 år, har du fyllt 75 är avgiften 100 kronor per hushåll och år.

Ju fler medlemmar vi är desto större tyngd har vi hos kommunen och andra viktiga instanser. Dessutom ingår det finfina rabatter i medlemsskapet.


TRAFIK

Har ni koll på reglerna vid cykelöverfart?

Byalagets styrelse har uppmärksammat en del diskussioner på Facebook angående reglerna vid en cykelöverfart. Hög tid att reda ut begreppen tänkte vi!

I Rydebäck finns två stycken cykelöverfarter, markerade med skylten ovan. Den ena finns på Sandövägen och den andra vid den nya skolan. Dessa båda är kombinerade med ett övergångsställe för gående. 

Cykelöverfart vid nya skolan. Foto: Gunnar Carlsson
Cykelöverfart på Sandövägen. Foto: Gunnar Carlsson

Detta gäller

Vid en cykelöverfart har en förare väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II (25 km/h moped) som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten.

Väjningsplikt innebär att du:
• i god tid ska sänka hastigheten eller stanna
• får köra vidare endast om det kan ske utan fara eller hinder för de som befinner sig på cykelöverfarten

Du får inte göra en omkörning strax före eller på en cykelöverfart.

Du får inte stanna eller parkera på en cykelöverfart eller närmare än 10 meter före en cykelöverfart. 

Cyklister och förare av moped klass II som färdas ut på en cykelöverfart från en cykelbana ska ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos fordon som närmar sig överfarten.

Det är alltså inte tillåtet att bara cykla ut på cykelöverfart utan att se sig för - tänk dock på att barn inte är trafikmogna förrän de är 11 -12 år.


Information från Vårdcentralen

"Vi på Vårdcentralen Rydebäck har vår planering klar för att kunna börja vaccinera för Covid-19. Det som saknas är vaccinet. Det vi vet säkert är att du som patient och är äldre än 65 kommer att få ett brev hemskickat där du kan läsa om hur du bokar en tid för vaccination.

Vi är glada över att Rydebäcksborna fortsätter att hålla avstånd, tvättar händerna och följer informationen som finns på 1177.se.

Vi erbjuder även digitala besök med en modern chatt via det vi kallar Primärvården Online. Du loggar enkelt in med bank-ID och finner hemsidan på pv.skane.se."

Detta hälsar Helena Pedersen som är verksamhetschef på Vårdcentralen i Rydebäck.


KONSTPROJEKT I RYDEBÄCK

Staden efterlyser konstnärer till projekt i Rydebäck. Det framgår av ett inlägg på Stadens LinkedIn-profil. Konsten är tänkt till det nya vårdboendet som ska byggas väster om den nya skolan. För att bli aktuell i samband med projektet ska man vara professionell konstnär och man ska lämna in sin intresseanmälan senast den 11 mars. Läs mer på hemsidan eller på LinkedIn.

Observera att anmälningslänken i bilden inte fungerar. Använd istället denna:

Klicka här för att anmäla intresse!  

Klicka på bilden för att komma till LinkedIn.

Första skissen

I samma inlägg blir vi också bjudna på en skiss av det nya boendet! Festligt och fint tycker vi!


STRANDGYM TAR FORM

Utegymmet vid stranden börjar ta form. Foto: Kjell Nyström

Som våra flitiga flanörer säkert har lagt märke till är bygget av utegymmet på stranden i full gång. Här har Kjell Nyström till och med lyckats fånga lite solsken på bild.


COVID-19

Vi måste alla hjälpas åt för att minska smittspridningen och se till att vården inte blir överbelastad. Några enkla och lättföljda råd:

  • Håll avstånd till varandra
  • Tvätta händerna ofta och länge
  • Stanna hemma vid minsta symptom

Många frågor om strandstenar

Vi har fått många reaktioner och frågor angående de utplacerade stenbumlingarna runt "gräsmattan" vid stranden. Frågorna har till största del handlat om huruvida det inte ska finnas någon parkering  till sommaren. Men nu kan vi lugna alla oroliga. Lösningen är, enligt Staden, inte permanent utan stenarna ska placeras om när gräsmattan har hämtat sig något. Tanken är att de ska placeras så att det är möjligt att parkera men inte att busköra.


Vad händer här?

Foto: Ingvar Pettersson

Jo här vid Hammarögatan håller man på att dra vattenledningar till Månsgårdsområdet. Det har förevigats av Byalagets ordförande Ingvar Pettersson på en av sina rekogniseringsrundor i Rydebäck.


TRÄFFPUNKTSNYTT

Denna veckan bjuds det på flera tips på ”nyttig” läsning och lärande. 

 FÖRELÄSNING OM KOGNITIV SJUKDOM/ DEMENSSJUKDOM

Med utgångspunkt i de symtom som är vanliga vid kognitiv sjukdom/demenssjukdom pratar Karin Nilsson, Silviasyster och demenskonsult på myndigheten, vård och omsorgsförvaltningen, om bemötande och kommunikation.

Det blir både fakta, praktiska råd och saker att fundera på.

Föreläsningen hålls via Teams, ett digitalt samarbetsverktyg. Du behöver ha tillgång till en dator, surfplatta eller telefon och en bra internetuppkoppling. Använder du dig av surfplatta eller telefon behöver du ladda ner appen Teams.

Välj mellan datum: 22/3 klockan 18.00 och den: 25/3 klockan 14.00

Föreläsningen varar i ungefär en timme, med möjlighet för frågor efteråt.

Plats: Teams (länk skickas ut vid anmälan)

Anmälan: anhorigstod@helsingborg.se

Eller

042-104044

Gå gärna in och läs mer om anhörigstödet på helsingborg.se/anhorigstod

KulturWKND 2021 LYSER UPP VINTERMÖRKRET

Den fjärde upplagan av KulturWKND blir en digital ledfyr i vinter- och kulturmörkret som med premiär 19 februari och fem veckor framåt erbjuder ett tiotal spännande programpunkter som alla kan ta del av helt kostnadsfritt.

– Musik, teater och intressanta samtal har blivit ett signum för KulturWKND, och med det som utgångspunkt har vi nu mejslat fram ett digitalt program som vi hoppas ska glädja vår trogna publik. Genom att vi dessutom tillgängliggör KulturWKND kostnadsfritt, är det vår förhoppning att ännu fler ska upptäcka dynamiken och spännvidden i vårt arrangemang, säger Ulf Dahlström på Helsingborg Arena & Scen, som liksom föregående år är producent för KulturWKND.

KulturWKND har premiär fredagen 19 februari på webbplatsen kulturwknd.se och först ut är 123 Schtunk med monologen Shakespeare – den absoluta sanningen.

– Det var både roligt och energigivande att komma ner till Helsingborg och göra den här inspelningen. Det kändes nästan lite overkligt att få spela teater igen! Och så härligt att bli påmind om att det finns de som fortsätter att skapa kulturupplevelser, trots alla begränsningar och utmaningar, säger Lasse Beischer i 123 Schtunk.

Dessutom blir det på premiärdagen ett möte med författaren Patrik Lundberg där Marjan Svab leder ett samtal om Lundbergs mycket uppmärksammade bok Fjärilsvägen.

– Bokens gripande skildring av Patrik Lundbergs uppväxt i Sölvesborg visade sig ha många gemensamma nämnare med Marjan Svabs egen barndom i Helsingborg, vilket öppnade upp för ett oerhört intressant samtal, säger Ulf Dahlström.

LÄR DIG FÖRSTA HJÄLPEN!

Kunskap om första hjälpen räddar liv. De första minuterna vid ett olycksfall eller akut sjukdom är ofta avgörande för hur det ska sluta. Röda Korset håller sin kurs Första hjälpen Online både på vuxna och barn.

Första hjälpen Online är ett nytt sätt att utbilda i första hjälpen. Istället för att du och andra deltagare ska åka till en kurslokal så träffas ni på nätet. Det som kännetecknar Röda Korsets fysiska utbildningar – aktivitet, många övningar, delaktighet och kontakt – det tar de med sig när de nu tagit klivet ut på nätet. 

Utbildningen är kostnadsfri. Läs mer HÄR.


HANDLINGSPLAN

Klicka på bilden för att komma till hemsidan

Vad vill du läsa om i nyhetsbrevet? Har du frågor som du vill ha besvarade, har vi missat något vi bör uppmärksamma eller har du något att berätta som kan intressera rydebäcksborna?

Du når mig på redaktor@rydebacksbyalag.se

Jag ser fram emot era bidrag!

/Malin, redaktör.

Observera att genom att maila oss godkänner du att vi sparar dina kontaktuppgifter. Läs mer om vår hantering av personuppgifter genom att klicka här!

Läs tidigare Nyhetsbrev
Kontakta Styrelsen - klicka
Styrelseprotokoll

Medlemsrabatter

Som medlem i Byalaget får du rabatter när Du handlar i vissa butiker. Klicka här för detaljerad information

5% medlemsrabatt gäller ej kampanj- och nettoprissatta varor
20-30% medlemsrabatt
10% rabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
10-27% medlemsrabatt
10% rabatt på skjortor och andra varor.
10% medlemsrabatt på ord. priser
10% rabatt i butiken och 10% på arbetskostnad i verkstad
20% rabatt på arbetskostnad i verkstaden
10% rabatt på biltvätt
10% rabatt på tavlor
10% medlemsrabatt
10% rabatt till medlemmar
10% rabatt till medlemmar.
10% medlemsrabatt på böcker
10% på konditorivaror och kaffetår.
Medlemsrabatt på elavtal, ange kampanjkod ”byalaget”
Hyr täckt släp 250kr/dygn
10% medlemsrabatt
Atelje Helene - Sömnad ger 15% på försäljningsvaror.
15 % på material vid elinstallationer
15 % på material

Läsarservice

Klicka för hemsidorna

Träffpunkten
Rydebäcks Bibliotek
Rydebäcks IF
Rya Golfklubb
Varje onsdag på Torget kl. 18
Fortuna FF
Rydebäcks Scoutkår
Boule - klubben
Lions Club
Lions Club
Apoteket
Museiförening och Historia
Skulptör Mikael Liljeqvist
Sv. Pensionärsförbund
Vårdcentralen
Tel 073-146 46 68
Servicebutiken
tel: 0733-363347
Klicka för mer info.
Stefan Kjernholm Byggkonsult 0760-87 47 02
SÄRÖGATAN 12, RYDEBÄCK

info@rydebacksbyalag.se.  redaktor@rydebacksbyalag.se
Följ oss på Facebook: Rydebäcks Byalag
Rydebäcks Byalag, Ordf. Ingvar Pettersson – Redaktör:  Malin Persson
 © Rydebäcks Byalag 2013-2019

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Vill du ändra din E-mail adress så klicka här.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.