FÄ uppdaterade nyheter pÄ ksak.se

Nr 2 2021

KSAK NYHETSBREV

KONTAKTA OSS          KOMMANDE EVENEMANG       SUNNY SWIFT          HYR KSAK-HUSET

 

Om Äret startade i raketfart, kan jag bara konstatera att det Àr sÄ det fortsÀtter.

Vi glÀds med Sofia som tillsammans med Johan kommer att fÄ en liten pilot till hösten, grattis Sofia och Johan. Maria har nu tagit nÀsta steg i sitt arbetsliv, snyggt jobbat. Stora och mycket roliga hÀndelser i kansliets vardag.

Veli-Matti vÀntas komma tillbaka till kansliet i början av mars vilket vi Àr glada över, starkt ÄterhÀmtat. Matti har stöttat pÄ bÀsta sÀtt, tack!

För övrigt pÄ kansliet arbetar vi nu med kommande ÄrsstÀmmor och samtliga handlingar Àr under framtagning. Delar av dessa dokument finner du hÀr. Vi samverkar fortsatt med Transporstyrelsen av framtagning av regelverk för NUL och NLL (AIR, PEL och OPS). Det Àr fullt fokus hos Transporstyrelsen och tidsplanen verkar hÄlla, vÄren 2021.

Varmt vĂ€lkommna sĂ€ger vi till VĂ€xjö Flygklubb som Ă€r tillbaka hos KSAK efter nĂ„gra Ă„rs frĂ„nvaro, bra för allmĂ€nflyget 🎉 och vi har fĂ„tt fler intresseanmĂ€lningar frĂ„n andra flygklubbar vilket uppskattas stort. Ju fler vi Ă€r som Ă€r organisarerade desto mer kraft fĂ„r vi i vĂ„r lobbing och kravstĂ€llande hos myndigheter och politker.

VÀl mött till vÄra ÄrsstÀmmor och pÄ snart Äterhörande. 

✏ Lars-Christer Andersson generalsekreterare

 

Det Àr dags för mig att gÄ vidare

Tack för min tid som en del av denna fantastiska organisation. Jag kommer vara er medlemmar i KSAK evigt tacksamma för denna tid, jag har fÄtt mÄnga skratt och mycket lÀrdommar som jag tar med mig genom livet. 

Nu Àr det dags för mig att ta nÀsta steg i karriÀrer och ta mig an nya utmaningar. DÀrför tar mitt uppdrag hos KSAK slut i mÄnadsskiftet mellan mars/april. 

KÀnner du att du Àr rÀtt person att bli administratör pÄ KSAK Kansliet sÄ sök! Eller om du kÀnner nÄgon som skulle passa - tipsa. Tillsammans gör vi skillnad för allmÀnflyget!

 
Är du KSAK:s nya adminstratör?
 
 

Ny UL-flygskola, VÀsterÄs Flygklubb
Inför flygsÀsongen 2021 vÀlkomnar vi VÀsterÄs Flygklubb in i UL-gÀnget som ny flygskola. I ett samarbete med VÀsterÄs Segelflygklubb kommer dom börja skola med en Flightdesign CTSW med utgÄngspunkt frÄn VÀsterÄs-Johannisberg.

Det Àr trevligt att detta samarbete mellan segelflyget och motorflyget utvecklas. Det finns uppsidor för bÄda klubbarna och för flygintresserade i VÀsterÄs. Efter nÄgra Är utan UL-skolning pÄ Johannisberg Àr det roligt att detta samarbete Äter gör det möjligt. SÀger VÀsterÄs Flygklubbs ordförande Jakob Granström.

Vi pÄ kansliet önskar er mÄnga och lÄnga timmar i luften!

En ny pilot Ă€r pĂ„vĂ€g đŸ‘¶
Jag kan nu Àven meddela att jag vÀntar en ny liten pilot som Àr berÀknad till slutet av sommaren. DÀrför söker vi pÄ kansliet nu efter en vikarierande skolchef under min kommande mammaledighet. LÀs mer om tjÀnsten och hur du söker den via knappen nedan

 
Är du min kommande vikarie?
 
 

KSAK DM Föredrag 

Women in aviation höll ett otroligt viktigt och bra föredrag onsdagen den 17 februari som handlade om deras arbete i att stötta kvinnor inom flyget. Missade du det sÄ Àr det hög tid att gÄ in och lyssna pÄ det nu! 

NÀsta föredrag Àr planerat till den 17 mars men mer information om det kommer inom kort!

 
LĂ€s mer
 


FÄr vi se dig pÄ coronasÀkert avstÄnd pÄ ÄrsstÀmmorna?

Glöm inte bort att anmÀla er och flygklubben till KSAK och KSAK-M kommande ÄrsstÀmmor som genomförs digitalt och ni anmÀler er med hjÀlp av blanketterna som ni hittar via knappen nedan. 

MÄndag 22/3 klockan 18:00             
Dag 1, GenomgÄng av mötesteknik och ÄrsstÀmmodokument

Tisdag 23/3 klockan 18:00               
Dag 2, Dialog och underlag för röstning

Torsdag 25/3 klockan 18:00             
Dag 3, ÅrsstĂ€mmor, beslut och omröstning

 
LĂ€s mer
 


Klimatklivet beviljar stöd till laddstolpar för elflygplan pÄ Gotland

I slutet av januari avslutades en av Ärets fyra ansökningsperioder för Klimatklivet. Swedavia Visby Airport pÄ Gotland Àr en av aktörerna som fÄr del av klimatstödet. "Det hÀr Àr första steget mot en elektrifiering av flyget", sÀger Gunnar Jonasson, flygplatschef i Visby.

 
LĂ€s mer
 


MFL 2021-1

LÄgvoltsvarning Àr viktig vid flygning under VFR-mörker eller enligt IFR. Transportstyrelsen vill uppmÀrksamma riskerna med att inte upptÀcka att luftfartyget har för lÄg batterispÀnning.

 
LĂ€s mer
 


HÀndelserapporter pÄ KSAK

"PÄ ca 2000 fot sÄ öppnades huven mycket plötsligt rejÀlt och ovÀntat och drogs upp av vinddraget. Nosen sÀnktes ocksÄ mycket markant nÀr detta hÀnde"  Detta Àr en hÀndelse som belyser vikten av att följa tillverkarens SB Àven om det inte Àr obligatoriskt för experimentklassade flygplan.

LÀs alla hÀndelserrapporter pÄ KSAK.se

 
LĂ€s mer
 

Skogsbrand – En rapport frĂ„n akademiens arbetsgrupp

Sommaren 2014 brann det rejĂ€lt i Bergslagen, norr om RamnĂ€s, i den sĂ„ kallade Salabranden. Den utreddes och analyserades pĂ„ flera sĂ€tt men nĂ„gra sammanfattande slutsatser drogs aldrig, bland annat dĂ€rför att den sĂ€rskilde utredare som tillsattes hösten 2014 fick avsluta sitt uppdrag i förtid
.

Akademiens Skogsbrandgrupp berÀttar i en rapport vad de gjort och vilka synpunker de fört fram till myndigheter

 
LĂ€s mer
 


KSAK huset i SiljansnÀs

Visste du att KSAK huset Àr lika hÀrligt pÄ vintern som pÄ sommaren? Det finns torr fin ved som Àr redo att eldas i kaminen och för dig som gillar skidor finns det skidbackar och lÀngdspÄr i nÀrheten. 

 
LÀs mer och boka hÀr
 


FrÄn ungdomslÀgret till kommersiell pilot

Vilken drömstart pÄ en fantastisk karriÀr. Alicja Chrobak, 20 Är deltog i KSAK och Segelflygets ungdomslÀger 2020 och nu i januari 2021 började hon pÄ OSM Aviation Academy i VÀsterÄs för att fullfölja sin dröm om att bli kommersiell pilot.

 
LĂ€s mer
 
 

Oavsett vad du har pÄ hjÀrtat, önskemÄl, förbÀttringsÄtgÀrder eller bara vill snacka flyg.
Hör av dig – du Ă€r viktig för oss! Och glöm inte följa oss pĂ„ Facebook – KSAK Motorflyg.

BÀsta hÀlsningar och trevlig helg!
Maria, Veli-Matti, Sofia och Lars-Christer

 
Maria 072-248 46 46
 
 
Veli-Matti 072-712 46 46
 
 
Sofia 070-305 74 00
 
 
Lars-Christer 076-131 46 46
 
FacebookInstagram