Problem att se innehållet? Öppna i webbläsaren.


MEDLEMSBREV 2021


LEDARE

Vårkänslor

Nu ljusnar det! Eller ja, utomhus i alla fall… Men nog ska det väl ljusna nu även på andra fronter? För vårt längsta, mest tidskrävande och mest komplexa projekt – hemsidan – syns i alla fall ljuset i tunneln nu när alla medlemmar har möjlighet att logga in och bygga sina portfolios. Ett varmt och innerligt tack för ert tålamod! Mycket återstår att utveckla och korrigera på den tekniska fronten och vi är tacksamma när ni uppmärksammar oss på buggar eller fel. Maila då till support@konsthantverkscentrum.se.

Vi vill också hälsa vår nya medarbetare Helena Pernow varmt välkommen. Helena är anställd som regional projektledare för Stockholmskontoret och kommer bland annat att hålla i trådarna för Stockholm Craft Week. Läs mer om Helena nedan.

Nu drar kurser igång i flera delar av landet, så håll utkik i mailkorgen. Följ också gärna nyhetsbrev från vårt samverkansprojekt Formstark Norrbotten, vars kurser vi ofta har möjlighet att dela till medlemmar nationellt.  

Webbinarier för att stötta i portfolio-upplägg och att komma igång med webbshop via Quickbutik är nära förestående, läs mer och följ länkar nedan.

För dig som har utställning på gång, tänk på att MU-avtalets tariffer har höjts från och med 2021, och att tarifferna gäller för statliga institutioner, liksom är vägledande för alla utställningsarrangörer med statligt stöd. Läs mer på kulturrådets webbsida.

Maj Sandell, VD


AKTUELLT

Hej Helena!

Vi är så glada att ha fått ett nytt personaltillskott. Helena Pernow arbetar som projektledare för Konsthantverks-centrum på kontoret i Stockholm. Parallellt med det är hon verksam textilkonstnär. Utbildningen har hon från Nyckelviksskolan, Konstfack och HDK-Valand, Steneby. Dessutom är hon en av grundarna till och aktiv medlem i konsthantverks-kollektivet KÅDA, en utställnings-plattform för samtida konsthantverk. Varmt välkommen till Konsthantverkscentrum!

Webbinarium kring nya portfoliovisningen

Underbart att se att så många redan gått in och uppdaterat sina portfolior. Vi vill uppmuntra dig att lägga in text och bild, så att webbsidan snabbt fylls upp med medlemmar över hela landet! Om du tycker det är krångligt med inloggningen kan du ta hjälp av vår pdf-manual. För dig som upplever att du behöver stöd bjuder vi in till ett webbinarium den 16 februari, där vi guidar dig steg för steg. Om du därefter har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via support@konsthantverkscentrum.se

NÄR: 16/2 kl: 13-14

VAR: På Zoom

HUR: Via länken https://us02web.zoom.us/j/85124100252

First Loosers – utställning på gång

Save the date! Torsdagen den 4 mars öppnar First Losers, en soloutställning av Linda Ottoson, på Konsthantverkscentrum Bellmansgatan 5, Stockholm. 

Vi hoppas att kunna bjuda in till en säker vernissage med ett begränsat antal besökare samtidigt. Vernissagen kommer också gå att ta del av online. Mer info kommer att finnas i Facebook-evenemanget för utställningen.


JOBB • KURSER • SEMINARIUM

Konstfrämjandet söker en kommunikatör

Stockholm • Konstfrämjandet söker en verksamhetsutvecklare för kommunikation. För tillsättningen av denna tjänst tillämpar vi ett kompetensbaserat rekryteringsförfarande. Intervjuer sker under första veckan av mars. Ansök senast 26 februari. Läs mer och ansök på Konstfrämjandets webbsida.

Jobba på Konstfack

Stockholm • Konstfack söker en adjunkt i inredningsarkitektur och möbeldesign: Ansök senast 1 mars 2021. Läs mer på Konstfacks webbsida.

Galleri Elva

Stockholm • Galleri Elva på Lidingö söker en person som jobbar i 3-dimensionell gestaltning, har viss grafisk webbvana och kan hantera sociala medier. Galleriet öppnar under helgerna, fre-sön kl 12-16 och det är medlemmarna själva som sköter om galleriet. Kontakta dem på: gallerielfva@gmail

Konstnärsledda vandringar

Skåne • Konstnärsduo/trio med intresse för vandring sökes till tre konstnärsledda vandringar längs Skåneleden som genomförs under våren. Vandringarna blir en del i ett undersökande av offentlig konst utanför städerna. Ansök senast 21 februari. Läs mer på regionmuseets webbsida.

Kurs i teknisk drejning

Skåne • Keramiskt Center anordnar kurs i teknisk drejning för yrkesverksamma keramiker. Kursen är planerad till mitten av april med Bente Brosbøl Hansen som kursledare. Ansök senast 1 mars. Läs mer på deras webbsida.


STIPENDIER & BIDRAG

Vårens krisstöd från Kulturrådet

Sedan 8 februari är ansökan öppen till krisstöd för särskilda behov i kulturlivet med anledning av pandemin. Läs mer på Kulturrådets webbsida.

Regionalt projektbidrag Uppsala

Regionalt bidrag kan sökas för kulturprojekt med koppling till Uppsala län inom såväl olika konstformer som kultur i en vid mening. Det kan till exempel handla om samarbets- och utvecklingsprojekt av olika slag, turnéer i länet eller större evenemang. Deadline för ansökan är
5 mars
Läs mer på Region Uppsalas webbsida

Stiftelsen Jenny Åkerström-Söderströms fond

Stockholms läns hemslöjdsförening har förmånen att dela ut stipendium från Stiftelsen Jenny Åkerström-Söderströms fond.  Stipendiesumman är på minst 15 000 kronor, som delas mellan flera sökande. Ansök senast 21 februari. Läs mer på deras webbsida

Konstnärernas hjälpfond

Bidrag från hjälpfonden kan delas ut som tillfälligt stöd vid sjukdom eller som årlig pension fr.o.m. det år du fyller 65 år. Bidrag från hjälpfonden kan sökas under hela året!

Läs mer och ansök om stipendium från hjälpfonden.


RESIDENS

Världsarvet Hälsingegårdars stipendieresidens

Världsarvet Hälsingegårdars stipendieresidens innebär att utsedd stipendiat få bo en månad på någon av de två världsarvsgårdarna: Kristofers i Järvsö eller Erik-Anders i Söderala. Dessutom erhåller stipendiaten 50 000 kr för att kunna förverkliga sin idé eller det projekt. Resa till och från Hälsingland ingår. Ansök senast 18 februari. Läs mer på deras webbsida

Fallsbjörken vistelsestipendium

Fallsbjörkens Ateljéprogram är ett konstnärsdrivet kulturinitiativ inhyst i en traditionell fäbodmiljö mellan Leksand och Rättvik i Dalarna. Under sommarperioden bjuder vi in konstnärer till en enskilt belägen fäbod för att arbeta med ett mer eller mindre platsspecifikt projekt. Intentionen är att erbjuda ett inspirerande miljöombyte och möjligheten att forma ett projekt i en kulturhistoriskt intressant miljö. Läs mer under länken: http://fallsbjorken.se/svenska/apply/index.html#firstPage

Swedish Lapland AiR

Ansök om att delta i ett researchbaserat residens i Jokkmokk. Under vistelsen har du möjlighet att träffa andra konstnärer och konsthantverkare från området, men du har även möjlighet att göra research kring ett specifikt tema kopplat till platsen. Du kommer att ha en egen lägenhet i en av studentkorridorerna samt egen arbetslokal, med möjlighet att eventuellt använda delar av Samernas utbildningscentrums verkstäder. Ansök senast 5 april. Läs mer på deras webbsida

Skapande vistelse i Värmland

Sahlströmsgårdens vänner erbjuder tre veckors vistelse med mat och logi, i Fryksdalen Värmland. Du får också tillgång till gårdens ateljé för eget skapande. Möjlighet finns att efter vistelsen ha egen utställning i gårdens galleri. Ansök senast 1 april.Läs mer på deras webbsida.

OPEN CALL • UTSTÄLLNINGAR

Sommarsalong på Galleri 28

Konstpool hälsar konstnärer välkomna att söka till en jurybedömd Sommarsalong på Galleri 28 i Kalmar. Utställningen kommer att visas i juni och juli månad i Kalmar, Sveriges sommarstad 4 år i rad. Runt 40 verk kommer visas på galleriets 140 kvadratmeter. Ansök senast 1 april. Läs mer på Konstpools webbsida.

Gör din tolkning av regn

Västra Götaland • Under år 2021 fyller fyra städer 400 år - Göteborg, Luleå, Borås och Piteå. Norrbotten möter Västra Götaland i ett samarbetsprojekt mellan alla fyra städer. Ett gemensamt firande kommer ske när de fyra städerna genomför konstnärliga utbyten under året. Utgångspunkten är en utomhuskub på 3x3x3 m i vilken det kommer regna hela tiden. Ditt uppdrag som konstnär är att fritt göra din tolkning av regn och dess egenskaper i denna kub. Ansök senast 28 februari. Läs mer på webbsidan

Selvedge World Fair 2021

Ansökan är nu öppen för Selvedge World Fair 2021, ett textilt online-evenemang som går av stapeln mellan 31 augusti - 4 september. Textilier från minst 50 länder kommer visas. Det blir även workshops, artist talks och paneldiskussioner. Det kostar inget att ansöka eller delta om du kommer med. Ansök senast 15 februari.Läs mer på webbsidan för Selvage Art Fair

Ljungby Konstfest 2021

Kronoberg • Ljungby Konstförening inbjuder yrkesverksamma konstnärer, alla discipliner, verksamma i eller med anknytning till Kronobergs län, att delta i Ljungby Konstfest 2021. Deadline för ansökan är 28 februari. Läs mer på Ljungby Konstförenings Facebook-sida.


OPEN CALL • GESTALTNINGSUPPDRAG

Statens Konstråd köper in mer konst

Statens konstråd har fått ett regeringsuppdrag att under 2021 öka statens förvärv av konst med 25 miljoner kronor, en satsning som syftar till att stödja det svenska konstlivet under coronakrisen. Med anledning av detta inbjuds konstnärer att föreslå maximalt 5 verk för inköp. Ansök senast den 5 mars via Konstpool. Läs mer på Konstpools webbsida.

Tre textila gestaltningsuppdrag

Skåne • Du har möjlighet att att lämna anbud till tre textila gestaltningsuppdrag för Nya Sjukhusområdet Malmö. Det gäller publika och patientnära miljöer där det finns ett behov av att i lugn och ro ta farväl av närstående eller dra sig undan yttre påverkan och störande ljud. Ansök senast 8 mars. Läs mer på Region Skånes webbsida.

Bild- och mönsteruppdrag

Västra Götaland • Konstenheten på Västfastigheter annonserar nu ett bild- och mönsteruppdrag för att bidra till att skapa konstnärligt kvalitativa miljöer. Tio kreatörer kommer att bjudas in för att lämna skissförslag där varje förslag ska bestå av 3-5 olika idéer för bild/mönster. Ansök senast 7 mars. Läs mer på Västfastigeters webbsida.

Utomhusverk till Äldreboende och förskola

Jönköping • Vetlanda kommun inbjuder till att lämna intresseanmälan/ för konstnärlig utsmyckning av nya delen på Tomasgårdens äldreboende och till förskolan Vildsvinet. Konstutsmyckningen ska placeras utomhus, där de båda verksamheterna möts. Ansök senast 19 februari. Läs mer på webbsidan.


ÖVRIGT

Facebook-gruppen för dig som medlem

Nytt år, ny påminnelse. Gå med i Konsthantverkscentrums interna medlemsgrupp på Facebook. Här kommer löpande tips om utställningar, stipendier, webbinarier, lediga jobb mm, som dyker upp emellan mejlutskicken. Du som medlem kan också själv lägga upp tips i gruppen.

Konsthantverkspodden

Konsthanverkscentrum samarbetar med Konsthantverkspodden som är en podcast skapad av konstärsgruppen Den gemensamma hjärnan. Gruppen består Lisa maria Pettersson, Ida Netterberg, Petter Rhodiner och Evelina Dovsten. Lyssna via Spotify.

Keramikpodden

Keramikpoden är som namnet skvallrar om, en podcast om keramik. Bakom podcasten står Frida Karlsson och Sanna Alvtegen. Lyssna via Spotify.


facebookinstagramhomepage

 Copyright © •KONSTHANTVERKSCENTRUM 2021 • All rights reserved

Om du vill avsluta din prenumeration, klicka här.