Nyhetsbrev med senaste nytt. Visa i din webbläsare

Support Group Network Nyhetsbrev

Möt flyktingen som blev EU-expert.
Adnan Abdul Ghani som tog initiativ till Support Group Network deltar nu som expert i utformningen av EU-ländernas integrationspolitik. Möt honom och läs om EU-kommissionens nya handlingsplan för integration och inkludering i månadens artiklar.

Nyheter

Kick off för REFUGE-ED

Syftet med REFUGE-ED-projektet är att identifiera effektiva metoder för inom hela Europa att hantera integrationsutmaningarna för barn till flyktingar och asylsökande samt ensamkommande minderåriga i olika miljöer (mottagningscenter, institutionaliserad vård). Metoderna ska testas i formell och informell utbildning i hela Europa med hjälp av en gemensam dialog process som involverar alla större intressenter (barn, familjer, lärare, lärare, beslutsfattare, icke-statliga organisationer).


ÖDE-projektet

Vi på Support Group Network vill gratulera Murad till hans nya restaurang.
Murad har varit en av våra deltagare i ÖDE-projektet (Ökad egenförsörjning) där han fått stöd och handledning för sitt företagande.

"Jag träffade först Ziyad Tarek i april när jag fick min första anställning via ÖDE-projektets matchningsprocess. Efter några månader blev jag uppsagd på grund av arbetsgivarens försämrade affärer under pandemin. Då fick jag möjlighet att delta i en starta eget-kurs hos SGN som ledde till att jag kunde starta min egen restaurang. Idag är jag en glad ägare till Restad Gård kolgrill och jag rekommenderar att ni talar med Ziyad Tarek om ni vill starta ett företag."


Ny lokal i Mellerud

Nu har Support Group Mellerud fått hyra en ny lokal och planerar många aktiviteter som ska hållas under 2021.


Månadens kollega

............................

Elin Nilsson är januari månads kollega för januari månad. Trots att hon började på SGN för endast ett par månader sedan har hon lyckats skapa ett stort nätverk av viktiga aktörer kring Trollhättans Interkulturella Centrum, IKC. Verksamheten syftar till att bryta segregation och främja inkludering i Trollhättan.
Elin har visat ett stort engagemang, inte bara i sitt projekt utan också i andra delar av verksamhetens arbete. Tack Elin för ett fint arbete och lycka till!


Artiklar

Från Restad Gård till Bryssel på fem år

Om EU:s och EU-ländernas politik för integration ska vara hållbar krävs att migranter har makt och möjlighet att själva vara med och utforma politiken, precis som man började arbeta på flyktingboendet Restad Gård för fem år sedan.
Möt pionjären från Vänersborg som nu blivit EU-expert.

Läs hela artikeln? Tryck här


Ny integrationspolitik under radarn

Det europeiska sättet att leva är inkluderande. Det kan låta överraskande för den som följer debatten som mest tycks handla om hur stängda EU:s gränser ska vara. Men medan politikerna debatterar sjösätter nu EU-kommissionen sin andra förbättrade handlingsplan för integration och inkludering i medlemsländerna.

Läs hela artikeln? Tryck här


Hur har verksamheten påverkats av Corona-pandemin?

En andra våg av Covid-19 förvirrade alla aktörer som arbetar med kompetensförsörjning och utveckling, inklusive oss, och därmed var vi tvungna att hitta nya sätt att informera och nå vår målgrupp.

För att hjälpa samhället att minska smittspridning har vi på SGN vidtagit följande åtgärder:

 • Alla fysiska möten som går att ställa in har ställts in och genomförs digitalt istället
 • Verksamheten i alla pågående projekt genomförs digitalt
 • Vi har skaffat fler betalda Zoom-konton för att nå målgruppen på ett lättare sätt
 • Vi har erbjudit andra föreningar tillgång till våra betalda Zoom-konton för att de ska kunna fortsätta nå sin målgrupp
 • Vi har börjat utbilda flera av vår målgrupper i att använda digitala verktyg för att hålla kontakten och för att interagera med dem
 • I exempelvis ÖDE-projektet har man utvecklat och prioriterar följande steg och åtgärder: 
  För rådgivning till företagare
  * Hotline
  Ett telefonnummer där man får snabb rådgivning kring företagande och information om regeringens åtgärdspaket.
  För rådgivning till anställda
  * Kortfilmer på flera språk för att informera om jobbsökande, starta eget och beskrivning av regeringens företagsåtgärdspaket.
  * Digitala möten för deltagarna.
  * Digitala kurser och workshops.

All dessa insatser har genomförts i nära samverkan med våra samarbetspartners.

Konsekvensen av en andra Corona-våg har för våra projekt främst varit:

- Ökning av individuell rådgivning.

- Minskning av gruppaktiviteter såsom informationsmöten, workshops och föreläsningar.

- Ökad användning av digitala verktyg.

- Färre som fått praktik/jobb genom projektet

Med detta sagt försöker SGN att arbeta digitalt nära målgruppen, fortsätta lyssna på dess behov och utveckla aktiviteter som svarar mot behoven.


Besök vår webbplats eller följ oss på sociala medier.

facebooktwitteryoutubeinstagramlinkedin

Avregistrera nyhetsbrevet, klicka här.