Utanför boxen låda 2021

6 fl 1950 kr inkl frakt och Systembolagets påslag.

Vinvärlden fascinerar oss, allt från traditionella vinområden i delar av Europa till den spännande naturliga vinrörelsen i Australien (och mycket mycket mer såklart!). I den här lådan hittar ni två viner från tre olika vinmakare: Tom Shobbrook, Anton van Klopper och James Erskin. Vi tittar närmare på tre olika områden i Södra Australien som alla har en viktig del i den naturliga vinrevolutionen 'down under'. Med olika druvor och den lokala terroiren har de skapat sina egna unika uttryck. Lådan 'Utanför boxen' 2021 à 6 fl vin klickar du hem via Systembolagets Privatimport (uppge 'Utanför boxen som lådans namn').

Tom Shobbrook och Anton van Klopper (Lucy Margaux) började odla druvor och göra vin utan kemikalier och konstgödning redan kring 2002. James Erskin (Jauma Wines) började sin resa som kock för att därefter intressera sig för vin och arbeta som sommelier. Det var nu trions vägar korsades. James älskade Tom och Antons viner, framför allt för att de var fulla av energi utan tillsatser och kemikalier. De bestämde sig för att göra vin tillsammans och åkte på en turné under namnet "Natural Selection Theory" för att inspirera flera människor att dricka dessa naturliga viner! 

Från 2010 till idag har det hänt mycket och alla tre har etablerat sina egna projekt. Tom i Barossa Valley/ Flaxman Valley, Anton i Adelaide Hills och James i McLaren Vale. De är fortfarande goda vänner och delar erfarenheter med varandra men alla gör sina egna viner.

Anton, James & Tom

Tom Shobbrook, Barossa Valley

Tom hyser stor respekt för naturen och är mycket mån om att arbeta i balans med den. Efter vinmakarutbildning reste han till Chianti och arbetade hos vinhuset Riecine under 5 år. Tillbaka i Barossa hittade han ingen som han ville arbeta hos och så småningom började han göra sitt eget vin av druvorna från sina föräldrars vingårdar i Seppeltsfield. Allt konverterades sakta men säkert till biodynamisk odling och kreativiteten flödade. Tyvärr valde hans föräldrar att sälja vingårdarna 2019 . Tom ger inte upp så lätt utan har börjat om med 2 hektar egen mark i Flaxman Valley. Genom sina goda kontakter köper han in druvor och fortsätter att göra fantastiska viner. Han använder sig av en blandning av betongtankar (som står utomhus), keramikägg och stora använda träfat. 

2017 Sunday’
100 % Syrah. Hela klasar är jäst semi-carbonique på cementkar och vilar på ståltank innan buteljering. Druvorna kommer från Seppeltsfield (innan hans föräldrar sålde vingårdarna).

‘2017 See Change’
100 % Mourvèdre. Även dessa druvor kommer från Seppeltsfield. Jäser med hela klasar för att sen fottrampas innan juicen hamnar på 80-åriga 2500 L franska fat. Buteljeras samma år som skörd. See the change!


Lucy Margaux, Adelaide Hills 

Anton van Klopper gör viner som är underbart galna. Hans många olika cuvéer visar områdets enorma potential och Antons talang och mod att tänka utanför boxen. Man kan nästan inte tro att han är klassisk skolad inom vinmakning och gick ut som klass etta 2001 vid ‘ University of Adelaide with a Bachelors Degree in Agricultural Science and Oenology’. Det tog inte lång tid innan han började ifrågasätta syftet med att göra vin konventionellt, det viktigaste är ju att kunna njuta utav vinerna, inte att stirra sig blint på siffrorna i analyserna. Det är kanske först när man kan reglerna som man kan bryta dem? Numera väljer han att skörda tidigare än andra i området och gör aldrig 'pump overs' för att komma åt de friska elementerna i vinerna. 2017 valde han också att drastisk halvera skörde uttagen och fokusera ännu mer på kvalitet. Detta är levande viner helt utan tillsatt svavel! Anton är lite av en konstnärssjäl, inte bara vad gäller vinmakningen, utan han ritar och skapar sina egna etiketter ofta bara timmar efter att vinet har buteljeras.

Vinerna i lådan kommer från vingårdarna Anton har nere i dalen och i hjärtat av Picadilly Valley. Rankorna växer i röd lera och sandsten. Anton drivs av att lyfta växtplatsen och ta med er på en resa till just den platsen. 

2019 ’Gris de Florette’
100 % Pinot Gris. Vinet görs uppdelat i två delar där 50 % är gjord med ´saignée´ juice som hälls över hela klasar och jäst tillsammans under 17 dagar innan det pressas. Resterande 50 % har jäst med maceration carbonique under 4 dagar på träfat. Därefter är vinet blandat och får vila vidare på ett 2000 L ekfat. 

2019 ’Sangiovese Stupefacente’
100 % Sangiovese. Druvorna avstjälkas och den långa tiden med skalen (4 mån) bidrar till de silkeslena tanninerna som vinet har. Vinet både jäser och vilar på ett 100-år gammalt 1500 L fat. 


Jauma Wines, McLaren Vale

Bakom Jauma Wines hittar vi den fd sommelieren James Erskin som tillsammans med Fiona Wood (ekologisk odlingskonsult) odlar druvor i Basket Range, McLaren Vale, nära Adelaide i södra Australien. James har en bakgrund inom matlagning, sommellerie och är utbildad inom "Agricultural science specialising in soil chemistry." De odlar många olika druvor i en unik, uttrycksfull och kreativ stil från vingårdar i Seaview, Blewitt Springs, McLaren Vale och Clarendon. Vingårdarna består av sandiga sluttningar som är uppblandat med antingen röd lera, schist eller quartz. Allt skördas för hand och sedan 2015 kommer vinerna aldrig i kontakt med svavel.

Förutom att odla druvor köpte James förra året tillsammans med sin fru en körsbärslund med 1500 träd med över 15 olika körsbärssorter. Och om inte det var nog så kan man även ta yogaklasser som de erbjuder. Det här med helhetstänk tas till en helt ny nivå.

2019 Why try so hard’
En blend av Muscat, Verdelho, Chenin blanc och en liten skvätt Shiraz. De gröna druvorna jäser tillsammans medan Shirazen jäser maceration carbonique. 

2019 ’Audreys Fairygarten’
100% Shiraz. Druvorna jäser hela klasar på slutna fat (semi-carbonique). Vinet är döpt efter hans dotter Audrey.


Uppdaterad prislista hittar du som alltid här.
Ta hand om er!
/ Helena, Maria, Klas & Niklas

facebookinstagram