Arbetsliv - Arbets-o-liv?
Vad är det som gör att många av mina vänner har stressrelaterade symptom från sitt arbete?
I maj stod det att läsa i GP om 90-talisterna som börjar visa tecken på ohälsa från arbetslivet. (och idag den 21 oktober) står det om 70 och 80-talisterna!). De jag talar om är 50-talisterna. Det är ingen nyhet att det är en åldersgrupp som rusat in i den berömda väggen. Oavsett ålder - det är något som inte är friskt och hälsosamt i vårt arbetsliv! Men hur stort är mörkertalet – de som inte är eller har varit sjukskrivna? De som går till jobbet med alla stress-symptom man kan ha, de som lojalt jobbar på och inget säger med rädsla att hamna ute i kylan?
Det är tankar som slår mig när jag reflekterar över mina vänners arbetssituation. Jag hör också garvade sjuksköterskor som av sina chefer uppmanas att ljuga – eller åtminstone inte berätta sanningen för anhöriga om hur vården bedrivs. Där de själva får prioritera och prioritera bort grundläggande arbetsuppgifter för att det inte finns tillräckligt med resurser/tid. Allt för att det skall sparas och effektiviseras. Hur kollegor inte vågar säga något, ofta ensamstående mammor som är beroende av chefens godtycke för att få ett extra övertidspass för att få ngra extra kronor. Om anställda konsulter på stora byråer som jobbar gratis på kvällarna för de kan inte ta ut arbetstiden på sina kunder för de har prissatts med för hög timpenning. Som själva skall dra in kunder och samtidigt leverera.
"Varför är det på detta sättet" – sa Astrid Lindgrens rumpnissar, och det är fortfarande en bra fråga! Arbetet har kommit att betyda mer och mer för oss, vi identifierar oss med vårt yrke, vad vi gör mer än vad vi är som personer. Status, prylar, personlig utveckling. Många har kommit långt på Mashlows behovstrappa i form av att arbetet skall ge personlig utveckling och det är många som inte längre arbetar endast för att få mat för dagen, trygghet och försörjning. (Jag inser att detta kan verka provocerande i en tid med hög arbetslöshet och det är inte den problematiken jag vill belysa med detta inlägg.)
Modetrend
I en tid då den nya modetrenden verkar vara att alla skall få söka om sina jobb har det smugits in en tystnad, en smygande förlamande rädsla som gör att ”man jobbar på” och vågar inte berätta hur det verkligen är, hur det känns och upplevs. Av rädsla för att inte räcka till, bli åsidosatt, inte duga tystnar protesterna. Och vad händer då? Jo, det som inte hörs finns inte. Om rösterna tystnar, ingen berättar hur det är, ingen är lyhörd nog att fråga, att vara uppmärksam på hur det står till. Ja då fortsätter det bara.
Angående den modetrenden (söka om sina jobb) så undrar jag vem som hittade på det? Någon efterkalkyl kan näppeligen inte ha gjorts, en sån röra, oro, förvirring, produktivitetsförlust har jag sällan stött på. Sen undrar jag hur kompatibel den är med LAS (lagen om anställningsskydd) men det är en annan historia.
Men förvirringen som uppstår – vacuumet över att inte veta vart man hamnar, vilken ny roll jag får etc skapar ju som sagt en flit och ”lojalitet” som byggs på rädslor och skapar ohälsa. Tystnaden råder och företagsledningarna fortsätter med kvartalshysterin.
”Vi måste höja våra röster för att höras”.
Vad är receptet då? Det finns ingen entydig medicin, men jag önskar att rösterna började höras, att man börjar våga säga sin röst utan risk för repressalier, att man i organisationerna öppnar upp för en ärlig och öppen dialog där man bjuder in till samtal och åtgärder för att ta tillvara den kunskap och potential som finns bland alla engagerade medarbetare som verkligen vill göra sitt bästa och ett bra jobb.
Öppna processer
Inte förvånande för er som känner mig är väl att jag förordar öppna processer som både engagerar och tar tillvara på den kompetens som finns i organisationen. Open Space Tecnhology (OST) är en sådan process, att arbeta med att skapa/utveckla en sund och långsiktigt hållbar företagskultur där medarbetarnas och företagets värderingar möts genom Culture Transformation Tool (CTT) är ett annat sätt. Sätten är många bara viljan finns.