Sparkling times!

Visst känns bubbel festligt, livar upp det mesta och är typ alltid rätt! Till julmaten, brädspelandet i mellandagarna, nyårsmiddagen eller varför inte pigga upp en annars trist tisdag i december. Skål!

För att inte bubblorna ska ta slut och du endast serverat halva sällskapet 
(nu när vi får vara upp till 8 personer) så har vi packat två flaskor av varje.

2019 ‘3B’ Filipa Pato, Bairrada, Portugal
Bical, Cercial & Maria Gomes
Bubbel med adress! Portugisisk adress med områdets typiska druvor (såklart!). Filipa och William Wouters är lite av ett magiskt man & fru samarbete! Deras filosofi är enkel på så vis att de önskar skapa rena viner utan tillsatser som speglar platsen där vinrankorna växer. Druvorna kommer från 30 år gamla rankor som växer i sandig kalksten. Försiktigt pressat och jäser i 650 liters använda fat. Traditionella metoden; vinet jäser en andra gång på flaska, då bubblorna uppstår. 

2018, ‘Le Naturel’ Sebastien Brunet
, Vouvray, Frankrike
100 % Chenin Blanc
Le Naturel är en pet-nat, förkortning av petillant naturel - som det kallas i hemlandet. Det vi pratar om är tillverkningsmetoden, och mer specifikt hur bubblorna uppstår. Vinet ‘Le Naturel’ håller alltid låg sockerhalt och har en hög syra, klassiskt för druvan Chenin Blanc från området Vouvray.  2006 tog Sebastien över efter sin Pappa, Michel. Musten jäser i tankar i den naturligt kalla källaren...eller grottorna ska vi säga. När vinet nått den önskade nivån mellan socker och alkohol under jäsningen buteljeras det och jäsningen fortsätter på flaskan. Slutligen vilar det ca 12 månader på jästfällningen. 

MV Reniassance, Vadin-Plateau, Cumieres, Champagne, Frankrike
100 % Pinot Meunier
Yann Vadin är den 9e generation som odlar druvor. Familjens 7 hektar vinmark ligger  i Vallée de la Marne utspridda i 7 byar kring Cumières där även vineriet ligger. Ca 70-åriga rankor växer i kalksten och lera. Jäsning sker spontant, enbart med den naturliga jästen i ståltank. Ingen malolaktisk jäsning. Efter en andra jäsning på flaska vilar det två år på jästfällningen innan degorgering. 2 g dosage (koncentrerad söt ojäst druvmust) tillsätts och champagnen får vila ytterligare 8 månader innan det släpps på marknaden. Nuvarande cuvée består av 80 % årgång 2017 samt 20 % årgång 2016 och är slutligen degorgerat i juni 2020. Renaissance är den första champagnen Yann gjorde, därav namnet.

Totalt 6 fl bubbel för 1650kr (ink moms, frakt och Systembolagets påslag).  Lådan beställes via Systembolagets privatimport


Nu inför stundande högtider vill vi göra det så enkelt som möjligt att hitta till de festliga dryckerna! Vi har sammanställt en lista över alla bubbliga viner vi har hemma - klicka här för att komma till listan.

Du hittar Larmandier-Bernier i Vertus som gör champagner på mestadels Chardonnay, s.k 'Blanc des Blancs', odlar biodynamisk och gör efterfrågade cuvéer från Côte du Blanc. Sen vidare till vårt andra champagnehus som gör odlarchampagne i Cumieres/Valle de la Marne på mestadels blå druvor, riktigt snygga, mineraldrivna champagner med mycket presonlighet. Om i vi rör oss utanför bubblornas mecka så kan du välja bland Cava från Josep i Pau - semi degogerade sådana, till äkta Prosecco på magnumbutelj från kullarna i Valdobbiadene eller varför inte en flarra rosébubbel från Loire när man är sugen på något riktigt läskande mellan lunch och middag i julen? Kolla in listan och se vad som kan passa dig. Alla finns tillgängliga via privatimport och vid beställning av minst 6 fl. Har du frågor eller funderingar kring vinerna är du välkommen att höra av dig!


Uppdaterad prislista hittar du som alltid här.
Skål & ta hand om er!
/ Helena, Maria, Klas & Niklas

facebookinstagram