Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV NOVEMBER 2020

Seger för branschen efter fyra års kamp!

Livsmedelsverket har enligt en kammarrättsdom tagit ut för höga avgifter för kontrollerna av totalt 18 slakterier. Något som Svenska Köttföretagen tillsammans med Svensk fågel drivit under en lång tid och med framgång.

Avgiftshöjningen som låg omkring 15-40 procent skulle påverka konkurrensvillkoren kraftigt för våra producenter menar både Maria Donis vd för Svensk fågel och Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen.

Kammarrätten upphäver nu livsmedelverkets beslut eftersom timtaxan, som låg till grund för avgiften, som inte direkt kan kopplas till kontrollen och som enligt EU:s kontrollförordning inte ska täckas genom avgifter. Livsmedelsverket har accepterat domen och valt att in gå vidare. 

Läs hela aritkln här!

Planera i god tid inför Jul och Nyår

Julen närmar sig med rasande fart och vi vill bara påminna om att vi har andra öppettider för våra semintransporter!

Jul & Nyår

Tisdag 22 dec - Sista dagen att skicka postpaket innan Jul. Faderraserna skickas ut som longlife till baspris.

Onsdag 23 dec - Begränsad öppettid mellan kl. 07.30-10.00. Inga postpaket kan skickas. Biltransporter går till vissa områden.

Torsdag 24 dec och Fredag 25 dec - Stängt.

Tisdag 29 dec - Sista dagen att skicka postpaket innan Nyår. Faderraserna skickas ut som longlife till baspris.
Onsdag 30 dec - Begränsad öppettid mellan kl. 07.30-10.00. Inga postpaket kan skickas. Biltransporter går till vissa områden.

Torsdag 31 dec ochFredag 1 jan - Stängt.

Måndag 4 jan - Sista dagen innan trettondagen att skicka postpaket.

Tisdag 5 jan - Begränsad öppettid mellan kl. 07.30-10.00. Inga postpaket kan skickas.

Onsdag 6 jan - Stängt.

Du kan göra din beställning via:

  • Personlig service: 010-130 89 32
    Vardagar öppet mellan kl. 7.30-14.00
    Lunchstängt mellan kl 12.00-13.00
  • Fax: 010-130 89 89
  • E-post: order@kottforetagen.se
  • On-line: http://webbshop.kottforetagen.se/

Välkommen!

Får vi lov att presentera…

Torsdagen den 28 januari 2021 öppnas ridån till ett helt nytt koncept, Gård & Djurhälsans nya digitala Nötköttsseminarium. Ett modernt och framstående seminarium som pågår under en dag, där alla som deltar ska tjäna på det!

Förmiddagen inleds med en livesänd rundvandring hos en framstående kalvuppfödare med god tillväxt och utmärkt hälsoläge på sina mjölkraskalvar. Här kommer vi tillsammans med experter från Gård & Djurhälsan att diskutera framgångsfaktorer för gården. Däribland ämnen som mottagningsstall, vaccinationer, lunginflammationer, utfodring för bra hälsa och tillväxt samt försäkringslösningar och förmedling av djur.

Efter lunch fortsätter det söderut med rundvandring på en annan ypperlig gård, nämligen en av landets framstående dikobesättningar. Här kommer vi prata om inköp av livdjur, kalvningshygien, sjukdomar hos den nyfödda kalven, – för- och nackdelar med två kalvningsperioder ur smittskyddssynpunkt. Dessa gårdsbesök varvas med andra inspirerande föredrag och unika erbjudanden inom djurhälsa kopplat till lönsamhet.

Läs mer om programmet och hur du anmäler dig här!

Vad vet vi om grisproduktion och klimatpåverkan?

I ett projekt finansierat av Stiftelsen Lantbruksforskning, och därmed Svenska Köttföretagen, har man under två år samlat in data för att uppdatera om svensk grisproduktions klimatavtryck.

Under två år har RISE, LRF Kött, Odling i Balans, Sveriges Grisföretagare, Gård & Djurhälsan, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Foderlotsen AB  arbetat med att samla in data för att kunna göra ett uppdaterat material om svensk grisproduktions klimatavtryck.

Preliminära resultat har redan presenterats vid olika sammankomster och även i en serie av artiklar i Grisföretagaren. Nu erbjuds alla intresserade att ta del av- och diskuttera slutsatserna i ett webinarium den 9 december.

Fortsätt utvecklas som grisproducent och branschen genom att anmäla dig till detta

Håll dig uppdaterad inom Nöt & Får!

I Gård & Djurhälsans nyhetsbrev får du ta del av de senaste rönen för att dina djur ska hållas friska och lönsama och därmed skapa välmående gårdar. Läs och håll dig uppdaterad. 

Nyhetsbrev NÖT kan du bland annat läsa om nominerade nötköttsföretagare, Nötköttsseminariet ONLINE 28 januari 2021, Mykoplasma bovis kontroll i Finland och om en svensk behandlingsstudie av akut odifferentierad lunginflammation hos kalv.

Nyhetsbrev FÅR kan du läsa om hur du skyddar din fårbesättning mot CODD, om att ha flera baggar i samma flock, hostande tackor, gasbrandsvaccin till dina vinterlammande tackor och om insamling av material från vårta eller krusta.

För er som inte fick plats eller hade möjlighet att delta i Gård & Djurhälsans webbinarium om fårklövar finns nu en inspelning att ta del av, under en begränsad tid. Inspelningen hittar ni via länken nedan.

https://www.gardochdjurhalsan.se/.../webbinarie-om.../

Nya rekommendationer för TN70

Nyligen presenterades nya rekommendationer för TN70 gyltor av Topigs Norsvin Nordics. Dessa kommer att publiceras i den danska broschyren "Succesfuld opstart med TN70". En uppdaterad version av TN70-manualen från 2015 är under omarbetning och förväntas vara klar 2021.

Riktvärdena vid betäckning är fortfarande samma som tidigare, det vill säga vikt 150-160 kg, späck 12-14mm och ålder 230-250 dagar. Men man har minskat rekommendationerna för lysinnivå och råproteinhalt i fodret.

Lysinnivån reduceras eftersom man har sett att TN70 är mycket effektiv på att utnyttja proteinet och omvandla detta till muskler. Det genetiska framsteget för fodereffektivitet och slaktsvinsegenskaper har bidragit till att det blivit svårare att ansätta fett på TN70 gyltorna. Fördelen med genetiska framsteget är att avkommorna till TN70 är mycket effektiva.

Ett lågt späckmått vid betäckning kan ge en lägre produktion (antal födda grisar). Därför rekommenderas att minska lysin och råprotein för att gyltorna ska ansätta mer späck före betäckning.

Hälsostatusen är också en faktor som påverkar hur mycket protein som används för att "försvara" mot sjukdomar istället för tillväxt. Därför ger en hög hälsa möjlighet att minska proteinnivån.

Vill du veta mer?
Kontakta Karl Johan Møller Klit,
Area Sales Manager Nordics 

Mobile: +45 30 29 49 61
E-mail: karl.johan.klit@topigsnorsvin.com

Dags att uppdatera inköpsplanen

För er som har rekryteringsavtal är det hög tid att uppdatera er inköpsplan av livdjur! Inköpsplanen hjälper oss och våra leverantörer av livdjur att planera och säkerställa att det finns de djur och de kvaliteter som ni efterfrågar, i rätt tid.

Är du inte redan kund idag, men vill börja köpa in din rekrytering med den senaste genetiken och de största avelsframstegen, kontakta livdjurskontoret så hjälper vi dig att titta på hur det skulle kunna ske på ett säkert sätt.

Läs mer om hur du går tillväga och om fördelarna med detta på vår hemsida eller klicka här!

Semin- och livdjurförsäljningen i oktober

Seminförsäljningen minskade med 2,2% i oktober men ligger plus 2,1% sedan årets början. Det rullande årsmedeltalet fortsätter nedåt, men ligger även de fortsatt på plus (1,6 %).

Försäljningen av moderraser minskade med 10,6% i oktober, men har ökat med 1,3 % sedan årets början. Försäljningen av faderraser minskade med 1,4% under oktober, men har ökat med 2,2% sedan årets början.

Läs merhär


Livdjursförsäljningen är stabil. Vi ser en liten minskning på 3,8% i oktober jämfört med oktober 2019,  men utslaget på helår ligger vi jämt med förra årets försäljning. Vi ser en svag minskning på äldre kategorier, men ämnen ökar ständigt och i år med hela 7%.

Vi ser en ökad efterfrågan av livdjur framöver då vi har några nybyggen och uppbyggnader på gång. Går du i byggtankar? Kontakta vår livdjursförmedling i god tid så att vi är med i processen och kan hjälpa till att förse dig med livdjur. Tänk på att det tar längre tid att ta fram ett livdjur än att bygga ett stall.

Läs merhär

Nya medarbetare eller behöver dina kunskaper uppdateras ?

Nu erbjuder Gård & Djurhälsan två digitala kurser inom seminering och kastration av gris. 

Har du andra behov av kompetens- och företagsutveckling inom gris klickahär

Allt fler kunder väljer vår budbilsservice för sina seminleveranser

• Tryggt

• Säkert

• Hållbart

Svenska Köttföretagens budbil trafikerar Skåne, Halland och Östergötland två gånger i veckan, med leverans måndagar och fredagar.

Budbilen är en tempererad bil som håller samma lagringstemperatur som rekommenderas hos kund. (17-18 grader).

Budbilen stannar i dagsläget på 12 olika utlämningsställen där du som kund enkelt kan hämta upp beställd semin. 

Läs mer: www.kottforetagen.se/budbil

Har du frågor angående våra fakturor?

Mejla dina frågor till servicecenter@kottforetagen.se så återkommer vi i möjligaste mån inom ett dygn under vardagar.

Ni har väl inte missat denna goding?

Som ni ju vet är Svenskt Kött förutom gott och hälsamt, även resurssmart! Därför har vi tillsammans med LRF KÖTT och Sveriges Grisföretagare tagit fram denna film! Sprid den gärna vidare i era kanaler så att vi tillsammans kan berätta hur denna fantastiska resurs tas tillvara på ett bra sätt! Känn er stolta, det är vi!

Se hela filmenhär

Svenska Köttföretagen, Vasagatan 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.