Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV OKTOBER 2020

Så går försäljningen av semin och livdjur

Seminförsäljningen minskade med 8,8% under september, men sedan årets början har försäljningen ökat med 2,7%.

Faderraserna är de semindoser som minskat mest under september med 8,1%, men sedan årets början har dessa ökat med 2,8%. Försäljningen av moderraser minskade med 15,2% i september, men även dessa ökat med 2,8% sedan årets början.

Trots en försäljningsminskning i september ökade den totala försäljningen under kvartal 3 med 0,4% jämfört med 2019. 

https://www.kottforetagen.se/statistik-seminforsaljning.html


Livdjursförsäljningen ökade med 16% i september, men från årets början har försäljningen minskat med 0,7%. Försäljningen av dräktiga och obetäckta djur har minskat med 5 respektive 4,1% sedan årets början, medan försäljningen av ämne har ökat med 5,8%. Trots en försäljningsökningen i september minskade försäljningen i kvartal 3 med 14% jämfört med 2019.

https://www.kottforetagen.se/statistik-livdjursforsaljning.html

Det finns inte bara julskinka i Hållsta..

I början av månaden besökte vår nya kommunikatör seminstationen i Hållsta, utanför Eskilstuna.

Här får det inte sitta fast minsann, från söndag till måndag produceras 60 procent av semindoserna och distribueras ut till Sveriges grisproducenter. Otroligt häftigt att se vilka fina galtar och kunnig personal som finns här. I bild kliar Thomas en Duroc galt i huvudet, något som uppskattatades! På seminstationerna bedöms varenda spermie på mikroskopisk nivå för att kunna säkerställa den högsta kvaliteten på svensk semin. Efter omfattande tester beräknas antalet doser utifrån dess kvantitet och kvalitet med rätt mängd spädningsvätska som gör det gynnamt för spermien tilsätts. Därefter paketeras önskad produkt och antal doser för att sedan skickas ut till kund. Detta sker varje dag, året om, snacka om tomteverkstad. 

Är det tungt och klumpigt att dränktighetsundersöka?

Inte länge till, snart har vi dessa trådlösa skannrar till försäljning!

För ett par veckor sedan testade vi den senaste tekniken inom ultraljud från IMV imaging. En helt trådlös skanner som både kan dräktighetsundersöka och späckmäta suggorna. Skannern kopplas direkt till telefonen eller surfplattan och kan anslutas till tre enheter. Skannern är vattentät och därför lätt att hålla ren och smittsäker. Förutom att det går att spara bilder och filmer från undersökningen, har skannern även en batteritid 2,5 timme och laddas enkelt i en dockstation. Batteritiden är långt mer än nödvändig, nu när det går så fort att dräktighetsundersöka! Finns snart att beställa i vår webbshop!

Viktigt att uppdatera ditt suggantal

Kom ihåg att du som har en smågris- eller integrerad besättning behöver meddela Gård & Djurhälsan eventuell ökning eller minskning av antalet suggor i din besättning. Uppgifterna ligger till grund för ersättningen du får via AGRIA försäkringen om din besättning skulle behöva använda försäkringen. Därför är det mycket viktigt att antalet suggor är korrekt.

Kontakta Lena Hjorth, lena.hjorth@gardochdjurhalsan eller 046-32 58 80 för att justera antalet.

Djurskyddskonferans 2020

Jordbruksverket tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitets vetenskapliga råd för djurskydd, anordnar årligen en djurskyddskonferens. I år går den av stapeln den 17 november 2020 och som mycket annat blir den digital. Under konferensen kommer Jordbruksverket att presentera sin nya djurskyddsstrategi och understryka betydande områden för denna strategi.

Inom följande områden kommer forskning att presenteras:

  • Djurvälfärd och utveckling av grisningsboxen för bättre funktion och dränering
    Petra Lindblad, Esplunda Grisen AB
  • Nyckeltal för en hållbar grisproduktion
    Elin Karlsson, Gård & Djurhälsan
  • Ökad konkurrenskraft och djurvälfärd genom färre övernattningar på slakteri
    Katarina Arvidsson Segerkvist, Sveriges lantbruksuniversitet
  • Ko-klövar och hur man bäst förebygger skador
    Evgenij Telezhenko, Sveriges lantbruksuniversitet

Konferensen kommer att sändas live på Jordbruksverkets hemsida och är kostnadsfri. Vill du vara med och lyssna? Anmäl dig här senast 10 november! Läs hela programmet och anmäl dig här

Utfodrar du dina grisar på bästa sätt?

Varje höst kommer en av Topigs Norsvins foderexperter till Sverige för att hålla oss och foderföretagen uppdaterade med den senaste kunskapen om utfodring av deras genetik.

Eftersom detta år inte är något annat likt, blev även foderveckan annorlunda och delvis ett digitalt Sverigebesök. Catalin Nicolaiciuc, som bor i Holland var med via länk, medan Kimmie Nissen och Karl Johan Klit från Danmark kom till Sverige och reste med Lotta Henrysson från Svenska Köttföretagen till de planerade besöken.

Under veckan träffade vi alla de ledande foderföretagen, vi gjorde gårdsbesök hos två av våra livdjursproducenter och vi hade ett möte för producenter, allt i liten skala på grund av rådande omständigheter.

Johan på Löderup är en av de livdjursbesättningar som i flera år har tagit hjälp av Topigs Norsvins foderexperter för att utfodra sina renrasiga Z-suggor så att de kan utnyttja sin genetiska potential - och det har gett resultat! På årets besök kunde Johan visa upp ett nytt rekord på antalet levandefödda, 17,5!

Vill du veta mer om hur du bäst utfodrar dina TN djur, kontakta ditt foderföretag så hjälper de dig. Du hittar fodermanualer på vår hemsida https://www.kottforetagen.se/utfodringsmanualer.html Du kan också vända dig till Kimmie (kimmie.nissen@topigsnorsvin.com) för att få tips och råd på hur du utnyttjar grisarnas potential på bästa sätt.

Avslutade projekt som ska göra skillnad

Årligen avsätter Sveriges köttbönder totalt 3 mkr i form av branschutvecklingspengen med fokus på minskad klimatpåverkan ökad djuromsorg samt lönsamhet i hela värdekedjan. 

Nyligen avslutades två projekt med syfte att motverka förekomsten av Mycoplasma bovis. Båda projekten är nu slutredovisade och finns att läsa nedan!

Den ena rapporten handlar om att öka kunskapen om sjukdomen "Ökad kunskap om infektioner orsakade av Mycoplasma bovis".

Den andra syftar till att underbygga framtida strategier för att förhindra sjukdomen baserat på nuvarande kunskap, aktuell studie samt erfarenhet från de nordiska länderna "Mycoplasma bovis i Sverige – underlag för framtida strategier .

Tack vare dessa medel från Sveriges köttbönder kunde undersökningen omfatta majoriteten av svenska mjölkbesättningar. 

Äntligen finns en uppdaterad utgåva av boken Nötkött!

Tack vare branschutvecklingspengen har den populära boken Nötkött, en fackbok om nötköttsproduktion kunnat uppdaterats.

Boken riktar sig till dig som är yrkesverksam inom mjölk- och nötköttsproduktion med intresse för mervärden som ökar konkurrenskraften för svenskt kött.

I den nya upplagan finns det åtgärder som ger dig som nötköttsproducent en lägre klimatpåverkan och även förbättrad lönsamhet. Något annat som har uppdaterats är kontrollprogrammen som Gård & Djurhälsan tillhandahåller. Även förändringar inom slakteribranschen har uppdaterats.

Läs mer om varför denna bok är matnyttig för dig som nötköttsproducent och hur du beställer den här!

15% rabatt på gödselskrapor och viktmåttband

Under november har vi 15% rabatt på gödselskrapor och viktmåttband. Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår webbshop!

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

Beställ semin och förnödenheter online!

I vår webbshop hittar du semin och förnödenheter av god kvalitet till konkurrenskraftiga priser – helt enkelt det mesta du behöver i det dagliga arbetet med djuren.

Du kan göra din beställning via:

  • Personlig service: 010-130 89 32
    Vardagar öppet mellan kl. 7.30-14.00
    Lunchstängt mellan kl 12.00-13.00
  • Fax: 010-130 89 89
  • E-post: order@kottforetagen.se
  • On-line: http://webbshop.kottforetagen.se/

Välkommen!

Allt fler kunder väljer vår budbilsservice för sina seminleveranser, varför?

• Tryggt

• Säkert

• Hållbart

Svenska Köttföretagens budbil trafikerar Skåne, Halland och Östergötland två gånger i veckan, med leverans måndagar och fredagar.

Budbilen är en tempererad bil som håller samma lagringstemperatur som rekommenderas hos kund. (17-18 grader).

Budbilen stannar i dagsläget på 12 olika utlämningsställen där du som kund enkelt kan hämta upp beställd semin. 

Läs mer: www.kottforetagen.se/budbil

Får får lamm, du får rådgivning!

Svenska Köttföretagen, Vasagatan 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.